5p
A bizottság szerint a magyar és a román strukturális egyenlegben jelentős eltérés volt tavaly, emiatt az Európai Unió Tanácsának egy ajánlást kell tenni.

Az európai gazdaság hetedik éve nő, és várhatóan 2020-ban tovább bővül, mivel a kevésbé kedvező körülmények és a globális bizonytalanságok ellenére az összes tagállam gazdasága erősödik - közölte a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos.

Óriási különbségek

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság biztosa az európai szemeszter szerdán közzétetet tavaszi csomagjának ismertetésekor elmondta, a foglalkoztatottak száma rekordszinten áll, a munkanélküliség pedig soha nem volt ilyen alacsony.

Európai Unió zászlók előtt a Berlaymont épület (Európai Bizottság), Brüsszel, Belgium.

Ugyanakkor továbbra is jelentős különbségek állnak fenn az országok, régiók és az egyes népességcsoportok között. Az uniós bizottság ezért felkéri a tagállamokat, hogy építsenek az elmúlt évek eredményeire, ugyanis az európai gazdaság korszerűsítéséhez továbbra is hatékony reformokra van szükség, amelyeket jól célzott beruházási stratégiák és felelősségteljes költségvetési politikák kísérnek.

Az agresszív adótervezés ellen

Az unió gazdasági és szociális prioritásainak a tagállamok által elért állásáról közzétett jelentés szerint a államháztartási mutatók folyamatosan javultak a tagállamokban anélkül, hogy ez aláásta volna  a növekedést. A tagállamoknak azonban folytatniuk és szükség esetén fokozniuk kell az agresszív adótervezés leküzdésére irányuló erőfeszítéseket, az összes adófizetővel szembeni méltányosság érdekében.

Az Európai Bizottság a következő 12-18 hónapra vonatkozó gazdaságpolitikai iránymutatást nyújtó 2019-es országspecifikus ajánlásaiban hangsúlyozta, hogy a globális növekedés lassulása megerősíti a strukturális reformok folytatásának szükségességét. A tagállamoknak elő kell mozdítaniuk a szociális felzárkóztatást, az euróövezeten belüli egyensúly szimmetrikusabb helyreállítására kell törekedniük, és folytatniuk kell az egységes piac megerősítésére és az európai gazdasági és monetáris unió elmélyítésére irányuló erőfeszítéseiket.

Előrelépések

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa közölte, a tagállamok a részükre kibocsátott ajánlások több mint kétharmadát végrehajtották, és némi haladást értek el egyebek mellett a pénzügyi szolgáltatások és a foglalkoztatáspolitika terén. Az adóalap kiszélesítésére, az egészségügyre és a szolgáltatások versenyére vonatkozó ajánlások végrehajtási aránya azonban alacsony.    A jelentés szerint a makrogazdasági egyensúlyhiányok korrekciója jól halad, ugyanakkor néhány tagállam továbbra is példátlanul magas szintű magán- és államadósságot jegyez, ami csökkenti a negatív sokkhatások kezelésére rendelkezésre álló mozgásteret. Minden tagállamban szükség van a termelékenység fokozását, a beruházások fellendítését és a potenciális növekedés előmozdítását célzó további intézkedésekre.

Februárban az uniós bizottság arra a következtetésre jutott, hogy 13 tagállamban - Bulgária, Horvátország, Franciaország, Németország, Írország, Portugália, Spanyolország, Hollandia, Románia és Svédország - egyensúlyhiány van. Három országban - Ciprus, Görögország és Olaszország - pedig túlzott egyensúlyhiány áll fenn. A korábbi évekhez hasonlóan ezek az egyensúlyhiányok a makrogazdasági egyensúlyhiány kezelésére szolgáló eljárás szerinti, további egyedi nyomon követést tesznek szükségessé - húzták alá.

Eljárás az olaszok ellen

A stabilitási és konvergenciaprogramok értékelése alapján a bizottság Spanyolországgal szemben a túlzotthiány-eljárás megszüntetését javasolta. Amint az Európai Unió Tanácsa meghozza erről szóló határozatát, a válságra visszanyúló összes túlzotthiány-eljárás lezárul.

A bizottság emellett Belgium, Franciaország, Olaszország és Ciprus esetében jelentést fogadott el, amelyben megvizsgálja az uniós szerződésekben foglalt hiány- és adósságkritériumnak való megfelelésüket. Olaszország esetében a jelentés arra a következtetésre jutott, hogy indokolt az adósságalapú túlzotthiány-eljárás megindítása.

Figyelmeztetés Magyarországnak

Mint emlékeztettek, Magyarország és Románia 2018, illetve 2017 óta úgynevezett jelentős eltérési eljárás alá tartozik, a két ország ugyanis tartósan eltér a középtávú költségvetési hiánycéltól (MTO), a nettó elsődleges államháztartási kiadások nominális növekedése jelentősen meghaladta a referenciaértéket.

A bizottság szerdán ezért figyelmeztetést küldött Magyarország és Románia számára, mivel strukturális egyenlegüket tekintve tavaly jelentős eltérés volt megfigyelhető, és azt ajánlotta az Európai Unió Tanácsának, hogy tegyen ajánlást ezen országoknak az eltérés korrekciójára. Az ajánlás szerint olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek a középtávú költségvetési cél eléréséhez vezető megfelelő korrekciós pályára állítják a két országot.

A bizottság végezetül elfogadta a Görögországról szóló harmadik jelentését is a megerősített felügyeleti keretben, amelyet az Európai Stabilitási Mechanizmuson belül életbe léptetett stabilitási támogatási program lezárását követően hoztak létre. A jelentés megjegyezte, hogy  2018 augusztusa óta Görögország ésszerű lépéseket tett a programot követően kialakult gazdasági környezetben, de úgy vélte, hogy a reformok végrehajtása az utóbbi hónapokban lassult, egyes intézkedések esetében pedig nem biztosított az európai partnerek felé tett kötelezettségvállalások összhangja, és ez kockázatot jelent az egyeztetett költségvetési célok megvalósítására nézve.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG