4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Hamarosan távozik a CSU elnöki posztjáról Horst Seehofer. A bajor politikus tíz éven át vezette a pártot, és a német politika egyik legbefolyásosabb szereplője, valamint Orbán Viktor egyik legfőbb nemzetközi szövetségese volt. Németország korszakváltás előtt áll: a Merkel- és a Seehofer-korszak éppúgy a vége felé közeledik, mint a centrumpártok kvázi egyeduralma.
Egy korszak vége: Seehofer egy mai sajtóeseményen a szászországi Bautzenben. EPA/FILIP SINGER

Még ezen a héten lemond a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöki posztjáról Horst Seehofer, értesült a Frankfurter Allgemeine Zeitung, miután vasárnap este ülésezett a bajor párt vezetése. Az új elnököt legkésőbb januárban, soron kívüli kongresszuson választhatják meg. Seehofer pártelnöki megbízatása hivatalosan 2019 végéig szól.

A hírt hétfőn a politikus maga is megerősítette. A búcsú pontos időpontját még a héten közli. "A változás hozzátartozik az élethez, az enyémhez is" – mondta. Hozzátette: döntésével azt szeretné elérni, hogy 2019 a megújulás éve legyen a CSU-ban.

Belügyminiszter még maradna

A bajor politikus a szövetségi belügyminiszteri posztot egyelőre megtartja. Ezzel főnöke, Angela Merkel taktikáját követheti. A kancellár a Kereszténydemokrata Unió (CDU) decemberi kongresszusán már nem indul újra a pártelnöki tisztségért, kancellári megbízatását viszont kitöltené 2021-ig.

A német konzervatív lap szerint Seehofert a négy órás ülésen sok kritika érte. A politikus azt kérte a jelenlévőktől, hogy úgy bánjanak vele, mint aki már tíz éve vezeti a pártot, és hadd búcsúzhasson el megfelelő módon a pártszervezetektől és párttársaitól. Ez nem hónapok, hanem már csak hetek kérdése, tette hozzá.

Leszerepeltek a választáson

A bajor politikus ugyanakkor visszautasította, hogy őt tegyék meg bűnbaknak az októberi bajorországi választási kudarcért. A CSU 37 százalékkal ugyan megnyerte a választást, de több mint tíz százalékot gyengült 2013 óta, és az elmúlt 65 év leggyengébb eredményét érte el. Elvesztette abszolút többségét, és végül a tőle jobbra álló Szabad Választók pártjával volt kénytelen koalícióra lépni.

A bajor miniszterelnöki tisztséget továbbra is Markus Söder tölti be – idén márciusban vette át Seehofertől ezt a posztot –, és messze ő a legesélyesebb jelölt a CSU elnöki székére is. Utóbbi tisztségre szóba jöhet még Manfred Weber, akit a múlt héten választott meg csúcsjelöltjének az Európai Néppárt.

Seehofer távozásáról már az elmúlt hetekben rendszeresen röppentek fel hírek a német sajtóban. A hivatalos bejelentést azonban addig nem akarták megtenni, amíg fel nem áll az új bajor kormány.

Korszakváltás előtt

A német politika tehát több szempontból is korszakváltás előtt áll. A két centrumpártra épülő politikai rendszer lassan véget ér: a CSU/CDU-szövetség és a szociáldemokrata párt jelentősen meggyengült, miközben a tőlük jobbra (Alternatíva Németországért) és balra (Zöldek) álló politikai erők jelentősen erősödtek. Ezzel párhuzamosan fokozatosan búcsúznak a hatalomtól a német politikát 15-20 éve meghatározó szereplők, köztük Merkel és Seehofer.

A bajor politikus távozása rosszul jön a magyar kormánynak, hiszen Seehofer köztudottan jó kapcsolatokat ápol Orbán Viktor kormányfővel. Az egyik legfontosabb szövetségese például a migráció kérdésében, nemrég pedig védelmébe vette a magyar kormányfőt a Sargentini-jelentéssel kapcsolatban is. A két politikus személyesen is rendszeresen egyeztetett egymással.

Egy oldalon: Horst Seehofer és Orbán Viktor a bajorországi Seeonban, 2018. január 5-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Mi várható Södertől?

Az egyelőre kérdés, hogy Seehofer legvalószínűbb utódja, Markus Söder milyen szövetségese lesz Orbán Viktornak. Ez attól is függ, hogy az új vezér hova pozícionálja majd a CSU-t.    

Söder idén januárban nem vett részt azon a kétnapos pártülésen Seeonban, amelyen Orbán Viktort is vendégül látták. Az Orbán-kormány tavaszi választási győzelmét pedig visszafogottan fogadta a Spiegel korábbi híradása szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG