<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Egy éve volt a kamionos berlini merénylet a karácsonyi piacon, a német társadalom ma erre emlékszik és próbálja megérteni az okokat. A német sajtóban ma mindenki erről ír, a politikusok általában fogadkoznak, az áldozatok hozzátartozói kellemetlen kérdéseket tesznek fel, az oknyomozók nyomoznak.
A berlini karácsonyi vásárban 2016. december 19-én Forrás:MTI/AP/Michael Sohn

A Breitscheidplatz nevű téren Berlinben, a karácsonyi vásárban egy teherautóval Anis Amri fiatal tunéziai pont egy évvel ezelőtt gázolt halálra 12 embert. Ez volt az első iszlám vallási indíttatású merénylet az országban a 2015-ös menekülthullám nyomán. (A merénylőt pár nappal később Milánóban, szökés közben lelőtték.) Erről ma minden német lap bőségesen megemlékezik.

A köztársasági elnök, Frank-Walter Steinmeier szerint az állam és a társadalom mulasztásokat követett el azóta, mert nem állt teljes mértékben az áldozatok hozzátartozói mellé, későn vagy nem elégséges segítséget nyújtott. A merénylet után túl gyorsan az a nézet vált uralkodóvá, hogy tovább kell élni az életet és nem szabad a terrortól megfélemlíteni hagyni magukat az embereknek. Eközben nem fordítottak kellő figyelmet a fájdalomra és az emlékezésre.

Pedig tudták, hogy veszélyes

Az áldozatok családtagjai kritizálták Angela Merkel kancellárt, amiért nem rótta le kegyeletét személyesen. Valószínűleg emiatt a kancellár hétfőn 80 hozzátartozót fogadott hivatalában.

Sokan, köztük Steinmeier is, azért is panaszkodnak, hogy a merénylet egyáltalán megtörténhetett, hogy az állam nem tudta megvédeni polgárait. A kritikákat főleg arra alapozzák, hogy a merénylőt veszélyesként (a német szakzsargonban lehetséges veszélyeztetőként) tartották számon.

A berlini RBB Inforadio reggel rendőrségi vezetőt idézett, aki szerint nem lehetséges minden olyan személyt állandóan megfigyelés alatt tartani, akik veszélyesnek számítanak. Ehhez több ezer további munkatársra lenne szükség.

Az volt, akinek mondta magát

Az N-Tv.de római tudósítója eléggé pontosan összefoglalta a merénylő élettörténetét. A tunéziai Anis Amri 2011 februárjában, az ottani “arab tavasznak” nevezett megmozdulások idején érkezett az olasz Lampedusa szigetére, ahol regisztrálták mint 16 évest. Valójában már épp betöltötte a 18 évet, ám az összes többi adata valódinak bizonyult, nem használt hamis személyazonosságot.

Egy 2011 áprilisi filmfelvételen már felfedezték a tüntető menekültek között, a csoport köveket dobált és matracokat gyújtott fel. Ez után randalírozó társaival egy katolikus ifjúsági otthonban helyezték el, ahol az igazgató szerint csendes volt és sokat mosolygott. Ám társaival együtt fegyelmezetlen, alkohol, cigaretta és lányok után jártak. Munkát papírok híján nem kaptak. Franciaországba vagy Belgiumba szerettek volna eljutni, mert tudtak franciául.

Dühös, de nem terrorista

Végül az újabb és újabb fegyelmi problémák után a csoport ismét fellázadt, és megint három szobát gyújtott fel. “Ez a gyújtogatás már egyszer végül is bejött nekik” – jegyzi meg a német oldal. Ezúttal azonban Anis Amrit letartóztatták és négy évet kapott.

Teherautó mellett tűzoltók 2016. december 19-én,  Forrás: MTI/AP/Michael Sohn

A börtön szociális munkatársa szerint az alapvetően félénk Anis Amri a matracgyújtogatásért kapott négy évet súlyos igazságtalanságként, aránytalanul nagy büntetésként élhette meg. Elkezdtek dühkitörései lenni, időnként erőszakra hajlamossá vált, ám a büntetés-végrehajtási igazgató szerint így is érthetetlen, hogyan lett belőle terrorista.

Magától fordult Allahhoz?

Egyszer aztán fejlevágással fenyegette meg egyik rabtársát és az összes keresztényt, ettől kezdve veszélyesként sorolták be. Elkezdett buzgón imádkozni. Nem voltak radikális rabtársai és el volt vágva az internettől, a radikális könyvektől is. Az olasz hatóság azt feltételezi, hogy magától radikalizálódott.

Szabadulása után megpróbálták visszatoloncolni Tunéziába, de Tunézia azt állította, hogy nem ottani állampolgár. Ekkoriban, 2015-ben tűntek fel először Facebook-oldalán az Iszlám Állam propagandaszövegei, zászlai. Állítólag azt mondta egy barátjának: négy évig egyedül volt a börtönben, a családja is teljesen elhagyta, nem maradt neki senki más, csak Allah.

Azóta is azon tanakodnak szakértők, mikor is kattanhatott be, és hogyan lehetett volna ezt elkerülni. A 2011-es érkezésekor, Lampedusa szigetén még aligha volt iszlamista, mikor 2015-ben Olaszországból Németországba ment, akkor viszont már biztosan igen.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Magyarországra is jutna radioaktív szennyeződés a zaporizzsjai erőműből
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 19:49
Az orosz-ukrán háború 176. napjának főbb hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Washington és Moszkva feszült pozícióharca a leolvadó Északon
Káncz Csaba | 2022. augusztus 18. 19:22
Svédország és Finnország NATO-tagsága nagyobb képességekkel ruházza föl a szövetséget a kínai és orosz befolyás kezelésére az Északi-sarkvidéken. Különösen Finnország tagsága tolja a szövetség határát északabbra, közelebb a Kola-félszigeten található, stratégiai fontosságú orosz katonai támaszponthoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Gyanús körülmények között halt meg egy Putyin-ellenes orosz üzletember 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 18:31
Dan Rapoport lettországi születésű orosz befektetési bankár többször élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és a háború kitörése óta többször járt Ukrajnában segítséget nyújtani.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban látszódik az amerikai recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:33
Romlottak a gazdasági kilátások az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság Meglepőt léptek a törökök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 14:44
A piac meglepetésére kamatot csökkentett csütörtökön a török jegybank, amely tavaly december óta először változtatott a kamatszinten.
Makro / Külgazdaság Megvágták a földgáz áfáját a németek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:57
Az eddigi 19 százalék helyett a kedvezményes, 7 százalékos áfakulcs alá sorolják a földgázt Németországban - jelentette be Olaf Scholz kancellár. 
Makro / Külgazdaság Durva ütemben drágul az agglomeráció
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:38
Az elmúlt években a pandémia hatására jelentősen megnőtt a családi házak iránti kereslet. Egy év alatt minden járásában kétszámjegyű árszintemelkedés után, további 30-40 százalékkal nőttek az árak. 
Makro / Külgazdaság Orosz támadás érte Észtországot - az eltávolított emlékmű lehetett az ürügy
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:04
Igaz, csak a kibertérben, és sikerült elhárítani.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint az ukránok valami nagyon csúnyára készülnek az atomerőműnél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 10:55
Katasztrófát okoznának az ukránok, hogy aztán az oroszokra kenhessék? Vagy az oroszok már előre védik ezzel a saját hátukat, ha valami nagy baj történne? Egyik sem hangzik jól.
Makro / Külgazdaság Újabb sötét diktatúra köt jó üzletet Putyinnal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 09:59
Jól jön Mianmarnak egy kis orosz olaj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG