4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Csökkentették a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelenlegi enyhítési ciklusának kamatmélypontjára adott előrejelzésüket londoni pénzügyi elemzők, elsősorban a legutóbbi kamatdöntéshez fűzött monetáris tanácsi közlemény és a rövid távon várható inflációs pálya alapján.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a hazai és a külső környezet általuk jövőre várt változásai miatt 2014 végére ismét MNB-kamatemeléssel számolnak.

Feltérképezetlen vizeken

A Morgan Stanley szerint a monetáris tanácsi ülésről kiadott közlemény hangvétele, az MNB következő inflációs jelentésében szereplő, valószínűsíthetően a jelenlegi prognózisnál alacsonyabb további magyarországi inflációs pálya, valamint az eurójegybank (EKB) részéről várható újabb enyhítés egyaránt arra vall, hogy a "legkönnyebb ellenállás irányát" a 2014 elején is folytatandó monetáris enyhítés kínálja az MNB számára.

A Morgan Stanley eddig is lehetségesnek tartotta a 3 százalék alatti MNB-kamatmélypontot, most már azonban alapeseti előrejelzésként is hihetőnek tűnik számára egy ilyen kamatszint elérése. 

Nehéz pontosan előre látni, hogy az MNB enyhítési ciklusa hol érhet véget, mivel a magyar jegybank már most "feltérképezetlen vizeken jár", de abból a feltételezésből kiindulva, hogy az MNB "komfortzónája" a 2,50-3,00 százalék közötti alapkamat-sávba süllyedt, 2,60-2,80 százalék közötti alapkamat elérése 2014 első negyedében ésszerű előrejelzésnek látszik - áll a Morgan Stanley szerdai elemzésében.

Mélypont: 2,6 százalékon

A ház szakértői mindezek alapján közölték: 2014 elejére beiktattak prognózisaikba két pótlólagos MNB-kamatcsökkentést, és így az általuk eddig várt 3 százalék helyett most már 2,6 százalékon várják az MNB-alapkamat mélypontját.

A Morgan Stanley londoni elemzői közölték ugyanakkor: változatlanul szerepel előrejelzésükben, hogy az MNB 2014 végén emeli alapkamatát az infláció várható gyorsulása miatt, és azért is, mert a közép- és kelet-európai térség más jegybankjai várhatóan szintén hozzákezdenek monetáris politikájuk normalizálásához. A Morgan Stanley közgazdászainak szerdai előrejelzése szerint 2014 végére a magyar jegybanki alapkamat 3,25 százalékra emelkedik.

A JP Morgan is csökkentette a várakozást

Egy másik globális pénzügyi szolgáltató csoport, a JP Morgan londoni befektetési részlegének szakelemzői szerdán szintén felülvizsgálták az MNB kamatpályájára adott prognózisukat. Közölték: új alapeseti forgatókönyvük szerint a magyar jegybank 2014 első negyedévében 2,7 százalékig csökkenti alapkamatát. A ház londoni elemzői eddig ugyancsak 3 százalékos MNB-kamatmélypontot vártak alapesetben.

A JP Morgan új prognózisa azt valószínűsíti, hogy az MNB decemberben 0,20 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre, és ezt három további, egyenként 0,10 százalékpontos csökkentés követi januárban, februárban és márciusban. A JP Morgan londoni elemzői is kamatemelést várnak 2014 végére, jóllehet a jövő év végi MNB-alapkamatra adott előrejelzésüket az eddigi 3,25 százalékról 3 százalékra módosították.

A JP Morgan a maga részéről azt valószínűsíti, hogy decemberben és januárban mindössze 0,3-0,5 százalékos lesz a tizenkét havi inflációs ütem, és a jövő év egészében is csak 1,7 százalékos lesz az átlagos infláció Magyarországon.

Konszenzus: 3 százalék

A 3 százalék alatti MNB-kamatmélypont most már gyakorlatilag konszenzusos előrejelzés a Cityben. A londoni befektetési és elemzőházak szakértőinek távlati prognózisai csak abban különböznek, hogy a monetáris tanács mennyivel viszi 3 százalék alá az alapkamatot az enyhítési ciklus végére.

A legagresszívabb prognózist a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői tartják érvényben: a ház jelenlegi előrejelzése 2,4 százalékig süllyedő MNB-alapkamattal számol.

Az RBS szakértőinek indoklása szerint a magyar gazdaságban komoly deflációs kockázat mutatkozik, mivel a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció már most 1 százalék alatt jár, és a ház számításai szerint az újabb közműdíj-csökkentés hozzávetőleg 1 százalékpontot farag le a magyarországi inflációs ütemből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG