3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Donald Trump amerikai elnöknek a héten végre sikerülhet egy nagyobb ígéretét teljesítenie, a radikális adóreformot, sok amerikai konszern már régen azt számolgatja, hogy mekkorát ugrik a nyeresége, de a magánszemélyeket is érinti. Közben azonban népszerűsége soha sem látott mélyponton van, hogyan lehetséges ez?
Donald Trump 2016. március 5-én. (MTI/AP/Charles Rex Arbogast)

A közvélemény-kutatásokat sokszor éri vád, hogy részrehajlóak valamelyik irányba, ebből a szempontból jó kezdeményezésnek tűnik a Real Clear Politics nevű weboldal: itt ugyanis átlagolják a különböző eredményeket, saját indexet kreálva belőle. Ennek alapján Donald Trump amerikai elnök még sohasem volt olyan népszerűtlen, mint most. (Valamint sokkal, de sokkal népszerűtlenebb, mint fél tucatnyi elődje volt 330 nap elnökség után.)

Míg beiktatása körül, január végén majdnem egyforma volt azok száma, akik elfogadták, és azoké, akik elutasították személyét, a napokban új mélypontra süllyedt. Soha nem volt olyan alacsony az elfogadók aránya (37 százalék közelében), és olyan magas az elutasítóké (58,1 százalékon), a kettő különbsége pedig sohasem volt olyan magas (elérte a 21 százalékot).

Nagyon hasonló képet mutat a – szintén sokféle közvélemény-kutatást átlagoló – FiveThirtyEight oldal indexe is, itt 57,3 százalék az elutasítók és 37,1 százalék az elfogadók aránya.

Ne fizessenek a gazdagok

Pedig Donald Trump éppen nagy győzelem előtt állhat, a tőzsdék megint azért szárnyalnak elsősorban az USA-ban, mert az elfogadáshoz nagyon közel került az adóreform. Választási ígéreteinek egyik legfontosabb darabja segítségével (például a társasági adó 35-ről 21 százalékra csökkentésével) alaposan megugorhat egyes amerikai vállalatok nyeresége, némelyiké 20-30 százalékkal is.

A Financial Times szerint a nagy nyertesek között lehetnek az olajfinomítók, a vasúttársaságok, a bankok. A Berkshire Hathaway befektetési holding (Warren Buffett milliárdos guru cége) is 15 százalékkal többet kereshet, ez 2,6 milliárd dollár. A Wells Fargo és a JPMorgan Chase 18-19 százalékkal növelheti eredményét. A nagyvállalatok mellett a magas jövedelmű amerikai magánszemélyek járhatnak még különösen jól.

Legalább párttársai támogatják

A svájci Neue Zürcher Zeitung szerint a paradoxon egyik magyarázata, hogy Donald Trump főleg a saját párttársai körében igyekszik népszerű maradni, és az nagyjából sikerül is neki. A republikánusok 82 százaléka ma is támogatja, akik elutasítják, azok inkább a demokraták és a párt nélküliek.

A másik magyarázat valóban az adóreformmal kapcsolatos. A Quinnipiac University múlt heti dátumú kutatása szerint a megkérdezettek 55 százaléka ellenzi az adóreformot, és csak 26 százalékuk pártolja. Az embereknek csak a 16 százaléka érezte úgy, hogy az ő terhei csökkenni fognak tőle, 65 százalékuk szerint pedig a gazdagoknak kedvez.

Nem az emberekért

Donald Trump népszerűtlenségének lehet, hogy az a magyarázata, hogy az emberek többsége felfogta: nem elsősorban az ő érdekeit szolgálja az adóreform. Elég sok szó esik a sajtóban már régóta arról, hogy Trump a gazdagoknak juttat, a szegényektől elvesz (ahogy az egyébként a jobboldalon általában szokás – a szerk.).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Dúlnak a harcok: orosz és ukrán rakétacsapást is hozott a péntek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 20:00
A háborő 576. napja volt a pénteki. Hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Teljesen nonszensz az ötforintos áramár – A hét videója
Dobos Zoltán - Izsó Márton - Király Béla | 2023. szeptember 22. 19:28
Mi is az a sokat emlegetett szaldóelszámolás? Hogy jön ki az ötforintos áramdíj? Ki jár jól a villanyszámla befizetésével? A napelempályázatok nyertesei beszállhatnak még az éves elszámolásba? Megtérül-e ez a zöldberuházás? Lesz-e a megtermelt napenergiát eltároló akkumulátorra állami támogatás? Ezekről a kérdésekről beszélgettek kollégáink, Dobos Zoltán és Király Béla.
Makro / Külgazdaság Újabb amerikai vadászgépek tűntek fel Magyarország szomszédjában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 19:07
Növekedett az amerikai kontingens Romániában.
Makro / Külgazdaság Szorosabbra fűzi Kína a barátságát a polgárháborús országgal
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 17:22
Egymásra talált a kínai és a szír elnök.
Makro / Külgazdaság Brutális drónt mutatott be Irán
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 16:42
A világ legnagyobb hatótávolságú ilyen fegyverét mutatta be az ország.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a menekültek az EU-ba: honnan jönnek a legtöbben?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 16:18
Az Eurostat számai szerint tovább emelkedett az érkezők száma.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: az infláció kialakulásáért nem felelős senki - a kormány nagyon figyeli az üzemanyagárakat
Gáspár András | 2023. szeptember 22. 15:57
2023-nak az infláció letörésének évének, 2024-nek pedig a növekedés helyreállításának évének kell lennie – mondta Nagy Márton. Szerinte a fogyasztás helyreállítása mindkettőt segítheti – ez elengedhetetlen, enélkül nincs kilábalás. Három csapdahelyzet állt elő a magyar gazdaság előtt, ebből kettőn szerinte túl vagyunk. A jelentős infláció a gazdaságunk struktúrájából ered, ennek ellenére nem tartja azt hibásnak a gazdaságfejlesztési miniszter. Az üzemanyagárakat nagyon szorosan követi a kormány - ha kell, beavatkoznak.
Makro / Külgazdaság Ukrán rakétacsapás rázta meg Szevasztopolt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 15:13
Halálos áldozatról nem tudnak, de egy katona eltűnt. 
Makro / Külgazdaság Nemsokára találkozhat Szijjártó Péter és Szergej Lavrov
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 14:51
Barátkoznak. 
Makro / Külgazdaság Zelenszkij nem lesz boldog: innen biztosan nem kap F-16-osokat
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 14:18
Elutasító választ kapott Ukrajna egy uniós országtól.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG