BUX
36 489.42
+1.55%
+558.00
OTP
11 210.00
+4.18%
+450.00
MOL
1 859.00
+0.05%
+1.00
RICHTER
6 820.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
383.00
-0.52%
-2.00
 
2020. február 13. 15:19

Míg Skóciában a Skót Nemzeti Párt tartana újabb népszavazást a függetlenedésről, addig Írországban bekerülhet a kormányba a Sinn Féin, amely az egyesült Írországról rendezne referendumot. A baloldali-nacionalista párt óriásit erősödött a hétvégi parlamenti választásokon – igaz, ez elemzők szerint nem a Nagy-Írország álmának, hanem szociális ígéreteinek köszönhető.

Mary Lou McDonald, a Sinn Féin elnöke (középen pirosban) ünnepel a választás éjszakáján. EPA/AIDAN CRAWLEY

Azok az emberek, akiknek jó állásuk van, jól keresnek, de a pénzük elmegy albérletre. Hó végére nem marad semmi. A jelenlegi kormány alatt ez nem tűnik túl szimpatikus helyzetnek

mondta a Financial Timesnak Kelly Doherty. A 24 éves nő Dublinban dolgozik DJ-ként, és egyike volt azon szavazóknak, akik szombaton a Sinn Féinre adták a voksukat.

A szavazatok negyedét besöpörte

A korábban kiközösített párt, amelyet évtizedekig az ír függetlenségért küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) „meghosszabbításának”, politikai szárnyának tekintettek, tarolt a parlamenti választásokon: az "elsődleges" szavazatok számát tekintve az első helyen végzett – a voksok csaknem 25 százalékát szerezte meg –, több mint tíz százalékponttal növelte népszerűségét 2016-hoz képest, képviselőinek száma pedig 23-ról 37-re nőtt.

A baloldali-nacionalista párt ezzel megelőzte a kilenc éve kormányon lévő, jobbközép Fine Gaelt, és a második legnagyobb párttá nőtte ki magát az ír parlamentben – csupán eggyel kevesebb képviselője lesz, mint a centrista Fianna Fáilnek. (Utóbbi párt ugyan kevesebb szavazatot kapott, de a sajátos ír választási rendszernek köszönhetően mégis több képviselőt delegálhat. Az írek ugyanis nem csak egy jelöltre szavazhatnak, hanem sorba állíthatják a jelölteket.)

A Sinn Féin egyúttal tárgyalásokat kezdett a Zöldekkel, valamint az Emberek Fontosabbak A Profitnál nevű párttal egy esetleges kormánykoalícióról.

Egyesült Írországot szeretnének...

Előretörésük mérföldkövet jelenthet az ír politikában, hiszen történelmi távlatokban egy rendszerellenes pártról van szó, amely hagyományosan az ír függetlenségért és egyben a brit uralom ellen küzdött – és bizonyos értelemben küzd még ma is.

Legalábbis nem adta fel az egyesült Írország eszményét, és öt éven belül népszavazást tartana a kérdésben. Ezzel újabb tőrt döfne az Egyesült Királyságba – a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt ugyanis már jelezte, hogy a Brexit miatt újabb referendumot szeretne a függetlenedésről.

... de nem ezért nyertek

Elemzők ugyanakkor úgy vélik, hogy a Sinn Féin nem az egyesült Írország álmával, hanem az emberek mindennapi életét érintő, szociális témákkal nyerte meg a választást.

A párt elsősorban a fiatalokat tudta magához vonzani azáltal, hogy kampányában a szociális kérdésekre koncentrált

– állítja ezzel összhangban az FT. Fontos szempont volt az is, hogy a választóknak – sok más európai országhoz hasonlóan – elegük lett a centrista pártok évtizedek óta tartó uralmából, és a sokáig kirekesztett Sinn Féint akarták beemelni a hatalomba.

A jelenre koncentrálnak

A fiatalok elégedetlenek az életszínvonallal, és amúgy sincs túl sok emlékük az északír konfliktusról, amely több mint 3600 áldozatot követelt a XX. század második felében.

Ennek egyik főszereplője volt az IRA, amelyet a britek terrorszervezetként tartottak számon, és amely becslések szerint mintegy 1700 ember haláláért felelős. (A paramilitáris csoport 2005-ben, hét évvel az északír békeszerződés után bejelentette, hogy felhagy a fegyveres tevékenységgel, és csak politikai eszközöket használ majd céljai elérésére.)

Kelly Doherty például tisztában van a Sinn Féin és az IRA kapcsolatával, de úgy véli, hogy ma már inkább a jelenkor problémáira kell koncentrálni:

Országunk érettsége szempontjából fontos lépés, hogy felismerjük: a múlt már megtörtént, mi pedig továbblépünk.

Drága lakhatás

Ami a konkrét problémákat illeti, bár az ír gazdaság gyorsan nőtt az elmúlt években, és csaknem teljes foglalkoztatottságot ért el, az írek csaknem kétharmada úgy érzi, hogy nem profitált a fejlődésből. Számos probléma – drága lakhatás és gyerekgondozási rendszer, az egészségügy hiányosságai – pedig kifejezetten dühöt szült a társadalomban.

A 35 év alattiaknál különösen a drága lakhatás okoz problémát  –  miközben az albérleti díjak 40, addig a fizetések csupán 14 százalékkal nőttek az elmúlt öt évben. Körükben jó visszhangra találtak a Sinn Féin ígéretei, amelyek erre a problémára kínáltak megoldást: a párt jelentősen növelné a szociális lakások számát, befagyasztaná az  albérleti díjakat, és maximálná a jelzáloghitelek kamatait.

Beszédes tény, hogy miközben a 35 év alattiaknak a harmada szavazott a Sinn Féinre, addig a 65 év felettieknek mindössze 12 százaléka.

Népszavazás az egyesülésről?

A Sinn Féin szárnyalásában végül, de nem utolsósorban nagy szerepe van Mary Lou McDonaldnak, a párt új elnökének is, aki a veterán Gerry Adamset váltotta 2018 februárjában. Az 50 éves politikus karizmatikus vezető, és szoros kapcsolatban áll a választókkal.

Elemzők szerint ha a Sinn Féin valóban bekerül a kormányba, akkor McDonald aktívan kampányol majd annak érdekében, hogy népszavazás legyen az egyesült Írországról. (Igaz, Észak-Írországban csak a brit kormány írhat ki ilyen referendumot – a szerk.)

Jelen állás szerint ugyanakkor a kormányalakítás meglehetősen nehéz, sokszereplős és komoly kompromisszumokat igénylő játszma lesz, hiszen egyetlen párt sem került a többségnek még csak a közelébe sem.

A britek negyvenhét hét év tagság után távoztak az Európai Unióból. De miért? Akkor most a populisták győztek? Mi bajuk volt a briteknek az EU-val? Mivel jár a kilépés politikailag és gazdaságilag? Tíz kérdés, tíz válasz videókommentárunkban:

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Egyetlen nap alatt 8 ezer új koronavírusost azonosítottak Kaliforniában
MTI | 2020. július 7. 07:03
A legfrissebb adatok szerint a 8516 új fertőzöttel együtt 273 418-ra emelkedett a koronavírusos kaliforniaiak száma.
Makro / Külgazdaság Jó hírt akart közölni a szociális dolgozókkal Kásler Miklós, de a valóság inkább arcpirító
Székely Sarolta | 2020. július 7. 06:07
Az emberi erőforrások minisztere szerint nincs értelme vitázni a szociális dolgozók béréről. Pedig a számok épp az ellenkezőjét támasztják alá: a területen dolgozók fizetése arcpirítóan alacsony.
Makro / Külgazdaság A járvány után nálunk a legrosszabb a levegő Európában
Kormos Olga | 2020. július 6. 18:29
Budapest az egyetlen város Európában, ahol már most meghaladja a nitrogén-dioxid-szint a korlátozások előtti időszakét – erre jutott az Európai Környezetvédelmi Ügynökség.
Makro / Külgazdaság Orbán és Trump alatt szétesik a magyar és az amerikai diplomácia
Káncz Csaba | 2020. július 6. 17:59
Az amerikai külügy morálja újabb mélypontot ütött a múlt hónapban, amikor Trump kirúgta a minisztérium pénzügyi főellenőrét. Hazánk érdekérvényesítését az euroatlanti térségben mára jelentősen legyengítette a diplomáciai finomság-, a kiszámíthatóság- és a megbízhatóság hiánya. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: százból öt spanyol kapta el a koronavírust
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 6. 17:24
Ez mintegy tízszer több a diagnosztizáltak számánál. Madridban minden tizedik ember átesett a fertőzésen.    
Makro / Külgazdaság Mikor zökken az élet az új kerékvágásba?
Privátbankár.hu | 2020. július 6. 15:59
Addig egészen biztosan nem, amíg nem lesz meg a vakcina, addig jóformán mindenki csak találgat. S persze nem kevesen vagyunk, akik abban bíznak, hogy a COVID-19 nemcsak negatív következményekkel jár, hanem hozzájárul ahhoz, hogy mindenki elgondolkodjon arról, a járvány miatti kényszerintézkedésekből mennyit lehet átmenteni a „békeidőkre”, hogy tisztább és élhetőbb legyen a világunk.
Makro / Külgazdaság Ha nem fehér vagy, könnyebben leszel áldozat – új vírusadatok sokkolják az USA-t
Wéber Balázs | 2020. július 6. 14:47
A latin származású és a fekete bőrű amerikaiak háromszor nagyobb valószínűséggel lesznek koronavírus-fertőzöttek, mint a fehérek, és csaknem dupla akkora az esélyük, hogy a vírus áldozataivá válnak – derül ki egy új statisztikából. Ennek oka az lehet, hogy sok esetben otthonról nem végezhető munkájuk van, sokat használják a tömegközlekedést, zsúfolt lakásokban laknak és több tekintetben az átlagnál rosszabb az egészségi állapotuk.
Makro / Külgazdaság 2,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma májusban
MTI | 2020. július 6. 10:35
Több élelmiszert vettünk, de jelentősen kevesebbet tankoltunk.
Makro / Külgazdaság Közelíti a 11,5 milliót a koronavírus-fertőzöttek globális száma
MTI | 2020. július 6. 08:26
Az áldozatok száma több mint 533 ezer, a gyógyultaké meghaladta a 6,1 milliót.
Makro / Külgazdaság Jobbra szavaztak a horvátok
MTI | 2020. július 6. 08:16
Marad a jobboldali kormány Horvátországban a vasárnap megtartott előre hozott parlamenti választásokat követően, de koalíciós tárgyalások kezdődnek.
hírlevél