TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Két év után ma ismét Magyarországra látogat Vlagyimir Putyin. A kiszivárgott hírek szerint az orosz elnök elsősorban a Török Áramlatról és a paksi bővítésről tárgyal majd Orbán Viktorral. Az EU-t Oroszországgal Ukrajna kikerülésével összekötő gázvezeték jövőre készülhet el – Putyin előtte minden érintett országgal szeretne megegyezni.
Vlagyimir Putyin szibériai vakációján 2019. október hetedikén. EPA/ALEXEY DRUZHINYN /SPUTNIK/KREMLIN

2017 után ismét Budapesten tárgyal az orosz elnök a magyar miniszterelnökkel.

Szoros kapcsolatban

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin rendszeresen személyesen egyeztet egymással: az elmúlt öt évben minimum évente találkoztak, tavaly pedig két alkalommal is tárgyaltak. Mindezt nem nézik túl jó szemmel az orosz befolyás miatt aggódó uniós és NATO-vezetők.

A magyar kormányfő azt állítja, hogy jó és pragmatikus viszonyt alakított ki Oroszországgal. Elemzők egy része viszont úgy véli, hogy nem egyenrangú kapcsolatról van szó, amelyben Moszkva érdekei dominálnak.

A magyar kormány például rendszeresen felemeli a szavát az Oroszországot a Krím-félsziget annektálása miatt sújtó uniós szankciók ellen. Tény ugyanakkor, hogy soha nem vétózta meg azokat, és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint idén sem tervezi ezt.

Középpontban a Török Áramlat

Sajtóértesülések szerint a mai találkozó egyik célja, hogy megállapodás szülessen a Török Áramlatról.

Putyinnak megegyezésre kell jutnia az érintett országokkal, hogy ne legyen semmi gond a gázvezetékkel

- idézte a Reuters egyik forrását, aki ismeri a találkozó napirendjét.

A Török Áramlat Oroszországból szállítana gázt Törökországba, majd onnan Európába. Ezáltal lehetővé válna, hogy az orosz szempontból veszélyfaktornak számító Ukrajna kikerülésével jusson el gáz Oroszországból a többi közt Magyarországra is.

Nekünk is fontos

Szijjártó Péter a Reutersnak azt mondta, hogy minél hamarabb meg kell építeni a Török Áramlat bulgáriai (Európába tartó) szálát, az ugyanis újabb elérési útvonalat jelentene Magyarország számára.

A vezeték első, Törökországot ellátó részét az idei év végén helyezhetik üzembe. A második része, amely Bulgárián, Szerbián és Magyarországon keresztül hozná a gázt, jövőre készülne el – azt nem tudni, hogy pontosan mikor.

Az Európába irányuló vezeték évi 15,75 milliárd köbméter gázt szállít majd. Az orosz Interfax hírügynökség szerint ebből 3,5 milliárd köbmétert kap majd Bulgária, 2,5 milliárdot Szerbia, 6 milliárdot pedig Magyarország. A további 3,75 milliárd köbmétert Szlovákiába, illetve Ausztriába, a baumgarteni elosztó központba szállíthatják.

Mint arról beszámoltunk, Bulgáriában a múlt héten adták át a Török Áramlat ottani szakaszának első részét. Bár egyelőre mindössze 11 kilométerről van szó, a bolgár kormány reményei szerint 2020 kezdetére a vezeték eléri majd a szerb-bolgár határt.

Szijjártó nem izgul

A Török Áramlat azért is fontos, mert Magyarország gázellátása Oroszországtól függ, a gáz egyelőre Ukrajnán keresztül érkezik, az orosz-ukrán gáztranzit-szerződés pedig az idei év végén lejár.

A szerződés megújításáról hét elején tárgyaltak Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió képviselői Brüsszelben, megállapodás azonban nem született. Egyelőre sem a tervezett megállapodás hosszáról, sem a szállítandó gáz mennyiségéről, sem a tranzitdíjakról nem tudtak megegyezni a tárgyaló felek.

Szijjártó Péter október elején azzal nyugtatott mindenkit, hogy minden gáztároló tele van Magyarországon. Szerinte ezzel nemcsak a hazai ellátás biztosított a következő télen, hanem bértárolás révén még keresni is tud rajta a magyar állam.

Paks is téma lesz

A mai Orbán-Putyin találkozón valószínűleg szóba kerül a paksi atomerőmű új blokkjának ügye  is. A blokkot a Rosatom építené meg tízmilliárd eurós orosz hitelből, de a projekt az elmúlt években elakadt.

Szijjártó Péter tegnap azt mondta, hogy a paksi atomerőmű bővítése a műszaki tervek elfogadását követően a létesítési engedélykérelem elkészítésével folytatódhat. A több százezer oldalas dokumentum 2020. június 30-ig kerül az Országos Atomenergia Hivatalhoz.

Tízmillió dollár

Emellett ma írhatja alá a Lukoil és a Mol a megegyezést a májusi kőolajszennyezés rendezéséről: a Népszava értesülései szerint a magyar olajcég tízmillió dollár kártérítést kap.

Tavasszal klórral szennyezett kőolaj került az Európát ellátó Barátság vezetékbe, emiatt az érintett államok május végéig nem vették át a szállítmányokat.

Új dimenziók

Emellett Szijjártó Péter ma a többi közt "űripari" megállapodást kötött az oroszokkal: Magyarország nagyobb részt vállalhat a világűr békés célú használatában.

Az együttműködésünket most egy új dimenzióba léptetjük azáltal, hogy az eddig is komoly magyar műszaki hozzájárulással zajló orosz űripari és űrkutatási missziókról egy államközi megállapodást kötünk

- mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Makro / Külgazdaság Szigorít az Orbán-kormány: már meccsekre is csak maszkban mehetünk
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 08:40
A szigorítás a sport- és szabadtéri rendezvényeket érinti.  
Makro / Külgazdaság Nem egyeztetett a PM a szakmával az áfabevallás-tervezetről
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 17:02
A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás-tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük - ezt tartalmazza az egyesület lapunknak eljuttatott közleménye.
Makro / Külgazdaság Marhanyelvet és cápaharcsát is vettek TAO-ból a felcsúti focistáknak
Székely Sarolta | 2020. október 22. 16:46
Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem okozott meglepetést Matolcsy György csapata
MTI | 2020. október 22. 15:59
Miután ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Olcsóbban lehetett új lakást venni szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:44
Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták az Otthon Centrumnál.
Makro / Külgazdaság Ismét nőtt a kórházak adóssága
Kormos Olga | 2020. október 22. 15:29
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: középmezőny vagy átlag alatti? Müller Cecília és Gulyás Gergely így látja a magyar korona-helyzetet
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:14
Úgy tűnik, ahogy egyre több a napi áldozata a koronavírus-járványnak, úgy rövidülnek az operatív törzs beszámolói. Müller Cecília szerint a halálozások alapján a középmezőnyben vagyunk, de Gulyás Gergely ennél optimistább volt.
Makro / Külgazdaság Lebukott az észak-koreai diktátor: miért is akart szigetet venni Kelet-Afrikában?
Káncz Csaba | 2020. október 22. 14:49
A rezsim idegesen veszi a robbanás szélére került társadalom jelzéseit és maga is bűnözői tevékenységekbe kezd. De egy oknyomozó film most lebuktatta Phenjant és a svéd, valamint a dán külügyminiszter az ENSZ szankciós bizottságához fordul. Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Soha nem volt még ekkora a költségvetés hiánya
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 22. 14:33
Szeptemberben 9 milliárd forinttal nőtt a költségvetés hiánya, így az év első kilenc hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2270,3 milliárd forintos hiánnyal zárt - erősítette meg csütörtökön kiadott részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM).
hírlevél