BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2019. október 30. 13:26

Két év után ma ismét Magyarországra látogat Vlagyimir Putyin. A kiszivárgott hírek szerint az orosz elnök elsősorban a Török Áramlatról és a paksi bővítésről tárgyal majd Orbán Viktorral. Az EU-t Oroszországgal Ukrajna kikerülésével összekötő gázvezeték jövőre készülhet el – Putyin előtte minden érintett országgal szeretne megegyezni.

Vlagyimir Putyin szibériai vakációján 2019. október hetedikén. EPA/ALEXEY DRUZHINYN /SPUTNIK/KREMLIN

2017 után ismét Budapesten tárgyal az orosz elnök a magyar miniszterelnökkel.

Szoros kapcsolatban

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin rendszeresen személyesen egyeztet egymással: az elmúlt öt évben minimum évente találkoztak, tavaly pedig két alkalommal is tárgyaltak. Mindezt nem nézik túl jó szemmel az orosz befolyás miatt aggódó uniós és NATO-vezetők.

A magyar kormányfő azt állítja, hogy jó és pragmatikus viszonyt alakított ki Oroszországgal. Elemzők egy része viszont úgy véli, hogy nem egyenrangú kapcsolatról van szó, amelyben Moszkva érdekei dominálnak.

A magyar kormány például rendszeresen felemeli a szavát az Oroszországot a Krím-félsziget annektálása miatt sújtó uniós szankciók ellen. Tény ugyanakkor, hogy soha nem vétózta meg azokat, és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint idén sem tervezi ezt.

Középpontban a Török Áramlat

Sajtóértesülések szerint a mai találkozó egyik célja, hogy megállapodás szülessen a Török Áramlatról.

Putyinnak megegyezésre kell jutnia az érintett országokkal, hogy ne legyen semmi gond a gázvezetékkel

- idézte a Reuters egyik forrását, aki ismeri a találkozó napirendjét.

A Török Áramlat Oroszországból szállítana gázt Törökországba, majd onnan Európába. Ezáltal lehetővé válna, hogy az orosz szempontból veszélyfaktornak számító Ukrajna kikerülésével jusson el gáz Oroszországból a többi közt Magyarországra is.

Nekünk is fontos

Szijjártó Péter a Reutersnak azt mondta, hogy minél hamarabb meg kell építeni a Török Áramlat bulgáriai (Európába tartó) szálát, az ugyanis újabb elérési útvonalat jelentene Magyarország számára.

A vezeték első, Törökországot ellátó részét az idei év végén helyezhetik üzembe. A második része, amely Bulgárián, Szerbián és Magyarországon keresztül hozná a gázt, jövőre készülne el – azt nem tudni, hogy pontosan mikor.

Az Európába irányuló vezeték évi 15,75 milliárd köbméter gázt szállít majd. Az orosz Interfax hírügynökség szerint ebből 3,5 milliárd köbmétert kap majd Bulgária, 2,5 milliárdot Szerbia, 6 milliárdot pedig Magyarország. A további 3,75 milliárd köbmétert Szlovákiába, illetve Ausztriába, a baumgarteni elosztó központba szállíthatják.

Mint arról beszámoltunk, Bulgáriában a múlt héten adták át a Török Áramlat ottani szakaszának első részét. Bár egyelőre mindössze 11 kilométerről van szó, a bolgár kormány reményei szerint 2020 kezdetére a vezeték eléri majd a szerb-bolgár határt.

Szijjártó nem izgul

A Török Áramlat azért is fontos, mert Magyarország gázellátása Oroszországtól függ, a gáz egyelőre Ukrajnán keresztül érkezik, az orosz-ukrán gáztranzit-szerződés pedig az idei év végén lejár.

A szerződés megújításáról hét elején tárgyaltak Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió képviselői Brüsszelben, megállapodás azonban nem született. Egyelőre sem a tervezett megállapodás hosszáról, sem a szállítandó gáz mennyiségéről, sem a tranzitdíjakról nem tudtak megegyezni a tárgyaló felek.

Szijjártó Péter október elején azzal nyugtatott mindenkit, hogy minden gáztároló tele van Magyarországon. Szerinte ezzel nemcsak a hazai ellátás biztosított a következő télen, hanem bértárolás révén még keresni is tud rajta a magyar állam.

Paks is téma lesz

A mai Orbán-Putyin találkozón valószínűleg szóba kerül a paksi atomerőmű új blokkjának ügye  is. A blokkot a Rosatom építené meg tízmilliárd eurós orosz hitelből, de a projekt az elmúlt években elakadt.

Szijjártó Péter tegnap azt mondta, hogy a paksi atomerőmű bővítése a műszaki tervek elfogadását követően a létesítési engedélykérelem elkészítésével folytatódhat. A több százezer oldalas dokumentum 2020. június 30-ig kerül az Országos Atomenergia Hivatalhoz.

Tízmillió dollár

Emellett ma írhatja alá a Lukoil és a Mol a megegyezést a májusi kőolajszennyezés rendezéséről: a Népszava értesülései szerint a magyar olajcég tízmillió dollár kártérítést kap.

Tavasszal klórral szennyezett kőolaj került az Európát ellátó Barátság vezetékbe, emiatt az érintett államok május végéig nem vették át a szállítmányokat.

Új dimenziók

Emellett Szijjártó Péter ma a többi közt "űripari" megállapodást kötött az oroszokkal: Magyarország nagyobb részt vállalhat a világűr békés célú használatában.

Az együttműködésünket most egy új dimenzióba léptetjük azáltal, hogy az eddig is komoly magyar műszaki hozzájárulással zajló orosz űripari és űrkutatási missziókról egy államközi megállapodást kötünk

- mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
MTI | 2020. május 29. 10:44
A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
Makro / Külgazdaság Így nőtt a magyar gazdaság az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 09:13
A statisztikai hivatal második becslése megerősítette az elsőként közölt, 2 százalékos, szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedést.
Friss
hírlevél