5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A kancellár szimbolikusan már a vádlottak padján ül, hiszen Olaf Scholz neve 27 alkalommal szerepel a vádiratban. Ha tanúként bíróság elé idézik, a kancellár dolgai megnehezülnek. Káncz Csaba jegyzete.

Olaf Scholz Hamburg első polgármestereként beavatkozhatott a Warburg Bank elleni adóeljárásba. Fotó: EPA/CLEMENS BILAN
Olaf Scholz Hamburg első polgármestereként beavatkozhatott a Warburg Bank elleni adóeljárásba. Fotó: EPA/CLEMENS BILAN

A modern Németország legnagyobb adóbűncselekményének felgöngyölítése hétfőn új szakaszába lépett. Az egyik bűnöző állítólag Christian Olearius, egy hamburgi magánbankár, a Warburg Bank tulajdonosa, aki hétfőtől a bonni bíróság előtt áll.

Bankárok és nagybefektetők kétes pénzügyi trükkökkel csaltak ki több tízmilliárd eurót az államtól és ezzel az adófizetőtől. Oleariust 14, különösen súlyos adócsalás ügyében vádolják, eddig 28 napos tárgyalást terveznek.

Összehasonlíthatatlan eset

Az Olearius elleni ügy politikailag robbanásveszélyes, mert a neve szorosan összekapcsolódik Olaf Scholz kancellár nevével. Scholz ugyanis egy vádpont szerint Hamburg első polgármestereként állítólag beavatkozott a Warburg Bank elleni adóeljárásba.

Scholz mindeddig emlékezet-kieséssel érvelt. Az új eredmények azonban egyre több kétséget ébresztenek a hiányzó emlékekkel kapcsolatban és még új büntetőfeljelentés is indul a koalíciós kormány feje ellen. Ha tanúként bíróság elé állítják, a kancellár dolgai megnehezülhetnek.

A „Cum-Ex” névre hallgató adóbotrány miatti közfelháborodás egyelőre mérsékelt volt, a csalás léptéke ellenére. A bankok és a spekulánsok 2001 és 2016 között összetett eljárásokat alkalmaztak a soha be nem fizetett adók visszatérítésére. A kár állítólag legalább 31,8 milliárd euró.

Találkozás Olaf Scholzcal

Az ellene folyó perben óhatatlanul Hamburg város akkori első polgármestere is szerepet kap: márpedig az akkor Olaf Scholz volt. Amikor több mint hét évvel ezelőtt a hamburgi adóhatóság észrevette a bűncselekményt, Olearius Scholzhoz fordult.

A Hanza-városban nagy tiszteletnek örvendő Olearius láthatóan meg akarta akadályozni, hogy az adóhatóság visszakövetelje az adótartozásokat, ezért állítólag felhasználta kapcsolatait a hamburgi „felső körökben”. Eleinte még sikerrel is: az adóhatóság visszarendelte az adóhivatalt.

Ha a bonni tartományi bíróság elöljárója többet szeretne megtudni Olearius szándékairól ezeken az üléseken, tanúként beidézheti a kancellárt, és kihallgathatja a három találkozóval kapcsolatban. Ez szenzáció lenne: egy hivatalban lévő kancellárnak kellene tanúskodnia egy büntetőperben.

Scholz számára ez lenne az első alkalom, hogy a Cum-Ex ügyben kell tanúskodnia a bíróságon. Ezzel kapcsolatban eddig Hamburg parlamenti vizsgálóbizottsága és a Bundestag pénzügyi bizottsága előtt hallgatták ki. Mindkét meghallgatás után komoly kétségek merültek fel afelől, hogy Scholz mindig igazat mondott-e.

A bíróságon tett hamis nyilatkozat hasonló módon büntetendő, mint a parlamenti vizsgálóbizottság előtt. De az erkölcsi súly lényegesen nagyobb.

Még nem látni tisztán az ügy végét, de akár a hamis tanúzás is felmerühet. Fotó: EPA/FILIP SINGER
Még nem látni tisztán az ügy végét, de akár a hamis tanúzás is felmerühet. Fotó: EPA/FILIP SINGER

2020. március 4-én, az első kihallgatásán Scholz azt mondta a pénzügyi bizottságnak, hogy nem emlékszik, hogy találkozott volna Oleariusszal. Csak miután több médiában megjelentek bejegyzések Olearius naplójából, Scholz csak akkor ismerte el vonakodva három találkozóját.

De állítólag már nem emlékezett ezeknek a találkozóknak a pontos tartalmára. Az adóeljárás is felmerült a találkozókon, mondta Scholz, de ő és Olearius más témákról is beszéltek.

A 2021-es parlamenti választások előtti vita egy pontján egy ideig Scholzot vették össztűz alá a jelöltek. Akkor a jelenlegi külügyminiszter, Annalena Baerbock lépett elő, hogy Scholzon számonkérje, hogy a szövetségi pénzügyminisztériumban és az igazságügyi minisztériumban a pénzügyi tranzakciók kivizsgálásának központi hivatala (Zentralstelle für Finanztransaktionsuntersuchungen, FIU) rajtaütést tartott. Az ügyészség akkor úgy vélte, hogy a pénzügyminisztérium egyik egysége figyelmen kívül hagyta a bankok jelzéseit, amikor potenciális pénzmosásról számoltak be.

Már a vádlottak padján

Fabio De Masi pénzügyi szakértő, a Balpárt (Linke) egykori Bundestag-tagja – aki azóta kilépett a pártból – nagy jelentőséget tulajdonít a folyamatnak „az alkotmányos államért folytatott küzdelemben”. „A kancellár szimbolikusan a vádlottak padján ül Olearius úrral” – mondja, utalva arra, hogy Scholz neve 27 alkalommal (!) szerepel a vádiratban. Mindenki tudta, hogy a Cum-Ex egy bűnözői kör műve – teszi hozzá.

„Ha Scholz úr mindig is ezen a véleményen volt, ahogy 2020 márciusában a Bundestagban kifejtette, miért találkozott háromszor Olearius úrral a bank adóeljárásával kapcsolatban? Akkor elég lett volna egy találkozó, hogy ezt közöljék”

– érvel De Masi.

A Süddeutsche Zeitung szerint a vádirat azzal vádolja Oleariust, hogy el akarta leplezni a Warburg Bank állítólagos részvételét a botrányban. A passzus a „jelentések szerint” említést tesz arról is, hogy a bank 2017-ben 13 ezer eurót adományozott az SPD-nek. Ez minden bizonnyal szóba kerül majd a tárgyaláson.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kivégeztek egy fogvatartottat Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:40
Meghalt egy román-izraeli állampolgárságú túsz a Gázai övezetben.
Makro / Külgazdaság Újabb mozgósításra készül Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:18
Ez történt az orosz-ukrán fronton és annak környékén, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság A német kancellár beváltotta a Zelenszkijnek tett ígéretét
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:01
Patriot légvédelmi rendszert kezelő ukrán egységet képzett ki Németország.
Makro / Külgazdaság Véres leszámolás a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:46
A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szerint közel 200 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Több város lakossága veszett el az orosz-ukrán háborúban
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 20:12
Hatalmas emberáldozatról számoltak be Oroszország ukrajnai inváziója miatt. Magyarországon továbbra is a távolságtartás a fő irány Ukrajna európai uniós csatlakozási szándékai miatt.
Makro / Külgazdaság A nagyobb bértömeg megemelheti a GDP-t, de az is lehet, hogy csak inflációt gerjeszt – A hét videója
Dobos Zoltán-Izsó Márton-Rácz Gergő | 2023. december 1. 18:41
Szokatlan a minimálbér és a garantált bérminimum december 1-jei emelése. Honnan teremtik elő a cégek az ehhez szükséges forrást? Hogyan hat ez az e fölött keresők fizetésére? Meglöki-e a belső fogyasztást, hozzájárul-e a bruttó hazai termék bővüléséhez? Erről beszélgetett A hét videójában Dobos Zoltán és Rácz Gergő.
Makro / Külgazdaság Orbán: adjanak a hazai cégek munkát, különben elnyelik a placcot a külföldiek
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 18:08
Más a munkáltatói és munkavállalói érdekvilág, de ha ezek nem működnek együtt, akkor a külföldi cégek lesznek gazdaságilag győzedelmesek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.Orbán beszélt még az energiakitettségről, és a kormányzati és jegybanki viták hatásáról is.
Makro / Külgazdaság Véget vet a kamatingadozásnak az adósságkezelő - kiderültek az új befektetési lehetőségek
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 16:26
A piaci jelenlét további erősítése céljából az ázsiai piacokon új Szamuráj és Panda kötvény kibocsátásokkal tervez az ÁKK 2024 második felében.
Makro / Külgazdaság Ragályos a recesszió, az osztrákok sem tudják elkerülni
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 15:36
A harmadik negyedévi GDP-adatok alapján az osztrák gazdaság technikai recesszióba esett az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Nagyon durvul a diplomáciai háború Izrael és egy EU-tagország között
Wéber Balázs | 2023. december 1. 15:01
Az izraeli kormány nem veszi jó néven, hogy a spanyol kormány nyíltan kritizálja őt a sok gázai civil áldozat miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG