5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Végre alakulni látszik az Iszlám Állam elleni fellépés koalíciója, de a lényegi kérdéseket nem látjuk. Sem azt, hogy lesz ténylegesen felszámolva a terrorszervezet, sem azt, hogy annak mai területén és tágabb értelemben Szíria és Irak területén hogy lesz stabilitás. Felvázoljuk a lehetőségeket.

Korábbi rossz stratégia

Ami a békefolyamatokat illet, a konfliktusos helyeken a nyugati, de leginkább amerikai beavatkozások után az volt a rendezőelv, hogy a korábbi országok határai sérthetetlenek, azokon belül kell létrehozni új, demokratikus rendszereket, melyekben egymás mellett élnek az egyébként összebékíthetetlen népek.

Ez a módszer teljes kudarcot vallott, aminek legékesebb példája Irak. Megpróbálták a síita többséget, az északnyugati részen élő szunnitákat és a kurdokat egy államban tartani. A kurdokkal nem volt gond, mivel ők létrehozták kvázi-államukat, ami jól is működik. A szunnitákat viszont elnyomta a síita többségű kormányzat, elegük lett, és az Iszlám Államot létrehozó szélsőségesek karjaiba szaladtak, akik innentől már gyorsan teret nyertek a polgárháború sújtotta Szíriában.

A dogma megbukott

És hogy miért pont Szíriában lett az arab tavaszból véget nem érő, több mint 4 éve tartó véres polgárháború, szemben Egyiptommal és Tunéziával? Leginkább azért, mert nemzetiségi és vallási csoportok harcává szélesedett az eredetileg csak a diktatúra megdöntésére irányuló kísérlet. És mivel Szíria az etnikailag legszínesebb ország, a probléma is itt lett a legsúlyosabb.

Az amúgy is mesterségesen, 100 évvel ezelőtt létrehozott országok egyben tartására épülő stratégia tehát megbukott. Jugoszlávia szerencsére előbb felbomlott és elismerték tagállamait, minthogy ott is sor elkerülhetett volna egy ilyen értelmetlen dologra. Viszont a Szerbia részét képező albán többségű Koszovót a NATO elragadta Szerbiától, majd népszavazással biztosította a függetlenségét. Ezzel viszont példát mutatott minden függetlenségre vágyó népnek és az anyaországaikhoz csatlakozni vágyó kisebbségeknek (leginkább oroszoknak).

Ezek után a határok megváltoztathatatlanságának dogmája merő formalitás, hiába mondják Koszovóra, hogy kivétel. Ráadásul a világban az utóbbi egy-két évtizedben nem egy terület elszakadt és függetlenné vált: Eritrea, Kelet-Timor vagy Dél-Szudán.

Vallási szétválasztás

Mindazonáltal a közel-keleti zűrös békefolyamatban csak azon országok határaihoz lenne érdemes hozzányúlni, melyek már a gyakorlatban amúgy sem léteznek: ezek Szíria és Irak. A gond úgyis ezekben van, az Iszlám Állam is itt terjeszkedik.

A nemzetiségi és vallási viszonyok a területen

A legfontosabb kérdés, amit meg kéne oldani, az a síita és szunnita vallású területek elkülönítése. A két vallási irányzat most olyan állapotban van, mint Németországban a katolikusok és a protestánsok a 30 éves háborúban, ott tudjuk, mi lett az eredmény: 30 év alatt kiirtottak a lakosság 2/3-adát. Ott azóta eltelt pár évszázad, és túlléptek a kérdésen. Talán egyszer majd az araboknál is így lesz, de erre most nem lehet építeni.

Irak és Kurdisztán

Irakban a legegyszerűbb a helyzet. Ott, amint a térképen is látszik, egy csoportban vannak a síiták, a Tigris és az Eufrátesz alsó folyása mentán. Az ő területükön nagyjából szilárd is az iraki állam, így kézenfekvő lenne, hogy ez nemzetközileg elismerten is külön ország legyen. Ez maradhatna Irak, de ha nem akarnák, hogy a korábbi nagyobb országgal összemossák, lehetne más neve, akár a régebbi görög név, Mezopotámia is. Normál esetben egy országot a benne lakó népről neveznek el, de miután van legalább egy tucat arab ország, nehéz lenne mindegyiket Arábiának nevezni.

Az iraki Kurdisztán már most is jól üzemel, akár elismerik, akár nem, az már egy önálló ország marad. Már csak az a kérdés, hogy a szíriai kurdok is csatlakoznának-e hozzá, és ami nagyon fontos, Iránt és Törökországot biztosítani kell, hogy az ő kurd területeiket nem akarják leválasztani. Nem mintha nem járna az önálló haza az összes kurdnak, de jól működő országokat tényleg nem lehet az akaratuk ellenére szétszedni.

Szíria népei

Marad a neheze, az iraki szunnita területek. Ezek a szíriai szunnita arab területekkel együtt képezik most az Iszlám Állam bázisát, és ezek felszabadítása után érdemes lehet létrehozni ezen a területen egy egységes szunnita arab államot. Ennek a neve akár Észak-Arábia is lehetne, miután egyértelműen a legészakabbi területeken élő arabokról van szó. A határ meghúzásakor nagyon körültekintőnek kellene lenni: Ausztria és Magyarország határának meghúzása lehet erre jó példa, ahol a vitatott területen népszavazást is tartottak.

A terület ésszerű felosztása, balról jobbra: alavita állam, szunnita állam, Kurdisztán, síita Irak

Ezek után marad még Szíria nyugati része. A síita alavita csoport, akiknél Aszad népszerű, egy egyértelmű ügy, nekik lehetne egy önálló államuk. A kérdés ezek után már csak az lenne, hogy a sok kisebb csoport: a drúzok, a keresztények, türkmének, szórványban élő kurdok hova tartozzanak, bár most némelyikük létszáma igencsak megcsappant, miután elhagyták Szíriát, és jó eséllyel ők lesznek azok, akik már nem térnek vissza.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Oroszország betiltotta a benzinexportot
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 13:12
Hat hónapra, március 1-től - jelentette be Alekszandr Novak energiaügyekért felelős orosz miniszterelnök-helyettes szóvivője.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem vétózott, márciusban megkapja az uniós pénzt Ukrajna
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 12:01
Az Ukrajna számára létrehozni tervezett 50 milliárd eurós támogatási eszköz stabil és előrelátható finanszírozást tud biztosítani a megtámadott ország mindennapi szükségleteinek kezelésére - jelentette ki az Európai Bizottság költségvetésért felelős tagja Strasbourgban kedden.
Makro / Külgazdaság Nagy bejelentést lebegtetett meg Joe Biden
Wéber Balázs | 2024. február 27. 11:25
Az amerikai elnök szerint jövő hétfőig megszülethet az új, átmeneti tűzszünetről szóló megállapodás a gázai háborúban. Az izraeli bombázásokban már mintegy 30 ezer palesztin halt meg a Gázai övezetben, ahol terjed az éhínség is.  
Makro / Külgazdaság Kihalnak a japánok?
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 10:49
Japánban a születések száma nyolc éve csökken, tavaly is rekord alacsony volt.
Makro / Külgazdaság Kezd felpörögni az amerikai hadsereg, megint lelőttek valamit az égről
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 10:14
Az Egyesült Államok hadserege hétfőn több csapást mért húszi harci járművekre, melyeket a Vörös-tengeren közlekedő hajók ellen készültek bevetni a lázadók.
Makro / Külgazdaság Svédország NATO-tagságával Európa Amerika kivonulására is készül?
Bózsó Péter | 2024. február 27. 09:31
Svédország NATO-tagságát csak hosszú politikai küzdelem után tudta elérni, de vajon katonai szempontból mennyire jelentős tagsága? Mennyire fontos Amerikának és Európának?
Makro / Külgazdaság Döntő fordulat: Európa nyugati katonákat küldhet Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 09:00
Nincs ugyan konszenzus csapatok Ukrajnába küldéséről, de a kérdést mindazonáltal nem lehet kizárni - jelentette ki hétfőn este a francia elnök.
Makro / Külgazdaság Három palesztinnal végzett az izraeli hadsereg
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 08:26
Az izraeli hadsereg megölt három palesztint egy kedd reggeli összecsapás során Ciszjordániában - jelentette a Wafa palesztin hírügynökség kedden.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij szerint emberek millióit ölhetik meg
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 07:59
Támadásban az oroszok. Háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Érzelmileg is megérintheti, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 07:38
Vegyesen alakult a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben kedden reggel a hétfő kora esti szintekhez képest a bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG