4p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Könnyen két szék közt a pad alá eshet az az ország, amely a bizonytalanná vált világgazdasági környezetben halászgatni akar a zavarosban. 

A világ tőzsdei cégeinek gyorsjelentéseiben a korábbinál sokkal többet szerepel az a szó, hogy „geopolitika” – kezdi a napokban megjelent új világgazdasági helyzet elemzését a Bloomberg. Ez a Coca-Colától kezdve a Teslán át a BalckRockig minden komolyan vehető vállalatra igaz. A geopolitika szó tizenkétezerszer fordult elő a gyorsjelentésekben 2023-ban, ami háromszor több a két évvel ezelőtti gyakoriságnál.

A számok is azt mutatják, hogy a több mint egy évtizede elhangzó figyelmeztetések után valóban eljott a fordulat ideje. Legalábbis úgy néz ki, vége a globalizáció mindent elsöprő korszakának, amit az ezredforduló előtti és utáni évtizedben lehetett tapasztalni. 

A háború megosztotta a cégeket

A nyugati multinacionális vállalatok, amelyek évtizedeken át csak azzal törődtek, hogy miként növelhetnék profitjukat tevékenységük minél optimálisabb elosztásával a világon, egyre inkább olyan országokat választanak befektetési célpontjuknak, amelyek jó viszonyt ápolnak saját államukkal.

Komoly átrendeződést hozott a háború. Fotó: Depositphotos
Komoly átrendeződést hozott a háború. Fotó: Depositphotos

A Bloomberg Economics elemzése szerint a közvetlen tőkebefektetések jól láthatóan aszerint határolódnak el, hogy mely országok ítélték el Oroszország Ukrajna elleni agresszióját az ENSZ szavazásán, illetve melyek tartózkodtak ettől. A 2022-ben zöldmezős beruházásokba áramlott 1200 milliárd dollár - azaz 438 billió forint -  közvetlen működőtőke-befektetésből (FDI) 180 milliárd dollár - közel 66 billió forint - oszlott el e határvonal mentén, azaz ekkora összegű beruházás került át az orosz agrresziót elítélő országokhoz. 

Árfolyamok és grafikonok

A szavazáson tartózkodó országok az elmúlt két évben a globális FDI átlag 15 százalékát kapták, szemben a 2019-et megelőző évtized 30 százalékos átlagával. Kína részesedése beleértve ebbe Hongkongot is két százalékra esett a 2010-2019-es 11 százalékról, Oroszországé nullára. A legtöbb FDI az Egyesült Államokban és a világ leggazdagabb országaiban (G7) kötött ki.

Nagy ára lenne egy új hidegháborúnak

A Nemzetközi Valutalap közgazdászai kiszámolták, milyen költsége lenne, ha a világgazdaság a hidegháborúhoz hasonlóan mereven elhatárolódó blokkokra oszlana. A globalizáció előnyeinek teljes feladásával járó forgatókönyv megvalósulása hosszabb távon hét százalékkal csökkentené a világgazdaság GDP-jént. Ez olyan lenne, mintha eltűnne Franciaország és Németország gazdasági teljesítménye együttvéve.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szakértőinek számítása szerint az ENSZ-határozat mentén szétoszló országok között folyó kereskedelem 4-6 százalékkal lassabban nő az ukrajnai háború kitörése óta. Ugyanakkor a szétválás nem kiegyensúlyozott és nem olyan merev, mint a hidegháború idején. Az orosz agressziót elítélő országok magva, leegyszerűsítve a nyugati országok adják a világgazdaság termelésének több mint kétharmadát. A másik oldal legfőbb állama, Kína gazdaságának lassulásával kénytelen szembe nézni, ami mélyebb okok – az Egyesült Államok és Kína közötti szembenállás és a népesség elöregedése – miatt hosszabb távú probléma lehet.

Kockázatos játék

Ugyanakkor az új vasfüggöny inkább egy vasháló. A világ országainak gazdaságai mélyebben függenek egymástól, mint a második világháború után. A kialakuló új blokkok vállalatai kölcsönösen meg akarják tartani értékesítési piacaikat a másik oldalon és nem tudják teljesen függetleníteni magukat az onnan érkező beszállításoktól.

Ezzel együtt a számok makacs dolgok, és ezek azt mutatják, hogy aki leragadt az egy-két évtizeddel ezelőtti gondolkodásnál a „világ folyásáról”, az rosszul fog járni. Aki azt hiszi, hogy a globalizáció összemossa a világ elkülönülő részeit, és szabadon lehet hajózni a világgazdaság tengerén, a vesztesek oldalára kerülhet. Aki nem választ oldalt vagy nem jól választ oldalt a kialakuló langyos gazdasági háborúban, az pórul járhat. 

Elég kiemelni az adatok közül a Nomura pénzügyi szolgáltató cég megállapítását. E szerint Kína részesedése mintegy „házon belül”, azaz az ázsiai exportban két évtizede nem látott tempóban veszít a súlyából. Ennek oka, hogy az ország cégeinek vásárolói diverzifikálják beszállítói láncaikat. A folyamat nyertes oldalán Mexikó áll, amely nemrégiben átvette Kínától az USA legnagyobb kereskedelmi partnerének helyét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Itt vannak a számok: egyre többen lépik át az EU-s határokat
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 17:24
Az Európai Unió külső határain jelentősen megnőtt, elérte a 355 300-at az illegális határátlépések száma 2023-ban.
Makro / Külgazdaság Berágott Brüsszel: újabb szankciók jönnek az oroszokat támogató ország ellen
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 16:35
Nagyon nem nézi jó szemmel az Európai Unió az iráni tevékenységet.
Makro / Külgazdaság Hetekre eltünthették Putyin egyik leghíresebb ellenfelét
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 16:05
Támogatói nem tudják, hová szállították a bebörtönzött orosz ellenzékit.
Makro / Külgazdaság Beizzítják a lengyelek új rakétavédelmi bázisát
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:21
Erről a miniszterelnök beszélt a bizalmasi szavazás előtt.
Makro / Külgazdaság Még jövőre sem jöhetnek az igazán nagy pénzek Brüsszelből?
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:01
Bár Varga Mihály pénzügyminiszter diadalittasan kürtölte világgá, hogy az EU végre fizet Magyarországnak, ez csak a töredéke annak, ami hazánkat megilletné, ám Brüsszel jogállamisági aggályainak el nem oszlatása miatt még nem kaptuk meg. Erről is beszélt főszerkesztőnk, Csabai Károly a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Új szintre emelkedett a Hamász elleni harcban elesett izraeli katonák száma
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 14:10
A Gázai övezetben zajló háború tovább tombol.
Makro / Külgazdaság Itt egy újabb orosz bejelentés, amelynek Ukrajna nem fog örülni
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 13:32
Megrendezik az orosz választásokat a „lecsippentett” területeken.
Makro / Külgazdaság Csehország megverte Magyarországot az inflációs versenyben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:55
Csehországban 8,5 százalékról 7,3 százalékra lassult az éves infláció. https://privatbankar.hu/cikkek/cimke/cimke/inflacio.html
Makro / Külgazdaság Jelentős leépítést tervez a Bosch
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:20
Akár 1500 embert is elbocsáthat a Bosch Németországban. 
Makro / Külgazdaság "Kritikus szakaszba" került a háború Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 11:50
A Hamász október 7-ei terrorakciója után kezdődött háború a szélsőséges szervezet és az izraeli hadsereg között belátható időn belül véget érhet, miután a befejeződik a Gázai övezet megszállása.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG