Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Annyi helyről ömlik ránk az információ, hogy csak kapkodjuk a fejünket, és ezek egymástól is eltérnek, vagy még ellent is mondanak. Ráadásul egyre erősödik benned a gyanú, hogy ezt szándékosan csinálják? Mindennek évszázados hagyományai vannak, a tudósok már régen összegyűjtötték, leírták a trükköket. Miért ne ismernéd meg, mivel állsz szemben?

Az internettel együtt nemcsak az információ, hanem annak elferdítése is bárki számára elérhető és művelhető közkinccsé vált. A propagandával, megtévesztéssel, félreinformálással és manipulációval mostanában egymást vádolják államok, politikusok, titkosszolgálatok, újságok és Facebook-felhasználók, de még a Privátbankár kommentelői is.

Nem árt, ha tudjuk, hogy már a régi rómaiak is, és nem árt, ha megismerkedünk a jól bevált technikákkal. A magyar Wikipedia szócikke rövidke és vázlatos, az angol és a német sokkal részletesebb, és rengeteg módszert sorol fel. Ezekből válogattunk egy csokorra valót. Nem kell megijedni a latin nevektől, nem bonyolultak ezek, némelyiket valójában már akár az óvodában is megismerhettük.

1. Ad hominem

Személy elleni érvelést, személyeskedést jelent, az érvelő nem azzal törődik, hogy mit mond az ellenfele, neadjisten a tényekkel, ehelyett a személyt próbálja lejáratni. „A vitapartner személyét, tulajdonságait, vagy személyes érdekeit veszi célba, gyakran elvonva a figyelmet arról, amit a másik fél állít” – írja a Wikipedia. Durvább, folytatólagosan elkövetett esetben vélhetőleg ezt nevezik magyarul karaktergyilkosságnak, amikor valakinek a teljes személyiségét próbálják nyilvánosan megsemmisíteni.

2. Ad nauseam

Szajkózás, mantrázás. A tengeribetegségig, avagy a hányingerig ismételgetni valamit, mert már több mint kétezer éve rájöttek, hogy az emberek így egy idő után elhiszik, a gondolkodásuk részévé válik. Karthágót márpedig el kell pusztítani. Állítólag Göbbels náci propagandaminiszternek is kedvence volt. Ha túl sokszor hallasz valamit, fogj gyanút. Kapcsolj át gyorsan másik csatornára.

(Hadtörténeti Múzeum, Wikimedia Commons)

3. Argumentum in terrorem

Vagyis egyszerűen félelemkeltés. Ha két dolog közül kell választani, akkor biztos nem azt fogjuk, amelyiktől jobban félünk. A nácik például azt mesélték a népnek, hogy a Szövetségesek teljesen ki akarják a németeket irtani.

4. A Nagy Hazugság

Magától Hitlertől és fő művéből származtatják a kifejezést, aki rájött, hogy az emberek előbb elhiszik a nagy hazugságokat, mint a kicsiket. Egyszerűen nem tudják elképzelni, hogy valaki annyira arcátlan is lehet, hogy ekkorát hazudjon. A Wikipedia szerint a Harmadik Birodalom egész ideológiája ilyen nagy hazugságokon alapult, bár ellenfeleiket is rendszeresen ugyanezzel vádolták. Szóval légy óvatos, az emberi hazugság a jelek szerint határtalan is lehet.

Német plakát a bolsevik
veszélyről, Wikimedia Commons

5. A vörös hering

Szagoltál már vörösre füstölt heringet? Állítólag nagyon büdös, így aki a közelébe kerül, más szagokat alig fog érezni. Mi ködösítésnek neveznénk, olyan információk, érvek előre tolása, amelyek fontosnak tűnhetnek, de csak elkendőzik a lényeget. Gumicsontnak is nevezhetjük.

6. Sztereotípiák

Talán láttál már olyan régi karikatúrát, 1990-ig voltak errefelé divatban, amelyen a zsíros tőkés hatalmas pénzeszsákjain ülve pöfékeli a szivarját, miközben a csontig soványodott munkás félholtan robotol. Az első világháborús német plakátokon a franciák voltak gyerekgyilkos emberevők, a francia plakátokon meg a németek. Az üzenet általában az: ezeket utálnunk kell. A saját katonáink természetesen mindig csodálatos hősök. Manapság kiket is kell utálni, mi az utasítás?

Közvetlen rokona a címkézés. Aki nincs velünk, mind komcsi. Aki velük van, az náci. Aki minket nem támogat, az mind terrorista. Azok meg tudjuk, milyenek.

7. Bűnbakképzés

Bűnbaknak azt nevezik, akit valamilyen hibák, kudarcok vagy egyéb konfliktusok miatt hibáztatnak. Attól függetlenül, hogy valójában ki a hibás. Alkalmas arra, hogy eltereljük a figyelmet a valódi felelősökről, és arra is, hogy eltereljük magáról a problémáról, annak megoldásáról. „Ezek miatt tartunk ott, ahol”, jót harcolunk velük, folyamatosan, közben a probléma meg ott marad. Mert vagy azt akarják, hogy ott maradjon, vagy nem tudnák megoldani úgysem.

8. Kimazsolázás

Az angolban cseresznyeszedegetésnek hívják, amikor csak azokat az érveket veszi valaki figyelembe, amik az ő igazát erősítik. Ahogy a cseresznyefáról is szedhetsz le csupa szép cseresznyéket, ott hagyva a kukacosat és az éretlent. Ez is, mint egyébként számos más propaganda-technika, logikailag hibás, áltudományos, megtévesztő (és akkor még finoman fogalmaztunk) érveléshez vezet. Példának említik a klímaváltozás-tagadók érveit. Igaz, hogy korábban sokkal melegebb volt a Föld? Ez igaz. De akkor nem is élt rajta ember.

9. Féligazságok

Ilyen lehet valami állítás, amelynek egyik fele igaz, a másik nem, állítólag ezek a legjobb hazugságok, mert nagyon igaznak tudnak tűnni az igaz rész miatt, és nehéz rajtakapni az illetőt. Vagy lehet olyan állítás, ami teljesen igaz ugyan, de a valóságnak csak egy kis szelete. Például: az utóbbi harminc évben csak kétszer büntettek meg gyorshajtásért. Ja, persze, ez igaz, de csak négy éve vezetsz.

Futottak még

Ez még csak a jéghegy csúcsa volt, van a listán kétszer-háromszor ennyi. Mint a mártírkodás, a dolgok túlságos leegyszerűsítése, a józan paraszti észre való hazug apellálás, eufemizmus, a fals dilemma, az immunizációs stratégia, a hősképzés, a dezinformáció és a hírek irányított adagolása… A lehetőségek szinte korlátlanok. Olyanokat keresel, akiknek hihetsz? Lehet, hogy nem fogsz találni.

A legjobb tanács talán ebben a viccben rejlik: „Egy gazdag családban a feleség vásárol egy konyhai robotgépet, hazaviszi, de a használati utasítás ellenére sem tudja összerakni. Mérgesen otthagyja, majd kicsit később visszatér, mire azt látja, hogy a szakácsnő már össze is rakta. De hát maga olvasni sem tud! – mondja neki. Hát, az igaz, nagysága, de aki nem tud olvasni, annak muszáj gondolkodnia.”

A német kancellár az ellenség plakátján, Wikimedia Commons

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ledöbbent Berlin és Párizs: vad Izrael-ellenes tüntetések mindkét országban
Káncz Csaba | 2021. május 16. 11:19
A német városokban sorra tartják az Izrael-ellenes tüntetéseket, számos incidenssel fűszerezve. Eközben mind a német, mind a francia kormány Izrael mellett állt ki, de a francia külügyminiszter elítélte a kelet-jeruzsálemi kitelepítéseket is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Friss járványhelyzet: a harmadik hullámban még nem volt ilyen alacsony a pozitív tesztek aránya
Privátbankár.hu | 2021. május 16. 09:40
Az elvégzett teszteknek csak 4,5 százaléka lett pozitív - bár a hétvégi adatközléseket érdemes óvatosan kezelni, a hivatalos adatok alapján tovább javult a járványhelyzet. Az oltottak száma viszont csak nagyon lassan közelíti az 5 milliót.
Makro / Külgazdaság Izrael egy médiaközpontot is lebombázott - tovább folynak a támadások Gázában
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 16. 09:03
Folytatódnak a palesztin rakétatámadások és az izraeli légicsapások - a Gázai övezetben 150 közelében, Izraelben 10 körül jár az áldozatok száma. Netanjahu folytatja a megtorlást, 
Makro / Külgazdaság Egy 32 éves nő az áldozat – nagyon ritkán, de okozhat halált a Covid elleni oltás
Wéber Balázs | 2021. május 16. 05:37
Március elején agyvérzésben életét vesztette egy 32 éves német nő. Mostanra bebizonyosodott, hogy az agyvérzést az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája váltotta ki. Magyarországon is derült már fény oltás utáni trombózisos esetekre. Igaz, az oltások számához képest nagyon kevés esetről van szó. Az AstraZenecánál a vérrögképződést már fel kell tüntetni a nagyon ritka mellékhatások között, a Pfizerről pedig egy német-holland kutatás azt állítja, hogy átprogramozza a velünk született immunválaszokat. Egy gyógyszeripari forrásunk szerint gyógyszerek esetében is előfordul, hogy nagyon ritka mellékhatások vagy hosszú távú hatások csak sok idő és tömeges használat után derülnek ki, és ez igaz lehet a vakcinákra is.
Makro / Külgazdaság Két éve megmondtuk: így változik a paksi erőműfejlesztés finanszírozása
Baka F. Zoltán | 2021. május 15. 15:36
Ha lassan is, de beindul az építkezés, áprilisban 13 tendert publikáltak a megrendelő honlapján.
Makro / Külgazdaság Védettségi igazolvánnyal akár a Hungaroringen is megnézhetjük Hamilton és Verstappen versenyét
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 10:58
Az ITM államtitkára bejelentette, hogy nézők előtt rendezik meg a magyar Forma 1-es futamot.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely is megméretteti magát az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 10:43
Enyhén izgulósra sikeredett a főpolgármester videós posztja.
Makro / Külgazdaság Olyan történt tegnap a járvány elleni harcban, ami május eleje óta nem
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 10:12
Több első oltást adtak be, mint az elmúlt 14 napban.
Makro / Külgazdaság Már 3,3 millióan haltak bele a koronavírusba világszerte
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 09:38
És 161 millióan fertőződtek meg.
Makro / Külgazdaság A második oltás után nem sokkal már kezdhet csomagolni, aki Romániába akar utazni
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 09:18
Nekik nem kell karanténba vonulniuk, ha kivárták a 10 napot a második dózis után.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.