BUX
34 582.70
-0.31%
-109.00
OTP
10 230.00
-1.54%
-160.00
MOL
1 729.00
+0.70%
+12.00
RICHTER
6 820.00
+0.66%
+45.00
MTELEKOM
367.00
-0.27%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. január 6. 14:51

Egyre durvul a konfliktus az Egyesült Államok és Irán között Kászim Szulejmáni iráni tábornok likvidálása után. Donald Trump közvetve a perzsa állam kulturális örökségének bombázásával fenyegetődzik, ami háborús bűnnek minősülne. Eközben az iráni vezetés felmondta az atomalkut, és csapást ígért amerikai katonai létesítmények ellen. Sajtóhírek szerint Szulejmánit ma több millióan búcsúztatták Teheránban.

Mohamad Ali Jafari, az iráni Forradalmi Gárda korábbi vezetője imádkozik  Kászim Szulejmáni és társai koporsóinál gyászszertatásukon Teheránban.  EPA/IRAN'S SUPREME LEADER OFFICE

Washington akár Irán kulturális létesítményeire is kész katonai csapást mérni, jelentette be Donald Trump.

Ők meggyilkoltatták az embereinket, megkínoztattak és megcsonkíttattak amerikaiakat, de nekünk ne legyen szabad bántani kulturális örökségük helyszíneit (...) Ez így nem igazságos

– érvelt az amerikai elnök, aki ezzel – egyelőre csak verbálisan – újabb szintre emelte a múlt héten kirobbant amerikai-iráni konfliktust.

Mint arról beszámoltunk, múlt csütörtökön az amerikai hadsereg Irak fővárosában, Bagdadban likvidálta Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egysége parancsnokát és Abu Mahdi al-Muhandiszt, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milíciákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjét, amire válaszul az iráni vezetés katonai ellencsapást helyezett kilátásba.

Háborús bűnnel érne fel

A BBC emlékeztet arra, hogy ha Trump valóban Irán kulturális örökségét bombázná, azt a nemzetközi jog értelmében háborús bűnnek lehetne tekinteni.

A perzsa államban két tucatnyi olyan kulturális helyszín található, amelyeket az ENSZ a világörökség részének – és  így védettnek – nyilvánított. A világszervezet szerint ezeket a helyeket kulturális, történelmi és tudományos jelentőségük miatt meg kell őrizni. Ide tartozik a többi között:

  • Perszepolisz. A romváros az Óperzsa Birodalom egyik fővárosa volt, időszámításunk előtt a hatodik században kezdték építeni.
  • Nags-e Dzsahán tér. A 17. század elején épült Iszfahán városban, ez a világ egyik legnagyobb főtere.
  • Golesztán-palota. A Teheránban található palota az Iránt 1785-től 1925-ig irányító Kádzsár-dinasztia rezidenciája és hatalmi központja volt.

Washingtonban is megdöbbentek

Nem csoda hát, hogy Trump fenyegetése olaj volt a tűzre Iránban.

A történelem évezredei során jöttek barbárok, feldúlták a városainkat, eltörölték az emlékműveinket és felgyújtották a könyvtárainkat. De hol vannak ők most? Mi viszont még mindig itt vagyunk és szilárdan állunk

közölte Mohammad Javad Zarif, Irán külügyminisztere Twitter-üzenetében.

Trumpot Boris Johnson brit kormányfő is óva intette szóvivője útján a kulturális örökség elleni támadástól.

A New York Times értesülése szerint az amerikai elnök mondatait még saját adminisztrációja is meglepetéssel fogadta. Az egyik, közelebbről meg nem nevezett amerikai nemzetbiztonsági tisztviselő szerint kormányának világossá kellene tennie, hogy nem fog szándékosan háborús bűnöket elkövetni.

Nem lődözhetnek bármire

Scott R. Anderson, aki Barack Obama korábbi amerikai elnök idején volt a külügyminisztérium jogásza, pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy még az amerikai védelmi minisztérium is régóta elismeri: csak katonai szempontból fontos célpontokat lehet támadni.

Nem kezdhetsz el csak úgy lődözni bármire, amire kedved tartja, például egy kulturális helyre.

Anderson szerint ugyanakkor Trump túloz, és megpróbál keménynek látszani. Azaz – tesszük hozzá – burkolt fenyegetése inkább a verbális hadviselés része lehet, azt nem kell feltétlenül készpénznek venni.

Irán bosszút ígér

A legfőbb iráni vezető, Ali Hamenei ajatollah mindenesetre már Szulejmáni meggyilkolása után közvetlenül könyörtelen bosszút helyezett kilátásba. Huszein Degán tábornok, korábbi védelmi miniszter szintén katonai választ ígért: szerinte Irán az Egyesült Államok katonai létesítményei ellen fog támadásokat végrehajtani. A perzsa állam egyben felmondta a 2015-ben kötött alkut nukleáris tevékenységének korlátozásáról.

Szeinab Szulejmáni, a likvidált tábornok lánya apja mai búcsúztatásán pedig kijelentette, hogy fekete nap vár az Egyesült Államokra és szövetségesére, Izraelre. Az iráni televízió szerint a teheráni gyászszertartáson emberek milliói vettek részt.

Moszkvába repül Merkel

A krízis miatt még a NATO is rendkívüli ülést hívott össze. Német lapértesülések szerint pedig Angela Merkel német kancellár szombaton külügyminisztere, Heiko Maas társaságában Moszkvában tárgyal majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a válság megoldásáról.

Maas ma egyébként kritizálta Trump bejelentését, miszerint kemény szankciókat vezet be Irak ellen, ha a közel-keleti ország valóban távozásra szólítja fel az amerikai katonákat. A német külügyminiszter szerint az amerikai elnök fenyegetése per pillanat nem igazán segít.

Korábbi háttéranyagunk a témában: Itt várható az iráni bosszú – a megbújó kínai és izraeli kártya.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Makro / Külgazdaság 101 ezren diplomáztak le eddig a koronavírusnak köszönhetően
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:38
Ennyi beragadt diplomát adtak ki a nyelvvizsgamentesség bevezetése óta.
Makro / Külgazdaság Valami megmozdult a magyar gazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:04
Az elmúlt hónapok erős pesszimizmusa után a júliusi Beszerzési Menedzserindex minimális élénkülést mutat. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság által számolt index azt jelzi, hogy a mélyponton átlendültünk, de az érték alulmúlja az elmúlt évi számot és a korábbi három év átlagát is.
Makro / Külgazdaság Veszélyek leselkednek a magyar hajósokra, mutatjuk a helyszíneket
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 15:55
Több sósvizen komoly veszélyek fenyegetik a hajósokat, növekszik az incidensek száma a tengereken. Ám jó hír, hogy tavaly ötödével kevesebb nagy vizijárműről kellett azt a jelentést írni, hogy odaveszett.
Makro / Külgazdaság Erre készüljön, ha jön a járvány második hulláma
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 11:52
Az első hullám több mint két hónapig ejtette foglyul az országot. Jelentős gazdasági sebeket ejtett, akárcsak a legtöbb európai államban. Sok környező országban szigorításokat léptettek életbe, nálunk épp a héten közölte a kormány, hogy érvényben maradnak a korlátozások. Megnéztük, hogy milyen kockázatokat látni most.
Makro / Külgazdaság Végül az oroszok nyerik az oltóanyag-háborút?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 2. 11:14
Moszkva októberre ígéri a tömeges oltás elkezdését. Oroszországban magas a fertőzöttek száma, de a vírus terjedésének rátája már stabilan a kritikus 1-es szint alatt van. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve. A hackereknek is van ebben szerepe?
Makro / Külgazdaság Csak 9 új fertőzött volt Magyarországon és nem halt meg senki
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 2. 09:53
Az előző napoknál jóval alacsonyabb számú, kilenc új koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. Jelentősen csökkent az aktív fertőzöttek száma, sokan meggyógyultak.
Makro / Külgazdaság A koronavírus-segély lustává tesz? Zsákutcában az új mentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 09:10
A Kongresszus és a Fehér Ház tárgyalásai a koronavírus hatásait enyhíteni hivatott újabb törvényjavaslatról zsákutcában vannak. A republikánus szenátorok szerint a 600 dolláros kifizetések arra ösztönzik az embereket, hogy otthon maradjanak és ne térjenek vissza a munkába.
Makro / Külgazdaság Román osztogatás: brutálisan emelik a családi pótlékot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 1. 15:49
Húsz százalék plusz minden félévben. Ja, idén választások lesznek.
Friss
hírlevél