Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egy éve volt a kamionos berlini merénylet a karácsonyi piacon, a német társadalom ma erre emlékszik és próbálja megérteni az okokat. A német sajtóban ma mindenki erről ír, a politikusok általában fogadkoznak, az áldozatok hozzátartozói kellemetlen kérdéseket tesznek fel, az oknyomozók nyomoznak.
A berlini karácsonyi vásárban 2016. december 19-én Forrás:MTI/AP/Michael Sohn

A Breitscheidplatz nevű téren Berlinben, a karácsonyi vásárban egy teherautóval Anis Amri fiatal tunéziai pont egy évvel ezelőtt gázolt halálra 12 embert. Ez volt az első iszlám vallási indíttatású merénylet az országban a 2015-ös menekülthullám nyomán. (A merénylőt pár nappal később Milánóban, szökés közben lelőtték.) Erről ma minden német lap bőségesen megemlékezik.

A köztársasági elnök, Frank-Walter Steinmeier szerint az állam és a társadalom mulasztásokat követett el azóta, mert nem állt teljes mértékben az áldozatok hozzátartozói mellé, későn vagy nem elégséges segítséget nyújtott. A merénylet után túl gyorsan az a nézet vált uralkodóvá, hogy tovább kell élni az életet és nem szabad a terrortól megfélemlíteni hagyni magukat az embereknek. Eközben nem fordítottak kellő figyelmet a fájdalomra és az emlékezésre.

Pedig tudták, hogy veszélyes

Az áldozatok családtagjai kritizálták Angela Merkel kancellárt, amiért nem rótta le kegyeletét személyesen. Valószínűleg emiatt a kancellár hétfőn 80 hozzátartozót fogadott hivatalában.

Sokan, köztük Steinmeier is, azért is panaszkodnak, hogy a merénylet egyáltalán megtörténhetett, hogy az állam nem tudta megvédeni polgárait. A kritikákat főleg arra alapozzák, hogy a merénylőt veszélyesként (a német szakzsargonban lehetséges veszélyeztetőként) tartották számon.

A berlini RBB Inforadio reggel rendőrségi vezetőt idézett, aki szerint nem lehetséges minden olyan személyt állandóan megfigyelés alatt tartani, akik veszélyesnek számítanak. Ehhez több ezer további munkatársra lenne szükség.

Az volt, akinek mondta magát

Az N-Tv.de római tudósítója eléggé pontosan összefoglalta a merénylő élettörténetét. A tunéziai Anis Amri 2011 februárjában, az ottani “arab tavasznak” nevezett megmozdulások idején érkezett az olasz Lampedusa szigetére, ahol regisztrálták mint 16 évest. Valójában már épp betöltötte a 18 évet, ám az összes többi adata valódinak bizonyult, nem használt hamis személyazonosságot.

Egy 2011 áprilisi filmfelvételen már felfedezték a tüntető menekültek között, a csoport köveket dobált és matracokat gyújtott fel. Ez után randalírozó társaival egy katolikus ifjúsági otthonban helyezték el, ahol az igazgató szerint csendes volt és sokat mosolygott. Ám társaival együtt fegyelmezetlen, alkohol, cigaretta és lányok után jártak. Munkát papírok híján nem kaptak. Franciaországba vagy Belgiumba szerettek volna eljutni, mert tudtak franciául.

Dühös, de nem terrorista

Végül az újabb és újabb fegyelmi problémák után a csoport ismét fellázadt, és megint három szobát gyújtott fel. “Ez a gyújtogatás már egyszer végül is bejött nekik” – jegyzi meg a német oldal. Ezúttal azonban Anis Amrit letartóztatták és négy évet kapott.

Teherautó mellett tűzoltók 2016. december 19-én,  Forrás: MTI/AP/Michael Sohn

A börtön szociális munkatársa szerint az alapvetően félénk Anis Amri a matracgyújtogatásért kapott négy évet súlyos igazságtalanságként, aránytalanul nagy büntetésként élhette meg. Elkezdtek dühkitörései lenni, időnként erőszakra hajlamossá vált, ám a büntetés-végrehajtási igazgató szerint így is érthetetlen, hogyan lett belőle terrorista.

Magától fordult Allahhoz?

Egyszer aztán fejlevágással fenyegette meg egyik rabtársát és az összes keresztényt, ettől kezdve veszélyesként sorolták be. Elkezdett buzgón imádkozni. Nem voltak radikális rabtársai és el volt vágva az internettől, a radikális könyvektől is. Az olasz hatóság azt feltételezi, hogy magától radikalizálódott.

Szabadulása után megpróbálták visszatoloncolni Tunéziába, de Tunézia azt állította, hogy nem ottani állampolgár. Ekkoriban, 2015-ben tűntek fel először Facebook-oldalán az Iszlám Állam propagandaszövegei, zászlai. Állítólag azt mondta egy barátjának: négy évig egyedül volt a börtönben, a családja is teljesen elhagyta, nem maradt neki senki más, csak Allah.

Azóta is azon tanakodnak szakértők, mikor is kattanhatott be, és hogyan lehetett volna ezt elkerülni. A 2011-es érkezésekor, Lampedusa szigetén még aligha volt iszlamista, mikor 2015-ben Olaszországból Németországba ment, akkor viszont már biztosan igen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 75 éve lépett színre a botanikusból lett véreskezű diktátor
Káncz Csaba | 2021. január 17. 18:21
Az albán kommunista vezetés Sztálin 1930-as években alkalmazott erőszakos modernizációját tekintette példaképnek, és ez hamarosan a terrorban is testet öltött.  A Föld első hivatalosan ateista országát napjainkban Törökország reiszlamizálja.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A véltnél több idős ember halt meg, miután beoltották a Pfizer-vakcinával
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 17. 16:21
Norvégiában harminc idős, súlyos betegnél mellékhatások jelentkeztek a vakcina beadását követően, közülük tizenhárman meghaltak. További tizenhat halálesetet is vizsgálnak. A veszélyeztettek korhatárát 75 évre csökkentették.
Makro / Külgazdaság Nagy harc dúl Merkel székéért a német jobboldalon
Wéber Balázs | 2021. január 17. 13:16
Bár tegnap új elnököt választott a CDU Armin Laschet személyében, korántsem biztos, hogy ő lesz a jobboldal kancellárjelöltje. A választók ugyanis jobban kedvelik a testvérpárt, a CSU vezérét, Markus Södert.
Makro / Külgazdaság Kevesebb vakcinát kapunk a jövő héten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 17. 10:33
 Erről Müller Cecília beszélt egy ma reggel közölt interjúban.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb mélypontra süllyedt az elhunytak száma itthon
Privátbankár.hu | 2021. január 17. 09:51
Az elmúlt 24 órában 77-en hunytak el a koronavírussal öszefüggésben - utoljára november 9-én jelentettek ennél kevesebb áldozatot. A kórházi ellátásra szorulók száma is folyamatosan és jelentősen csökken.
Makro / Külgazdaság Márciusig kétmillió embert oltana be a kormány
MTI | 2021. január 16. 16:38
Ha bejöhetnek az orosz és kínai vakcinák. Ha csak az uniós beszerzésre hagyatkozhatunk, akkor szeptember vége előtt nem lehet feloldani a korlátozásokat - értesült az M1.
Makro / Külgazdaság Armin Laschet nyert a CDU elnökválasztásán
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 12:34
Orbán Viktor számára lehetett volna jobb is a választás eredménye.
Makro / Külgazdaság Itt a kínai Sinopharm-KISOKOS
Kormos Olga | 2021. január 16. 11:16
Most már szinte biztosra vehetjük, hogy jön a kínai vakcina Magyarországra, s a beregisztrált emberek akár akarják, akár nem, abból kapnak majd, ami épp van. Például annak a Sinopharmnak az oltóanyagából, melynek két vezetője épp pénteken mondott le tisztségéről. 
Makro / Külgazdaság Egymás után mondanak fel Trump miniszterei
MTI | 2021. január 16. 09:58
Most az egészségügyi miniszter nyújtotta be lemondását.
Makro / Külgazdaság Ha lassan is, de haladunk a korlátozások feloldása felé
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 09:30
Több járványadat is biztatóan alakul, de hátradőlni még nem lehet.
Friss
hírlevél