BUX
35 932.39
+0.52%
+185.00
OTP
10 920.00
-0.18%
-20.00
MOL
1 866.00
+2.41%
+44.00
RICHTER
6 695.00
+0.60%
+40.00
MTELEKOM
381.00
-0.52%
-2.00
 
2020. február 6. 16:30

A várakozásoknak megfelelően elbukott a történelem harmadik, amerikai elnök ellen indított impeachment eljárása: Andrew Johnson és Bill Clinton után Donald Trumpot is felmentették az ellene felhozott vádak alól. Az amerikai elnök megerősödve került ki az eljárásból, népszerűsége pedig csúcson van. A végső szót azonban november elején mondják majd ki az amerikai választók.

Az elnök a Fehér Házban 2020. február 5-én.EPA/ERIK S. LESSER

Donald Trump marad az Egyesült Államok elnöke, miután – ahogy az várható volt – magyar idő szerint szerda éjjel a republikánus többségű Szenátus felmentette őt a demokrata többségű Képviselőház által megfogalmazott két vádpont alól, 52:48 és 53:47 arányban.

Mivel vádolták?

Az első vádpont (hatalommal való visszaélés) gyakorlatilag arról szólt, hogy Trump megpróbált nyomást gyakorolni Ukrajnára a demokratapárti riválisa, Joe Biden egykori amerikai alelnök és annak fia elleni vizsgálat megindítása érdekében.

A második vádpont (a Kongresszus akadályozása) lényege pedig az volt, hogy az elnök megtagadta az együttműködést az ellene kezdeményezett impeachment ügyében, bizonyító erejű dokumentumokat tartott vissza, és akadályozta segítőit a tanúskodásban.

Egy ember ment csak a széllel szemben

A tegnap éjjeli szavazáson szinte mindenki párthovatartozásának megfelelően voksolt, azaz a republikánusok szerint Trump nem bűnös, a demokraták szerint viszont az. Az egyetlen kivétel Mitt Romney republikánus politikus volt, aki az első vádpontot megszavazta.

Az utahi szenátor, aki 2012-ben a republikánusok elnökjelöltjeként alulmaradt Barack Obamával szemben, az amerikai történelemben az egyetlen szenátor, aki valaha is arra szavazott, hogy a saját pártjából származó elnököt elmozdítsák.

Emiatt azonnal a támadások célkeresztjébe került: Trump legidősebb fia, ifjabb Don Trump "gyáva alaknak” nevezte, Trump pedig a szavazás után egyperces videót tett közzé, amelyben a demokraták "titkos fegyverének" titulálják Romney-t, és gyakorlatilag arra utalnak, hogy egy demokrata kém.

Romney egyébként a voksolás előtt részletesen kifejtette, hogy miért szavaz majd az első vádpontban Trump ellen, azaz mi alapján tartja őt bűnösnek. Hozzátette azt is, hogy ez eddigi legnehezebb döntése volt, de esküt tett arra, hogy pártatlanul fog igazságot szolgáltatni.

Szavazata azonban már nem osztott, nem szorzott, így a történelem harmadik, amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárása is elbukott. (1868-ban Andrew Johnsont, 1998 októberében pedig Bill Clintont próbálta leváltani az amerikai Képviselőház, de akkor sem járt sikerrel.)

Csúcson a népszerűség

Trump minden jel szerint megerősödve került ki a tavaly decemberben indult eljárásból. Egyrészt sikerült szinte teljes egészében maga mögé állítania pártját, és még lojálisabbá tette azt.

Azáltal, hogy egy centimétert sem hátrált, arra kényszerítette a republikánusokat, hogy válasszanak közte és kritikusai között. És ők szinte kivétel nélkül őt választották

írta kommentárjában a New York Times.

Trump elsöprő fölénnyel nyerte pártja iowai jelölőgyűlését is február elején – a szavazatok több mint 96 százalékát szerezte meg –, és országosan is csúcson van a népszerűsége: a Gallup február elején közölt felmérése szerint az amerikaiak 49 százaléka elégedett a munkájával.

Ez tíz százalékpontos emelkedés tavaly október óta, és a legmagasabb érték elnökségének kezdete óta. Trumpot a republikánus szavazók 94, a függetleneknek pedig 42 százaléka támogatja.

A január második felében készült közvélemény-kutatásból kiderül az is, hogy az amerikaiak szűk többsége (52 százalék) szintén felmentette volna Trumpot az impeachment eljárásban, és 46 százalék mondatta volna le.

Dübörög a gazdaság

A felmérés arra is kitér, hogy az amerikaiak gazdaságba vetett bizalma magasabb, mint az elmúlt két évtizedben bármikor. Amióta Trump hivatalba lépett, a GDP átlagban 2-3 százalékkal növekszik, 6,7 millió új munkahely létesült, a munkanélküliség pedig tavaly decemberben ötven éves mélypontra, 3,5 százalékra süllyedt.

Igaz, Trump most csak egy csatát nyert, a végső ítéletet a szavazók mondják majd ki november elején az elnökválasztáson – az addig hátralévő csaknem kilenc hónapban pedig még nagyon sok minden történhet.

A Demokrata Párt helyzetével külön cikkben foglalkoztunk: Brutális elnökválasztási vereség felé robognak az amerikai demokraták.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Áfacsökkentés és állami támogatás - így is lehet segíteni a turizmust
MTI | 2020. július 8. 17:13
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Merkel: hatalmas árat fizettünk a vírus megállításáért
Wéber Balázs | 2020. július 8. 16:53
Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.
Makro / Külgazdaság Érik a kiegészítés a nyugdíjasoknak, nem fékez a drágulás a boltokban
Baka F. Zoltán | 2020. július 8. 16:12
Az előttünk álló hetekben dől el, mekkora kompenzációt kaphatnak az idősek.
Makro / Külgazdaság A franciáknál nem lesz újra országos karantén, a koronavírus második hullámában sem
MTI | 2020. július 8. 14:42
Erről az új francia miniszterelnök beszélt. Jean Castex szerint ehelyett célzott intézkedéseket vezetnének be, melyekkel megóvhatnák a gazdaságot.
Makro / Külgazdaság Hatalmas lyuk tátong a költségvetésben - rekordhiány június végén
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 11:58
Az elmúlt hónapokban kétszer is megemelték az idei költségvetés hiánycélját a koronavírus-járvány miatt. Az első félévben ezt a szintet is meghaladta a kumulált deficit.
Makro / Külgazdaság A török drónok rommá verték Putyin légvédelmét
Káncz Csaba | 2020. július 8. 10:28
Erdogan drónjai Szíriában és Líbiában megváltoztatták a háború menetét, miközben a német védelmi minisztérium fegyveres drónok beszerzése mellett tör lándzsát. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Most siessen a benzinkutakra, pénteken jön az újabb drágulás!
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:31
A benzin literjéért átlagban bruttó 3, a gázolajéért 4 forinttal kell többet leszurkolni július 10-étől.
Makro / Külgazdaság Egyre több veszélyes terméket szűr ki az EU, a vizsgált plüssjátékok 68 százaléka problémás
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:16
A biciklikre szerelhető gyerekülések közül pedig mindegyikkel baj van, állapította meg az unió fogyasztóvédelmi rendszere.
Makro / Külgazdaság Négy hónap után ismét nőtt az infláció
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:07
Előtte, február és május között alapvetően a koronavírus-járvány miatt lassult a pénzromlás. Májusban például 2,2 százalékkal, ezzel szemben júniusban már 2,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak átlagosan az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben. 
Makro / Külgazdaság Közel négy hónapja nem láttunk ilyet: negyedik napja nincs magyar koronavírusos áldozat
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 08:33
Negyedik napja nincs halálos áldozata a koronavírusnak - legutóbb márciusban láttunk ilyet, amikor még csak egyetlen halálesetről tudtunk.
Friss
hírlevél