<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A Monetáris Tanács bejelentette, hogy ősztől a három hónapos lejáratú, fix kamatozású jegybanki betét lesz az MNB irányadó eszköze.

A Monetáris Tanács mai döntése szerint 2015. szeptember 23-tól a jelenlegi kéthetes betét helyett a három hónapos lejáratú, fix kamatozású jegybanki betét lesz az MNB irányadó eszköze – jelentették be. A kéthetes betét a monetáris eszköztár része lesz, de a jövőben mennyiségi korlátozás mellett, aukciós technikával hirdetik meg.

Mivel a 3 hónapos jegybanki betéttel szemben az állampapírok szabályozói likviditás szempontjából sokkal attraktívabbak, ezért az MNB azt reméli, hogy a bankok a jegybank helyett egyre nagyobb mértékben az államot fogják finanszírozni állampapír-vásárlásaikkal és ezzel párhuzamosan a reálgazdaság hitelkínálat is növekedhet.

A kéthetes betétre mennyiségi korlát is bevezetésre kerül, maximális összege 1000 milliárd forintra csökken. (Ennek nagyságrendileg ötszöröse volt eddig kéthetes betétben.)

A döntés mellett a Monetáris Tanács tudomásul vette, hogy előterjesztés készül az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa számára a likviditásfedezeti mutató (LCR) jelenlegi ütemezésnél gyorsabb emeléséről, így a nemzetközi előírásoknál hamarabb, már 2016-ban 100 százalékra emelkedik az LCR-ráta. Az LCR-szabályozás 2015. október 1-től lép életbe.

Az indokok

A program az önfinananszírozási program folytatása, amelynek célja, hogy az állam a külső (deviza) források helyett minél jobban támaszkodjon a hazai forrásokra. Ezzel a külső sérülékenység csökken, miközben a devizatartalék-megfelelés támogatja a programot.

A kéthetes betét bevezetése elérte a hatásfokának határát, ezért kellett az újabb sérülékenység-csökkentés - mondta Nagy Márton, az MNB pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója.

Nagy Márton a Privátbankár.hu Versenyképesség 2014 konferenciáján 2014 májusában

A kéthetes betét likviditási eszköz lesz a jövőben. Az MNB szeptember 23-tól lineárisan vezeti majd be év végéig a kéthetes betét felső korlátját - mondta Nagy Márton.

Még csökkenthető a külső adósság

A makrogazdasági érvekről szólva, Palotai Dániel, az MNB monetáris politikáért felelős ügyvezető igazgatója elmondta: az állam bruttó külső adóssága 120 százalék feletti szintről 86 százalékra csökkent tavaly év végére és ez az MNB szerint tovább csökkenthető.

Az elmúlt 2 évben már nettó forintfinanszírozó volt az ÁKK. A 2 hetes kötvény betétesítésével az MNB nagyban segítette a devizakötvények forint forrásokra cserélését. A tavalyi lépés után az ÁKK nem akart korlátlan mennyiségben forint forrást bevonni a korábbi intézkedés kapcsán, mivel nem volt bizonyos abban, hogy mennyi deviza állampapírt tud felszívni a piacról. Palotai Dániel szerint idén nem lesznek komoly deviza állampapír-lejáratok, de jövőre már igen, márpedig a mostani intézkedések komoly keresetet generálnak majd az állampapír-piacon. Az MNB a következő 2 évben évi 500-750 milliárd forintos nettó állampapír-vásárlást vár a mostani intézkedésektől.

Az intézkedésekkel az államadósság deviza aránya a jelenlegi 34 százalékról 30 százalék alá csökkenhet. A devizatartalék stabil: a rövid külső adósság 22 milliárd euró körül van, ami jó 10 milliárddal a devizatartalék szintje alatt van. S bár a forintosítás és a deviza állampapírok vásárlása apasztja majd ez, ám az uniós pénzek beérkezése emelni fogja az állományt.

Megmozgatják a parkoló pénzt

Az MNB szerint a kéthetes betétben rendkívül magas a nem mozgó állomány, ezért az MNB azt gondolja, hogy a kéthetes betét 1000 milliárdos szinten maximalizálása ésszerű. Az intézkedések nyomán az MNB úgy számol, hogy 1000-1500 milliárd forintnyi közvetlen állampapír-vásárlás történik majd.

A 3 hónapos betét esetében a csak a betét harmada lesz beszámítható a likviditási mutatókba, ez is az állampapírok felé nyomja majd a bankoknak - mondta Nagy Márton. A 3 hónapos betétbe a mindenkor alapkamat-szinten lehet forrást elhelyezni a bankoknak. Az elhelyezett pénz 3 hónapig azonos kamaton kamatozik, függetlenül az időszak alatti jegybanki kamatlépéseitől.

Nagy Márton hangsúlyozta: a bankok hitelezési aktivitása szempontból semlegesnek tekinthető, ugyanakkor egyedi banki szinten akár pozitív hatása is lehet.

Mit takar majd az alapkamat?

Szeptember 23-án a jegybank Monetáris Tanácsa már a 3 hónapos betét kamatát irányadónak tekintő kamatról hoz majd határozatot, ám monetáris szempontból a kéthetes és a 3 hónapos kamatszint között nem lesz érdemi különbség - persze az épp aktuális mérték ma még megjósolhatatlan. A piacra kerülő állampapír-igény felszívásáról és az állampapírok futamidejéről az ÁKK dönt majd - mondta Palotai Dániel.

A 100 százalékos LCR-mutató nem emelhető, a jegybanknak a mutatóban nem lesz mozgástere (más eszköze persze lehet) - mondta Nagy Márton. Az ügyvezető igazgató szerint a bankok nem 100 százalékos szintet, hanem annál magasabb szintet húznak meg azért, hogy az MNB ellenőrzése során ne bukjanak meg a 100 százalék alatti mutatóval.

Merre indul a pénz?

A kéthetes betétből az MNB ki akarja lökni a bankokat. Átmehet 3 hónapos eszközbe (ott korlátlan a befogadás), maradhat - egy része - kéthetes betétben. Átmenetileg mehet 1 napos betétbe a pénz, de a többség vélhetően az állampapír felé indulhat, s persze lesz olyan bank, amely kivonja a pénzt az instrumentumokból. Itt lehet, hogy hitelezni fog belőle, de ki is viheti a pénzt az országból. A jegybank minden lépésre felkészült - hangzott el.

Az előző program során mintegy 600 milliárd forint új állampapír érkezett a piacra, a mostani intézkedéssel ennek háromszorosát akarja megmozgatni az MNB. Azt a jegybank nem tudja, hogy miként reagál majd a mostani helyzetre az ÁKK - mondta Nagy Márton.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A baloldal nyerhette a német választásokat az exit pollok szerint
Wéber Balázs | 2021. szeptember 26. 18:05
Hajszállal, de a szociáldemokraták nyerhették a német szövetségi választásokat a CDU-CSU-szövetség előtt mai előrejelzések szerint. Az eredmény nagyon szoros. Hivatalos eredmény hétfőn lesz. A harmadik helyet a Zöldek szerezhették meg.         
Makro / Külgazdaság Javulnak-e az amerikai-kínai kapcsolatok a Huawei-áttörés nyomán?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 26. 13:06
A kínai és az amerikai fél úgy tudott véget vetni a rendkívül kínos ügynek, hogy meg tudták őrizni hitelességüket.  Az viszont több mint kérdéses, hogy Meng szabadon bocsátása az USA és Kína közötti kapcsolatok enyhüléséhez vezetne. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A héten megtudjuk, mennyivel nőttek a fizetések
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 26. 10:49
Legalábbis a hivatalos adatok szerint. A foglalkoztatottsági és a munkanélküliségi mutatók mellett a többi közt a keresetekről is közöl új mutatókat a KSH. 
Makro / Külgazdaság Megkezdődött a német választás: ma kiderül, ki lehet Merkel utódja
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 26. 09:31
Szoros befutóra lehet számítani a mai szövetségi parlamenti választásokon Németországban. A legutolsó közvélemény-kutatások szerint az SPD néhány százalékponttal vezet a CDU-CSU-szövetség előtt.    
Makro / Külgazdaság Amerika határnyitás előtt
Szakonyi Péter | 2021. szeptember 26. 05:50
Nem várt ajándék várta az idei IPW résztvevőit Las Vegasban. Amerika legjelentősebb turisztikai vásárának első napján jelentették be ugyanis, hogy novembertől jórészt feloldják a beutazási korlátozásokat: az Európai Unióból és Kínából is érkezhetnek turisták az USA-ba, így az év utolsó két hónapja a kilábalásról szólhat.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám miatt nem kell számítani olyan lezárásokra, mint korábban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 12:30
Erre a következtetésre jutott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a legfrissebb elemzésében, amelyet a csütörtökön publikált inflációs jelentésében tett közzé. Ebben az MNB szakértői azt vizsgálták meg, hogy a korábbi tapasztalatok ismeretében milyen gazdasági hatásai lehetnek a koronavírus újabb, negyedik hullámának. 
Makro / Külgazdaság Hamarabb juthatnak be a műtőbe a betegek
MTI | 2021. szeptember 25. 09:22
Ennek érdekében bő 12 milliárd forintot különítenek el a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Mérsékelt kormányzati jelenlét a gazdaságban - ezért javított a besorolásunkon a Moody's
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 25. 08:59
A kulcsintézmények megbízhatóságával, a kormányzati intézkedések erőteljes kiszámíthatóságával indokolta a hitelminősítő Magyarország felminősítését.
Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos