3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Szaúd-Arábiában zajló események, melyekben a nagyhatalmú trónörökös vezetésével politikusokat, üzletembereket, hercegeket tartóztatnak le, meglepőek a világ számára, hisz ilyen események katonai puccsoknál, komplett tisztogatásoknál szoktak lezajlani. Ugyanakkor az országban nem akármilyen feudális rendszert kell modernizálni, lehet, hogy csak így megy.

Nemrég azzal keltett feltűnést a szaúdi trónörökös, Mohamed bin Salman, hogy a társadalom modernizálásáról, a szigorú, középkorias iszlám rendszer megváltoztatásáról, gazdasági nyitásról és modernizálásról, az olajfüggőség enyhítéséről beszélt. Azóta komoly letartóztatási hullámokra került sor a korrupció elleni harc jegyében, aminek már a fele sem tréfa. Kétségtelen, hogy minden komoly rendszerváltáshoz drasztikus lépésekre is szükség lehet, ha a régi elit nagyon ragaszkodik a hatalmához. Annak idején még a galamblelkű Gorbacsovnak is drasztikusan kellett eltávolítani ellenfelét, Grigorij Romanovot, hogy a Szovjetunió élére kerülve megkezdhesse reformjait, amely végül is elvezetett a rendszerváltáshoz.

Tisztogatások

Szaúd-Arábiában pedig igazán megrögzült, feudális rendszer volt eddig, rendkívüli szigorú vallási szabályokkal, vallási rendőrséggel, teljesen a sötét középkort idézve. Ezt akarja most a leendő uralkodó megváltoztatni, és elképzelhető, hogy másképp nem megy a dolog. 11 herceget, 4 minisztert és több üzletembert tartóztattak le, akik a Bloomberg szerint mind elgáncsolhatták volna a reformer trónörökös hatalomra kerülését.

A tisztogatásoknak komoly vagyoni hatása is van: az arab világ 10 leggazdagabb emberéből 3-at lecsuktak, köztük Alwaleed bin Talal nagybefektetőt, aki többek között arról híresült el, hogy 1991-ben megmentette a Citicorpot, és hogy komoly tételt vásárolt az Appleben. Kérdés, hogy egy brutális hatalommegragadást láthatunk, vagy pedig az ország teljes átalakítása csak így lehetséges, miután évtizedekig ellenállás mutatkozott minden változtatással szemben?

Diktátor és reformer

Mohamed herceg úgy tűnik, most egyszerre játssza az autokrata diktátor és a reformer szerepét. Kétség kívül nem akármilyen rendszert kell lebontania: nincs alkotmány, a rendszer az uralkodócsaláddal kapcsolatban álló több ezer hercegre és vallási vezetőre épül, és gyakorlatilag az iszlám szent könyvét, a Koránt tekintik a törvény alapjának. Mindez azóta tud így működni, amióta az olaj exportja szinte korlátlan bevétellel látja el az országot.

A trónörökösnek most ezt a rendszert kell szétzúzni, és könnyen elképzelhető, hogy ez csak erőszakkal megy, hisz különben elgáncsolná a fennálló merev struktúra. Gyakorlatilag egy felülről vezérelt forradalmat kell lebonyolítania, és ehhez a tapasztalata is megvan: egy 2016-os interjúban azt állította, hogy a hercegek és egyéb hatalmasságok között szerzett tapasztalata értékesebb, mint amit Steve Jobs, Mark Zuckerberg és Bill Gates összegyűjtött. Ezek alapján az is látszik, hogy önbizalomhiánnyal sem küzd az ifjú, 32 éves politikus.

A jövő

A nagy kérdés most az, hogy hatalmának konszolidálása és a régi, merev struktúra szétverése után sikerül-e a koronahercegnek megvalósítani a gazdasági nyitást, hogy országa elindulhasson azon az úton, ami az olajfüggőség csökkenéséhez vezethet. Ehhez modern nyitott, diverzifikált gazdaságra van szükség hatékony, korrupciómentes államszervezettel és világi berendezkedéssel. A herceg szerint ezt igényli az ország fiatal lakossági is, valószínűleg mostani intézkedései az ő szimpátiájuk megszerzésére is irányulnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG