<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Gyurcsány Ferenc lemond, ha a parlament nem fogadja el az adótörvényeket, illetve a költségvetést. Ezt maga a miniszterelnök mondta a közszolgálati rádiónak adott interjújában
Gyurcsány Ferenc lemond, ha a parlament nem fogadja el az adótörvényeket, illetve a költségvetést. Ezt maga a miniszterelnök mondta a közszolgálati rádiónak adott interjújában azután, hogy bejelentette adó- és járulékváltoztatási elképzeléseit.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint az olcsóbb foglalkoztatás megteremtése a lényege szerdán nyilvánosságra hozott programjának. A politikus a MR1-Kossuth Rádió Magánhangzó című műsorában arról is beszélt, hogy lemond, ha a parlament nem fogadja el az adótörvényeket és a költségvetést.

"Az egész programnak az a lelke, hogy lényegesen olcsóbb legyen foglalkoztatni embereket" - fogalmazott a kormányfő, aki a Népszabadság szerdai számában fizetett mellékletként megjelent, Megegyezés című írásban fokozatos, összesen 1000-1200 milliárd forintos adócsökkentési programra tett javaslatot.

Mint mondta, ha terveik megvalósulnak, akkor ahhoz, hogy valakinek 100 forint maradjon a zsebében, csak 80 forintot kell majd az államnak befizetnie. Hozzátette: ha valaki ma 100 forintot akar a zsebében tudni, 120 forintot kell a költségvetésbe befizetnie.

Arra a kérdésre, hogy lemond-e, ha az Országgyűlés nem fogadja el az adó- és a költségvetési törvényjavaslatot, Gyurcsány Ferenc azt mondta: "természetesen". Szintén kérdésre válaszolva hozzátette: arra számít, hogy elfogadják ezeket a jogszabályokat.

A kormányfő az adócsökkentés forrásairól azt mondta, hogy mintegy kétharmadának, 180 milliárd forintnak a költségvetés a forrása, 100-120 milliárd forint pedig az adórendszer belső változtatásaiból várható.

A politikus példaként említette, hogy a cégautóknak semmilyen költségét nem lehet majd elszámolni a társaság költségei között, ez tízmilliárd forintot "hoz a konyhára". Mint mondta, javasolják az alkohol- és dohánytermékek jövedéki adójának felemelését, az üzemanyagét azonban nem.

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy háromszorosára fogják emelni azt a bírságot, amelyet akkor vetnek ki, ha egy 20 fő feletti vállalkozás 20 főnként nem alkalmaz egy csökkent munkaképességű dolgozót. Hozzáfűzte: ez önmagában közel 50 milliárd forintot jelent.    

Arra a kérdésre, hogy a 180 milliárd forintos költségvetési tétel miből áll még össze, a kormányfő azt mondta: nem költenek el annyi pénzt a bevételekből, amennyit a jövő évi 3,2 százalékos hiány egyébként megengedne. Takarékosabbak vagyunk, nem engedjük a tartalékokat és a többletpénzeket felhasználni, mert ezeket adócsökkentésre kell fordítani - hangoztatta.

Gyurcsány Ferenc elmondta azt is, hogy az ésszerűség és a teljesíthetőség határáig csak banki átutalással lehetne árut vagy bért kifizetni. Azt egyelőre nem tudta megmondani, milyen értékhatár felett kellene átutalással fizetni. Mint mondta, a kormány szerdán tárgyalja első olvasatban az ezzel kapcsolatos munkaprogramot. Ugyanakkor példaként említette, hogy építkezések vagy lakásvásárlás esetén elvárható a bankátutalásos fizetés.


Fidesz: beetetés

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke "szimpla beetetésnek" nevezte Gyurcsány Ferenc adócsökkentési javaslatait. Az ellenzéki párt gazdasági kabinetvezetője azt mondta, 2005 óta ez a hetedik program, amit Gyurcsány Ferenc közzétesz, "de ahogyan az előző hattól, ettől sem várható semmilyen látható eredmény". Ezért mondjuk, hogy ez szimpla beetetés, Gyurcsány Ferenc újabb kommunikációs offenzívája - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz támogatná-e, ha megvalósulnának a miniszterelnök javaslatában megfogalmazott lépések, az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere azt mondta, hipotetikus ügyekkel nem akar foglalkozni, ő maga alkalmatlannak tartja Gyurcsány Ferenc programját arra, hogy bármit is segítsen az ország helyzetén.

A programban szereplő két konkrét javaslatra vonatkozó kérdés kapcsán Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy nyilván a következő napokban lehet részkérdésekkel foglalkozni, de ő az egész anyagot tartja koncepciótlannak. A fideszes politikus egy "gyenge középkori alkimistához" hasonlította a miniszterelnököt, aki úgy próbál aranyat előállítani, hogy előveszi és összekutyulja, ami fényes és csillog.

Szerinte Gyurcsány Ferenc programalkotása helyett valódi kormányzás, valódi kormányprogram kellene, "ami azonban a kisebbségi kormánytól nem várható, ehhez előre hozott választásra és cselekvőképes kormányra lenne szükség".

Varga Mihály arról is beszélt, hogy ez a program az SZDSZ számára csapda lehet, amibe a liberálisok vagy besétálnak vagy sem. Kérdésre válaszolva hozzátette: Gyurcsány Ferenc és az MSZP számára a túlélés a tét, vagyis az, megnyerik-e az ősz folyamán az SZDSZ támogatását a parlamenti szavazásokhoz, a költségvetéshez és az adótörvényekhez, így a mostani program is félig-meddig arról szól, hogyan lehet az SZDSZ-nek fogyaszthatóvá tenni, ami Gyurcsány Ferenctől származik.

Szerinte a program azért csapdahelyzet az SZDSZ számára, mert ugyan valamit hoz is az MSZP, de mégsem azt, amit az SZDSZ kért. Varga Mihály emlékeztetett arra, a liberálisok korábban elmondták, milyen összeghez, milyen lépésekhez kötik, hogy el lehet-e fogadni egy programot az MSZP-től vagy sem, "Gyurcsány Ferenc pedig most négy évre ígéri, amit az SZDSZ egy évre kért".

Az MTI kérdésére, hogy a Fidesznek milyen adóelképzelései vannak, tartják-e például a korábbi 10 százalékos járulékcsökkentési javaslatukat, Varga Mihály azt mondta, ősszel ismét benyújtják a parlament elé az adótörvényeket érintő korábbi javaslataikat. A politikus konkrét számokat nem említve hozzátette: a munkaadói terhek csökkentése, a foglalkoztatás bővítése, és a családi adózás bevezetése szerepel a Fidesz adóelképzeléseiben. Emlékeztetett arra a legutóbbi fideszes javaslatra is, amely 5 százalékra csökkenté az alapvető élelmiszerek és a távfűtés áfáját.

Varga Mihály miniszterelnöki cikk közzététele kapcsán azt mondta, úgy tűnik, lassan megint a pártállamról kezdhetünk beszélni, hiszen kiderült, hogy az MSZP és a Miniszterelnöki Hivatal közösen fizette ki a Népszabadságnak a megjelentetésért a négy és fél millió forintot.

A javaslatokkal kapcsolatos első szakértői, elemzői véleményeket ITT olvashatja.
A pártreagálásokat ITT nézheti meg.
Gyurcsány Ferenc javaslatainak összefoglalóját ITT találja.

Gyurcsány: azt folytatjuk, amit eddig csináltunk
Kóka: ezermilliárd a minimum
Adócsökkentés: hat nap múlva fellebben a fátyol
Össztűz az adócsomagra: félreértés az egész?
A kicsiket "bünteti" az új adócsomag
Aki gazdag, jól járna?
Elkészült az adócsomag - részletek itt!

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még Putyin sem ismeri az új országhatárokat - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 20:25
Putyin nem ismeri az elfoglat területek országhatárait, Sojgu szerint 200 ezer embert mozgósítottak az elmúlt napokban, Észak-Koreai az egyetlen, amely elismeri Oroszország új megszállt területeit. Többek között ez is történt ma a háborúban.
Makro / Külgazdaság Orosz menekültek: mennek, ki merre lát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 19:32
A részleges mozgósítás bejelentése óta eltelt csaknem két hét alatt mintegy 700 000 ember hagyta el Oroszországot.
Makro / Külgazdaság Betámadta a koronavírus az Oktoberfestet
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:36
Szakértők szerint az Oktoberfesttel lehet összefüggésben, hogy rohamosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma Münchenben és környékén.
Makro / Külgazdaság A németek több mint háromszor nagyobb inflációt érzékelnek a hivatalos adatnál
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:44
A mértnél több mint háromszor nagyobb, csaknem 35 százalékos áremelkedést érzékel a német lakosság egy kedden ismertetett felmérés szerint.
Makro / Külgazdaság A szomszédban megszavazták az azonos neműek házasságát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:13
A szlovén parlament módosította kedden a családtörvényt: beiktatta az azonos neműek házasságát és az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségét is.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij szerint képtelenség Putyinnal tárgyalni
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 16:50
Moszkva megvárja, hogy Kijev változtasson álláspontján a tárgyalások ügyében
Makro / Külgazdaság Oroszország üti-vágja a TikTokot és Twitch-et
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:54
Egy orosz bíróság több millió rubeles pénzbüntetést szabott ki a TikTok közösségi videomegosztóra, amiért nem távolította el az "LMBT-propagandát" törvényellenesen népszerűsítő tartalmakat, a Twitch pedig a bíróság szerint "hamis információt" tartalmazó interjút osztott meg, mely egy magas rangú ukrán politikussal készült.
Makro / Külgazdaság Gyilkos verseny az amerikai és kínai légierő között
Káncz Csaba | 2022. október 4. 15:36
Az Egyesült Államoknak lehetősége volt megfigyelni a kínai J-20-asokat az F-35-ösökkel való közeli találkozások során a Kelet-kínai-tengeren és azok „nem olyan képességűek, amelyek miatt túl sokat aggódna”. A vadászgépek összesített képességeinek tekintetében viszont Kína potenciálisan már elhomályosította az amerikai légierőt a csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bojko Boriszov: "Putyin-ellenes kabinetet akarunk létrehozni"
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:15
Egyértelműen nyugat-párti új bolgár kormány megalakítására tett ígéretet keddi sajtótájékoztatóján Bojko Boriszov, a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson győzelmet arató, jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt elnöke.
Makro / Külgazdaság A BM szerint a brüsszeli forrásnál is többet költöttek az ukrán menekültekre
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 14:29
Az Európai Bizottság 21,1 millió euró (mintegy 8,5 milliárd forint) támogatást adott Magyarországnak a február és augusztus közötti időszakra az Ukrajnából menekülők ellátásával kapcsolatos kiadásokra.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG