4p
A már gyakorlatilag független országként működő iraki Kurdisztán egyes politikusai felvetették, hogy a teljes függetlenségről szóló népszavazást halasszák el, de cserébe igen komoly igényeket támasztanak Irakkal szemben. Nyomás persze kívülről is van: a szomszédok és a nagyhatalmak függetlenedési láncreakciótól félnek.

Amerika nyugtalan

Kurdisztán már korábban kiírta szeptember 25-ére a népszavazást, de most az egyik párt küldöttséget indított Bagdadba, hogy javaslatokat tegyen Iraknak, pontosabban pénzt és területet kérjen tőle, cserébe azért, hogy meggyőzze a területet ténylegesen vezető kurd elnököt a népszavazás elhalasztásáról. Minderre azután kerül sor, hogy többen megpróbálták kieszközölni a halasztást, köztük Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, aki a Reuters szerint 10 napja kérte ezt a kurd elnöktől,  Barzanitól.

Amerikát az aggasztja, hogy a formálisan is független iraki Kurdisztán létrejötte egyrészt felbőszíti a törököket, másrészt minden népcsoport követelni kezdi a függetlenséget a környéken és esetleg máshol is. Erre persze érdemes lett volna Koszovó esetében is gondolni, ott a nyugat támogatta a Szerbiától való elszakadást, így azóta minden függetlenségre (vagy anyaországához csatlakozni) vágyó nép Koszovót emlegeti, mint példát.

Magas árat szabnának

A kurd delegáció nem kis árat szabna a halasztásnak: a kurd adósságok kifizetését kérnék Bagdadtól, ami igen tekintélyes összeg, 10-12 milliárd dollár. A terület pénzügyi helyzete nem éppen rózsás: nem tudnak teljes mértékben fizetni az állami megrendelések kivitelezőinek, az állami alkalmazottaknak, és a katonai erőnek, a Pesmegának. A pénz mellett területei követelések is vannak: a kurdok szeretnék megtartani a korábban nem hozzájuk tartozó, de az Iszlám Állam elleni harcban általuk megszerzett vegyes lakosságú területeket, mindenekelőtt az olajban gazdag Kirkuk városát és környékét.

Az Iszlám Állam bezavart

A korábbi megegyezés szerint Irakot illette a kurdisztáni olaj, viszont az ennek eladásából származó jövedelem komoly hányadát fizette az iraki költségvetés a kurdisztáni területnek. 2014-ben Irak felfüggesztette a fizetést, miután Kurdisztán elkezdte függetlenül értékesíteni az olajat, Törökországon keresztül. Kétség kívül Irak 2014-ben összeomlott az Iszlám Állam szárba szökkenésekor, területeinek nagy részét elvesztette az északi részeken, hadserege menekült.

A túlsó oldalon a kurdok viszont nem rettentek meg a dzsihádistáktól, hanem gyorsan megszervezték fegyelmezett, női hadosztályokat is tartalmazó hatékony haderejüket, a Pesmergát, és kiverték az Iszlám Államot nem csak a kurd területekről, hanem a most igényelt arab-türkmén vegyes lakosságú területről is, mindemellett részt vettek Moszul környékének és magának a városnak a felszabadításában is, így úgy gondoljak, Irak bizonyos mértékig lekötelezett nekik.

Trianon  a köbön

A mostani pénzügyi követeléseknél hivatkoznak a háború költségeire és a nagyszámú menekült ellátásának anyagi terheire is. Kérdés persze, hogy Iraknak mi jó származna abból, ha a követeléseket teljesítené, miközben cserébe csak halasztást kapna, arra ne lenne garancia, hogy Kurdisztán legalább névleg Irak része marad hosszabb távon.

A kurdok az első világháborút követő rendezés talán legnagyobb vesztesei, hisz az ottomán török birodalom feloszlatásakor nem kapták meg a nekik jogosan járó hazát, hanem szétosztották őket Törökország, az újonnan létrehozott Irak és Szíria között, egy részük pedig Irán fennhatósága alatt maradt máig is. Az adott országok most persze rettegnek a kurdok függetlenedésétől, ezért Törökország, Szíria és Irán egyaránt szeretné megakadályozni az iraki Kurdisztán de jure függetlenségét.

Megvan már a haza csak nincs a térképen

Kétségkívül már egy most is gyakorlatilag önálló országról van szó, Bagdadnak semmibe nincs beleszólása. Az ország maga dönti el, mely országok polgárai milyen feltételekkel utazhatnak be (magyar állampolgárok 30 napra vízum nélkül utazhatnak, míg Irak többi részébe bonyolult feltételekkel igényelhető vízum szükséges). Barzani elnök viszont névlegesen is függetlenséget akar, elismert államot, és felteszi a kérdést azoknak, akik azt mondják, nem jó a kurdoknak a függetlenség: akkor bárki másnak miért jó?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG