BUX
35 229.08
-0.40%
-142.00
OTP
10 740.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 791.00
-1.05%
-19.00
RICHTER
6 565.00
+0.84%
+55.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2008. augusztus 27. 11:56

Gyurcsány Ferenc lemond, ha a parlament nem fogadja el az adótörvényeket, illetve a költségvetést. Ezt maga a miniszterelnök mondta a közszolgálati rádiónak adott interjújában

Gyurcsány Ferenc lemond, ha a parlament nem fogadja el az adótörvényeket, illetve a költségvetést. Ezt maga a miniszterelnök mondta a közszolgálati rádiónak adott interjújában azután, hogy bejelentette adó- és járulékváltoztatási elképzeléseit.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint az olcsóbb foglalkoztatás megteremtése a lényege szerdán nyilvánosságra hozott programjának. A politikus a MR1-Kossuth Rádió Magánhangzó című műsorában arról is beszélt, hogy lemond, ha a parlament nem fogadja el az adótörvényeket és a költségvetést.

"Az egész programnak az a lelke, hogy lényegesen olcsóbb legyen foglalkoztatni embereket" - fogalmazott a kormányfő, aki a Népszabadság szerdai számában fizetett mellékletként megjelent, Megegyezés című írásban fokozatos, összesen 1000-1200 milliárd forintos adócsökkentési programra tett javaslatot.

Mint mondta, ha terveik megvalósulnak, akkor ahhoz, hogy valakinek 100 forint maradjon a zsebében, csak 80 forintot kell majd az államnak befizetnie. Hozzátette: ha valaki ma 100 forintot akar a zsebében tudni, 120 forintot kell a költségvetésbe befizetnie.

Arra a kérdésre, hogy lemond-e, ha az Országgyűlés nem fogadja el az adó- és a költségvetési törvényjavaslatot, Gyurcsány Ferenc azt mondta: "természetesen". Szintén kérdésre válaszolva hozzátette: arra számít, hogy elfogadják ezeket a jogszabályokat.

A kormányfő az adócsökkentés forrásairól azt mondta, hogy mintegy kétharmadának, 180 milliárd forintnak a költségvetés a forrása, 100-120 milliárd forint pedig az adórendszer belső változtatásaiból várható.

A politikus példaként említette, hogy a cégautóknak semmilyen költségét nem lehet majd elszámolni a társaság költségei között, ez tízmilliárd forintot "hoz a konyhára". Mint mondta, javasolják az alkohol- és dohánytermékek jövedéki adójának felemelését, az üzemanyagét azonban nem.

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy háromszorosára fogják emelni azt a bírságot, amelyet akkor vetnek ki, ha egy 20 fő feletti vállalkozás 20 főnként nem alkalmaz egy csökkent munkaképességű dolgozót. Hozzáfűzte: ez önmagában közel 50 milliárd forintot jelent.    

Arra a kérdésre, hogy a 180 milliárd forintos költségvetési tétel miből áll még össze, a kormányfő azt mondta: nem költenek el annyi pénzt a bevételekből, amennyit a jövő évi 3,2 százalékos hiány egyébként megengedne. Takarékosabbak vagyunk, nem engedjük a tartalékokat és a többletpénzeket felhasználni, mert ezeket adócsökkentésre kell fordítani - hangoztatta.

Gyurcsány Ferenc elmondta azt is, hogy az ésszerűség és a teljesíthetőség határáig csak banki átutalással lehetne árut vagy bért kifizetni. Azt egyelőre nem tudta megmondani, milyen értékhatár felett kellene átutalással fizetni. Mint mondta, a kormány szerdán tárgyalja első olvasatban az ezzel kapcsolatos munkaprogramot. Ugyanakkor példaként említette, hogy építkezések vagy lakásvásárlás esetén elvárható a bankátutalásos fizetés.


