5p
Egyre durvul a konfliktus az Egyesült Államok és Irán között Kászim Szulejmáni iráni tábornok likvidálása után. Donald Trump közvetve a perzsa állam kulturális örökségének bombázásával fenyegetődzik, ami háborús bűnnek minősülne. Eközben az iráni vezetés felmondta az atomalkut, és csapást ígért amerikai katonai létesítmények ellen. Sajtóhírek szerint Szulejmánit ma több millióan búcsúztatták Teheránban.
Mohamad Ali Jafari, az iráni Forradalmi Gárda korábbi vezetője imádkozik  Kászim Szulejmáni és társai koporsóinál gyászszertatásukon Teheránban.  EPA/IRAN'S SUPREME LEADER OFFICE

Washington akár Irán kulturális létesítményeire is kész katonai csapást mérni, jelentette be Donald Trump.

Ők meggyilkoltatták az embereinket, megkínoztattak és megcsonkíttattak amerikaiakat, de nekünk ne legyen szabad bántani kulturális örökségük helyszíneit (...) Ez így nem igazságos

– érvelt az amerikai elnök, aki ezzel – egyelőre csak verbálisan – újabb szintre emelte a múlt héten kirobbant amerikai-iráni konfliktust.

Mint arról beszámoltunk, múlt csütörtökön az amerikai hadsereg Irak fővárosában, Bagdadban likvidálta Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egysége parancsnokát és Abu Mahdi al-Muhandiszt, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milíciákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjét, amire válaszul az iráni vezetés katonai ellencsapást helyezett kilátásba.

Háborús bűnnel érne fel

A BBC emlékeztet arra, hogy ha Trump valóban Irán kulturális örökségét bombázná, azt a nemzetközi jog értelmében háborús bűnnek lehetne tekinteni.

A perzsa államban két tucatnyi olyan kulturális helyszín található, amelyeket az ENSZ a világörökség részének – és  így védettnek – nyilvánított. A világszervezet szerint ezeket a helyeket kulturális, történelmi és tudományos jelentőségük miatt meg kell őrizni. Ide tartozik a többi között:

  • Perszepolisz. A romváros az Óperzsa Birodalom egyik fővárosa volt, időszámításunk előtt a hatodik században kezdték építeni.
  • Nags-e Dzsahán tér. A 17. század elején épült Iszfahán városban, ez a világ egyik legnagyobb főtere.
  • Golesztán-palota. A Teheránban található palota az Iránt 1785-től 1925-ig irányító Kádzsár-dinasztia rezidenciája és hatalmi központja volt.

Washingtonban is megdöbbentek

Nem csoda hát, hogy Trump fenyegetése olaj volt a tűzre Iránban.

A történelem évezredei során jöttek barbárok, feldúlták a városainkat, eltörölték az emlékműveinket és felgyújtották a könyvtárainkat. De hol vannak ők most? Mi viszont még mindig itt vagyunk és szilárdan állunk

közölte Mohammad Javad Zarif, Irán külügyminisztere Twitter-üzenetében.

Trumpot Boris Johnson brit kormányfő is óva intette szóvivője útján a kulturális örökség elleni támadástól.

A New York Times értesülése szerint az amerikai elnök mondatait még saját adminisztrációja is meglepetéssel fogadta. Az egyik, közelebbről meg nem nevezett amerikai nemzetbiztonsági tisztviselő szerint kormányának világossá kellene tennie, hogy nem fog szándékosan háborús bűnöket elkövetni.

Nem lődözhetnek bármire

Scott R. Anderson, aki Barack Obama korábbi amerikai elnök idején volt a külügyminisztérium jogásza, pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy még az amerikai védelmi minisztérium is régóta elismeri: csak katonai szempontból fontos célpontokat lehet támadni.

Nem kezdhetsz el csak úgy lődözni bármire, amire kedved tartja, például egy kulturális helyre.

Anderson szerint ugyanakkor Trump túloz, és megpróbál keménynek látszani. Azaz – tesszük hozzá – burkolt fenyegetése inkább a verbális hadviselés része lehet, azt nem kell feltétlenül készpénznek venni.

Irán bosszút ígér

A legfőbb iráni vezető, Ali Hamenei ajatollah mindenesetre már Szulejmáni meggyilkolása után közvetlenül könyörtelen bosszút helyezett kilátásba. Huszein Degán tábornok, korábbi védelmi miniszter szintén katonai választ ígért: szerinte Irán az Egyesült Államok katonai létesítményei ellen fog támadásokat végrehajtani. A perzsa állam egyben felmondta a 2015-ben kötött alkut nukleáris tevékenységének korlátozásáról.

Szeinab Szulejmáni, a likvidált tábornok lánya apja mai búcsúztatásán pedig kijelentette, hogy fekete nap vár az Egyesült Államokra és szövetségesére, Izraelre. Az iráni televízió szerint a teheráni gyászszertartáson emberek milliói vettek részt.

Moszkvába repül Merkel

A krízis miatt még a NATO is rendkívüli ülést hívott össze. Német lapértesülések szerint pedig Angela Merkel német kancellár szombaton külügyminisztere, Heiko Maas társaságában Moszkvában tárgyal majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a válság megoldásáról.

Maas ma egyébként kritizálta Trump bejelentését, miszerint kemény szankciókat vezet be Irak ellen, ha a közel-keleti ország valóban távozásra szólítja fel az amerikai katonákat. A német külügyminiszter szerint az amerikai elnök fenyegetése per pillanat nem igazán segít.

Korábbi háttéranyagunk a témában: Itt várható az iráni bosszú – a megbújó kínai és izraeli kártya.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG