BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2019. július 22. 13:00

Az ukránoknak annyira elegük lett a politikai elitből, hogy előbb egy humoristát választottak államelnöknek, majd elsöprő többséggel a pártjának szavaztak bizalmat a parlamenti választásokon. A nevét egy televíziós sorozattól kölcsönző Nép Szolgája egy popsztár pártjával léphet majd koalícióra, és Nyugat-barát politikát folytathat – kérdés, hogy képes lesz-e felnőni a feladathoz.

Zelenszkij sajtótájékoztatója pártja tegnapi győzelme után. EPA/TATYANA ZENKOVICH

Ukrajna függetlenné válása, 1991 óta először fordulhat elő, hogy egyetlen párt szerez kormányzóképes többséget az ukrán parlamentben – ráadásul egy olyan pártról van szó, amely teljesen újnak számít a politikában.

Humorista-popsztár koalíció

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij mögött álló Nép Szolgája ugyanis agyonnyerte magát a tegnapi parlamenti választásokon: előzetes adatok szerint 115-120 egyéni választási körzetben nyerhet a 199-ből, a listára leadott szavazatok alapján pedig 121 mandátumra számíthat. Tehát minden bizonnyal meglesz a minimálisan szükséges 226 fős többsége a parlamentben.

A párt ezzel akár egyedül is kormányt alakíthatna, de a humoristából elnökké lett Zelenszkij az előzetes eredmények ismeretében már közölte, hogy inkább koalícióra lépne a Hang nevű párttal. A Hangot egy, szintén a szórakoztatóiparból érkezett figura, Szvjatoszlav Vakarcsuk popsztár vezeti:

Nagyrészt ennek a két pártnak köszönhető, hogy a parlament mintegy felét abszolút új képviselők alkotják majd.

Zelenszkij már azt is elárulta, hogy egy technokrata, „teljesen független” közgazdászt szeretne miniszterelnöknek – konkrét nevet egyelőre nem közölt.

Fikcióból valóság

Úgy tűnik tehát, hogy Ukrajnában beteljesedik a tavasszal kezdődött politikai elitváltás. Akkor az ukrán választok elsöprő, csaknem háromnegyedes többséggel választották elnökké a politikába alig egy éve berobbant Zelenszkijt, most pedig egy olyan, részben általa vezetett pártnak szavaztak bizalmat, amely ezen a téren nagyrészt ismeretlen arcokból, aktivistákból és középosztálybeli vállalkozókból áll.

Beszédes tény az is, hogy a Nép Szolgája egy, 2015 és 2019 között sugárzott ukrán televíziós szatírától kölcsönözte a nevét, amelyben Zelenszkij Ukrajna elnökét alakította. A pártot a műsor készítői alapították.

Meglovagolták az elégedetlenséget

A Nép Szolgája politikailag centristának, Európa-pártinak és liberálisnak számít. A kampányban populista, korrupció-ellenes üzeneteket hangoztatott, és ugyanúgy az emberek politikai elittel szembeni elégedetlenségét lovagolta meg – sikerrel –, mint tette azt Zelenszkij néhány hónappal korábban.

Egy olyan pártról van szó, amelyet új, nagyrészt liberális és progresszív elveket valló emberek alkotnak, akik korábban nem politizáltak. De még nem alakult ki teljesen, így nem egészen világos, hogy mi várható tőlük

- mondta Jevhen Bisztritszkij kijevi professzor a Financial Timesnak.

Az emberek bíznak bennünk. (...) Azért lettünk sikeresek, mert tisztességes eszközökkel kerestük meg a pénzünket

- jelentette ki Zelenszkij, utalva televíziós produceri munkásságára. 

A Nyugatnak tetszik

Az elnök és pártja számíthat a Nyugat támogatására. Jelzésértékű, hogy Zelenszkij első hivatalos külföldi útja Brüsszelbe vezetett, ahol az EU és a NATO vezetőivel találkozott, emellett Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök is fogadta.

A nyugati befektetők már a választás előtt reményüket fejezték ki azt illetően, hogy az elnök pártja a Hanggal alkot majd koalíciót, és folytatni fogja a Nemzetközi Valutalappal kötött, több milliárd dolláros hitel- és reformprogramot. A nyugati országok azt ugyanakkor elítélték, hogy Zelenszkij – az elitváltás jegyében – meg akar szabadulni azoktól a vezetőktől, akik elődje, a szerinte korrupt Petro Poroshenko alatt szolgáltak.

Káosz fenyeget?

Mások ugyanakkor nem ennyire derűlátóak:

Olyan emberek kerültek hatalomra, akik enyhén szólva sincsenek igazán felkészülve az előttük álló kihívásokra

-véli Szerhij Zhadan ukrán író. Szerinte a „hat éve háborúzó” ország káoszba süllyedhet.

A választásokon egyébként az Oroszország által annektált Krím-félsziget, valamint egyes, Kijev szerint orosz megszállás alatt lévő – moszkvai interpretáció szerint Oroszországot választó – keleti területek lakói nem szavazhattak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Makro / Külgazdaság Óriásit lazít a karanténszabályain Anglia
MTI | 2020. július 3. 07:56
Jövő péntektől "70-75" országból lehet szabadon, karantén-kötelezettség nélkül beutazni hozzájuk. Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország már biztos, hogy rajt lesz a listán, a többi tag még nem ismert.
Makro / Külgazdaság Tovább romlik a korona-helyzet az USA-ban, Florida új mélypontot jelentett
MTI | 2020. július 3. 07:40
A déli állam egy nap alatt több mint 10 ezer új fertőzöttet regisztrált.
hírlevél