<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Háború esetén a legfontosabb a finn emberek eltökéltsége lenne: a legfontosabb védelmi vonal a két fül között húzódik, ahogy azt az ukrajnai háborúban is látjuk.

Finnország évtizedek óta felkészült egy esetleges orosz támadásra, amely így heves ellenállásba ütközne - jelentette ki szerdán a finn vezérkari főnök. Timo Kivinen tábornok hangsúlyozta, hogy bár hazája jelentős fegyverkészleteket is felhalmozott, a háború esetén a legfontosabb mégis az emberek eltökéltsége lenne.

Egy koreai K9 önjáró löveg egy finn díszszemlén. Költenek is a hadseregre, a modern önjáró lövegek mellett hamarosan például F-35-ös vadászgépek is érkeznek Finnországba. Fotó: WikimediaEgy koreai K9 önjáró löveg egy finn díszszemlén. Költenek is a hadseregre, a modern önjáró lövegek mellett hamarosan például F-35-ös vadászgépek is érkeznek Finnországba. Fotó: Wikimedia

"A legfontosabb védelmi vonal a két fül között húzódik, ahogy azt jelenleg az ukrajnai háborúban is látjuk" - fogalmazott újságíróknak.

"Következetesen fejlesztettük védelmi rendszerünket, mégpedig éppen az Ukrajnában is felhasznált hadi technikát, azaz a tűzfegyvereket, fegyveres egységeket és légvédelmet" - magyarázta Kivinen.

"Ukrajna megakad Putyin torkán, ahogy Finnország is megakadna" - tette hozzá.

A tábornok emellett pozitívan nyilatkozott a NATO-tagsággal járó közös légtérellenőrzési gyakorlatokról, amelyek szerinte a finn védelmet is erősítenék, valamint méltatta a szervezet azon elvét, mely szerint ha egyik tagországukat megtámadják, a többi a segítségére siet.

Mindazonáltal leszögezte azt is, hogy "Finnország védelméért a legnagyobb felelősséggel továbbra is a finnek tartoznak".

Finnország és az egykori Szovjetunió két háborút is vívott egymással a múlt században: az 1939 végén indított, téli háborúban és az 1941-ben kirobbant, folytatólagos háborúban körülbelül 100 ezer finn vesztette életét, de a Szovjetunió ennél jóval nagyobb veszteségeket volt kénytelen elkönyvelnie, annak ellenére, hogy mindkét fegyveres konfliktus szovjet győzelemmel ért véget. A két országnak 1300 kilométeres közös határa van.

Jóllehet az 5,5 milliós Finnország évtizedeken át kitartott a semlegesség politikája mellett, a második világháború óta jelentős katonai arzenált épített ki, és - ellentétben sok nyugati országgal - nem törölte el a kötelező katonai szolgálatot sem: mintegy 280 ezer katonája és 870 ezer tartalékosa van.

Helsinki májusban - a mind ez idáig szintén semlegességét hangoztató Svédországgal közösen - adta be NATO-csatlakozási kérelmét az Ukrajna megtámadását követően.

Finnországban van emellett Európa egyik legerősebb tüzérsége, és manőverező robotrepülőgépekből is jelentős mennyiségre tett szert, nemrég pedig négy új hadihajót és 64 F-35-ös vadászrepülőgépet rendelt a Lockheed Martin amerikai fegyvergyártótól. Helsinki a bruttó nemzeti termékének (GDP) két százalékát költi védelmi célokra, többet, mint sok NATO-tagország.

A védelmi minisztérium májusban végzett felmérésén a megkérdezettek körülbelül 82 százaléka azt felelte, fegyvert fognának, ha az országot támadás érné - emlékeztet a Reuters hírügynökség.

 

Helsinki és Stockholm május végén tárgyalásokba kezdett a csatlakozási kérelmüket ellenző Törökországgal. Ankara nem sokkal e kérelem beadása után közölte, hogy nem támogatja a két ország csatlakozását a szervezethez, azt vetve szemükre, hogy támogatják a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) és a szintén kurd vezetésű Népvédelmi Egységeket (YPG), amely a nyugati országok egyik leghatékonyabb szövetségese volt Szíriában az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen folytatott küzdelemben.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter emellett felszólította őket, oldják fel bizonyos hadiipari termékekre vonatkozó korlátozásaikat.

(MTI/Reuters)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hét alapelv mentén építenék újjá Ukrajnát – esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 19:03
Az orosz-ukrán háború 131. napjának történései röviden.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja - radikálisan újra kell szabni Európát
Káncz Csaba | 2022. július 5. 18:26
Washington segítsége nélkül már az orosz zászló lobogna Lvivben és Odesszában. Mostantól az európai integrációt nem a konfliktusok elkerülésének vágya, hanem a veszélyes világban való sikeres navigálás igénye kell, hogy vezesse. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Magyarország volt az egyetlen, amely nem minősítgette a Brexit-népszavazás eredményét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 16:13
A külgazdasági és külügyminiszter szerint mára sikerült lerakni az Egyesült Királyság európai uniós kilépését követő időszak hatékony, kölcsönös tiszteleten alapuló brit-magyar együttműködésének alapjait.
Makro / Külgazdaság Újabb ország csapott oda az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 14:21
Több száz ember és 40 vállalat szerepel a japán kormány szankciós listáján. 
Makro / Külgazdaság Az Európai Parlament is rábólintott a horvát euróra
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:57
Az EP strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején.
Makro / Külgazdaság Aláírták Svédország és Finnország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:26
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra számít, hogy a szövetséges tagállamok minél előbb ratifikálják Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Ismét dübörög a turizmus: túlszárnyalta a járvány előttit
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:41
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet.
Makro / Külgazdaság Üzent Fehéroroszország: befagyasztja több külföldi vállalkozás részvényét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:17
Minszk kedden közölte, hogy befagyasztja 190 fehéroroszországi külföldi vállalat, köztük az Ausztriában bejegyzett Lukoil Belarus (GMBH, korlátolt felelősségű) társaság külföldi részvényeit, válaszul az Ukrajna elleni orosz invázió támogatása és az emberi jogok megsértése miatti nyugati szankciókra.
Makro / Külgazdaság Így hat a lakásárakra a forintgyengülés
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:34
Főként Budapesten és a Balaton környékén magasabb az eurós áron hirdetett lakóingatlanok aránya.
Makro / Külgazdaság Jól rápirított a GVH a Casio termékek hazai nagykereskedőjére
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:17
A nemzeti versenyhatóság 325 millió forint bírságot szabott ki a Casio óra- és hangszertermékek hazai forgalmazójára, valamint cseh anyavállalatára, amiért meghatározták termékeik internetes viszonteladói árait a kiskereskedők felé, kiiktatva ezzel a vásárlókért folyó versenyt.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG