5p
A Monetáris Tanács bejelentette, hogy ősztől a három hónapos lejáratú, fix kamatozású jegybanki betét lesz az MNB irányadó eszköze.

A Monetáris Tanács mai döntése szerint 2015. szeptember 23-tól a jelenlegi kéthetes betét helyett a három hónapos lejáratú, fix kamatozású jegybanki betét lesz az MNB irányadó eszköze – jelentették be. A kéthetes betét a monetáris eszköztár része lesz, de a jövőben mennyiségi korlátozás mellett, aukciós technikával hirdetik meg.

Mivel a 3 hónapos jegybanki betéttel szemben az állampapírok szabályozói likviditás szempontjából sokkal attraktívabbak, ezért az MNB azt reméli, hogy a bankok a jegybank helyett egyre nagyobb mértékben az államot fogják finanszírozni állampapír-vásárlásaikkal és ezzel párhuzamosan a reálgazdaság hitelkínálat is növekedhet.

A kéthetes betétre mennyiségi korlát is bevezetésre kerül, maximális összege 1000 milliárd forintra csökken. (Ennek nagyságrendileg ötszöröse volt eddig kéthetes betétben.)

A döntés mellett a Monetáris Tanács tudomásul vette, hogy előterjesztés készül az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa számára a likviditásfedezeti mutató (LCR) jelenlegi ütemezésnél gyorsabb emeléséről, így a nemzetközi előírásoknál hamarabb, már 2016-ban 100 százalékra emelkedik az LCR-ráta. Az LCR-szabályozás 2015. október 1-től lép életbe.

Az indokok

A program az önfinananszírozási program folytatása, amelynek célja, hogy az állam a külső (deviza) források helyett minél jobban támaszkodjon a hazai forrásokra. Ezzel a külső sérülékenység csökken, miközben a devizatartalék-megfelelés támogatja a programot.

A kéthetes betét bevezetése elérte a hatásfokának határát, ezért kellett az újabb sérülékenység-csökkentés - mondta Nagy Márton, az MNB pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója.

Nagy Márton a Privátbankár.hu Versenyképesség 2014 konferenciáján 2014 májusában

A kéthetes betét likviditási eszköz lesz a jövőben. Az MNB szeptember 23-tól lineárisan vezeti majd be év végéig a kéthetes betét felső korlátját - mondta Nagy Márton.

Még csökkenthető a külső adósság

A makrogazdasági érvekről szólva, Palotai Dániel, az MNB monetáris politikáért felelős ügyvezető igazgatója elmondta: az állam bruttó külső adóssága 120 százalék feletti szintről 86 százalékra csökkent tavaly év végére és ez az MNB szerint tovább csökkenthető.

Az elmúlt 2 évben már nettó forintfinanszírozó volt az ÁKK. A 2 hetes kötvény betétesítésével az MNB nagyban segítette a devizakötvények forint forrásokra cserélését. A tavalyi lépés után az ÁKK nem akart korlátlan mennyiségben forint forrást bevonni a korábbi intézkedés kapcsán, mivel nem volt bizonyos abban, hogy mennyi deviza állampapírt tud felszívni a piacról. Palotai Dániel szerint idén nem lesznek komoly deviza állampapír-lejáratok, de jövőre már igen, márpedig a mostani intézkedések komoly keresetet generálnak majd az állampapír-piacon. Az MNB a következő 2 évben évi 500-750 milliárd forintos nettó állampapír-vásárlást vár a mostani intézkedésektől.

Az intézkedésekkel az államadósság deviza aránya a jelenlegi 34 százalékról 30 százalék alá csökkenhet. A devizatartalék stabil: a rövid külső adósság 22 milliárd euró körül van, ami jó 10 milliárddal a devizatartalék szintje alatt van. S bár a forintosítás és a deviza állampapírok vásárlása apasztja majd ez, ám az uniós pénzek beérkezése emelni fogja az állományt.

Megmozgatják a parkoló pénzt

Az MNB szerint a kéthetes betétben rendkívül magas a nem mozgó állomány, ezért az MNB azt gondolja, hogy a kéthetes betét 1000 milliárdos szinten maximalizálása ésszerű. Az intézkedések nyomán az MNB úgy számol, hogy 1000-1500 milliárd forintnyi közvetlen állampapír-vásárlás történik majd.

A 3 hónapos betét esetében a csak a betét harmada lesz beszámítható a likviditási mutatókba, ez is az állampapírok felé nyomja majd a bankoknak - mondta Nagy Márton. A 3 hónapos betétbe a mindenkor alapkamat-szinten lehet forrást elhelyezni a bankoknak. Az elhelyezett pénz 3 hónapig azonos kamaton kamatozik, függetlenül az időszak alatti jegybanki kamatlépéseitől.

Nagy Márton hangsúlyozta: a bankok hitelezési aktivitása szempontból semlegesnek tekinthető, ugyanakkor egyedi banki szinten akár pozitív hatása is lehet.

Mit takar majd az alapkamat?

Szeptember 23-án a jegybank Monetáris Tanácsa már a 3 hónapos betét kamatát irányadónak tekintő kamatról hoz majd határozatot, ám monetáris szempontból a kéthetes és a 3 hónapos kamatszint között nem lesz érdemi különbség - persze az épp aktuális mérték ma még megjósolhatatlan. A piacra kerülő állampapír-igény felszívásáról és az állampapírok futamidejéről az ÁKK dönt majd - mondta Palotai Dániel.

A 100 százalékos LCR-mutató nem emelhető, a jegybanknak a mutatóban nem lesz mozgástere (más eszköze persze lehet) - mondta Nagy Márton. Az ügyvezető igazgató szerint a bankok nem 100 százalékos szintet, hanem annál magasabb szintet húznak meg azért, hogy az MNB ellenőrzése során ne bukjanak meg a 100 százalék alatti mutatóval.

Merre indul a pénz?

A kéthetes betétből az MNB ki akarja lökni a bankokat. Átmehet 3 hónapos eszközbe (ott korlátlan a befogadás), maradhat - egy része - kéthetes betétben. Átmenetileg mehet 1 napos betétbe a pénz, de a többség vélhetően az állampapír felé indulhat, s persze lesz olyan bank, amely kivonja a pénzt az instrumentumokból. Itt lehet, hogy hitelezni fog belőle, de ki is viheti a pénzt az országból. A jegybank minden lépésre felkészült - hangzott el.

Az előző program során mintegy 600 milliárd forint új állampapír érkezett a piacra, a mostani intézkedéssel ennek háromszorosát akarja megmozgatni az MNB. Azt a jegybank nem tudja, hogy miként reagál majd a mostani helyzetre az ÁKK - mondta Nagy Márton.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ukrajna támadást indított a Krím félsziget ellen - leszedtek egy orosz vadászgépet is
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 10:09
Az orosz légvédelem állítólag mind a 38 drónt lelőtte, az ukrán légvédelem pedig egy Szu-34-es lelövéséről számolt be. Több gyermek is meghalt egy orosz dróntámadásban - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter lassan pakolhatja a bőröndöt: irány Oroszország!
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 09:17
Pár napja találkozott utoljára orosz kollégájával a magyar külügyminiszter, ideje egy oroszországi látogatásnak.
Makro / Külgazdaság Így kell megakadályozni, hogy két politikus találkozzon egymással
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 08:29
A tüntetőknek nem tetszett Kanada válasza a gázai konfliktusra, így blokád alá vették a tervezett kanadai-olasz miniszterelnöki találkozó tervezett helyszínét.
Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG