5p
Elemzők szerint még van lehetőség a mostanihoz hasonló mértékű csökkentésre.

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a 3,00 százalékos alapkamat eléréséig várhatóan lesz mozgástere a monetáris enyhítés folytatásához, ha nem romlanak a külső kockázati feltételek - jósolták a monetáris tanács által kedden végrehajtott 0,20 százalékpontos kamatcsökkentés bejelentése után londoni pénzügyi elemzők.

A citybeli elemzői vélemények ugyanakkor eltérnek annak megítélésében, hogy az MNB-nek módja nyílhat-e az enyhítési ciklus folytatására a 3,00 százalékos alapkamat elérése után is.

Javulnak az indexek

William Jackson, az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza a keddi kamatdöntés után közölte: a ház véleménye szerint "számos ok" van annak feltételezésére, hogy az MNB monetáris enyhítési ciklusa a végéhez közeledik. Jackson szerint ezen okok közé tartozik, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme élénkül, és ezzel egy időben a maginfláció gyorsul.

A Capital Economics vezető londoni elemzője kiemelte: jóllehet a magyar gazdaság idei harmadik negyedévi növekedése az eddigi aktivitási mutatók alapján nem tűnik "annyira figyelemreméltónak", mint a cseh és a lengyel gazdaságé, ám a magyar ipari és fogyasztási bizalmi indexek javulnak, és ez arra vall, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) éves növekedési üteme a harmadik negyedévben meghaladhatta a második negyedévben mért 0,5 százalékot.

Az adósság miatt is lassíthat az MNB

Mindemellett az alapszintű inflációs nyomás is erősödik. Bár a teljes kosárra számolt infláció - amelynek éves üteme a múlt hónapban 1,4 százalék volt - jóval elmarad a 3 százalékos jegybanki céltól, és az újabb közműdíj-csökkentések hatására az idén várhatóan még tovább lassul, azonban a tizenkét havi maginfláció 3,5 százalékra gyorsult szeptemberben az augusztusi 3,00 százalékról - hangsúlyozta a Capital Economics londoni elemzője.

Jackson szerint emellett a forinteladási nyomás kialakulásának kockázata is szűkíti a mozgásteret a további kamatcsökkentésekre, tekintettel arra, hogy a nagy devizaadósság-állomány miatt viszonylag magas kamatszintre van szükség a tőkebeáramlás vonzásához és a devizaadósság-szolgálatot megdrágító forintgyengülés megakadályozása végett.

A devizahitelesek is hatással lehetnek

A forint az elmúlt két hónapban a felzárkózó térség legjobban teljesítő valutái között volt. Ennek figyelembevételével is azonban a magyarországi reálkamat és az eurójegybank (EKB) kamatszintje feletti kamatprémium egyaránt mélységi rekordon jár, és ez már óvatosságot indokol az MNB monetáris tanácsa részéről - fejtegette keddi értékelésében a Capital Economics londoni elemzője.

Jackson szerint a kormány és a bankszektor közötti feszültségek újbóli fellángolásának kockázata is szűkítheti a további monetáris enyhítés mozgásterét. Az elemző közölte: a Capital Economics várakozása szerint végül konszenzusos döntés születik a devizahitelesek problémájának ügyében, ám a magyar kormány már korábban is tett egyoldalú lépéseket ebben a kérdésben. Ha egy újabb esetleges ilyen lépés nyomán gyengülésnek indulna a forint, az a monetáris enyhítési ciklus leállítására, sőt akár visszafordítására is késztetheti az MNB-t - vélekedett Jackson.

A Capital Economics közgazdásza mindazonáltal közölte: a ház jelenleg - abból a feltételezéséből kiindulva, hogy a kormány és a bankok valamilyen egyezségre jutnak, és az euróövezetnek is sikerül elkerülnie az adósságválság újbóli fellángolását - két további 0,20 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést és így 3,00 százalékig süllyedő alapkamatot vár az idén.

Háromig biztosan számolnak mások is

A 4cast nevű londoni pénzügyi gazdasági elemzőház szakértői ugyanakkor a keddi kamatdöntés utáni értékelésükben hangsúlyozták, hogy a monetáris tanács által a keddi kamatcsökkentés után kiadott közlemény hangvétele változatlanul enyhe alapállást tükröz, "bár nem enyhébbet, mint egy hónappal ezelőtt".

A ház elemzői kiemelték, hogy a közleményben továbbra is szerepel a hivatkozás a magyar gazdaságban érvényesülő, folyamatosan negatív kibocsátási résre - aminek erőteljes dezinflációs hatása van -, valamint a javuló külső piaci kondíciókra.

A 4cast elemzői ennek alapján a havi 0,20 százalékpontos lépésekben végrehajtott kamatcsökkentések folytatására számítanak abban az esetben, ha nem lesz markáns változás a piaci hangulatban. Közölték: jelenleg nem tartják "nagyon valószínűnek", hogy az MNB a 3,00 százalékos alapkamat elérése előtt leállítaná az enyhítési ciklust.

Ha a piaci szereplők kockázatvállalási hajlandósága tovább erősödik, és ha még későbbre tolódik az amerikai szövetségi jegybankrendszer (Federal Reserve System) által folytatott mennyiségi enyhítési ciklus leépítésének kezdete, akkor a 4cast elemzőinek keddi értékelése szerint nem lehet kizárni, hogy az MNB a 3,00 százalékos alapkamat elérése után is folytatja a kamatcsökkentéseket.

Csak jövőre számítanak a pénzcsapok elzárására

A Moody's Analytics - a hitelminősítői és pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző Moody's Corporation cégcsoport gazdaságelemző részlege - az amerikai hitelpiaci folyamatokról kedden Londonban ismertetett új elemzésében közölte, hogy véleménye szerint a Fed mennyiségi enyhítési ciklusának leépítésével kapcsolatos piaci várakozások immár csak a jövő évre, és azon belül is egyre későbbre valószínűsítik a ciklus visszafogásának kezdetét.

A várakozások kitolódását a ház szerint alátámasztja, hogy az amerikai gazdaságon belüli munkahely-teremtési ütem lassúságához most már az ingatlanszektor fellendülésének lanyha üteme is társul. A folyamatban lévő lakóingatlan-értékesítések indexe ugyanis idei eddigi mélypontjára süllyedt a múlt hónapban - hangsúlyozza keddi elemzésében a Moody's Analytics.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG