BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 2. 16:53

Tíz-tizenöt milliárd forint költségvetési fedezetre számít Székely Tamás egészségügyi miniszter jövőre az új egészségügyi programokra. Hozzátette: a remélt forrásra lát fedezetet, ehhez az összeghez azonban kell többletforrás és belső átcsoportosítás is, ezekről már konzultált a pénzügyminiszterrel.

Tíz-tizenöt milliárd forint költségvetési fedezetre számít Székely Tamás egészségügyi miniszter jövőre az új egészségügyi programokra. Hozzátette: a remélt forrásra lát fedezetet, ehhez az összeghez azonban kell többletforrás és belső átcsoportosítás is, ezekről már konzultált a pénzügyminiszterrel.

A kormány által nyáron megvitatott Biztonság és partnerség: feladatok az egészségügyben 2010-ig címet viselő vitaanyagot a most záruló konferencián született észrevételekkel kiegészítik, és ezt a változatot szeptember 12-én újra kormány elé terjesztik. A törvényalkotás október végére fejeződik be - mondta Székely Tamás.

A tárcavezető a konferencia után azt mondta, ez egy olyan anyag, amelyre építeni lehet. A vitaanyag vázát az ágazat emberi erőforrás helyzete, a nemzeti egészségügyi programok, a megelőzés, a biztosítási rendszer fejlesztése és az ágazat egészének fejlesztése alkotja, ezek között kell az összhangot megteremteni a források ésszerű, szakszerű és hatékony felhasználásával.

Szakmai kérdésekben megvan a konszenzus - mondta Székely, hozzátéve: a politikai egyeztetések akkor kezdődhetnek, ha a kormány is elfogadta a cselekvési programot.

A szakorvosi képzés átalakításáról szólva elmondta: a legfőbb elem, hogy elsősorban a hiányszakmákat preferálnák, az intézmények pedig pályázhatnának támogatásra, ha egyes hiányszakmákban rezidenseket foglalkoztatnak.

A hálapénz megszüntetésére irányuló kérdésre Székely Tamás azt válaszolta: ebben a kérdésben nem lehet egyik napról a másikra eredményt elérni. Olyan jövedelmi viszonyokat kell teremteni, amikor ki lehet jelenteni, hogy a "paraszolvencia nemkívánatos a rendszerben", de ehhez pluszban olyan ellátás kell, ahol mindenki egyforma feltételekkel jut ahhoz hozzá. Az augusztus közepén zárult társadalmi vitát összegző keddi konferencián Kiss István, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének (MOTESZ) leendő elnöke elmondta: a legtöbb szervezet az egyes programokra szánt pénzügyi fedezetet hiányolta az anyagból, többük úgy vélte, hogy a konvergenciaprogram keretein belül az ellátórendszert nem lehet fenntartani.

A hozzászólásokból kitűnt, többen azt várják, hogy ez a program kormányokon átívelő, "politikától mentes" legyen. Ezzel kapcsolatban Székely Tamás annak a véleményének adott hangot, hogy most valóban szakmai vita zajlott, amit ő a továbbiakban is fenn kíván tartani folyamatos szakmai egyeztetésekkel.

Rácz Jenő, a veszprémi Cholnoky Ferenc Kórház főigazgatója, korábbi egészségügyi miniszter a konferencián hozzászólásában lánykéréshez hasonlította a kormány anyagát, amelyet a szakmához intézett. A szakma viszont - fogalmazott Rácz Jenő - jó szándékú, de már némi tapasztalattal rendelkező leány, így az anyagot nyitott szívvel fogadták, de nem szeretnének üres kézzel távozni - utalt az anyagból kimaradt finanszírozásra a Magyar Kórházszövetség leendő elnöke, hozzátéve: az amortizáció kérdését nem kezeli az anyag, továbbá fontos az ágazat költségvetési szinten tartása. A kórházszövetség szerint elkerülhetetlen az ágazatban dolgozók bérfelzárkóztatása, egy számukra kidolgozott életpályamodell kidolgozása, amelyhez azonban többletforrás kell - jelentette ki.

Gógl Árpád fideszes országgyűlési képviselő - szintén volt egészségügyi miniszter - hozzászólásában úgy vélte, új alapokra kell helyezni az egészségügyet, figyelembe véve a márciusi népszavazás eredményét, amely egyfajta társadalmi kritika volt az elmúlt évek ágazati vezetéséről.     A képviselő szerint többek között rendezni kell a szakmai kamarák helyzetét, és az ellátási felelősség kérdése is tisztázásra szorul. Gógl Árpád úgy vélte, a jövő évi költségvetés már nem befolyásolható, és érdemi változás az ágazat számára csak 2010-re lehetséges a büdzsében.

Több szervezet javaslatára a koncepció kiegészül a gyógyszerellátással, annak fenntartható finanszírozásával, továbbá a népegészségügyi prioritásokkal. Ezeken kívül az anyagba bekerül a fogászat témaköre, a szájsebészet áttekintése, illetve az informatikai fejlesztések forrásának biztosítása is.

Időt nyerhetünk a dohányzási tilalommal
A Kánikula Kommandó is tombolt a Szigeten 
Koraszülést okoznak a fertőzések
Indul a licit a pszichiátria ingóságaira 
Két vezető is távozik a egészségügyi tárcától

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél