6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Annyi helyről ömlik ránk az információ, hogy csak kapkodjuk a fejünket, és ezek egymástól is eltérnek, vagy még ellent is mondanak. Ráadásul egyre erősödik benned a gyanú, hogy ezt szándékosan csinálják? Mindennek évszázados hagyományai vannak, a tudósok már régen összegyűjtötték, leírták a trükköket. Miért ne ismernéd meg, mivel állsz szemben?

Az internettel együtt nemcsak az információ, hanem annak elferdítése is bárki számára elérhető és művelhető közkinccsé vált. A propagandával, megtévesztéssel, félreinformálással és manipulációval mostanában egymást vádolják államok, politikusok, titkosszolgálatok, újságok és Facebook-felhasználók, de még a Privátbankár kommentelői is.

Nem árt, ha tudjuk, hogy már a régi rómaiak is, és nem árt, ha megismerkedünk a jól bevált technikákkal. A magyar Wikipedia szócikke rövidke és vázlatos, az angol és a német sokkal részletesebb, és rengeteg módszert sorol fel. Ezekből válogattunk egy csokorra valót. Nem kell megijedni a latin nevektől, nem bonyolultak ezek, némelyiket valójában már akár az óvodában is megismerhettük.

1. Ad hominem

Személy elleni érvelést, személyeskedést jelent, az érvelő nem azzal törődik, hogy mit mond az ellenfele, neadjisten a tényekkel, ehelyett a személyt próbálja lejáratni. „A vitapartner személyét, tulajdonságait, vagy személyes érdekeit veszi célba, gyakran elvonva a figyelmet arról, amit a másik fél állít” – írja a Wikipedia. Durvább, folytatólagosan elkövetett esetben vélhetőleg ezt nevezik magyarul karaktergyilkosságnak, amikor valakinek a teljes személyiségét próbálják nyilvánosan megsemmisíteni.

2. Ad nauseam

Szajkózás, mantrázás. A tengeribetegségig, avagy a hányingerig ismételgetni valamit, mert már több mint kétezer éve rájöttek, hogy az emberek így egy idő után elhiszik, a gondolkodásuk részévé válik. Karthágót márpedig el kell pusztítani. Állítólag Göbbels náci propagandaminiszternek is kedvence volt. Ha túl sokszor hallasz valamit, fogj gyanút. Kapcsolj át gyorsan másik csatornára.

(Hadtörténeti Múzeum, Wikimedia Commons)

3. Argumentum in terrorem

Vagyis egyszerűen félelemkeltés. Ha két dolog közül kell választani, akkor biztos nem azt fogjuk, amelyiktől jobban félünk. A nácik például azt mesélték a népnek, hogy a Szövetségesek teljesen ki akarják a németeket irtani.

4. A Nagy Hazugság

Magától Hitlertől és fő művéből származtatják a kifejezést, aki rájött, hogy az emberek előbb elhiszik a nagy hazugságokat, mint a kicsiket. Egyszerűen nem tudják elképzelni, hogy valaki annyira arcátlan is lehet, hogy ekkorát hazudjon. A Wikipedia szerint a Harmadik Birodalom egész ideológiája ilyen nagy hazugságokon alapult, bár ellenfeleiket is rendszeresen ugyanezzel vádolták. Szóval légy óvatos, az emberi hazugság a jelek szerint határtalan is lehet.

Német plakát a bolsevik
veszélyről, Wikimedia Commons

5. A vörös hering

Szagoltál már vörösre füstölt heringet? Állítólag nagyon büdös, így aki a közelébe kerül, más szagokat alig fog érezni. Mi ködösítésnek neveznénk, olyan információk, érvek előre tolása, amelyek fontosnak tűnhetnek, de csak elkendőzik a lényeget. Gumicsontnak is nevezhetjük.

6. Sztereotípiák

Talán láttál már olyan régi karikatúrát, 1990-ig voltak errefelé divatban, amelyen a zsíros tőkés hatalmas pénzeszsákjain ülve pöfékeli a szivarját, miközben a csontig soványodott munkás félholtan robotol. Az első világháborús német plakátokon a franciák voltak gyerekgyilkos emberevők, a francia plakátokon meg a németek. Az üzenet általában az: ezeket utálnunk kell. A saját katonáink természetesen mindig csodálatos hősök. Manapság kiket is kell utálni, mi az utasítás?

Közvetlen rokona a címkézés. Aki nincs velünk, mind komcsi. Aki velük van, az náci. Aki minket nem támogat, az mind terrorista. Azok meg tudjuk, milyenek.

7. Bűnbakképzés

Bűnbaknak azt nevezik, akit valamilyen hibák, kudarcok vagy egyéb konfliktusok miatt hibáztatnak. Attól függetlenül, hogy valójában ki a hibás. Alkalmas arra, hogy eltereljük a figyelmet a valódi felelősökről, és arra is, hogy eltereljük magáról a problémáról, annak megoldásáról. „Ezek miatt tartunk ott, ahol”, jót harcolunk velük, folyamatosan, közben a probléma meg ott marad. Mert vagy azt akarják, hogy ott maradjon, vagy nem tudnák megoldani úgysem.

8. Kimazsolázás

Az angolban cseresznyeszedegetésnek hívják, amikor csak azokat az érveket veszi valaki figyelembe, amik az ő igazát erősítik. Ahogy a cseresznyefáról is szedhetsz le csupa szép cseresznyéket, ott hagyva a kukacosat és az éretlent. Ez is, mint egyébként számos más propaganda-technika, logikailag hibás, áltudományos, megtévesztő (és akkor még finoman fogalmaztunk) érveléshez vezet. Példának említik a klímaváltozás-tagadók érveit. Igaz, hogy korábban sokkal melegebb volt a Föld? Ez igaz. De akkor nem is élt rajta ember.

9. Féligazságok

Ilyen lehet valami állítás, amelynek egyik fele igaz, a másik nem, állítólag ezek a legjobb hazugságok, mert nagyon igaznak tudnak tűnni az igaz rész miatt, és nehéz rajtakapni az illetőt. Vagy lehet olyan állítás, ami teljesen igaz ugyan, de a valóságnak csak egy kis szelete. Például: az utóbbi harminc évben csak kétszer büntettek meg gyorshajtásért. Ja, persze, ez igaz, de csak négy éve vezetsz.

Futottak még

Ez még csak a jéghegy csúcsa volt, van a listán kétszer-háromszor ennyi. Mint a mártírkodás, a dolgok túlságos leegyszerűsítése, a józan paraszti észre való hazug apellálás, eufemizmus, a fals dilemma, az immunizációs stratégia, a hősképzés, a dezinformáció és a hírek irányított adagolása… A lehetőségek szinte korlátlanok. Olyanokat keresel, akiknek hihetsz? Lehet, hogy nem fogsz találni.

A legjobb tanács talán ebben a viccben rejlik: „Egy gazdag családban a feleség vásárol egy konyhai robotgépet, hazaviszi, de a használati utasítás ellenére sem tudja összerakni. Mérgesen otthagyja, majd kicsit később visszatér, mire azt látja, hogy a szakácsnő már össze is rakta. De hát maga olvasni sem tud! – mondja neki. Hát, az igaz, nagysága, de aki nem tud olvasni, annak muszáj gondolkodnia.”

A német kancellár az ellenség plakátján, Wikimedia Commons

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG