<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az új szabályok először tiltják meg a közösségi médiában az olyan kijelentéseket, amelyek "szélsőséges tevékenységeket hirdetnek vagy más módon támogatnak". A katonaságnak széles mozgástere lett annak eldöntésében, hogy ki érdemli meg a katonai alkalmazással járó "különleges bizalmat". Káncz Csaba jegyzete.

Kevesebb mint egy hónappal a tavaly január 6-i, az Egyesült Államok Capitoliumát ért támadás után Lloyd J. Austin védelmi miniszter azt a rendkívüli lépést tette, hogy 24 órára felfüggesztette az összes műveletet, hogy "felszámolja a szélsőségeseket a sorainkban". A Pentagon tisztviselőit ugyanis megrázta a szolgálat tagjainak a január 6-i eseményekben betöltött kiemelkedő szerepe.

Megrettent Pentagon

A felkelésben való részvétellel eddig vádolt 903 vádlott közül ugyanis több mint 80 veterán volt. Ez a vádlottak közel 10 százaléka.

Ami még figyelemreméltóbb, hogy a lázadók közül legalább öten katonai szolgálatot teljesítettek a támadás idején: egy tengerészgyalogos aktív tiszt és négy tartalékos. A szolgálat tagjainak a felkelésben való részvétele a szélsőségesség – különösen a fehér nacionalizmus – terjedését kiemelt kérdéssé tette az amerikai hadsereg számára.

A probléma megoldása

Egy ezzel foglalkozó bizottságot (Countering Extremist Activity Working Group) 2021 áprilisában gyorsan megbízták a probléma mértékének felmérésével.

A bizottság mintegy 100 megalapozott szélsőséges esetet talált az Egyesült Államok fegyveres erőinél a tavalyi év folyamán. A legutóbbi eset 2022 júliusában történt, amikor Francis Harkert, a fehér felsőbbrendűségi kapcsolatokkal rendelkező Nemzeti Gárda tagját négy év börtönbüntetésre ítélték, mert támadást tervezett a rendőrség ellen. Harker, aki azt a feliratú képet vitte magával, hogy "nincs Isten, csak Hitler", azt tervezte, hogy Molotov-koktélokkal és félautomata puskákkal támadja meg a rendőröket a Virginia Beach-en.

A joggal aggódó védelmi miniszter tehát megszigorította a hadseregen belüli politikai beszéd szabályait. Ezek már tiltanak minden olyan kijelentést, amely "politikai… vagy eszmei jellegű célok elérése érdekében erőszakot szorgalmaz". A tilalom a katonaság szolgálatban lévő és azon kívüli tagjaira vonatkozik.

Ezenkívül az új szabályok először tiltják meg a közösségi médiában az olyan kijelentéseket, amelyek "szélsőséges tevékenységeket hirdetnek vagy más módon támogatnak".

Míg az új szabályok mögött meghúzódó szándék dicséretes, a politikai beszéd – még ha sértő vagy gusztustalan is – az Egyesült Államok demokráciájának lényegéhez tartozik. Az egyenruhás amerikaiak továbbra is amerikaia állampolgárok, az Első Kiegészítés védi őket, és biztosítja számukra a szólásszabadság alkotmányos jogát.

A szigorúbb politika fényében érdemes megvizsgálni, hogy a bíróságok hogyan alkalmazzák az Első Kiegészítést katonai kontextusban.

Az amerikai hadsereg felülvizsgált megközelítése a politikai beszédhez tiltja a kormányellenes vagy fehér nacionalista és más szélsőséges csoportokat népszerűsítő üzenetek megosztását. Fotó: Depositphotos
Az amerikai hadsereg felülvizsgált megközelítése a politikai beszédhez tiltja a kormányellenes vagy fehér nacionalista és más szélsőséges csoportokat népszerűsítő üzenetek megosztását. Fotó: Depositphotos

Megfelelő rend és fegyelem

Bár a katonák és a tengerészek természetesen nincsenek kizárva az Első Kiegészítés védelme alól, kijelenthető, hogy annak már fölhígított változata szerint működnek.

Amint egy szövetségi bíró megjegyezte, "a katonai közösség és a küldetés eltérő jellege miatt a védelem kevésbé átfogó katonai összefüggésben". A "szabad amerikaiként való megszólaláshoz való jognak" egyensúlyt kell teremtenie a "hatékony harci erő biztosításával hazánk védelmében" – szögezte le egy másik ügyben egy szövetségi bíró.

Ezek és más szövetségi bírák rámutatnak arra e megközelítés igazolása során, hogy a katonaságnak megfelelő rendre és fegyelemre van szüksége. Bár soha nem határozták meg pontosan, a megfelelő rend és fegyelem alatt általában a parancsoknak való engedelmességet, a parancsnoki lánc tiszteletben tartását és az alkotmány iránti hűséget tekintik. Az a beszéd, amely "megakadályozza a küldetés szabályos végrehajtását" vagy "hűtlenséget és elégedetlenséget szít" a beosztottak között, az sérti a rendet és a fegyelmet, és így korlátozható.

1974-ben például a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy a hadsereg megbüntethet egy tisztet, ha arra ösztönzi a beosztottakat, hogy tagadják meg a bevetést. A tiszt a következőket mondta: "Az Egyesült Államok téved, amikor részt vesz a vietnami háborúban. Megtagadnám, hogy visszamenjek Vietnamba, ha erre parancsot kapnak."

1980-ban egy körzeti fellebbviteli bíróság kimondta, hogy a hadsereg legálisan kirúghat egy tartalékos kadétot, mert rasszista megjegyzéseket tett egy interjú során. A kadét leszögezte: "A feketék az evolúciós skálán nyilvánvalóan hátrébb vannak, mint a fehérek."

Az új politika megtiltja a szélsőséges üzenetek "kedvelését"

Az amerikai hadsereg felülvizsgált megközelítése a politikai beszédhez tiltja a kormányellenes vagy fehér nacionalista és más szélsőséges csoportokat népszerűsítő üzenetek megosztását vagy akár "lájkolását". De egy ilyen széles körű korlátozás megfelel-e a jogi precedenseknek?

A katonaságnak széles mozgástere van annak eldöntésében, hogy ki érdemli meg a katonai alkalmazással járó "különleges bizalmat".

A Blameuser-határozat szerint a katonai tisztviselők szabadon mérlegelhetnek olyan politikai és társadalmi meggyőződéseket, amelyek "az ügynökség létfontosságú küldetésével ellentétesek" a felvételi és elbocsátási döntések meghozatalakor.

Az erőszakos politikai tevékenységek támogatását kifejező közösségi médiás bejegyzéseket valószínűleg ugyanúgy kezelik. Ahogy a a Blameuser-határozat leszögezte, egy szélsőséges üzenet lájkolásával vagy megosztásával a katonai szolgálat tagjainak cselekedetei "bizonyíthatóan összeegyeztethetetlenek az általa betöltött fontos közhivatallal".

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Kiskereskedelem: üzletek szűnhetnek meg
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 10:43
A Magyar Bankholding vezető elemzője, Suppan Gergely értékelte a hétfő reggeli adatokat.
Makro / Külgazdaság Putyin felajánlotta segítségét Erdogannak (frissítve)
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 10:24
Segítséget ajánlott fel török és szíriai hivatali partnerének a földrengés utáni mentési munkálatokhoz hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.
Makro / Külgazdaság 1700-nál több épület dőlt össze a földrengés miatt Törökországban
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 09:29
Legkevesebb 284 halottjuk és 2323 sérültjük van a hajnali törökországi földrengéseknek, amelyek 10 tartományt érintenek - közölte Fuat Oktay török alelnök hétfőn ankarai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A KGB-nek dolgozott Kirill pátriárka
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 08:59
A szovjet hírszerzésnek dolgozott Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája az 1970-es években, amikor Svájcban élt - áll a svájci rendőrség titkosítás alól feloldott és a sajtó számára hozzáférhetővé tett archívumaiban.
Makro / Külgazdaság Már a benzinkutak sem tudják felhúzni a kiskereskedelmi forgalmat
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 08:34
2022. decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.
Makro / Külgazdaság Dróngyárat építene Irán Oroszországban
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 06:58
Az elmúlt órák eseményei.
Makro / Külgazdaság Erős földrengések voltak Törökországban
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 06:36
Több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hétfő hajnalban, a katasztrófa halálos áldozatainak száma az első összesítések szerint eléri a százat - közölték a helyi hatóságok.
Makro / Külgazdaság A béke elérésének leggyorsabb útja: adjunk fegyvert Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 18:18
Miközben nemcsak a nyugati, de a magyar politikusok is arról beszélnek, hogy tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását. Ennek ellenére egészen más módon látják a békéhez vezető utat, Orbán Viktorék égi csodába bíznak, hiszen ők sem hiszik, hogy az oroszok kivonulnának Ukrajnából, miközben mások szerint az lehet a megoldás, ha segítenek Kijevnek.
Makro / Külgazdaság A megszállott, aki Trump alelnöke akar lenni 2024-ben
Káncz Csaba | 2023. február 5. 16:31
A mérsékelt amerikai polgár egyelőre kineveti Greene-t, de a republikánus párton belül nagyon is komolyan veszik. Bár ambíciói óriásiak, nem lesz alkalmas szélesebb választói csoportok megszólítására, mivel alig változott meg radikális, összeesküvés-elméletektől dominált világképe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vitatott kínai területekről szeretnének megállapodás egy mostani tanácskozáson
Király Béla | 2023. február 5. 16:10
Véglegesíteni akarják Kínával a vitatott Dél-kínai-tengeri területekre vonatkozó és az esetleges konfliktusok megelőzéséről szóló megállapodásukat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG