<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Szputnyik az omikronnal szemben is hatékony az oroszok szerint. Az uniós gyógyszerügynökségtől ugyanakkor továbbra sem kapott engedélyt.

A Szputnyik koronavírus elleni vakcina jó hatékonyságot mutat annak legújabb mutánsa, az omikron ellen, jelentette ki Kirill Dmitrijev, a vakcina külföldfi promócióját végző Orosz Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) vezetője a TASS szerint.

Be kell biztosítani, hogy a vakcina működjön a jelenlegi és a jövőbeli mutációk ellen is. Ebben a tekintetben a Szputnyik nagyon jól teljesít, és jól semlegesíti az omikron vírust    

- idézte Dmitrijev BBC-nek adott nyilatkozatát az orosz hírügynökség. Az RDIF vezetője szerint a booster vakcinák (harmadik oltások), mint például a Szputnyik Light, valamint a jelenlegi vakcinák kombinációi nagyon fontosak a mutációk elleni küzdelemben.

Egy orvostanhallgató készíti elő oltásra a Szputnyik-vakcinát egy moszkvai oltóponton 2021. február 3-án. EPA/SERGEI ILNITSKYEgy orvostanhallgató készíti elő oltásra a Szputnyik-vakcinát egy moszkvai oltóponton 2021. február 3-án. EPA/SERGEI ILNITSKY

A Szputnyik hatékonysága már csak azért sem mindegy számunkra, mert Magyarországon csaknem egymillió ember kapta ezt az oltóanyagot. Bár az rendre jól teljesít a teszteken, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) továbbra sem engedélyezte, ami jelentősen megnehezíti a szputnyikosok külföldi utazásait. A magyar oltási programban jelenleg nem elérhető ez a vakcina. (Laptársunk, az mfor.hu háttéranyagát itt olvashatják minderről: Ejtette a magyar kormány a Szputnyikot, pedig semmi baj vele.)

Miért nem kap engedélyt?

Gyenisz Logunov, az oltaónyagot kifejlesztő moszkvai Gamaleja Központ vezetője a héten azt mondta: az EMA szakértői pozitívan értékelték oroszországi látogatásuk során a Szputnyik klinikai tesztelésének eljárását.

Ami a gyártási szabványok elismerését illeti, az még folyamatban van, mert harmonizálni kell az európai, kínai és oroszországi termelési szabványokat. (...) Ami a klinikai vizsgálatok elvégzésének elismerését illeti, az EMA már meglátogatott bennünket, és nincsenek kritikus megjegyzései, a klinikai vizsgálatok elvégzése szempontjából pozitív értékelést kaptunk

– fogalmazott az MTI szerint. Reméli, hogy a következő hónapokban megoldódik az oltóanyag-előállítási szabványok harmonizációjának kérdése is.

Korábban egy, a konzultációk menetére rálátó forrás arról tájékoztatta az Interfax orosz hírügynökséget, hogy

a problémák oka a klinikai vizsgálatok és a késztermékek ellenőrzésének orosz és európai módszerei közötti különbség.

Egy orosz kormányzati forrás viszont "politikai indíttatásúnak" minősítette az EMA álláspontját.

Oroszország már csaknem egy éve, 2021. január 29-én benyújtotta az EMA-hoz a Szputnyik engedélyezésére vonatkozó kérelmet. Az uniós ügynökség tavaly márciusban kezdte meg a vizsgálatokat, amelyek az eredeti tervek szerint néhány hónap alatt fejeződtek volna be, ez azonban máig nem történt meg. 

Újabb szállítmány jöhet

Ami pedig a Szputnyik Lightot illeti, január elején nyolcvan adag ilyen vakcina érkezett Magyarországra, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei megkezdhessék a vizsgálatát. 

Ha ők úgy ítélik meg, hogy a készítmény biztonságos, hatékony és jól alkalmazható harmadik oltásként, akkor megindulnak majd a kereskedelmi tárgyalások is a gyártóval,

mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Tájékoztatása szerint az egykomponensű oltóanyagot már alkalmazzák  az Egyesült Arab Emírségekben, Bahreinben, Argentínában és Indiában, illetve San Marinóban is használati engedélyt kapott, Szerbiában pedig zajlik a hatósági eljárás.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Sötétbe borult Luhanszk megye, kiürült az acélmű Mariupolban - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:57
Ma sem csitultak a harcok, főleg az oroszok értek el hadisikereket. És pusztították tovább Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Van, akinek bejön, ahogy Szijjártó Péter miniszterkedik – egyetemistákat kérdeztünk (videó)
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 18. 18:31
Mindig fokmérője egy társadalomnak, hogy mit gondolnak saját jövőjükről a leendő tanárok és jogászok. Ezért kérdeztük most, a tanév vége felé őket.
Makro / Külgazdaság A nap képe: történelmi fordulatot hajtott végre Svédország és Finnország
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 17:14
Lemondanak semlegességükről, kérik csatlakozásukat a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Európai Bizottság: takarékos energiafelhasználás kell az orosz függőség felszámolásához
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 16:26
Közös fellépést sürget és a lakosságtól is áldozatokat vár a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Putyin nukleáris csapásmérő ereje Észak-Európában
Káncz Csaba | 2022. május 18. 15:46
A Kola-félszigeten ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjárók állomásoznak, amelyek önmagukban garantálják Oroszország tengeri nukleáris második csapásmérő képességének mintegy kétharmadát. Sojgu védelmi miniszter már áprilisban bejelentette, hogy "több mint 500 fejlett fegyverrendszert" helyeznek el a Barents-tenger környékén, tekintettel "az európai katonai és politikai helyzet drámai romlására". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elapad az állami támogatás, több lehet a német vállalati csőd
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:35
Az Allianz Trade előrejelzése szerint.
Makro / Külgazdaság Megnyitná az elzárt uniós pénzcsapot az új Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:04
Navracsics Tibor reményei szerint az év második felében lehet megegyezés.
Makro / Külgazdaság Putyin kiutasított több mint két tucat francia diplomatát
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:30
Harmincnégy francia diplomatát utasított ki szerdán Moszkva, válaszul Párizs hasonló intézkedésére.
Makro / Külgazdaság Fékre léptek áprilisban a csehországi autógyárak
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:05
Beütött a háború és a járvány.
Makro / Külgazdaság Lukasenka bekeményít, halálbüntetéseket kaphatnak ellenzéki aktivisták
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:25
Aláírta a belarusz elnök, hogy immár terrorcselekmény előkészítéséért vagy kísérletéért is halálra lehet ítélni valakit - számos ellenzékit tartóztattak már le ilyen vádakkal.
hírlevél
Ingatlantájoló