Fidesz: beetetés

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke "szimpla beetetésnek" nevezte Gyurcsány Ferenc adócsökkentési javaslatait. Az ellenzéki párt gazdasági kabinetvezetője azt mondta, 2005 óta ez a hetedik program, amit Gyurcsány Ferenc közzétesz, "de ahogyan az előző hattól, ettől sem várható semmilyen látható eredmény". Ezért mondjuk, hogy ez szimpla beetetés, Gyurcsány Ferenc újabb kommunikációs offenzívája - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz támogatná-e, ha megvalósulnának a miniszterelnök javaslatában megfogalmazott lépések, az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere azt mondta, hipotetikus ügyekkel nem akar foglalkozni, ő maga alkalmatlannak tartja Gyurcsány Ferenc programját arra, hogy bármit is segítsen az ország helyzetén.

A programban szereplő két konkrét javaslatra vonatkozó kérdés kapcsán Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy nyilván a következő napokban lehet részkérdésekkel foglalkozni, de ő az egész anyagot tartja koncepciótlannak. A fideszes politikus egy "gyenge középkori alkimistához" hasonlította a miniszterelnököt, aki úgy próbál aranyat előállítani, hogy előveszi és összekutyulja, ami fényes és csillog.

Szerinte Gyurcsány Ferenc programalkotása helyett valódi kormányzás, valódi kormányprogram kellene, "ami azonban a kisebbségi kormánytól nem várható, ehhez előre hozott választásra és cselekvőképes kormányra lenne szükség".

Varga Mihály arról is beszélt, hogy ez a program az SZDSZ számára csapda lehet, amibe a liberálisok vagy besétálnak vagy sem. Kérdésre válaszolva hozzátette: Gyurcsány Ferenc és az MSZP számára a túlélés a tét, vagyis az, megnyerik-e az ősz folyamán az SZDSZ támogatását a parlamenti szavazásokhoz, a költségvetéshez és az adótörvényekhez, így a mostani program is félig-meddig arról szól, hogyan lehet az SZDSZ-nek fogyaszthatóvá tenni, ami Gyurcsány Ferenctől származik.

Szerinte a program azért csapdahelyzet az SZDSZ számára, mert ugyan valamit hoz is az MSZP, de mégsem azt, amit az SZDSZ kért. Varga Mihály emlékeztetett arra, a liberálisok korábban elmondták, milyen összeghez, milyen lépésekhez kötik, hogy el lehet-e fogadni egy programot az MSZP-től vagy sem, "Gyurcsány Ferenc pedig most négy évre ígéri, amit az SZDSZ egy évre kért".

Az MTI kérdésére, hogy a Fidesznek milyen adóelképzelései vannak, tartják-e például a korábbi 10 százalékos járulékcsökkentési javaslatukat, Varga Mihály azt mondta, ősszel ismét benyújtják a parlament elé az adótörvényeket érintő korábbi javaslataikat. A politikus konkrét számokat nem említve hozzátette: a munkaadói terhek csökkentése, a foglalkoztatás bővítése, és a családi adózás bevezetése szerepel a Fidesz adóelképzeléseiben. Emlékeztetett arra a legutóbbi fideszes javaslatra is, amely 5 százalékra csökkenté az alapvető élelmiszerek és a távfűtés áfáját.

Varga Mihály miniszterelnöki cikk közzététele kapcsán azt mondta, úgy tűnik, lassan megint a pártállamról kezdhetünk beszélni, hiszen kiderült, hogy az MSZP és a Miniszterelnöki Hivatal közösen fizette ki a Népszabadságnak a megjelentetésért a négy és fél millió forintot.

A javaslatokkal kapcsolatos első szakértői, elemzői véleményeket ITT olvashatja.
A pártreagálásokat ITT nézheti meg.
Gyurcsány Ferenc javaslatainak összefoglalóját ITT találja.

Gyurcsány: azt folytatjuk, amit eddig csináltunk
Kóka: ezermilliárd a minimum
Adócsökkentés: hat nap múlva fellebben a fátyol
Össztűz az adócsomagra: félreértés az egész?
A kicsiket "bünteti" az új adócsomag
Aki gazdag, jól járna?
Elkészült az adócsomag - részletek itt!

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Horvátországi nyaralás? Nem javul a helyzet
MTI | 2020. július 16. 17:54
A vírus családi összejöveteleken, esküvőkön, keresztelőkön és érettségi banketteken terjedt. A legtöbb fertőzött Zágrábban és Split-Dalmát megyében van.
Makro / Külgazdaság Tiborcz István kastélyszállója kitárja kapuit a nép előtt
Vég Márton | 2020. július 16. 17:06
Ingyenesen megnézhetik a turai lakosok Tiborcz István helyi kastélyszállóját a vasárnapi nyílt napon. Bent tilos fotózni, de a kertben egy emlékképet azért lehet készíteni.
Makro / Külgazdaság Már Budapesten vállalkozik a Borkai videóban szereplő ikerpár egyik tagja
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 16:30
A Borkai videóban is szereplő székesfehérvári ikerpár egyik tagja új üzletbe fogott a koronavírus-járvány előtt. Budapesti cég főleg csomagküldéssel foglalkozik.
Makro / Külgazdaság Borsod után Somogyban lesz a legtöbb iskolaőr
Kormos Olga | 2020. július 16. 16:09
Eddig 491 iskolában jelezték az igényt iskolaőri jelenlétre, ezekben már biztos, hogy szeptemberben az új tanévet a diákokkal és pedagógusokkal együtt az iskolaőrök is megkezdik. A tanintézmények között öt gimnázium szerepel, az összes többi szakgimnázium, szakiskola, általános iskola, illetve gyógypedagógiai módszertani intézmény.
Makro / Külgazdaság 3 milliárd forintos beruházás után újranyílt a Waberer Medical Center
Kormos Olga | 2020. július 16. 15:57
3 milliárd forintos befektetéssel nem csak újranyílt a Waberer Medical Center, - benne a hazai privát piacon egyedülálló Walk in Center -, de a fejlesztéseknek köszönhetően májustól az Ortopédiai és Mozgásszervi Centrum, most júliustól pedig a Kardiológiai Centrum indult el tesztüzemmel.
Makro / Külgazdaság Egyre súlyosabb a koronavírus-helyzet több szomszédunknál is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 16. 14:56
Romániában 777 új koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, és ezzel ismét megdőlt az egy nap alatt jegyzett megbetegedések csúcsa.
Makro / Külgazdaság Szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik, hogy Mészáros Lőrinc szabályosan használta-e fel az állami milliárdokat
Vég Márton | 2020. július 16. 13:48
Összesen 45 milliárd forintot oszt szét a kormány a vidéki szálláshelyek között, ebből medencét és szaunát is építhetnek. Csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, hogy szabályos volt-e a pénz felhasználása.
Makro / Külgazdaság Július végén dől el, hogy változik az életünk augusztus 15. után
Mester Nándor | 2020. július 16. 11:53
A kabinet határozottan kéri a lakosságot a maszkviselési kötelezettség betartására – hangzott el a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Itt a kormány döntése az augusztusi tűzijátékról!
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 10:34
A kormány a szerdai ülésen döntötte el az idei ünnepségsorozat sorsát.
Makro / Külgazdaság Készülnek szeptemberre az óriásbankot formázó pénzintézetek
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 10:14
Az azonnali fizetési rendszer (afr) országos bevezetését követő négy hónapban több mint 14 millió azonnali átutalást kezeltek sikeresen a Takarékinfo Zrt. által egyszerre három, az egyesülési szándékukat már bejelentett nagybank (Takarékbank, MKB, Budapest Bank) részére kiépített rendszerek, ez az összes hazai afr-tranzakció csaknem 40 százaléka. Az azonnali fizetési rendszer népszerű az ügyfelek körében, az utalások 34 százaléka a banki üzemidőn kívül, délután 5 és reggel 8 óra között történik, átlagos összegük eléri a 169 ezer forintot.
Friss
hírlevél