4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Trump egy 1962-es törvény alapján rendelt el „nemzetbiztonsági” vizsgálatot az autóipari import témájában. A washingtoni fenyegetéssel párhuzamosan a szaúdi koronaherceg is utasítást adott arra, hogy függesszenek minden szaúdi kormányzati megrendelést, amelyet német cégek nyertek el. A német sajtó és befolyásos politikusok önálló német-európai nagypolitikai vonalvezetésre szólítanak föl.
Sigmar Gabriel (MTI/AP/DPA/Bernd von Jutrczenka)

A múlt pénteken nem bírtak felállni a német autógyártók részvényei, amelyeket masszívan érintene az amerikai kormány által belengetett 25 százalékos büntetővám. Trump vélhetően így akarja az EU-t a személyautók vámtarifájának csökkentésére kényszeríteni, miután az főleg francia nyomásra eddig ellenállt az amerikai kérésnek. A német kommentárok egyszerre rezignáltak és kétségbeesettek, a háttérben pedig vélhetően a megegyezés lehetőségét keresi majd az EU legnagyobb exportőre.

Ross nem kertel

Trump egy 1962-es törvény alapján rendelt el „nemzetbiztonsági” vizsgálatot az autóipari import témájában. A kereskedelmi minisztérium közleménye szerint a vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a nagymértékű autóimport nem tette-e tönkre a belföldi autógyártást és nem gyöngítette-e meg a nemzetbiztonságot. Emellett vizsgálják azt is, hogy a belföldi autó- és autóalkatrész gyártásának hanyatlása milyen mértékben csökkentette az innovációt és az új technológiák alkalmazását.

A globális kritika össztüzét kiváltó washingtoni fenyegetés az amerikai katonai lépések gazdasági előkészületeit is szolgálhatja. Wilbur Ross kereskedelmi miniszter nem is rejtette véka alá kormányzatának motivációját. A CNBC-ben elhangzott interjújában Ross kiemelte: „A gazdasági biztonság egyben katonai biztonság – és gazdasági biztonság nélkül nem létezik katonai biztonság”.

Eric Schweitzer, a Német Ipari és Kereskdelmi Kamara elnöke szerint, ha az USA bevezeti a vámot, akkor az a német autó-exportot 7 milliárd dolláros extra költséggel sújtaná. „Mi ezt szinte provokációnak kell, hogy tekintsük. Amerika egyre inkább eltávolodik a szabad és fair kereskedelemtől”. Valóban, Trump már többször kifejtette, hogy a német export-többlet csökkentését akarja látni, márpedig tavaly csupán az autóipar 16.7 milliárdos többletet ért el Amerikával szemben.

Tágabb keretekbe illeszkedik

Az eszkalálódó amerikai-német feszültséget tágabb nemzetközi biztonságpolitikai keretrendszerben is meg kell vizsgálnunk. A washingtoni fenyegetéssel párhuzamosan ugyanis a szaúdi koronaherceg is utasítást adott arra, hogy azonnali hatállyal függesszenek minden szaúdi kormányzati megrendelést, amelyet német cégek nyertek el. Ez a drasztikus lépés összefüggésben van azzal is, hogy Berlin következetesen kiállt az utóbbi napokban az iráni nemzetközi nukleáris megállapodás életben tartása mellett.

Káncz Csaba

A német sajtó levonja a megfelelő következtetéseket és önálló német-európai nagypolitikai vonalvezetésre szólít föl. Mark Leonard, az Európai Külügyi Tanács atlantista igazgatója kifejti, hogy Berlinnek most el kell döntenie, hogy „Európa egésze képes-e beszállni a nagyhatalmak új politikai vetélkedésébe”. Meg kell akadályozni, hogy „kontinensünk a nagyhatalmak játszere legyen. Ezért Németország kemény erőt is hajlandónak kell használnia – nemcsak soft powert és párbeszédet”.

A nemrég eltávolított szociáldemokrata külügyminiszter, Sigmar Gabriel azzal vádolja írásában Trumpot, hogy „mindent elpusztít, amelyet egykor az Egyesült Államok létrehozott.  Európának és Németországnak a saját értékrendje mentén kell fejlődnie”. Gabriel már tavaly decemberben egy történelmi beszéd keretében már kifejtette, hogy „Berlinnek elemeznie kell az ütközőpontokat, így az orosz szankciók, az iráni nukleáris megállapodás és Jeruzsálem ügyében. Az EU-nak meg kell határoznia saját érdekeit és katonai erőt kell tudnia kisugároznia.”

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG