TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A munkanélküliek közel fele semmilyen pénzbeli támogatást nem kap a kormánytól. Aki pedig kap, az is csak annyit, amennyiből nem lehet megélni.

Ha munka van, minden van - mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Ebből pedig az következik: ha nincs munka, semmi sincs. Ez a kormány filozófiája. Ez vissza is tükröződik abból a gazdaságvédelmi akciótervből, amelynek részleteit Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentette be április 7-én. A terv lényege: a kormány nem hisz a segélyekben. A gazdaságvédelmi akciótervben nincs szó a munkanélküliekről, nincs szó az álláskeresési ellátásokról, nincs szó a közmunkaprogramról, nincs szó a Nemzeti Foglalkoztatási Alap (ebből fizetik a közmunkásokat és a munkanélkülieket) bármilyen mértékű emeléséről.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Senkit nem hagyunk az út szélén - szól a kormány másik hangzatos szlogene. A Nemzeti Foglalkoztatási Alapban 2020-ra eredetileg 83 milliárd forint szerepelt az álláskeresési ellátások (álláskeresési járadék és nyugdíj előtti álláskeresési segély) finanszírozására. Ennek mintegy ötöde-hatoda uniós forrás. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) idén januári - tehát még a koronavírus-járvány és a tömeges elbocsátások előtt - kimutatásában pedig 250 ezer álláskereső szerepelt. "A tárgyhónapban 135 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 52,6 százaléka álláskeresési ellátásban, 47,4 százaléka pedig szociális jellegű támogatásban részesült. Az álláskeresők közel fele (46 százalék) semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott a tárgyhónapban" - szerepel az NFSZ januári jelentésében. Decemberben pedig 130 ezer álláskereső volt. Tehát a kormány úgy kalkulált, hogy havonta mintegy 130-135 ezer embernek kell álláskeresési járadékot fizetni.

Kellemetlen meglepetés

A 83 milliárd forintos éves keret egyhavi részlete mintegy 7 milliárd forint, amit 135 ezer ember között szétosztva átlagosan havi 51 ezer forintot kapunk. Ez egy átlag, hiszen az álláskeresési járadékot és az egyéb szociális jellegű támogatásokat minden álláskereső esetében egyedi módon számítják ki. Attól függ, hogy az igénylést benyújtó naptári naptól kezdve hány napot dolgozott az illető az elmúlt egy esztendőben, és mennyi munkaerőpiaci járulékot fizetett be. Magyarán egy elbocsátott bankárnak nagyobb lesz az álláskeresési járadéka, mint mondjuk egy minimálbérre bejelentett pincérnek. Meggazdagodni senki nem fog, hiszen a törvényben rögzített maximum nettó összeg is csak havi 64 ezer forint lehet (minimálbér 60 százaléka). Az álláskeresési járadék bruttó összeg, ugyanúgy terhelik a közterhek.

A kormány annyit már bejelentett, hogy a 2020-as költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emelik. Erre szükség is lesz, mivel például havi 130-135 ezer munkanélkülire tervezték a 83 milliárd forintos foglalkoztatási keretet. A munkanélküliek száma viszont ennek duplája, triplája is lehet, így a 83 milliárd forintos keret szeptemberre kiürülhet. Ennek pótlását költségvetési átcsoportosítás vagy a bruttó bérből levont 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék emelése fedezhetné. A kormány egyelőre a 2020-as költségvetés teljes átírását, illetve például a bankadó megduplázását jelentette be.

A plusz forrásokat viszont az eddig elhangzottak alapján nem arra fogja költeni a kormány, hogy az elbocsátott százezreknek több "segélyt" adjon. Nincs szó arról, hogy 90 napnál tovább folyósítanák a maximum 64 ezer forintos álláskeresési járadékot, vagy annak kiszámítását úgy módosítanák, hogy ne érje kellemetlen meglepetés az embert, amikor megtudja, mekkora összeget várhat a munkaügyi központtól. A kormány becslései szerint 30-40 ezer munkahely szűnhetett meg csak márciusban. Áprilisban még több álláshely szűnhet meg. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint összesen biztosan 100 ezres lesz az új munkanélküliek száma, a kérdés csak az, hogy hány százezres.

Bizonytalan ideig

"Szállodánk 2020. március 17-től bizonytalan ideig zárva tart." - ilyen, és ehhez hasonló mondatokat lehet olvasni az összes bezárt hazai szálloda honlapján. Gulyás Gergely korábban pedig elmondta: június-júliusra tetőzhet a járvány itthon. Ez pedig tetőzést jelent, ekkor lesz a legtöbb beteg Magyarországon, és nem azt, hogy júniusban nyugodtan kinyithatnak a szállodák, éttermek. Ebből pedig következik, hogy a 90 napig folyósított álláskeresési járadék nem lesz elég például a turizmusból, vendéglátásból elbocsátott embereknek. A turizmusban mintegy 200 ezer ember dolgozik, ha nincs járvány. Ennek az ágazatnak a kormány által bejelentett bértámogatási csomag sem segít.

Annak lényege: nem a teljes, hanem csak a kieső munkaidőre járna a 70 százalékos állami bérpótlás a részleges leállással érintett cégeknél. A kormány csak a munkaterhelés 15-50 százalékát elveszítő cégek költségeit vállalná át három hónapra. Ez egy bezárt éttermen, szállodán egyáltalán nem segít. Hiszen egy pincér munkaideje nem 50 százalékkal csökkent, hanem 100 százalékkal. Ennek ellenére például a kormányzati felügyelet alatt dolgozó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója szerint a kormány gazdaságvédelmi csomagja minden szükséges feltételt tartalmaz, amelyre a turizmus újraindításához szükség van.

Minden megy tovább

"Fontos kiemelni, hogy a fejlesztések, beruházások nem állnak le a turizmusban, semmilyen, eddig meghirdetett programot nem mondtunk vissza, minden megy tovább" - mondta Guller Zoltán a Magyar Nemzetnek. Ez így igaz. A Napi.hu írta meg például, hogy a szántódi BalaLand ötcsillagos hotelt a Grabarics Építőipari Kft. építheti, nettó 8,5 milliárd forintért. Az MTÜ 2,9 milliárd forinttal támogatta a beruházást. A Balaland a DLHG Invest Zrt. érdekeltsége, amely Szepesi Richárdhoz köthető: az üzletember anyósa Nagy Róza, akit régóta Matolcsy György jegybankelnök legszűkebb bizalmi köréhez sorolnak. A kivitelező Grabarics Kft. pedig ugynazon a budapesti címen, a Budapest V. kerület, Reáltanoda utca 5. szám alatt székel, ahol az építtető DLHG; így nem kellett messze keresni a közbeszerzés győztesét. Csak remélni lehet, hogy mire az adófizetők pénzéből épülő luxusszálloda felépül, addig a koronavírus-járvány véget ér, és a dolgozók is olyan kondícióban lesznek, hogy tudnak újra napi 12 órát melózni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél