BUX
36 860.34
+1.41%
+514.00
OTP
10 680.00
+2.20%
+230.00
MOL
2 006.00
+0.65%
+13.00
RICHTER
6 950.00
+0.07%
+5.00
MTELEKOM
398.00
-0.38%
-1.00
 
2019. június 5. 14:35

A bizottság szerint a magyar és a román strukturális egyenlegben jelentős eltérés volt tavaly, emiatt az Európai Unió Tanácsának egy ajánlást kell tenni.

Az európai gazdaság hetedik éve nő, és várhatóan 2020-ban tovább bővül, mivel a kevésbé kedvező körülmények és a globális bizonytalanságok ellenére az összes tagállam gazdasága erősödik - közölte a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos.

Óriási különbségek

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság biztosa az európai szemeszter szerdán közzétetet tavaszi csomagjának ismertetésekor elmondta, a foglalkoztatottak száma rekordszinten áll, a munkanélküliség pedig soha nem volt ilyen alacsony.

Európai Unió zászlók előtt a Berlaymont épület (Európai Bizottság), Brüsszel, Belgium.

Ugyanakkor továbbra is jelentős különbségek állnak fenn az országok, régiók és az egyes népességcsoportok között. Az uniós bizottság ezért felkéri a tagállamokat, hogy építsenek az elmúlt évek eredményeire, ugyanis az európai gazdaság korszerűsítéséhez továbbra is hatékony reformokra van szükség, amelyeket jól célzott beruházási stratégiák és felelősségteljes költségvetési politikák kísérnek.

Az agresszív adótervezés ellen

Az unió gazdasági és szociális prioritásainak a tagállamok által elért állásáról közzétett jelentés szerint a államháztartási mutatók folyamatosan javultak a tagállamokban anélkül, hogy ez aláásta volna  a növekedést. A tagállamoknak azonban folytatniuk és szükség esetén fokozniuk kell az agresszív adótervezés leküzdésére irányuló erőfeszítéseket, az összes adófizetővel szembeni méltányosság érdekében.

Az Európai Bizottság a következő 12-18 hónapra vonatkozó gazdaságpolitikai iránymutatást nyújtó 2019-es országspecifikus ajánlásaiban hangsúlyozta, hogy a globális növekedés lassulása megerősíti a strukturális reformok folytatásának szükségességét. A tagállamoknak elő kell mozdítaniuk a szociális felzárkóztatást, az euróövezeten belüli egyensúly szimmetrikusabb helyreállítására kell törekedniük, és folytatniuk kell az egységes piac megerősítésére és az európai gazdasági és monetáris unió elmélyítésére irányuló erőfeszítéseiket.

Előrelépések

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa közölte, a tagállamok a részükre kibocsátott ajánlások több mint kétharmadát végrehajtották, és némi haladást értek el egyebek mellett a pénzügyi szolgáltatások és a foglalkoztatáspolitika terén. Az adóalap kiszélesítésére, az egészségügyre és a szolgáltatások versenyére vonatkozó ajánlások végrehajtási aránya azonban alacsony.    A jelentés szerint a makrogazdasági egyensúlyhiányok korrekciója jól halad, ugyanakkor néhány tagállam továbbra is példátlanul magas szintű magán- és államadósságot jegyez, ami csökkenti a negatív sokkhatások kezelésére rendelkezésre álló mozgásteret. Minden tagállamban szükség van a termelékenység fokozását, a beruházások fellendítését és a potenciális növekedés előmozdítását célzó további intézkedésekre.

Februárban az uniós bizottság arra a következtetésre jutott, hogy 13 tagállamban - Bulgária, Horvátország, Franciaország, Németország, Írország, Portugália, Spanyolország, Hollandia, Románia és Svédország - egyensúlyhiány van. Három országban - Ciprus, Görögország és Olaszország - pedig túlzott egyensúlyhiány áll fenn. A korábbi évekhez hasonlóan ezek az egyensúlyhiányok a makrogazdasági egyensúlyhiány kezelésére szolgáló eljárás szerinti, további egyedi nyomon követést tesznek szükségessé - húzták alá.

Eljárás az olaszok ellen

A stabilitási és konvergenciaprogramok értékelése alapján a bizottság Spanyolországgal szemben a túlzotthiány-eljárás megszüntetését javasolta. Amint az Európai Unió Tanácsa meghozza erről szóló határozatát, a válságra visszanyúló összes túlzotthiány-eljárás lezárul.

A bizottság emellett Belgium, Franciaország, Olaszország és Ciprus esetében jelentést fogadott el, amelyben megvizsgálja az uniós szerződésekben foglalt hiány- és adósságkritériumnak való megfelelésüket. Olaszország esetében a jelentés arra a következtetésre jutott, hogy indokolt az adósságalapú túlzotthiány-eljárás megindítása.

Figyelmeztetés Magyarországnak

Mint emlékeztettek, Magyarország és Románia 2018, illetve 2017 óta úgynevezett jelentős eltérési eljárás alá tartozik, a két ország ugyanis tartósan eltér a középtávú költségvetési hiánycéltól (MTO), a nettó elsődleges államháztartási kiadások nominális növekedése jelentősen meghaladta a referenciaértéket.

A bizottság szerdán ezért figyelmeztetést küldött Magyarország és Románia számára, mivel strukturális egyenlegüket tekintve tavaly jelentős eltérés volt megfigyelhető, és azt ajánlotta az Európai Unió Tanácsának, hogy tegyen ajánlást ezen országoknak az eltérés korrekciójára. Az ajánlás szerint olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek a középtávú költségvetési cél eléréséhez vezető megfelelő korrekciós pályára állítják a két országot.

A bizottság végezetül elfogadta a Görögországról szóló harmadik jelentését is a megerősített felügyeleti keretben, amelyet az Európai Stabilitási Mechanizmuson belül életbe léptetett stabilitási támogatási program lezárását követően hoztak létre. A jelentés megjegyezte, hogy  2018 augusztusa óta Görögország ésszerű lépéseket tett a programot követően kialakult gazdasági környezetben, de úgy vélte, hogy a reformok végrehajtása az utóbbi hónapokban lassult, egyes intézkedések esetében pedig nem biztosított az európai partnerek felé tett kötelezettségvállalások összhangja, és ez kockázatot jelent az egyeztetett költségvetési célok megvalósítására nézve.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Koronavírus-hatás: 100 ezer áldozat, 40 millió munkanélküli az USA-ban
Wéber Balázs | 2020. május 28. 09:47
Százezer fölé nőtt az Egyesült Államokban a koronavírussal összefüggésben elhunytak száma. A járvány elleni védekezés ugyanakkor eddig csaknem 40 millió amerikai állásába került.
Makro / Külgazdaság Lemondott a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Nagy Márton
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 09:36
Más fontos vezetői megbízatás miatt távozik Nagy Márton - úgy tudjuk, elhagyja a Magyar Nemzeti Bankot.
Makro / Külgazdaság Átlépte a 400 ezres határt a bruttó átlagbér márciusban
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 09:01
Egyfajta lélektani szintet lépett át a kereseti statisztika márciusban, a vállalkozásoknál regisztrált átlagos bruttó bér meghaladta a 400 ezer forintot is. 
Makro / Külgazdaság Elhárult az akadály, szurkolók előtt rendezik a Puskás-Fradit vasárnap
Baka F. Zoltán | 2020. május 28. 06:30
A kormány feloldotta a szabadtéri rendezvények látogatására vonatkozó tilalmat.
Makro / Külgazdaság Tegnap sem maradtak kormányzati pofon nélkül a polgármesterek
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 20:32
Nincs megállás a hatáskörök nyírásában.
Makro / Külgazdaság A Fitch a 2009-es recessziónál is mélyebb visszaesést jósol idénre
MTI | 2020. május 27. 20:29
Az eddig vártnál súlyosabb, a 2009-es pénzügyi válságot kísérő visszaesésnél sokkal mélyebb idei világgazdasági recesszióra kell készülni áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett átfogó előrejelzésében.
Makro / Külgazdaság Itt vannak a számok: ennyit költött az ország a koronavírus elleni védekezésre
Király Béla | 2020. május 27. 17:11
A 2020-as költségvetés módosítása a koronavírus-járvány miatt vált szükségessé, a most benyújtott törvénytervezetből kiderül, hogy mekkora összeget fordított Magyarország védekezésre.
Makro / Külgazdaság Jól vizsgáztak a magyar munkáltatók a koronavírus-járvány alatt
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 16:56
Ugyanakkor a belső kommunikációban még van mit fejlődniük - derül ki egy felmérésből.
Makro / Külgazdaság Minden várakozást felülmúl az európai helyreállítási alap
Király Béla | 2020. május 27. 15:39
Míg korábban 500 milliárd euró értékű helyreállítási alapról szóltak a hírek, addig szerdán már azt közölték az illetékesek, hogy 750 milliárd eurót szánnak erre a célra. Ha ez megvalósul, akkor az olasz és a spanyol gazdaságot is rendbe tehetik ebből a pénzből.
Makro / Külgazdaság Ki nyerte a költségvetési számháborút?
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 13:27
Végül Varga Mihály előrejelzését fogadta el a kormány. Jegyzet.
hírlevél