<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A környezetvédelmi okok miatt hosszú évek óta téma, hogy nem lenne szabad szenet használni. Az idei évben azonban az energiahordozó iránti kereslet jelentősen megugrott, ami azzal járt, hogy megduplázódott az ára is.

Aki autóval jár, az nap, mint nap tapasztalhatja, hogy az olajárak milyen mértékben emelkedtek, és a médiában időnként vannak beszámolók arról is, hogy ezzel párhuzamosan a földgáz is drágul. A szén kapcsán viszont jellemzően arról szólnak a hírek, hogy ezt az energiahordozót mellőzni kellene, mert rendkívül szennyező. Emiatt egyébként az Európai Unióban, és az Egyesült Államokban is visszaszorult a használata az utóbbi fél évtizedben.

Nagyon megnőtt az energiaigény

Aki azt hiszi, hogy a fenyegető klímakatasztrófa előszobájában hamarosan elbúcsúzhatunk a széntől, annak rossz hírünk van. A szennyező energiahordozó iránti kereslet ugyanis jelentősen megugrott az elmúlt hónapokban, és a beszámolók szerint már-már reneszánszát éli.

Az idei évben ugyanis látványosan nőtt világszerte a villamosenergia-kereslet, ami egyébként részben a szélsőséges időjárásnak tudható be.

A Mavir adatai szerint Magyarországon is nagyon felpörgött a fogyasztás, és az idei évben már négy olyan hónap is volt, amikor megdőlt a havi fogyasztási rekord. Ez egyben azt is jelenti, hogy az idei első fél évben fogyott a legtöbb áram az országban, és amennyiben a trend folytatódik, úgy 2021-ben minden korábbinál magasabb lesz a hazai felhasználás.

Az áramfogyasztás növekedésével párhuzamosan több energiahordozó ára, így az olaj és a földgázé is jelentősen megugrott. Tetézi a bajokat, hogy számos helyen – ráadásul nem csak a fejlődő, hanem a fejlett térségekben is - az energiaellátás terén infrastrukturális problémák is vannak. Ezek együttes eredményeként számos országban fordultak a piaci szereplők ismét a szén felé, és nőtt meg ennek az energiahordozónak is a felhasználása.

Megújuló energia helyett szenet használnak

Emiatt az egyik legfontosabb piaci mutatónak számító ausztrál fűtőszén Newcastle indexe szerint a tonnánkénti árfolyama 170 dollárra ugrott. Így idén már 100 százalék feletti az áremelkedés mértéke. Még látványosabb az árfolyam megugrása, ha a 2020 év elején tapasztalt mélyponthoz viszonyítunk, hiszen akkor 46 dollárig süllyedt a kurzus. A szakértők szerint nem csak az ázsiai piacon élénkült meg a kereslet, hiszen a dél-afrikai a Richards Bay-index alapján is átlépte a szén ára a 140 dolláros szintet. Ezeknek az árfolyamváltozása egyébként túlszárnyalja az olaj kurzusának növekedését is.

Nagyon felment a szén ára (Forrás: Investing)Nagyon felment a szén ára (Forrás: Investing)

A szakértők szerint a villamos energia előállítására elégetett szén újraéledése komoly kérdéseket vet fel az egyre sürgetőbb energiaátmenet kapcsán. Az idei évben számos alkalommal tapasztalhattuk, hogy a klímaváltozás már nem csak egy távolba derengő rémkép, hanem az emberek mindennapjait is megkeserítő folyamat. Elég csak a szélsőséges időjárásra, például a nyári melegrekordokra, vagy a Nyugat-Európában óriási károkat okozó áradásokra gondolni. Az, hogy a rekordmeleg időben felpörgő légkondicionáló használat érdekében a leginkább szennyező fosszilis tüzelőanyagot égetnek el, nagyon rossz irány, hiszen tovább erősíti a negatív folyamatokat.

Megoldást az lehetne, hogy egyrészt akár a vállalatok, akár a lakosság energiatakarékosabb megoldásokat választanának. Másrészt az is rendkívül fontos lenne, hogy a szenet és más karbonkibocsátás szempontjából problémás fosszilis tüzelőanyagokat megújuló energiával lehetne kiváltani.

Nem számít a közelgő klímakatasztrófa

A szén árának változása és a fogyasztás felpörgése azt jelzi, hogy a többség még mindig a könnyebb ellenállás irányába mozdul. A politikai döntéshozók és az üzleti vezetők hiába hangsúlyozzák elkötelezettségüket az egyre mélyülő éghajlati problémák kapcsán, ha a gyakorlatban az „első akadálynál” rögtön visszafordulnak. Pedig a környezeti helyzet egyre aggasztóbb, amit alátámaszt az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testületének (IPCC) friss klímaügyi jelentése, melyet több mint 14 ezer tudományos cikk felhasználásával állítottak össze, és amely minden korábbi kiadásánál zordabb jövőképet fest. A néhány hete ismertté vált jelentés szerint az emberi tevékenység behatásai miatt most már olyan szinten változik a Föld klímája, hogy arra a megelőző évezredek, sőt, évszázezredek során nem volt még példa. Ezen változások között pedig vannak olyanok, melyek már elkerülhetetlenek és visszafordíthatatlanok is.

A tudósok úgy vélekednek, hogy a következő két évtizedben a bolygó hőmérséklet-emelkedése most már minden valószínűség szerint át fogja ütni a párizsi klímaegyezményben meghatározott, az ipari forradalom korához képest mért 1,5 Celsius fokos limitet. Ezen a plusz 1,5 Celsius fokon kellett volna - kellene - belül maradni ahhoz, hogy elkerüljük az igazán jelentős klímaváltozást, illetve annak igazán drasztikus környezeti hatásait.

Rövid távon nem fog eltűnni a szén

A nyugati világban ugyan örvendetesen visszaszorult a szén felhasználása, jellemző példa, hogy Donald Trump regnálása alatt az elnök hiába engedett az ágazatnak, az energiahordozó felhasználása csökkent az Egyesült Államokban. Ugyanakkor globálisan a szén továbbra is kulcsfontosságú energiaforrás. Összességében még mindig több mint 35 százalékos részesedéssel rendelkezik a globális energiatermelésben.

Egyes szakértők aggasztó képet festenek a kilátásokat illetően, szerintük ugyanis középtávon a szén iránti kereslet a kevésbé szigorú környezetvédelmi előírásokkal rendelkező feltörekvő piacokon, különösen Indiában, Pakisztánban és Vietnamban, ahol a széntüzelésű energiatermelés domináns, várhatóan növekedni fog.

Ez pedig nem csak a globális törekvéseket ássa alá, hanem helyben is óriási problémákat okoz, elég csak arra gondolni, hogy számos indiai nagyváros vált élhetetlenné az elviselhetetlenül magas szmogkoncentráció miatt.

A fejlődő országban még nőhet is a szén fogyasztása (Forrás: Depositphotos)A fejlődő országban még nőhet is a szén fogyasztása (Forrás: Depositphotos)

Az árak alakulása persze hatással lehet a felhasználásra is, amennyiben továbbra is kiugróan magas lesz, az akár a fejlődő országokban is arra ösztönözheti a döntéshozókat, vagy akár a felhasználókat is, hogy más alternatívák felé mozduljanak. Az árak csökkenése felé mutat ugyanakkor az a tény, hogy Nyugat-Európában a széndioxidkvóták folyamatosan drágulnak, ami miatt a vállalatok igyekeznek minél gyorsabban túllépni a széntüzelésen. Ezzel párhuzamosan környezetvédelmi és gazdasági okokból várhatóan az Egyesült Államokban is tovább csökken a szén jelenlegi 10 százalékos részaránya.

A felhasználás és az árak kapcsán a szakértők szerint kulcskérdés lesz, hogy a földgáz piacán hogyan alakulnak a folyamatok. A rendkívüli hőség és a növekvő gazdasági aktivitás ugyanis ez iránt az energiahordozó iránt is felpörgette a keresletet. Az intenzív használat miatt viszont az utóbbi időszakok jelentései rendre a szokásosnál jóval alacsony gázkészletekről szólnak mind az Egyesült Államokban, mind Európában. Ha a következő hónapokban sem sikerült ezt orvosolni, akkor a szén akár a nyugati országokban is alternatíva lehet. Ugyanakkor paradox módon, ha a gázzal kapcsolatos nehézségek rendeződnek, akkor sem fog a szén felhasználása idén jelentősen visszaszorulni, hiszen ez várhatóan árcsökkenést eredményez, ami miatt viszont a többet égethetnek el ebből az igen szennyező energiahordozóból.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos