<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A cél, hogy minél előbb hozzáférhessünk az uniós Helyreállítási Alap pénzeihez.

Az Európai Bizottsággal folynak a tárgyalások a Helyreállítási Alap forrásairól, a kormány kiküldte javaslatait Brüsszelbe, miután a Bizottság nyilvánvalóvá tette, milyen területeken vár előrelépést, közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.

Gulyás Gergely szerint már nincs akadálya a megállapodásnak. Fotó: MTI/Soós Lajos Gulyás Gergely szerint már nincs akadálya a megállapodásnak. Fotó: MTI/Soós Lajos

Mint fogalmazott:    

négy fontos területen elfogadtuk a Bizottság álláspontját.

1. Magyarország a nemzeti forrásból megvalósuló közbeszerzéseknél is 15 százalék alá mérsékli az egyajánlattevős közbeszerzések arányát.

2. Korrupciüs büntetőügyekben az ügyészség döntésével szemben lesz helye bírósági jogorvoslatnak.

3. A kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően időt biztosítanak a társadalmi konzultációra, a kormány csökkenti a speciális, rendkívüli jogalkotási lehetőségek arányát.

4. Magyarországnak az EU-s források jelentős részét arra kell fordítania, hogy a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget érjük el - ez a Helyreállítási Alap támogatási forrásaira is vonatkozik. Ha megegyezés születik, akkor jövő év augusztusig hitelt is igénybe veszünk erre a célra.

A kormány úgy számol, hogy most már semmi akadálya a megállapodásnak, hiszen minden feltételt elfogadtak, közölte újságírói kérdésre Gulyás Gergely.

Hozzátette: a megállapodás (ha lesz) "biztos, hogy nem gyengíti" majd a forint árfolyamot, de szerinte csodára nem kell számítani megegyezés esetén sem.

Úgy véli, hogy jelenleg a gázár befolyásolja leginkább a forint árfolyamának alakulását, ezért azt a gázfüggetlenség elérésével lehetne stabilizálni. A kormány ezen kívül tartani fogja a költségvetési hiányt, mondta. (Erről további részleteket laptársunk, az mfor.hu cikkében olvashat.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyint becserkészik – fellélegezhet Európa?
Káncz Csaba | 2022. augusztus 17. 20:34
Az EU az esetleges nukleáris megállapodás után megvásárolhatja Irán olaját - az orosz helyett. A piacra ömlő olajtöbblet az árakat is lenyomná, egyben csökkentve Oroszország bevételeit. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kína és Oroszország együtt hadgyakorlatozik
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 19:43
El kell vágni az oroszok kapcsolatát a Krímmel, hidat kell robbantani – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója. Ez történt az orosz-ukrán háború 176. napján.
Makro / Külgazdaság Miért nem lövik le a GPS-t az oroszok Ukrajnában?
Litván Dániel | 2022. augusztus 17. 18:20
GPS-jelek vezetik orosz célpontjaikra a HIMARS-rakétákat, miközben az oroszok képesek lennének zavarni ezeket a jeleket. Akkor miért nem teszik?
Makro / Külgazdaság Jól megy a Takarék Jelzálogbanknak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:32
Nyereséges első félévet zárt a Takarék Jelzálogbank Nyrt. a megváltozott gazdasági környezet ellenére is, így 2022. június végéig 978 millió forint adózás előtti nyereséget ért el.
Makro / Külgazdaság Péntektől ismét drágul a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:17
A benzinért bruttó 5 forinttal, míg a gázolajért bruttó 15 forinttal kell többet fizetni.
Makro / Külgazdaság Magyarokat is érint: Októberig meghosszabbítják a korlátozást a Heathrow-n
Elek Lenke | 2022. augusztus 17. 17:09
A londoni Heathrow repülőtér október végéig meghosszabbította az utasok maximális számát, hogy lépést tartson az ügyfelek igényeivel, és minimalizálja azokat a problémákat, amelyek a nyár elején káoszhoz vezettek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: titokzatos roncs bukkant elő a Dunából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:56
Egy hajó, amely mintegy 80 évvel ezelőtt süllyedt el.  
Makro / Külgazdaság A cseh lakossági gázfogyasztás korlátozását rendelhetik el
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:24
Szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására - mondta a cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Kevesebbet vásárolnak az amerikaiak - közelíthet a recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 15:59
Megtorpant a kiskereskedelmi forgalom növekedése az Egyesült Államokban júliusban.
Makro / Külgazdaság Betett Putyin a németeknek: a fogyasztók állják a gázimportőrök brutális veszteségeit
Wéber Balázs | 2022. augusztus 17. 15:39
Az Unipert több mint 12 milliárd eurós veszteség érte az első félévben főleg amiatt, hogy a piacról kellett pótolnia az elapadó orosz gázszállításokat. Mindezt azonban nagyrészt a német fogyasztók fizetik majd meg a minimum triplázódó gázszámlák révén, ráadásul egy új illetéket is kapnak a nyakukba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG