<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tíz-tizenöt milliárd forint költségvetési fedezetre számít Székely Tamás egészségügyi miniszter jövőre az új egészségügyi programokra. Hozzátette: a remélt forrásra lát fedezetet, ehhez az összeghez azonban kell többletforrás és belső átcsoportosítás is, ezekről már konzultált a pénzügyminiszterrel.
Tíz-tizenöt milliárd forint költségvetési fedezetre számít Székely Tamás egészségügyi miniszter jövőre az új egészségügyi programokra. Hozzátette: a remélt forrásra lát fedezetet, ehhez az összeghez azonban kell többletforrás és belső átcsoportosítás is, ezekről már konzultált a pénzügyminiszterrel.

A kormány által nyáron megvitatott Biztonság és partnerség: feladatok az egészségügyben 2010-ig címet viselő vitaanyagot a most záruló konferencián született észrevételekkel kiegészítik, és ezt a változatot szeptember 12-én újra kormány elé terjesztik. A törvényalkotás október végére fejeződik be - mondta Székely Tamás.

A tárcavezető a konferencia után azt mondta, ez egy olyan anyag, amelyre építeni lehet. A vitaanyag vázát az ágazat emberi erőforrás helyzete, a nemzeti egészségügyi programok, a megelőzés, a biztosítási rendszer fejlesztése és az ágazat egészének fejlesztése alkotja, ezek között kell az összhangot megteremteni a források ésszerű, szakszerű és hatékony felhasználásával.

Szakmai kérdésekben megvan a konszenzus - mondta Székely, hozzátéve: a politikai egyeztetések akkor kezdődhetnek, ha a kormány is elfogadta a cselekvési programot.

A szakorvosi képzés átalakításáról szólva elmondta: a legfőbb elem, hogy elsősorban a hiányszakmákat preferálnák, az intézmények pedig pályázhatnának támogatásra, ha egyes hiányszakmákban rezidenseket foglalkoztatnak.

A hálapénz megszüntetésére irányuló kérdésre Székely Tamás azt válaszolta: ebben a kérdésben nem lehet egyik napról a másikra eredményt elérni. Olyan jövedelmi viszonyokat kell teremteni, amikor ki lehet jelenteni, hogy a "paraszolvencia nemkívánatos a rendszerben", de ehhez pluszban olyan ellátás kell, ahol mindenki egyforma feltételekkel jut ahhoz hozzá. Az augusztus közepén zárult társadalmi vitát összegző keddi konferencián Kiss István, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének (MOTESZ) leendő elnöke elmondta: a legtöbb szervezet az egyes programokra szánt pénzügyi fedezetet hiányolta az anyagból, többük úgy vélte, hogy a konvergenciaprogram keretein belül az ellátórendszert nem lehet fenntartani.

A hozzászólásokból kitűnt, többen azt várják, hogy ez a program kormányokon átívelő, "politikától mentes" legyen. Ezzel kapcsolatban Székely Tamás annak a véleményének adott hangot, hogy most valóban szakmai vita zajlott, amit ő a továbbiakban is fenn kíván tartani folyamatos szakmai egyeztetésekkel.

Rácz Jenő, a veszprémi Cholnoky Ferenc Kórház főigazgatója, korábbi egészségügyi miniszter a konferencián hozzászólásában lánykéréshez hasonlította a kormány anyagát, amelyet a szakmához intézett. A szakma viszont - fogalmazott Rácz Jenő - jó szándékú, de már némi tapasztalattal rendelkező leány, így az anyagot nyitott szívvel fogadták, de nem szeretnének üres kézzel távozni - utalt az anyagból kimaradt finanszírozásra a Magyar Kórházszövetség leendő elnöke, hozzátéve: az amortizáció kérdését nem kezeli az anyag, továbbá fontos az ágazat költségvetési szinten tartása. A kórházszövetség szerint elkerülhetetlen az ágazatban dolgozók bérfelzárkóztatása, egy számukra kidolgozott életpályamodell kidolgozása, amelyhez azonban többletforrás kell - jelentette ki.

Gógl Árpád fideszes országgyűlési képviselő - szintén volt egészségügyi miniszter - hozzászólásában úgy vélte, új alapokra kell helyezni az egészségügyet, figyelembe véve a márciusi népszavazás eredményét, amely egyfajta társadalmi kritika volt az elmúlt évek ágazati vezetéséről.     A képviselő szerint többek között rendezni kell a szakmai kamarák helyzetét, és az ellátási felelősség kérdése is tisztázásra szorul. Gógl Árpád úgy vélte, a jövő évi költségvetés már nem befolyásolható, és érdemi változás az ágazat számára csak 2010-re lehetséges a büdzsében.

Több szervezet javaslatára a koncepció kiegészül a gyógyszerellátással, annak fenntartható finanszírozásával, továbbá a népegészségügyi prioritásokkal. Ezeken kívül az anyagba bekerül a fogászat témaköre, a szájsebészet áttekintése, illetve az informatikai fejlesztések forrásának biztosítása is.

Időt nyerhetünk a dohányzási tilalommal
A Kánikula Kommandó is tombolt a Szigeten 
Koraszülést okoznak a fertőzések
Indul a licit a pszichiátria ingóságaira 
Két vezető is távozik a egészségügyi tárcától

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Felbolydult darázsfészekben erősítené jelenlétét az Európai Unió
Káncz Csaba | 2022. január 26. 18:33
A Vörös-tenger térségében már számos hatalom küzd kikötőkért és befolyásért. Érezhetően francia kezdeményezésre az EU most beszáll ebbe a játszmába, amely egyben lehetőséget nyújt a stratégiai kapcsolatok megerősítésére Indiával. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Lavrov: Moszkva lépéseket tesz, ha Washington nem válaszol a javaslataira
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 17:11
A biztonsági garanciákra vonatkozó javaslatokra várják a választ. 
Makro / Külgazdaság Megugrottak a vidéki albérletárak
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 15:12
A fővárosban átlagosan három százalékkal emelkedtek az albérletárak, míg ugyanez a nagyobb vidéki városokban meghaladta a hat százalékot.
Makro / Külgazdaság Súlyos: Magyarországról kimondták az EU-ban, hogy az ártó szándékú hatalmak szekértolója
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 11:49
Az EU demokratikus folyamataiba való külföldi beavatkozásokról és félretájékoztatásról szóló jelentés nem túl jó fényben tünteti fel Magyarországot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó: Magyarország nem segít Ukrajnának - miről tárgyal majd Putyin és Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 09:31
Szijjártó Péter szerint nem olyan vészes az orosz-ukrán helyzet, mint amilyennek a kommunikáció alapján tűnik. Senki sem kérheti tőlünk, hogy ne barátkozzunk az oroszokkal; az ukránokkal viszont annyira rossz a viszony, hogy semmilyen támogatást nem nyújtunk nekik a mostani konfliktusban sem.
Makro / Külgazdaság Elképesztő csúcson az omikron: 20 ezernél több fertőzött egyetlen nap alatt
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 09:16
Egyetlen nap alatt 20 ezerrel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, a tesztek több mint háromnegyede pozitív - az aktív fertőzöttek emelkedése is sosem látott szinten jár, de a súlyos esetek száma nem ugrott meg.
Makro / Külgazdaság Mi lesz, ha kitör a háború és Putyin elzárja a gázt Európában?
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 06:35
Esetleges európai földgázhiányra készül a Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció arra az esetre, ha Oroszország támadás indítana Ukrajna ellen, ezért már hetek óta európai országokkal és nagy energetikai vállalatokkal tárgyal - jelentették ki kedden magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselők újságíróknak egy washingtoni háttérbeszélgetésen.
Makro / Külgazdaság Kongatják a vészharangot - egyre erőszakosabbak Európában a muszlim antiszemita incidensek
Káncz Csaba | 2022. január 25. 18:42
Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban megvizsgálják az egyre erőszakosabb eseteket. A német és a francia nagypolitika szerint ez egy újfajta antiszemitizmus, amelyet a Közel-Kelet és Észak-Afrika muszlim bevándorlói hoztak magukkal. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Szijjártó Péter Paksról
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 18:19
A Paksi Atomerőmű két új reaktorával reálissá válik, hogy Magyarország villamosenergia-ellátás terén önellátó legyen ennek az évtizednek a végére.
Makro / Külgazdaság Betett az orosz-ukrán konfliktus az OTP-nek és a Richternek
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 190,71 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 51 134,63 ponton zárt kedden.
hírlevél
Ingatlantájoló