3p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.

Szeptember 15. egyik legmeglepőbb híre volt az, hogy az elméletileg a védelmi miniszter tisztségét cikkünk írásakor továbbra is betöltő Li Sang-fu ellen nyomozás indult, a vád szerint még a Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) parancsnokhelyetteseként korrupcióval szerzett be katonai felszereléseket. A megvádolt kormánytisztviselő augusztus 29-én tűnt fel utoljára nyilvánosan, azóta nem látták.

Egy miniszter eltűnését még csak-csak meg lehetne magyarázni, Kínában mindez azonban tendenciává vált, hiszen Csin Gang korábbi külügyminisztert június 25-én látták utoljára nyilvánosan, pozíciójától is távollétében fosztották meg július elején. Bár hivatalosan konkrétumokat nem közöltek arról, hogy pontosan mi leváltásának oka, amerikai sajtóhírek szerint a korábbi washingtoni nagykövet viszonyt folytatott, míg Amerikában élt, és megcsalta feleségét. Kína nem reagált ezen értesülésekre, azonban nem is tagadta azokat.

Tavaly júliusban az borzolta az idegeket, hogy Hsziao Ja-csing ipari és informatikai miniszter hetekre eltűnt a nyilvánosság szeme elől, majd az állami média azt jelentette, hogy korrupció miatt folytatnak nyomozást ellene, amelynek végén kizárták a Kommunista Pártból, és decemberben felmentették minden kormányzati tisztsége alól is. Hsziao egyébként az egyik kulcsember volt a kínai jármű- és akkumulátoripar helyzetének előre mozdításában.

Így még nehezebb lesz Kínával dolgozni?

Chen Gang, a National University of Singapore Kelet-Ázsia intézetének igazgatóhelyettese a Time magazin kérdésére figyelmeztetett, hogy az ehhez hasonló tisztogatások jelentősen megnehezítik az együttműködést Kínával: legyen szó akár kormányzati, akár üzleti szinten.

Hangsúlyozta, az egyértelmű, hogy a vállalkozások nem szeretik a bizonytalanságot, márpedig Kína átláthatóságának hiánya – legyen itt szó akár arról, hogy a kormányzat leállította a nemzetközi hozzáférést bizonyos nyilvános adatokhoz, akár arról, hogy néhány gazdasági mutatót egészen egyszerűen nem tesznek közzé – csökkenti a bizalmat, és növeli a kockázatot a külföldi befektetők számára. Chen szerint emellett az, hogy két, korábban magas rangba kerülő, tehát Hszi Csin-ping elnökhöz nyilvánvalóan lojálisnak tartott politikust pillanatok alatt eltüntettek, szintén azt a benyomást erősíti, hogy kiszámíthatatlan, mit lép majd a kormány.

Mindenki feláldozható Kínában? Fotó: Depositphotos
Mindenki feláldozható Kínában? Fotó: Depositphotos

Az üzenet egyértelmű

Szintén a szingapúri egyetem alkalmazásában áll Drew Thompson, a Pentagon korábbi tisztviselője is. A Lee Kuan Yew közpolitikával foglalkozó intézet vezető munkatársa szerint az egyelőre nem egyértelmű, hogy jöhet-e fordulat a fejcserék következtében a kínai kül- vagy védelmi politikában, az eltűnések és a leváltások azonban egyértelműen rámutatnak arra, hogy Hszi Csin-ping milyen rendkívüli mértékben konszolidálta a hatalmat, saját magán kívül mindenkit feláldozhatóvá téve kormányában.

Ezen pedig nem változtat az sem, hogy a kínai gazdaság erejével kapcsolatban egyre több kérdés merül fel, és egyre inkább suttognak arról, hogy a KKP berkeiben azért akadnak olyanok, akiknek kétségei vannak Hszi kompetenciájával kapcsolatban, hiszen egy olyan világban, ahol a nemzetközi parketten rendszeresen megforduló minisztereket is el lehet tüntetni, a kételkedők inkább megtartják maguknak a véleményüket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Berágott Brüsszel: újabb szankciók jönnek az oroszokat támogató ország ellen
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 16:35
Nagyon nem nézi jó szemmel az Európai Unió az iráni tevékenységet.
Makro / Külgazdaság Hetekre eltünthették Putyin egyik leghíresebb ellenfelét
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 16:05
Támogatói nem tudják, hová szállították a bebörtönzött orosz ellenzékit.
Makro / Külgazdaság Beizzítják a lengyelek új rakétavédelmi bázisát
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:21
Erről a miniszterelnök beszélt a bizalmasi szavazás előtt.
Makro / Külgazdaság Még jövőre sem jöhetnek az igazán nagy pénzek Brüsszelből?
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:01
Bár Varga Mihály pénzügyminiszter diadalittasan kürtölte világgá, hogy az EU végre fizet Magyarországnak, ez csak a töredéke annak, ami hazánkat megilletné, ám Brüsszel jogállamisági aggályainak el nem oszlatása miatt még nem kaptuk meg. Erről is beszélt főszerkesztőnk, Csabai Károly a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Új szintre emelkedett a Hamász elleni harcban elesett izraeli katonák száma
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 14:10
A Gázai övezetben zajló háború tovább tombol.
Makro / Külgazdaság Itt egy újabb orosz bejelentés, amelynek Ukrajna nem fog örülni
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 13:32
Megrendezik az orosz választásokat a „lecsippentett” területeken.
Makro / Külgazdaság Csehország megverte Magyarországot az inflációs versenyben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:55
Csehországban 8,5 százalékról 7,3 százalékra lassult az éves infláció. https://privatbankar.hu/cikkek/cimke/cimke/inflacio.html
Makro / Külgazdaság Jelentős leépítést tervez a Bosch
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:20
Akár 1500 embert is elbocsáthat a Bosch Németországban. 
Makro / Külgazdaság "Kritikus szakaszba" került a háború Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 11:50
A Hamász október 7-ei terrorakciója után kezdődött háború a szélsőséges szervezet és az izraeli hadsereg között belátható időn belül véget érhet, miután a befejeződik a Gázai övezet megszállása.
Makro / Külgazdaság Borell: az oroszok megsokszorozták a támadásokat, Ukrajnának több segítségre van szüksége
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 11:12
Josep Borell uniós diplomata szerint erősödni fog az "európai egység" az Ukrajnának nyújtandó támogatás kérdésében. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG