<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az új szabályok először tiltják meg a közösségi médiában az olyan kijelentéseket, amelyek "szélsőséges tevékenységeket hirdetnek vagy más módon támogatnak". A katonaságnak széles mozgástere lett annak eldöntésében, hogy ki érdemli meg a katonai alkalmazással járó "különleges bizalmat". Káncz Csaba jegyzete.

Kevesebb mint egy hónappal a tavaly január 6-i, az Egyesült Államok Capitoliumát ért támadás után Lloyd J. Austin védelmi miniszter azt a rendkívüli lépést tette, hogy 24 órára felfüggesztette az összes műveletet, hogy "felszámolja a szélsőségeseket a sorainkban". A Pentagon tisztviselőit ugyanis megrázta a szolgálat tagjainak a január 6-i eseményekben betöltött kiemelkedő szerepe.

Megrettent Pentagon

A felkelésben való részvétellel eddig vádolt 903 vádlott közül ugyanis több mint 80 veterán volt. Ez a vádlottak közel 10 százaléka.

Ami még figyelemreméltóbb, hogy a lázadók közül legalább öten katonai szolgálatot teljesítettek a támadás idején: egy tengerészgyalogos aktív tiszt és négy tartalékos. A szolgálat tagjainak a felkelésben való részvétele a szélsőségesség – különösen a fehér nacionalizmus – terjedését kiemelt kérdéssé tette az amerikai hadsereg számára.

A probléma megoldása

Egy ezzel foglalkozó bizottságot (Countering Extremist Activity Working Group) 2021 áprilisában gyorsan megbízták a probléma mértékének felmérésével.

A bizottság mintegy 100 megalapozott szélsőséges esetet talált az Egyesült Államok fegyveres erőinél a tavalyi év folyamán. A legutóbbi eset 2022 júliusában történt, amikor Francis Harkert, a fehér felsőbbrendűségi kapcsolatokkal rendelkező Nemzeti Gárda tagját négy év börtönbüntetésre ítélték, mert támadást tervezett a rendőrség ellen. Harker, aki azt a feliratú képet vitte magával, hogy "nincs Isten, csak Hitler", azt tervezte, hogy Molotov-koktélokkal és félautomata puskákkal támadja meg a rendőröket a Virginia Beach-en.

A joggal aggódó védelmi miniszter tehát megszigorította a hadseregen belüli politikai beszéd szabályait. Ezek már tiltanak minden olyan kijelentést, amely "politikai… vagy eszmei jellegű célok elérése érdekében erőszakot szorgalmaz". A tilalom a katonaság szolgálatban lévő és azon kívüli tagjaira vonatkozik.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Zelenszkij: azonnal fel kell venni Ukrajnát a NATO-ba
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:27
Gyorsított eljárásban.
Makro / Külgazdaság Tombol Ian: legalább 21 ember meghalt a hurrikán miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:51
 A vihar most Dél-Karolina partjaihoz közelít.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter máris kijelentette: nem fogják támogatni a nemzeti érdekekkel ellentétes szankciókat
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:26
Ma elfogadták az Európai Bizottság négy elemből álló javaslatcsomagját.
Makro / Külgazdaság A német titkosszolgálat összenőtt a radikális csoportokkal?
Káncz Csaba | 2022. szeptember 30. 16:02
A német belföldi hírszerző szolgálat központi szerepe a szélsőséges közeg felépítésében jól dokumentált. A Szövetségi Alkotmánybíróság bírái már 2003-ban elutasították a neonáci NPD betiltását, amikor kiderült, hogy a fasiszta párt minden hetedik funkcionáriusa a titkosszolgálat fizetési listáján szerepel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin: Örökre Oroszország részei lesznek a most annektált régiók
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:46
Megtörtént az aláírás, Oroszország négy új régiót tekint magához tartozónak. Ezúttal nem volt különösebb fenyegetőzés, de természetesen minden rosszért a Nyugatot tette felelőssé az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Stagnál a munkanélküliség az EU-ban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:06
Az euróövezetben és az Európai Unióban a júliusival megegyező volt az augusztusi munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Élőben nézné Putyin "ünnepi" beszédét? Itt megteheti!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:18
Élő, egyenesben a Kremlből.
Makro / Külgazdaság Már az oroszok is elismerik, hogy nagy a baj Limannál - nincs túl jó napja a nagy bejelentésre készülő Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:05
Limannál nagyon súlyos az orosz erők helyzete, senki sem tudja, pontosan mit fog az elnök Oroszországhoz csatolni.
Makro / Külgazdaság Mégsincs recesszióban a brit gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 13:36
A felülvizsgált adatok szerint növekedett a brit GDP a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Könnyen lehet, hogy éppen katonai puccs zajlik egy afrikai országban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 12:12
Fegyverropogást és robbanásokat jelentettek péntek reggel a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból. Helyszíni beszámolók szerint a város több fontos pontján katonák bukkantak fel, és leállt a televízió adása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG