3p
A Minszki Megállapodás ellenére a baltiak és a skandinávok ütemesen növelik védelmi képességeiket. Stockholm egy évtized után újra katonákat küld egy stratégiai jelentőségű szigetre. A Svéd Biztonsági Szolgálat szerint a stockholmi orosz követség diplomatáinak legalább harmada tényleges kém.

A Minszki Megállapodás egyelőre fegyvernyugvást hozott Ukrajnában. De a „kis hidegháborút” követően csupán egyfajta „hideg béke” köszöntött be a Balti- és a Fekete tenger közötti térségben.

A történelem súlyos árnyai miatt különösen komoly az aggodalom a skandináv térségben és a Baltikumban. A kis balti köztársaságok vezetői NATO-tagságuk ellenére sem alszanak nyugodtan, hiszen országaik orosz nyelvű lakosainak akár vonzóbb is lehet a szakadár-orientáció, különösen, ha a délkelet-ukrajnai oroszok népköztársaságai eredményesnek tűnnek nekik. Lettország a héten jelentette be, hogy egyetemisták számára bevezeti a katonai felkészítést. Litvánia már a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését fontolgatja. Korábban már beszámoltunk Lengyelország fegyverkezéséről.

Svédország március közepén döntött úgy, hogy egy évtizedes kihagyás után 150 katonát telepít a Balti tenger stratégiai fontosságú szigetére, Gotlandra. Ezen felül pedig növelni fogja a sziget körül a hadgyakorlatok számát szárazföldi-, tengeri- és légierejével egyaránt. A baltiak számára ez csak részben jelent megkönnyebbülést, hiszen Stockholm egyrészt továbbra sem tagja a NATO-nak, másrészt pedig a hidegháború alatt 5000 katonát állomásoztatott a szigeten.


Nagyobb térképre váltás

A baltiak attól tartanak, hogy az oroszok adott esetben percek alatt lerohanhatják Gotland szigetét és ez alapjaiban változtatná meg a térség erőviszonyait. Egy csapásra lenne példának okáért 57 000 svéd túszuk a szigeten, amely egy NATO ellentámadást felettébb megnehezítene. Ha pedig Moszkva azonnal S-300 és S-400-as légvédelmi rakétarendszereket, valamint K-300P hajó-ellenes rendszert telepítene a szigetre, azzal az amerikai erők számára elzárnák a Balti térség felé a hozzáférést.

Stockholm az orosz polgári és katonai hírszerzők invázióját is érzékeli. A Svéd Biztonsági Szolgálat (Säpo) szerint a stockholmi orosz követség diplomatáinak legalább harmada tényleges kém. Az elmúlt hónapokban a svédek egyre inkább megtapasztalhatták az orosz hírszerzési incidenseket, például tengeralattjárók behatolását parti vizeikre. A hónap elején aztán az Északi Miniszterek Tanácsa úgy döntött, hogy „határozatlan időre” bezáratja az orosz információs irodákat Svédországban

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Innentől kezdve kivárnak Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 19:27
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal, 7 százalékra csökkentette az alapkamatot. Az MBH Bank szakértője szerint egy ideig kivárhat az MNB a további kamatcsökkentésekkel.
Makro / Külgazdaság MNB: a kormánynak megvan a „beavatkozási mozgástere” a hiánycél eléréséhez
Dobos Zoltán | 2024. június 18. 18:27
A monetáris politika új szakaszának megkezdését jelentette be Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a jegybank Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő ülése után. A központi bank egyúttal frissítette az inflációra és a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését is.
Makro / Külgazdaság Szokatlan számok: riadójelzés jött az orosz gázellátásról
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 15:11
Két év óta először, a múlt hónapban az orosz gáz súlya nagyobb volt Európa ellátásában az amerikai szállításoknál, ami rávilágít, mennyire kiszolgáltatottak az itteni országok a nagy szomszédnak.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés, amire az ország várt
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 14:02
Óvatosan, de ismét vágott az alapkamaton a jegybank.
Makro / Külgazdaság Szóra bírták Orbán Viktor miniszterét Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 13:04
Bóka János sok érdekes részletet árult el a közelgő magyar uniós elnökségről és a most zajló politikai játszmákról is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor karjába lökhették Brüsszelben Giorgia Melonit - mégiscsak összejöhet a jobbos szuperpárt
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 10:44
Ursula von der Leyenékra jobbról is, balról is berágtak, ez pedig esélyt adhat Orbán Viktornak is a brüsszeli helyezkedés során.
Makro / Külgazdaság Vitézy Dávid reagált Karácsony Gergely javaslatára
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:42
Áll az újraszavazás elébe.
Makro / Külgazdaság Új szavazás jöhet Budapesten a főpolgármesterről - a Kúria előtt Karácsony Gergely javaslata!
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:23
Annak ellenére kérte a regnáló főpolgármester az új választást, hogy az újraszámlálás után is ő nyert Vitézy Dáviddal szemben, még ha 324 helyett csak 41 szavazattal is. Vitézy Dávid felveszi az elé dobott kesztyűt.
Makro / Külgazdaság Mennyire hozhatja vissza a német gazdaságot az életbe a Foci-Eb?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:16
Erről is esett szó azon a beszélgetésen, amelyet főszerkesztőnk, Csabai Károly folytatott a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Netanjahu döntött: feloszlik a háborús kabinet
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:35
Megbízható információk szerint Benjámin Netanjáhu, Izrael miniszterelnöke feloszlatta azt a hattagú háborús kabinetet, amely a Hamász október eleji terrortámadás óta vezette országát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG