TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Annyi helyről ömlik ránk az információ, hogy csak kapkodjuk a fejünket, és ezek egymástól is eltérnek, vagy még ellent is mondanak. Ráadásul egyre erősödik benned a gyanú, hogy ezt szándékosan csinálják? Mindennek évszázados hagyományai vannak, a tudósok már régen összegyűjtötték, leírták a trükköket. Miért ne ismernéd meg, mivel állsz szemben?

Az internettel együtt nemcsak az információ, hanem annak elferdítése is bárki számára elérhető és művelhető közkinccsé vált. A propagandával, megtévesztéssel, félreinformálással és manipulációval mostanában egymást vádolják államok, politikusok, titkosszolgálatok, újságok és Facebook-felhasználók, de még a Privátbankár kommentelői is.

Nem árt, ha tudjuk, hogy már a régi rómaiak is, és nem árt, ha megismerkedünk a jól bevált technikákkal. A magyar Wikipedia szócikke rövidke és vázlatos, az angol és a német sokkal részletesebb, és rengeteg módszert sorol fel. Ezekből válogattunk egy csokorra valót. Nem kell megijedni a latin nevektől, nem bonyolultak ezek, némelyiket valójában már akár az óvodában is megismerhettük.

1. Ad hominem

Személy elleni érvelést, személyeskedést jelent, az érvelő nem azzal törődik, hogy mit mond az ellenfele, neadjisten a tényekkel, ehelyett a személyt próbálja lejáratni. „A vitapartner személyét, tulajdonságait, vagy személyes érdekeit veszi célba, gyakran elvonva a figyelmet arról, amit a másik fél állít” – írja a Wikipedia. Durvább, folytatólagosan elkövetett esetben vélhetőleg ezt nevezik magyarul karaktergyilkosságnak, amikor valakinek a teljes személyiségét próbálják nyilvánosan megsemmisíteni.

2. Ad nauseam

Szajkózás, mantrázás. A tengeribetegségig, avagy a hányingerig ismételgetni valamit, mert már több mint kétezer éve rájöttek, hogy az emberek így egy idő után elhiszik, a gondolkodásuk részévé válik. Karthágót márpedig el kell pusztítani. Állítólag Göbbels náci propagandaminiszternek is kedvence volt. Ha túl sokszor hallasz valamit, fogj gyanút. Kapcsolj át gyorsan másik csatornára.

(Hadtörténeti Múzeum, Wikimedia Commons)

3. Argumentum in terrorem

Vagyis egyszerűen félelemkeltés. Ha két dolog közül kell választani, akkor biztos nem azt fogjuk, amelyiktől jobban félünk. A nácik például azt mesélték a népnek, hogy a Szövetségesek teljesen ki akarják a németeket irtani.

4. A Nagy Hazugság

Magától Hitlertől és fő művéből származtatják a kifejezést, aki rájött, hogy az emberek előbb elhiszik a nagy hazugságokat, mint a kicsiket. Egyszerűen nem tudják elképzelni, hogy valaki annyira arcátlan is lehet, hogy ekkorát hazudjon. A Wikipedia szerint a Harmadik Birodalom egész ideológiája ilyen nagy hazugságokon alapult, bár ellenfeleiket is rendszeresen ugyanezzel vádolták. Szóval légy óvatos, az emberi hazugság a jelek szerint határtalan is lehet.

Német plakát a bolsevik
veszélyről, Wikimedia Commons

5. A vörös hering

Szagoltál már vörösre füstölt heringet? Állítólag nagyon büdös, így aki a közelébe kerül, más szagokat alig fog érezni. Mi ködösítésnek neveznénk, olyan információk, érvek előre tolása, amelyek fontosnak tűnhetnek, de csak elkendőzik a lényeget. Gumicsontnak is nevezhetjük.

6. Sztereotípiák

Talán láttál már olyan régi karikatúrát, 1990-ig voltak errefelé divatban, amelyen a zsíros tőkés hatalmas pénzeszsákjain ülve pöfékeli a szivarját, miközben a csontig soványodott munkás félholtan robotol. Az első világháborús német plakátokon a franciák voltak gyerekgyilkos emberevők, a francia plakátokon meg a németek. Az üzenet általában az: ezeket utálnunk kell. A saját katonáink természetesen mindig csodálatos hősök. Manapság kiket is kell utálni, mi az utasítás?

Közvetlen rokona a címkézés. Aki nincs velünk, mind komcsi. Aki velük van, az náci. Aki minket nem támogat, az mind terrorista. Azok meg tudjuk, milyenek.

7. Bűnbakképzés

Bűnbaknak azt nevezik, akit valamilyen hibák, kudarcok vagy egyéb konfliktusok miatt hibáztatnak. Attól függetlenül, hogy valójában ki a hibás. Alkalmas arra, hogy eltereljük a figyelmet a valódi felelősökről, és arra is, hogy eltereljük magáról a problémáról, annak megoldásáról. „Ezek miatt tartunk ott, ahol”, jót harcolunk velük, folyamatosan, közben a probléma meg ott marad. Mert vagy azt akarják, hogy ott maradjon, vagy nem tudnák megoldani úgysem.

8. Kimazsolázás

Az angolban cseresznyeszedegetésnek hívják, amikor csak azokat az érveket veszi valaki figyelembe, amik az ő igazát erősítik. Ahogy a cseresznyefáról is szedhetsz le csupa szép cseresznyéket, ott hagyva a kukacosat és az éretlent. Ez is, mint egyébként számos más propaganda-technika, logikailag hibás, áltudományos, megtévesztő (és akkor még finoman fogalmaztunk) érveléshez vezet. Példának említik a klímaváltozás-tagadók érveit. Igaz, hogy korábban sokkal melegebb volt a Föld? Ez igaz. De akkor nem is élt rajta ember.

9. Féligazságok

Ilyen lehet valami állítás, amelynek egyik fele igaz, a másik nem, állítólag ezek a legjobb hazugságok, mert nagyon igaznak tudnak tűnni az igaz rész miatt, és nehéz rajtakapni az illetőt. Vagy lehet olyan állítás, ami teljesen igaz ugyan, de a valóságnak csak egy kis szelete. Például: az utóbbi harminc évben csak kétszer büntettek meg gyorshajtásért. Ja, persze, ez igaz, de csak négy éve vezetsz.

Futottak még

Ez még csak a jéghegy csúcsa volt, van a listán kétszer-háromszor ennyi. Mint a mártírkodás, a dolgok túlságos leegyszerűsítése, a józan paraszti észre való hazug apellálás, eufemizmus, a fals dilemma, az immunizációs stratégia, a hősképzés, a dezinformáció és a hírek irányított adagolása… A lehetőségek szinte korlátlanok. Olyanokat keresel, akiknek hihetsz? Lehet, hogy nem fogsz találni.

A legjobb tanács talán ebben a viccben rejlik: „Egy gazdag családban a feleség vásárol egy konyhai robotgépet, hazaviszi, de a használati utasítás ellenére sem tudja összerakni. Mérgesen otthagyja, majd kicsit később visszatér, mire azt látja, hogy a szakácsnő már össze is rakta. De hát maga olvasni sem tud! – mondja neki. Hát, az igaz, nagysága, de aki nem tud olvasni, annak muszáj gondolkodnia.”

A német kancellár az ellenség plakátján, Wikimedia Commons

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél