BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 1. 10:02

Az amerikai szövetségi nyomozó iroda elindított egy honlapot, amelyen bizonyos lopott festmények tulajdonosait keresi

Az amerikai szövetségi nyomozó iroda elindított egy honlapot, amelyen bizonyos lopott festmények tulajdonosait keresi.

Az előzményekhez tartozik, hogy 2006-ban műtárgyakból álló kincset találtak New York Upper East Side negyedének egyik szerény lakásában. Elhunyt bérlőjét, William Milliken Vanderbilt Kingslandet, mint műértőt és genealógust jól ismerték a művészek és a galériatulajdonosok. Eredeti figura volt, aki a negyed történeteit, legendáit gyűjtötte. Ismert minden épületet, tudta, ki lakott benne és milyen események - bűntény, házasságtörés, stb. - színhelye volt.

Kiderült azonban, hogy a történeteken kívül lopott műveket is gyűjtött. Több mint 300 szobrot, festményt, rajzot találtak lakásában, és az FBI ezeket szeretné visszajuttatni jogos tulajdonosainak. A hatóság két éve áll kapcsolatban múzeumokkal, galériákkal, lopott műkincsekre specializált rendőrökkel, de 137 alkotásnak a mai napig nincs meg a gazdája. A képlopások 40 évvel ezelőtt történhettek, a tolvajoknak nyomuk veszett, sok tulajdonos azóta valószínűleg elhunyt - írta a La Repubblica című olasz napilap.
   

Az ügynek van még egy "csavara": miközben a képeket a városháza raktárába szállították, lába kelt két Picasso-rajznak, amelyeket 1967-ben loptak el egy galériából.
Az FBI utolsó kísérletként tette fel az internetre a képek listáját, amelyen olyan értékes művek is vannak, mint Picasso egyik női feje, egy Morandi-csendélet, Giacometti Diego-feje, arcképek John Singleton Copley-től, a 19. század leghíresebb amerikai portréfestőjétől, egy Balthus-önarckép. Egyes darabok értéke több millió dollár is lehet.
   
A gyűjteményt, mivel Kingslandnek nincsenek örökösei, a város akarja elárvereztetni. Az árverési cég szakemberei azonban azonnal észrevették, hogy csaknem minden kép az 1960-70-es években történt lopásokból származik. Az is kiderült az ügy kapcsán, hogy Kingsland eredeti neve Melvyn Kohn volt, akkor változtatta meg, amikor Bronxból az Upper East Side-ra költözött és genealógiával kezdett foglalkozni. Állításával ellentétben sohasem járt a Harvardra és nem volt rokoni kapcsolatban a Bourbonokkal. Hogy a képek hogyan jutottak hozzá, azt egyelőre homály fedi.

Bombabiztos: atomjaira szedik a hamisítványokat
Sosem látott milliók az aukciókon

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Makro / Külgazdaság Óriásit lazít a karanténszabályain Anglia
MTI | 2020. július 3. 07:56
Jövő péntektől "70-75" országból lehet szabadon, karantén-kötelezettség nélkül beutazni hozzájuk. Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország már biztos, hogy rajt lesz a listán, a többi tag még nem ismert.
Makro / Külgazdaság Tovább romlik a korona-helyzet az USA-ban, Florida új mélypontot jelentett
MTI | 2020. július 3. 07:40
A déli állam egy nap alatt több mint 10 ezer új fertőzöttet regisztrált.
hírlevél