1p
Gyurcsány Ferenc lemond, ha a parlament nem fogadja el az adótörvényeket, illetve a költségvetést. Ezt maga a miniszterelnök mondta a közszolgálati rádiónak adott interjújában
Gyurcsány Ferenc lemond, ha a parlament nem fogadja el az adótörvényeket, illetve a költségvetést. Ezt maga a miniszterelnök mondta a közszolgálati rádiónak adott interjújában azután, hogy bejelentette adó- és járulékváltoztatási elképzeléseit.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint az olcsóbb foglalkoztatás megteremtése a lényege szerdán nyilvánosságra hozott programjának. A politikus a MR1-Kossuth Rádió Magánhangzó című műsorában arról is beszélt, hogy lemond, ha a parlament nem fogadja el az adótörvényeket és a költségvetést.

"Az egész programnak az a lelke, hogy lényegesen olcsóbb legyen foglalkoztatni embereket" - fogalmazott a kormányfő, aki a Népszabadság szerdai számában fizetett mellékletként megjelent, Megegyezés című írásban fokozatos, összesen 1000-1200 milliárd forintos adócsökkentési programra tett javaslatot.

Mint mondta, ha terveik megvalósulnak, akkor ahhoz, hogy valakinek 100 forint maradjon a zsebében, csak 80 forintot kell majd az államnak befizetnie. Hozzátette: ha valaki ma 100 forintot akar a zsebében tudni, 120 forintot kell a költségvetésbe befizetnie.

Arra a kérdésre, hogy lemond-e, ha az Országgyűlés nem fogadja el az adó- és a költségvetési törvényjavaslatot, Gyurcsány Ferenc azt mondta: "természetesen". Szintén kérdésre válaszolva hozzátette: arra számít, hogy elfogadják ezeket a jogszabályokat.

A kormányfő az adócsökkentés forrásairól azt mondta, hogy mintegy kétharmadának, 180 milliárd forintnak a költségvetés a forrása, 100-120 milliárd forint pedig az adórendszer belső változtatásaiból várható.

A politikus példaként említette, hogy a cégautóknak semmilyen költségét nem lehet majd elszámolni a társaság költségei között, ez tízmilliárd forintot "hoz a konyhára". Mint mondta, javasolják az alkohol- és dohánytermékek jövedéki adójának felemelését, az üzemanyagét azonban nem.

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy háromszorosára fogják emelni azt a bírságot, amelyet akkor vetnek ki, ha egy 20 fő feletti vállalkozás 20 főnként nem alkalmaz egy csökkent munkaképességű dolgozót. Hozzáfűzte: ez önmagában közel 50 milliárd forintot jelent.    

Arra a kérdésre, hogy a 180 milliárd forintos költségvetési tétel miből áll még össze, a kormányfő azt mondta: nem költenek el annyi pénzt a bevételekből, amennyit a jövő évi 3,2 százalékos hiány egyébként megengedne. Takarékosabbak vagyunk, nem engedjük a tartalékokat és a többletpénzeket felhasználni, mert ezeket adócsökkentésre kell fordítani - hangoztatta.

Gyurcsány Ferenc elmondta azt is, hogy az ésszerűség és a teljesíthetőség határáig csak banki átutalással lehetne árut vagy bért kifizetni. Azt egyelőre nem tudta megmondani, milyen értékhatár felett kellene átutalással fizetni. Mint mondta, a kormány szerdán tárgyalja első olvasatban az ezzel kapcsolatos munkaprogramot. Ugyanakkor példaként említette, hogy építkezések vagy lakásvásárlás esetén elvárható a bankátutalásos fizetés.


Fidesz: beetetés

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke "szimpla beetetésnek" nevezte Gyurcsány Ferenc adócsökkentési javaslatait. Az ellenzéki párt gazdasági kabinetvezetője azt mondta, 2005 óta ez a hetedik program, amit Gyurcsány Ferenc közzétesz, "de ahogyan az előző hattól, ettől sem várható semmilyen látható eredmény". Ezért mondjuk, hogy ez szimpla beetetés, Gyurcsány Ferenc újabb kommunikációs offenzívája - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz támogatná-e, ha megvalósulnának a miniszterelnök javaslatában megfogalmazott lépések, az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere azt mondta, hipotetikus ügyekkel nem akar foglalkozni, ő maga alkalmatlannak tartja Gyurcsány Ferenc programját arra, hogy bármit is segítsen az ország helyzetén.

A programban szereplő két konkrét javaslatra vonatkozó kérdés kapcsán Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy nyilván a következő napokban lehet részkérdésekkel foglalkozni, de ő az egész anyagot tartja koncepciótlannak. A fideszes politikus egy "gyenge középkori alkimistához" hasonlította a miniszterelnököt, aki úgy próbál aranyat előállítani, hogy előveszi és összekutyulja, ami fényes és csillog.

Szerinte Gyurcsány Ferenc programalkotása helyett valódi kormányzás, valódi kormányprogram kellene, "ami azonban a kisebbségi kormánytól nem várható, ehhez előre hozott választásra és cselekvőképes kormányra lenne szükség".

Varga Mihály arról is beszélt, hogy ez a program az SZDSZ számára csapda lehet, amibe a liberálisok vagy besétálnak vagy sem. Kérdésre válaszolva hozzátette: Gyurcsány Ferenc és az MSZP számára a túlélés a tét, vagyis az, megnyerik-e az ősz folyamán az SZDSZ támogatását a parlamenti szavazásokhoz, a költségvetéshez és az adótörvényekhez, így a mostani program is félig-meddig arról szól, hogyan lehet az SZDSZ-nek fogyaszthatóvá tenni, ami Gyurcsány Ferenctől származik.

Szerinte a program azért csapdahelyzet az SZDSZ számára, mert ugyan valamit hoz is az MSZP, de mégsem azt, amit az SZDSZ kért. Varga Mihály emlékeztetett arra, a liberálisok korábban elmondták, milyen összeghez, milyen lépésekhez kötik, hogy el lehet-e fogadni egy programot az MSZP-től vagy sem, "Gyurcsány Ferenc pedig most négy évre ígéri, amit az SZDSZ egy évre kért".

Az MTI kérdésére, hogy a Fidesznek milyen adóelképzelései vannak, tartják-e például a korábbi 10 százalékos járulékcsökkentési javaslatukat, Varga Mihály azt mondta, ősszel ismét benyújtják a parlament elé az adótörvényeket érintő korábbi javaslataikat. A politikus konkrét számokat nem említve hozzátette: a munkaadói terhek csökkentése, a foglalkoztatás bővítése, és a családi adózás bevezetése szerepel a Fidesz adóelképzeléseiben. Emlékeztetett arra a legutóbbi fideszes javaslatra is, amely 5 százalékra csökkenté az alapvető élelmiszerek és a távfűtés áfáját.

Varga Mihály miniszterelnöki cikk közzététele kapcsán azt mondta, úgy tűnik, lassan megint a pártállamról kezdhetünk beszélni, hiszen kiderült, hogy az MSZP és a Miniszterelnöki Hivatal közösen fizette ki a Népszabadságnak a megjelentetésért a négy és fél millió forintot.

A javaslatokkal kapcsolatos első szakértői, elemzői véleményeket ITT olvashatja.
A pártreagálásokat ITT nézheti meg.
Gyurcsány Ferenc javaslatainak összefoglalóját ITT találja.

Gyurcsány: azt folytatjuk, amit eddig csináltunk
Kóka: ezermilliárd a minimum
Adócsökkentés: hat nap múlva fellebben a fátyol
Össztűz az adócsomagra: félreértés az egész?
A kicsiket "bünteti" az új adócsomag
Aki gazdag, jól járna?
Elkészült az adócsomag - részletek itt!

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG