<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Joe Biden elnöknek egy olyan Délkelet-Ázsiával kell megtalálni a közös hangot, amely gazdaságilag erősen függ Kínától, de az országok többsége az Egyesült Államokra tekint, mint stratégiai partner a biztonságpolitikában.  London a héten kezdte meg belépési tárgyalásait a világ harmadik legnagyobb, térségbeli kereskedelmi tömbjével.  Káncz Csaba jegyzete.

A Biden-adminisztráció eddig már két olyan geopolitikai gesztust tett, amely felbőszítette Pekinget.  Egyrészt Tajvan washingtoni képviselet vezetőjét, Bi-khim Hsiaot meghívta január 20-i Biden elnöki beiktatására, amelyre 4 évtized óta nem volt példa.  Másrészt Biden arról biztosította a japán miniszterelnököt, hogy Washington adott esetben megvédi azt a Szenkaku szigetcsoportot, amelyre Peking is igényt tart.

Bombázók Guam-ra 

Ezt az elkötelezettséget nem sokra rá az új amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin is megerősítette japán kollégájának, akivel megegyeztek, hogy „elleneznek minden egyoldalú kísérletet a status quo megváltoztatására a Dél-kínai és a Kelet-kínai tengeren”.  Anthony Blinken új amerikai külügyminiszter pedig fülöp-szigeteki kollégáját biztosította arról, hogy Washington elutasítja Peking igényeit a Dél-kínai-tengeren. 

Felerősödhet a rivalizálás (forrás: MTI/AP)Felerősödhet a rivalizálás (forrás: MTI/AP)

Szavainak alátámasztására az elmúlt napokban a Pentagon 4 darab, nukleáris csapásmérésre alkalmas B-52-es nehézbombázót vezényelt át Guam szigetére.  Kína erre válaszul „tiszteletet” kért azon erőfeszítéseinek irányába, amelyekkel békésen rendezné a területi vitákat.  Az Egyesült Államok számos, jelenleg Guam szigetén állomásozó B1 típusú, nagy hatótávolságú bombázóit szerelte föl az elmúlt években olyan nagy precizitású rakétákkal, amelyek akár 300 kilométeres távolságból is ki tudnak lőni egy hadihajót.

Kiszivárgott információk szerint India, Japán és Ausztrália a színfalak mögött aktív, Kínát feltartóztató tárgyalásokat kezdett már tavaly beszállítási láncaik szorosabb koordinálásáról. Az Egyesült Államokkal karöltve Japán, Ausztrália és India pedig már évek óta tagjai az egyre nyíltabban Kína-ellenes Négyoldalú Biztonsági Dialógusnak (Quad) nevezett nemzetbiztonsági és katonai konzultációs csoportnak.

Mi a feladvány?

Biden elnöknek egy olyan Délkelet-Ázsiával kell megtalálni a közös hangot, amely gazdaságilag rendkívül erősen függ Kínától, de az országok többsége az Egyesült Államokra tekint, mint stratégiai partner a biztonságpolitikában.  Ezen partnerek zavartan és értetlenül figyelték, amikor Trump volt elnök 2017. január 20-án, hivatalba lépésének első napján kihátrált a Csendes-óceáni Szabadkereskedelmi Egyezményből (TPP), amelyet még Obama elnök hozott össze. 

Trump bejelentése után szinte órákkal földrengés-szerűen módosultak az erővonalak. Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnök hirtelen felszólította a csendes-óceáni térség államait, hogy támogassák a Kína által is favorizált szabadkereskedelmi egyezményt (RCEP). Vietnám és Malajzia is bejelentette, hogy a Kína-vezette csoport felé reorientálódnak.  Malajzia, kereskedelemi minisztere, Datuk Mohamed egyenesen a bizonytalan nemzetközi gazdasági helyzettel érvelt az újrapozicionálás mellett.

Ezzel szöges ellentétben Kína az elmúlt években fokozatosan erősítette gazdasági pozícióját a régióban, mára a domináns kereskedelmi partner lett, egyben egy fontos befektető is.  Kambodzsa és Laosz külső adóssága Kína irányába már eléri a GDP-jük 25 százalékát. 

Napjainkra Kína érte el a legnagyobb előrehaladást az úgynevezett okosvárosok területén, és 2017-re a világ mintegy ezer okosvárosának fele kínai volt.   Peking ráadásul megkezdte ezen rendszerek exportját is a 2015-ben bejelentett Digitális Selyemút részeként. Egy tavaly október tanulmány szerint 2013 óta a kínai vállalatok az okosváros-rendszereket 116 országba adták el, köztük 38 ázsiai, 30 európai, 13 közel-keleti és 15 afrikai államnak.

London lépése

S noha az 1967-ben alapított Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) egy bejáratott, közös platformot biztosít a régió tíz országának, ennek ellenére a nagyhatalmi rivalizálást látva az egyes országok egyenként kezdtek el szövetségesi megoldásokat keresni.  Indonézia, Vietnám, Szingapúr – és többnyire Malajzia – a legfüggetlenebb pozíciót próbálják fölvenni Kína és az USA között.  Bár erős kereskedelmi és befektetési kapcsolatokat ápolnak Kínával, diplomáciai és katonai együttműködésüket főként az Egyesült Államokkal, Indiával, Japánnal és Ausztráliával erősítik.  Vietnám, Malajzia és Indonézia az utóbbi időszakban jelentősen fejlesztette haditengerészetét és parti őrségét.

A térség két malomkő között örlődik és ez az európai hatalmak számára is beugrási lehetőséget biztosít.  Az Egyesült Királyság a héten kezdte meg belépési tárgyalásait a világ harmadik legnagyobb, térségbeli kereskedelmi tömbjével, az 500 millió embert összefogó Csendes-óceáni Partnerséggel (CPTPP). 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG