<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Tíz-tizenöt milliárd forint költségvetési fedezetre számít Székely Tamás egészségügyi miniszter jövőre az új egészségügyi programokra. Hozzátette: a remélt forrásra lát fedezetet, ehhez az összeghez azonban kell többletforrás és belső átcsoportosítás is, ezekről már konzultált a pénzügyminiszterrel.
Tíz-tizenöt milliárd forint költségvetési fedezetre számít Székely Tamás egészségügyi miniszter jövőre az új egészségügyi programokra. Hozzátette: a remélt forrásra lát fedezetet, ehhez az összeghez azonban kell többletforrás és belső átcsoportosítás is, ezekről már konzultált a pénzügyminiszterrel.

A kormány által nyáron megvitatott Biztonság és partnerség: feladatok az egészségügyben 2010-ig címet viselő vitaanyagot a most záruló konferencián született észrevételekkel kiegészítik, és ezt a változatot szeptember 12-én újra kormány elé terjesztik. A törvényalkotás október végére fejeződik be - mondta Székely Tamás.

A tárcavezető a konferencia után azt mondta, ez egy olyan anyag, amelyre építeni lehet. A vitaanyag vázát az ágazat emberi erőforrás helyzete, a nemzeti egészségügyi programok, a megelőzés, a biztosítási rendszer fejlesztése és az ágazat egészének fejlesztése alkotja, ezek között kell az összhangot megteremteni a források ésszerű, szakszerű és hatékony felhasználásával.

Szakmai kérdésekben megvan a konszenzus - mondta Székely, hozzátéve: a politikai egyeztetések akkor kezdődhetnek, ha a kormány is elfogadta a cselekvési programot.

A szakorvosi képzés átalakításáról szólva elmondta: a legfőbb elem, hogy elsősorban a hiányszakmákat preferálnák, az intézmények pedig pályázhatnának támogatásra, ha egyes hiányszakmákban rezidenseket foglalkoztatnak.

A hálapénz megszüntetésére irányuló kérdésre Székely Tamás azt válaszolta: ebben a kérdésben nem lehet egyik napról a másikra eredményt elérni. Olyan jövedelmi viszonyokat kell teremteni, amikor ki lehet jelenteni, hogy a "paraszolvencia nemkívánatos a rendszerben", de ehhez pluszban olyan ellátás kell, ahol mindenki egyforma feltételekkel jut ahhoz hozzá. Az augusztus közepén zárult társadalmi vitát összegző keddi konferencián Kiss István, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének (MOTESZ) leendő elnöke elmondta: a legtöbb szervezet az egyes programokra szánt pénzügyi fedezetet hiányolta az anyagból, többük úgy vélte, hogy a konvergenciaprogram keretein belül az ellátórendszert nem lehet fenntartani.

A hozzászólásokból kitűnt, többen azt várják, hogy ez a program kormányokon átívelő, "politikától mentes" legyen. Ezzel kapcsolatban Székely Tamás annak a véleményének adott hangot, hogy most valóban szakmai vita zajlott, amit ő a továbbiakban is fenn kíván tartani folyamatos szakmai egyeztetésekkel.

Rácz Jenő, a veszprémi Cholnoky Ferenc Kórház főigazgatója, korábbi egészségügyi miniszter a konferencián hozzászólásában lánykéréshez hasonlította a kormány anyagát, amelyet a szakmához intézett. A szakma viszont - fogalmazott Rácz Jenő - jó szándékú, de már némi tapasztalattal rendelkező leány, így az anyagot nyitott szívvel fogadták, de nem szeretnének üres kézzel távozni - utalt az anyagból kimaradt finanszírozásra a Magyar Kórházszövetség leendő elnöke, hozzátéve: az amortizáció kérdését nem kezeli az anyag, továbbá fontos az ágazat költségvetési szinten tartása. A kórházszövetség szerint elkerülhetetlen az ágazatban dolgozók bérfelzárkóztatása, egy számukra kidolgozott életpályamodell kidolgozása, amelyhez azonban többletforrás kell - jelentette ki.

Gógl Árpád fideszes országgyűlési képviselő - szintén volt egészségügyi miniszter - hozzászólásában úgy vélte, új alapokra kell helyezni az egészségügyet, figyelembe véve a márciusi népszavazás eredményét, amely egyfajta társadalmi kritika volt az elmúlt évek ágazati vezetéséről.     A képviselő szerint többek között rendezni kell a szakmai kamarák helyzetét, és az ellátási felelősség kérdése is tisztázásra szorul. Gógl Árpád úgy vélte, a jövő évi költségvetés már nem befolyásolható, és érdemi változás az ágazat számára csak 2010-re lehetséges a büdzsében.

Több szervezet javaslatára a koncepció kiegészül a gyógyszerellátással, annak fenntartható finanszírozásával, továbbá a népegészségügyi prioritásokkal. Ezeken kívül az anyagba bekerül a fogászat témaköre, a szájsebészet áttekintése, illetve az informatikai fejlesztések forrásának biztosítása is.

Időt nyerhetünk a dohányzási tilalommal
A Kánikula Kommandó is tombolt a Szigeten 
Koraszülést okoznak a fertőzések
Indul a licit a pszichiátria ingóságaira 
Két vezető is távozik a egészségügyi tárcától

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin megszólalt: nem őrültünk meg
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 18:38
Az orosz elnök a Civil Társadalom és Emberi Jogok Fejlesztése Tanácsának ülésén járt.
Makro / Külgazdaság A nagy hazai beruházásokból is profitálhat majd az ipar
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 17:14
A várakozásokat alulmúlva 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben, míg munkanaphatással megtisztítva a termelés 5,1 százalékkal növekedett. Az első tíz hónapban 6,6 százalékkal nőtt az ipari termelés.
Makro / Külgazdaság Szó sincsen arról, hogy végleg eltűnhet a globális minimumadó ötlete
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:53
Lekerült az európai pénzügyminiszterek tanácsának tegnapi napirendjéről a globális minimumadóról szóló vita.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék közt nagy volt az egyetértés
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:17
Egyhangúan szavazott a jegybank monetáris tanácsa.
Makro / Külgazdaság A Nyugat nincs felkészülve egy hosszú háborúra Putyinnal
Káncz Csaba | 2022. december 7. 15:44
Nem világos, hogy a Nyugat meddig tudja még ellátni az ukrán harcoló csapatokat, hiszen a nyugati lőszerkészlet már közelít a kritikus szinthez. A gyártósorok nem tudják azonnal pótolni a Kijevnek küldött hadianyagot, így Ukrajna Oroszországgal szembeni ellenálló képessége csökkenni fog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tovább hízik Kína aranya
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 15:21
Gyűlik a kínai arany a jegybank közlése szerint.
Makro / Külgazdaság Nagyon ígérgeti a kormány, hogy néhány napon belül aláírják a megállapodást az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 14:59
Most éppen a területfejlesztési miniszter államtitkára beszélt minderről.
Makro / Külgazdaság 25 millió eurót költ az EU Putyin egyik barátjának demokráciájára
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 14:30
Megtámogatja az Európai Bizottság a fehérorosz demokráciát.
Makro / Külgazdaság Átírták a számokat: erősebb lett az európai gazdaság, mint várták
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 13:44
Közzétette a harmadik negyedéves végleges GDP-adatokat az Eurostat.
Makro / Külgazdaság Mit lép Moszkva az olajársapkára? Három válaszlépést is mérlegelnek a Kremlben
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 12:18
Készül az orosz válaszlépés, de még nincs végleges döntés.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG