<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Végre alakulni látszik az Iszlám Állam elleni fellépés koalíciója, de a lényegi kérdéseket nem látjuk. Sem azt, hogy lesz ténylegesen felszámolva a terrorszervezet, sem azt, hogy annak mai területén és tágabb értelemben Szíria és Irak területén hogy lesz stabilitás. Felvázoljuk a lehetőségeket.

Korábbi rossz stratégia

Ami a békefolyamatokat illet, a konfliktusos helyeken a nyugati, de leginkább amerikai beavatkozások után az volt a rendezőelv, hogy a korábbi országok határai sérthetetlenek, azokon belül kell létrehozni új, demokratikus rendszereket, melyekben egymás mellett élnek az egyébként összebékíthetetlen népek.

Ez a módszer teljes kudarcot vallott, aminek legékesebb példája Irak. Megpróbálták a síita többséget, az északnyugati részen élő szunnitákat és a kurdokat egy államban tartani. A kurdokkal nem volt gond, mivel ők létrehozták kvázi-államukat, ami jól is működik. A szunnitákat viszont elnyomta a síita többségű kormányzat, elegük lett, és az Iszlám Államot létrehozó szélsőségesek karjaiba szaladtak, akik innentől már gyorsan teret nyertek a polgárháború sújtotta Szíriában.

A dogma megbukott

És hogy miért pont Szíriában lett az arab tavaszból véget nem érő, több mint 4 éve tartó véres polgárháború, szemben Egyiptommal és Tunéziával? Leginkább azért, mert nemzetiségi és vallási csoportok harcává szélesedett az eredetileg csak a diktatúra megdöntésére irányuló kísérlet. És mivel Szíria az etnikailag legszínesebb ország, a probléma is itt lett a legsúlyosabb.

Az amúgy is mesterségesen, 100 évvel ezelőtt létrehozott országok egyben tartására épülő stratégia tehát megbukott. Jugoszlávia szerencsére előbb felbomlott és elismerték tagállamait, minthogy ott is sor elkerülhetett volna egy ilyen értelmetlen dologra. Viszont a Szerbia részét képező albán többségű Koszovót a NATO elragadta Szerbiától, majd népszavazással biztosította a függetlenségét. Ezzel viszont példát mutatott minden függetlenségre vágyó népnek és az anyaországaikhoz csatlakozni vágyó kisebbségeknek (leginkább oroszoknak).

Ezek után a határok megváltoztathatatlanságának dogmája merő formalitás, hiába mondják Koszovóra, hogy kivétel. Ráadásul a világban az utóbbi egy-két évtizedben nem egy terület elszakadt és függetlenné vált: Eritrea, Kelet-Timor vagy Dél-Szudán.

Vallási szétválasztás

Mindazonáltal a közel-keleti zűrös békefolyamatban csak azon országok határaihoz lenne érdemes hozzányúlni, melyek már a gyakorlatban amúgy sem léteznek: ezek Szíria és Irak. A gond úgyis ezekben van, az Iszlám Állam is itt terjeszkedik.

A nemzetiségi és vallási viszonyok a területen

A legfontosabb kérdés, amit meg kéne oldani, az a síita és szunnita vallású területek elkülönítése. A két vallási irányzat most olyan állapotban van, mint Németországban a katolikusok és a protestánsok a 30 éves háborúban, ott tudjuk, mi lett az eredmény: 30 év alatt kiirtottak a lakosság 2/3-adát. Ott azóta eltelt pár évszázad, és túlléptek a kérdésen. Talán egyszer majd az araboknál is így lesz, de erre most nem lehet építeni.

Irak és Kurdisztán

Irakban a legegyszerűbb a helyzet. Ott, amint a térképen is látszik, egy csoportban vannak a síiták, a Tigris és az Eufrátesz alsó folyása mentán. Az ő területükön nagyjából szilárd is az iraki állam, így kézenfekvő lenne, hogy ez nemzetközileg elismerten is külön ország legyen. Ez maradhatna Irak, de ha nem akarnák, hogy a korábbi nagyobb országgal összemossák, lehetne más neve, akár a régebbi görög név, Mezopotámia is. Normál esetben egy országot a benne lakó népről neveznek el, de miután van legalább egy tucat arab ország, nehéz lenne mindegyiket Arábiának nevezni.

Az iraki Kurdisztán már most is jól üzemel, akár elismerik, akár nem, az már egy önálló ország marad. Már csak az a kérdés, hogy a szíriai kurdok is csatlakoznának-e hozzá, és ami nagyon fontos, Iránt és Törökországot biztosítani kell, hogy az ő kurd területeiket nem akarják leválasztani. Nem mintha nem járna az önálló haza az összes kurdnak, de jól működő országokat tényleg nem lehet az akaratuk ellenére szétszedni.

Szíria népei

Marad a neheze, az iraki szunnita területek. Ezek a szíriai szunnita arab területekkel együtt képezik most az Iszlám Állam bázisát, és ezek felszabadítása után érdemes lehet létrehozni ezen a területen egy egységes szunnita arab államot. Ennek a neve akár Észak-Arábia is lehetne, miután egyértelműen a legészakabbi területeken élő arabokról van szó. A határ meghúzásakor nagyon körültekintőnek kellene lenni: Ausztria és Magyarország határának meghúzása lehet erre jó példa, ahol a vitatott területen népszavazást is tartottak.

A terület ésszerű felosztása, balról jobbra: alavita állam, szunnita állam, Kurdisztán, síita Irak

Ezek után marad még Szíria nyugati része. A síita alavita csoport, akiknél Aszad népszerű, egy egyértelmű ügy, nekik lehetne egy önálló államuk. A kérdés ezek után már csak az lenne, hogy a sok kisebb csoport: a drúzok, a keresztények, türkmének, szórványban élő kurdok hova tartozzanak, bár most némelyikük létszáma igencsak megcsappant, miután elhagyták Szíriát, és jó eséllyel ők lesznek azok, akik már nem térnek vissza.

Makro / Külgazdaság Szuperszonikus rakétát lőttek ki az oroszok, túl nagy a csend a nukleáris fegyverek körül
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 07:33
Megszűnt az orosz kommunikáció Amerika felé a nukleáris erőkről, a Japán-tengeren viszont egyértelmű üzenetet küldtek. Reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Balhé Barcelonában - letartóztattak egy EP-képviselőt
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:26
Öt év után tért haza, őrizetbe vették a katalán politikust.
Makro / Külgazdaság Nincs még jele a Fehéroroszországba telepítendő nuklerális taktikai eszközöknek
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 19:44
A NOB nem tartja kizártnak, hogy visszaengedje az orosz és fehérorosz sportolókat, közel 7 ezren érkeztek tegnap Ukrajnából. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepően jól járhat a NATO a finn csatlakozással
Wéber Balázs | 2023. március 28. 19:23
Bár a finn NATO-csatlakozás látszólag elsősorban Finnország érdeke, az észak-atlanti szövetség is jelentősen erősödhet általa. Svédországgal együtt pedig egy északi erőd jön majd létre a NATO-n belül. Nagyító rovatunkban ezúttal a közelgő finn tagságot nézzük meg közelebbről.
Makro / Külgazdaság Először választottak muszlim miniszterelnököt Skóciában
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:39
Humza Yousafot, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjét választotta kedden Skócia új miniszterelnökévé az edinburgh-i parlament. Yousaf a szavazás eredményének ismertetése utáni beszédében ismét hitet tett Skócia függetlenné válása mellett.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem enged: ragaszkodik az Északi Áramlatot ért szabotázsakció kivizsgálásához
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:14
Oroszország sajnálja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) nem támogatta az Északi Áramlat gázvezetékek ellen elkövetett diverzánscselekmény nemzetközi kivizsgálását kezdeményező orosz-kínai határozattervezetet, Moszkva ugyanakkor ragaszkodik hozzá, hogy ez a vizsgálat megtörténjen - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságírókkal.
Makro / Külgazdaság Baj van a Teslákkal? Vizsgálódnak Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 17:39
A biztonsági övek körül akadt egy kis probléma a vadonat új Teslák esetében.
Makro / Külgazdaság Megindult a tolongás az ukrajnai újjáépítési falatokért
Mester Nándor | 2023. március 28. 17:26
A német és az amerikai kormány megágyaz a cégeiknek. Az európai építőipari vállalatok már tapogatóznak.
Makro / Külgazdaság Egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem teljesül Orbán Viktor ukáza
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 17:07
Bár a kormányfő 2023 végére az egyszámjegyű infláció elérésére utasította a pénzügyminiszterét és kérte a jegybankelnököt, a Magyar Bankholding elemzőinek várakozása szerint az éves fogyasztóiár-index még magasabb lehet 9 százaléknál.
Makro / Külgazdaság Ki lehet dobni az oroszokat az ENSZ-ből? Megy Orbán Viktor Kijevbe? Ezekről is szó volt egy budapesti eseményen
Litván Dániel | 2023. március 28. 16:57
Az ukrán parlament képviselője, az Európai Parlament képviselője, az egyik legismertebb háborús szakértő, valamint egy ellenzéki politikus beszélgetett az ukrajnai béke lehetőségeiről és az oda vezető utakról a Political Capital szervezésében. Ha azt nem is tudtuk meg, hogyan és mikor lesz béke, sok érdekes téma szóba került.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG