<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az ukránoknak annyira elegük lett a politikai elitből, hogy előbb egy humoristát választottak államelnöknek, majd elsöprő többséggel a pártjának szavaztak bizalmat a parlamenti választásokon. A nevét egy televíziós sorozattól kölcsönző Nép Szolgája egy popsztár pártjával léphet majd koalícióra, és Nyugat-barát politikát folytathat – kérdés, hogy képes lesz-e felnőni a feladathoz.
Zelenszkij sajtótájékoztatója pártja tegnapi győzelme után. EPA/TATYANA ZENKOVICH

Ukrajna függetlenné válása, 1991 óta először fordulhat elő, hogy egyetlen párt szerez kormányzóképes többséget az ukrán parlamentben – ráadásul egy olyan pártról van szó, amely teljesen újnak számít a politikában.

Humorista-popsztár koalíció

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij mögött álló Nép Szolgája ugyanis agyonnyerte magát a tegnapi parlamenti választásokon: előzetes adatok szerint 115-120 egyéni választási körzetben nyerhet a 199-ből, a listára leadott szavazatok alapján pedig 121 mandátumra számíthat. Tehát minden bizonnyal meglesz a minimálisan szükséges 226 fős többsége a parlamentben.

A párt ezzel akár egyedül is kormányt alakíthatna, de a humoristából elnökké lett Zelenszkij az előzetes eredmények ismeretében már közölte, hogy inkább koalícióra lépne a Hang nevű párttal. A Hangot egy, szintén a szórakoztatóiparból érkezett figura, Szvjatoszlav Vakarcsuk popsztár vezeti:

Nagyrészt ennek a két pártnak köszönhető, hogy a parlament mintegy felét abszolút új képviselők alkotják majd.

Zelenszkij már azt is elárulta, hogy egy technokrata, „teljesen független” közgazdászt szeretne miniszterelnöknek – konkrét nevet egyelőre nem közölt.

Fikcióból valóság

Úgy tűnik tehát, hogy Ukrajnában beteljesedik a tavasszal kezdődött politikai elitváltás. Akkor az ukrán választok elsöprő, csaknem háromnegyedes többséggel választották elnökké a politikába alig egy éve berobbant Zelenszkijt, most pedig egy olyan, részben általa vezetett pártnak szavaztak bizalmat, amely ezen a téren nagyrészt ismeretlen arcokból, aktivistákból és középosztálybeli vállalkozókból áll.

Beszédes tény az is, hogy a Nép Szolgája egy, 2015 és 2019 között sugárzott ukrán televíziós szatírától kölcsönözte a nevét, amelyben Zelenszkij Ukrajna elnökét alakította. A pártot a műsor készítői alapították.

Meglovagolták az elégedetlenséget

A Nép Szolgája politikailag centristának, Európa-pártinak és liberálisnak számít. A kampányban populista, korrupció-ellenes üzeneteket hangoztatott, és ugyanúgy az emberek politikai elittel szembeni elégedetlenségét lovagolta meg – sikerrel –, mint tette azt Zelenszkij néhány hónappal korábban.

Egy olyan pártról van szó, amelyet új, nagyrészt liberális és progresszív elveket valló emberek alkotnak, akik korábban nem politizáltak. De még nem alakult ki teljesen, így nem egészen világos, hogy mi várható tőlük

- mondta Jevhen Bisztritszkij kijevi professzor a Financial Timesnak.

Az emberek bíznak bennünk. (...) Azért lettünk sikeresek, mert tisztességes eszközökkel kerestük meg a pénzünket

- jelentette ki Zelenszkij, utalva televíziós produceri munkásságára. 

A Nyugatnak tetszik

Az elnök és pártja számíthat a Nyugat támogatására. Jelzésértékű, hogy Zelenszkij első hivatalos külföldi útja Brüsszelbe vezetett, ahol az EU és a NATO vezetőivel találkozott, emellett Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök is fogadta.

A nyugati befektetők már a választás előtt reményüket fejezték ki azt illetően, hogy az elnök pártja a Hanggal alkot majd koalíciót, és folytatni fogja a Nemzetközi Valutalappal kötött, több milliárd dolláros hitel- és reformprogramot. A nyugati országok azt ugyanakkor elítélték, hogy Zelenszkij – az elitváltás jegyében – meg akar szabadulni azoktól a vezetőktől, akik elődje, a szerinte korrupt Petro Poroshenko alatt szolgáltak.

Káosz fenyeget?

Mások ugyanakkor nem ennyire derűlátóak:

Olyan emberek kerültek hatalomra, akik enyhén szólva sincsenek igazán felkészülve az előttük álló kihívásokra

-véli Szerhij Zhadan ukrán író. Szerinte a „hat éve háborúzó” ország káoszba süllyedhet.

A választásokon egyébként az Oroszország által annektált Krím-félsziget, valamint egyes, Kijev szerint orosz megszállás alatt lévő – moszkvai interpretáció szerint Oroszországot választó – keleti területek lakói nem szavazhattak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Örvénybe került Izrael és Irán – öngyilkos drón jött a kibertámadás után
Káncz Csaba | 2021. augusztus 2. 17:52
Az iráni dróntámadás oka egy július elején elkövetett, átfogó izraeli kibertámadás lehet, amely során lebénult a teljes iráni vasúti hálózat. A kibertérben végrehajtott támadások napjainkban bármikor fizikai erőszakká eszkalálódhatnak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevésnek tartja a piac az eddigi kamatemeléseket?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 14:52
Még kell egy kis ideig várni, hogy megtudjuk, lesz-e a hatása a jegybanki alapkamat megduplázásának. Addig viszont hosszú éveknek kell eltelnie, hogy kiderüljön, Budapest követheti-e rendezőként - egyedül vagy másokkal közösen - az olimpiai játékoknak vasárnapig helyt adó Tokiót a rendezők sorában. Ezek a kérdések foglalkoztatták munkatársunkat a Trend FM ma reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság 5,6 millió euróért megvette a magyar állam a Batthyány család okleveleit
MTI | 2021. augusztus 2. 14:29
520 dokumentumról van szó.
Makro / Külgazdaság Hirtelen megugrott a gépi lélegeztetésre szorulók száma Izraelben
MTI | 2021. augusztus 2. 12:37
Eddig két tucatnyian voltak, most már 42-en. Közben már egy hete minden nap kétezernél több új koronavírus-fertőzöttet azonosítanak.
Makro / Külgazdaság Kétszámjegyű volt a júniusi emelkedés az ipari termelői áraknál
MTI | 2021. augusztus 2. 12:20
Éves összevetésben összességében +11,6 százalék a dolgok állása.
Makro / Külgazdaság Betiltotta a korlátozások elleni tüntetéseket a berlini rendőrség
MTI | 2021. augusztus 2. 12:09
Három megmozdulást terveztek hétfőre a korona-korlátozások ellen.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a jegybankelnök gyorsabban akar haladni, mint amire lehetőség van
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:22
Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.
Makro / Külgazdaság Újabb rekordot dönt a benzinár
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:03
A 95-ös oktánszánú üzemanyag literje szerdától átlagban bruttó 2 forinttal kerül többe. A gázolaj ára viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos