<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Teljes jogú tagjai lettünk a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) fejlesztéstámogatási bizottságának (DAC).

Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára a csatlakozás aláírása után elmondta: a DAC Magyarországnak és a világnak azért különösen fontos, mert kulcsfontosságú szerepe van az ENSZ fenntartható fejlődési céljai megvalósításában. A 17 pontot kidolgozó ENSZ-munkacsoportnak Magyarország társelnöke volt.

Eddig megfigyelőként

A párizsi székhelyű gazdasági szervezeten belül a nemzetközi fejlesztési segélyezéssel foglalkozó bizottság 1960-ban alakult meg, a 35 OECD-tagállam közül Magyarország a 30. teljes jogú tag. Az ország korábban megfigyelőként vett részt a bizottság munkájában.

Mikola István kiemelte: az olyan krízishelyzeteket, mint amilyenek a migrációt kiváltó helyi problémák és háborúk, csak a tagállamok együttes összefogásával lehetséges megoldani, s ebben a folyamatban a DAC központi szerepet vállal. Munkájához pedig az OECD szervezeti támogatást nyújt.

Magyarország a mezőgazdasági, élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi technológiai, vízgazdálkodási kérdésekben, valamint az ösztöndíjrendszerek kidolgozásában kaphat szerepet a bizottság munkájában, azaz elsősorban a tudástőkéjével tud hozzájárulni ahhoz az egyesített erőfeszítéshez, amely az ENSZ fenntartható fejlődési célrendszerének megvalósítását szolgálja - hangsúlyozta az államtitkár.

Mi a feladata a bizottságnak?

A fejlesztéstámogatási bizottság ösztönzi és segíti tagjait az átfogó fejlesztéspolitika megteremtésében, és abban, hogy a tagországok különböző szakpolitikái összhangban legyenek a fejlesztéspolitikával, valamint négyévente átfogó értékelést készít minden egyes tagjának nemzetközi segélyezési és fejlesztési politikájáról.

Magyarország 2013-ban készítette el a középtávú, 2014-2020-ra szóló, a nemzetközi fejlesztési együttműködésére és a humanitárius segítségnyújtási tevékenységére vonatkozó keretstratégiáját.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Örvénybe került Izrael és Irán – öngyilkos drón jött a kibertámadás után
Káncz Csaba | 2021. augusztus 2. 17:52
Az iráni dróntámadás oka egy július elején elkövetett, átfogó izraeli kibertámadás lehet, amely során lebénult a teljes iráni vasúti hálózat. A kibertérben végrehajtott támadások napjainkban bármikor fizikai erőszakká eszkalálódhatnak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevésnek tartja a piac az eddigi kamatemeléseket?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 14:52
Még kell egy kis ideig várni, hogy megtudjuk, lesz-e a hatása a jegybanki alapkamat megduplázásának. Addig viszont hosszú éveknek kell eltelnie, hogy kiderüljön, Budapest követheti-e rendezőként - egyedül vagy másokkal közösen - az olimpiai játékoknak vasárnapig helyt adó Tokiót a rendezők sorában. Ezek a kérdések foglalkoztatták munkatársunkat a Trend FM ma reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság 5,6 millió euróért megvette a magyar állam a Batthyány család okleveleit
MTI | 2021. augusztus 2. 14:29
520 dokumentumról van szó.
Makro / Külgazdaság Hirtelen megugrott a gépi lélegeztetésre szorulók száma Izraelben
MTI | 2021. augusztus 2. 12:37
Eddig két tucatnyian voltak, most már 42-en. Közben már egy hete minden nap kétezernél több új koronavírus-fertőzöttet azonosítanak.
Makro / Külgazdaság Kétszámjegyű volt a júniusi emelkedés az ipari termelői áraknál
MTI | 2021. augusztus 2. 12:20
Éves összevetésben összességében +11,6 százalék a dolgok állása.
Makro / Külgazdaság Betiltotta a korlátozások elleni tüntetéseket a berlini rendőrség
MTI | 2021. augusztus 2. 12:09
Három megmozdulást terveztek hétfőre a korona-korlátozások ellen.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a jegybankelnök gyorsabban akar haladni, mint amire lehetőség van
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:22
Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.
Makro / Külgazdaság Újabb rekordot dönt a benzinár
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:03
A 95-ös oktánszánú üzemanyag literje szerdától átlagban bruttó 2 forinttal kerül többe. A gázolaj ára viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos