TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Tíz-tizenöt milliárd forint költségvetési fedezetre számít Székely Tamás egészségügyi miniszter jövőre az új egészségügyi programokra. Hozzátette: a remélt forrásra lát fedezetet, ehhez az összeghez azonban kell többletforrás és belső átcsoportosítás is, ezekről már konzultált a pénzügyminiszterrel.
Tíz-tizenöt milliárd forint költségvetési fedezetre számít Székely Tamás egészségügyi miniszter jövőre az új egészségügyi programokra. Hozzátette: a remélt forrásra lát fedezetet, ehhez az összeghez azonban kell többletforrás és belső átcsoportosítás is, ezekről már konzultált a pénzügyminiszterrel.

A kormány által nyáron megvitatott Biztonság és partnerség: feladatok az egészségügyben 2010-ig címet viselő vitaanyagot a most záruló konferencián született észrevételekkel kiegészítik, és ezt a változatot szeptember 12-én újra kormány elé terjesztik. A törvényalkotás október végére fejeződik be - mondta Székely Tamás.

A tárcavezető a konferencia után azt mondta, ez egy olyan anyag, amelyre építeni lehet. A vitaanyag vázát az ágazat emberi erőforrás helyzete, a nemzeti egészségügyi programok, a megelőzés, a biztosítási rendszer fejlesztése és az ágazat egészének fejlesztése alkotja, ezek között kell az összhangot megteremteni a források ésszerű, szakszerű és hatékony felhasználásával.

Szakmai kérdésekben megvan a konszenzus - mondta Székely, hozzátéve: a politikai egyeztetések akkor kezdődhetnek, ha a kormány is elfogadta a cselekvési programot.

A szakorvosi képzés átalakításáról szólva elmondta: a legfőbb elem, hogy elsősorban a hiányszakmákat preferálnák, az intézmények pedig pályázhatnának támogatásra, ha egyes hiányszakmákban rezidenseket foglalkoztatnak.

A hálapénz megszüntetésére irányuló kérdésre Székely Tamás azt válaszolta: ebben a kérdésben nem lehet egyik napról a másikra eredményt elérni. Olyan jövedelmi viszonyokat kell teremteni, amikor ki lehet jelenteni, hogy a "paraszolvencia nemkívánatos a rendszerben", de ehhez pluszban olyan ellátás kell, ahol mindenki egyforma feltételekkel jut ahhoz hozzá. Az augusztus közepén zárult társadalmi vitát összegző keddi konferencián Kiss István, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének (MOTESZ) leendő elnöke elmondta: a legtöbb szervezet az egyes programokra szánt pénzügyi fedezetet hiányolta az anyagból, többük úgy vélte, hogy a konvergenciaprogram keretein belül az ellátórendszert nem lehet fenntartani.

A hozzászólásokból kitűnt, többen azt várják, hogy ez a program kormányokon átívelő, "politikától mentes" legyen. Ezzel kapcsolatban Székely Tamás annak a véleményének adott hangot, hogy most valóban szakmai vita zajlott, amit ő a továbbiakban is fenn kíván tartani folyamatos szakmai egyeztetésekkel.

Rácz Jenő, a veszprémi Cholnoky Ferenc Kórház főigazgatója, korábbi egészségügyi miniszter a konferencián hozzászólásában lánykéréshez hasonlította a kormány anyagát, amelyet a szakmához intézett. A szakma viszont - fogalmazott Rácz Jenő - jó szándékú, de már némi tapasztalattal rendelkező leány, így az anyagot nyitott szívvel fogadták, de nem szeretnének üres kézzel távozni - utalt az anyagból kimaradt finanszírozásra a Magyar Kórházszövetség leendő elnöke, hozzátéve: az amortizáció kérdését nem kezeli az anyag, továbbá fontos az ágazat költségvetési szinten tartása. A kórházszövetség szerint elkerülhetetlen az ágazatban dolgozók bérfelzárkóztatása, egy számukra kidolgozott életpályamodell kidolgozása, amelyhez azonban többletforrás kell - jelentette ki.

Gógl Árpád fideszes országgyűlési képviselő - szintén volt egészségügyi miniszter - hozzászólásában úgy vélte, új alapokra kell helyezni az egészségügyet, figyelembe véve a márciusi népszavazás eredményét, amely egyfajta társadalmi kritika volt az elmúlt évek ágazati vezetéséről.     A képviselő szerint többek között rendezni kell a szakmai kamarák helyzetét, és az ellátási felelősség kérdése is tisztázásra szorul. Gógl Árpád úgy vélte, a jövő évi költségvetés már nem befolyásolható, és érdemi változás az ágazat számára csak 2010-re lehetséges a büdzsében.

Több szervezet javaslatára a koncepció kiegészül a gyógyszerellátással, annak fenntartható finanszírozásával, továbbá a népegészségügyi prioritásokkal. Ezeken kívül az anyagba bekerül a fogászat témaköre, a szájsebészet áttekintése, illetve az informatikai fejlesztések forrásának biztosítása is.

Időt nyerhetünk a dohányzási tilalommal
A Kánikula Kommandó is tombolt a Szigeten 
Koraszülést okoznak a fertőzések
Indul a licit a pszichiátria ingóságaira 
Két vezető is távozik a egészségügyi tárcától

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél