<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ukrajna nem vállalta egyértelműen a mélyen a frontvonal mögött lévő orosz légibázis elleni támadást - partizánakció állhatott a robbantások mögött. Oroszország arra készülhet, hogy lenyúlja a zaporizzsjai atomerőműben termelt áramot. A háború 168. napja kezdődött el - összefoglaló.

  • Ahogy arról kedden beszámoltunk, egy mélyen a frontvonal mögött lévő orosz légibázison a Krímben több nagy robbanás történt, amelyek legalább egy ember halálát okozták. Az eset azért keltett nagy figyelmet, mert a helyszín jócskán az orosz védvonalak mögött fekszik, a HIMARS és a Tocska-rakéták hatótávolságán kívül. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti beszédében nem említette, hogy ki áll a támadások mögött, de a Krím "felszabadítása" mellett tett hitet, mondván: "Ez az Ukrajna és az egész szabad Európa elleni orosz háború a Krímmel kezdődött, és a Krímmel kell véget érnie - a Krím felszabadításával". Az elnök tanácsadója, Mihail Podoljak azt mondta, hogy Ukrajna nem vállalja a felelősséget az orosz légibázison történt robbantásokért - azt feltételezte, hogy partizánok vehettek részt az akcióban.
  • Nagyon komoly kockázatokkal járhat a zaporizzsjai atomerőmű lövetése Ukrajna orosz csapatok kezére került déli részén - jelentette ki Petro Kotyin, az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat vezetője az MTI beszámolója szerint. Mindemellett hangsúlyozta: létfontosságú a kijevi vezetés számára, hogy még a tél beállta előtt visszaszerezze az ellenőrzést az orosz csapatok kezére került létesítmény felett. Kotyin szerint jelenleg mintegy ötszáz orosz katona és nehézfegyverek védik a létesítményt, amelyet egyfajta támaszpontként használnak.  A múlt héten többször is lőtték Európa legnagyobb atomerőművének területét. Az orosz és az ukrán fél egymást vádolja a létesítmény elleni támadásokkal.
  • Kotyin arról is beszélt: szerinte Oroszország fokozatosan a saját hálózatára akarja rákötni az erőművet, ami műszakilag bonyolult folyamat, amely először az ukrán hálózatról történő leválasztást igényli. "Az a tervük, hogy megrongálják a zaporizzsjai atomerőműből kiinduló vezetékeket. Ezt követően már nem lesz rácsatlakoztatva az ukrán áramhálózatra" - állította az ukrán Enerhoatom vezetője. Mint mondta, a háború előtt a létesítmény hat reaktora Ukrajna áramigényeinek 20-21 százalékát fedezte. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a létesítmény sürgős karbantartásra szorul.
  • Oroszország tegnap állított pályára egy iráni műholdat, amely a katonai hírszerzést szolgálhatja Ukrajnával kapcsolatban - írja friss összefoglalójában külpolitikai szakértőnk, Káncz Csaba. Az Iráni Űrügynökség vezetője kijelentette, hogy a Kajjam távérzékelő műhold egy méteres kamerafelbontással rendelkezik, és már megkezdte a telemetriai adatok sugárzását. Irán mindenesetre tagadta, hogy a Bajkonur űrközpontból indított Szojuz rakétával pályára állított Khajjam műhold valaha is orosz ellenőrzés alatt állna.
  • Az Egyesült Államok úgy véli, hogy Iránban az elmúlt hetekben megkezdték orosz tisztviselők kiképzését a harci drónok használatára, ami a legújabb jele annak, hogy Oroszország meg kívánja vásárolni a rendszereket Irántól.
  • Már 12 gabonaszállító hajó hagyta el az ukrán kikötőket az ENSZ közvetítésével megkötött, a globális élelmiszerválság enyhítését célzó megállapodás értelmében. A legutóbbi két hajó kedden indult Törökország felé.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Zelenszkij: azonnal fel kell venni Ukrajnát a NATO-ba
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:27
Gyorsított eljárásban.
Makro / Külgazdaság Tombol Ian: legalább 21 ember meghalt a hurrikán miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:51
 A vihar most Dél-Karolina partjaihoz közelít.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter máris kijelentette: nem fogják támogatni a nemzeti érdekekkel ellentétes szankciókat
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:26
Ma elfogadták az Európai Bizottság négy elemből álló javaslatcsomagját.
Makro / Külgazdaság A német titkosszolgálat összenőtt a radikális csoportokkal?
Káncz Csaba | 2022. szeptember 30. 16:02
A német belföldi hírszerző szolgálat központi szerepe a szélsőséges közeg felépítésében jól dokumentált. A Szövetségi Alkotmánybíróság bírái már 2003-ban elutasították a neonáci NPD betiltását, amikor kiderült, hogy a fasiszta párt minden hetedik funkcionáriusa a titkosszolgálat fizetési listáján szerepel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin: Örökre Oroszország részei lesznek a most annektált régiók
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:46
Megtörtént az aláírás, Oroszország négy új régiót tekint magához tartozónak. Ezúttal nem volt különösebb fenyegetőzés, de természetesen minden rosszért a Nyugatot tette felelőssé az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Stagnál a munkanélküliség az EU-ban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:06
Az euróövezetben és az Európai Unióban a júliusival megegyező volt az augusztusi munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Élőben nézné Putyin "ünnepi" beszédét? Itt megteheti!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:18
Élő, egyenesben a Kremlből.
Makro / Külgazdaság Már az oroszok is elismerik, hogy nagy a baj Limannál - nincs túl jó napja a nagy bejelentésre készülő Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:05
Limannál nagyon súlyos az orosz erők helyzete, senki sem tudja, pontosan mit fog az elnök Oroszországhoz csatolni.
Makro / Külgazdaság Mégsincs recesszióban a brit gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 13:36
A felülvizsgált adatok szerint növekedett a brit GDP a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Könnyen lehet, hogy éppen katonai puccs zajlik egy afrikai országban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 12:12
Fegyverropogást és robbanásokat jelentettek péntek reggel a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból. Helyszíni beszámolók szerint a város több fontos pontján katonák bukkantak fel, és leállt a televízió adása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG