3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A hullámzó teljesítmény után stabilitásra számítanak idén a makrogazdasági elemzők.

Az ipar számára 2016 utolsó negyedéve egy hullámvasúthoz hasonlított, hiszen a gyenge október után jött egy novemberi felkapaszkodás, ám a december ismét lassulást hozott - vélekednek egybehangzóan a hazai makrogazdasági szakértők, miután napvilágot látott az ipari termelésről szóló decemberi adat. Itt írtunk róla. Havi összevetésben az ipari termelés csupán 0,5 százalékos emelkedést mutatott, míg éves bázison 0,5 százalékkal esett a termelés.

Virovácz Péter az ING szenior makrogazdasági elemzője szerint az éves teljesítményben ebben komoly szerepet játszott, hogy 2015 decemberéhez képest egy munkanappal kevesebb volt 2016 utolsó hónapjában. Szerinte nagyjából kedvező az adat, ami azért meglepő, mert az Audi már decemberben megkezdte a termelés átmeneti (2017-ben is tartó) csökkentését a gyártósorok átállása miatt. Ráadásul a ma közzétett német ipari termelési adatok óriási negatív meglepetést okoztak, hiszen a német ipar 3 százalékkal zsugorodott havi összehasonlításban.

"Jellemzően a német és a magyar ipari adatok szorosan korrelálnak, így ezért is tekinthető pozitív meglepetésnek a hazai ipar év végi teljesítménye" - véli az elemző, aki szerint az idei évi teljesítmény is nagyban azon múlik majd, hogy miként lesz képes a többi ágazat ellensúlyozni az Audi által okozott termeléskiesést. Összességében azonban hasonlóan lassú növekedéssel számol 2017-ben, mint 2016-ban.

Az autógyártók vihetik el a balhét

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a kifejezetten kedvező konjunktúramutatók ellenére tavaly gyenge teljesítményt nyújtott az ipari termelés, ezen belül pedig különösen gyenge volt a járműgyártás kibocsátása, amit részben a hazai autógyárakban elvégzett modellfrissítések is okozhattak.

A következő hónapokban újra élénkülhet az ipari termelés, amit a határozottan javuló hazai és európai konjunktúramutatók is alátámaszthatnak, azonban a tavaly decembertől az Audinál tervezett műszak visszafogás fékezheti a növekedés ütemét. A feldolgozóipari foglalkoztatás növekedése szintén az ipar várható élénkülését jelzi előre. Suppan lapunkhoz eljuttatott elemzésében úgy vél, idén 3,5-4 százalékra gyorsulhat a növekedés. Lényegesebb gyorsulásra 2018-ban számít, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások lépnek üzembe.

Nem lesz itt gond

Az ipari teljesítményt a tavalyi év egészében jellemző hullámzás, a decemberi adatokra is hatással volt Ürmössy Gergely, az Erste elemzője szerint.

A havi növekedési értékek pozitívak voltak végig a negyedik negyedévben, ami azt sugallhatja, hogy 2016 első három negyedévében látott jelentős ingadozást követően egy stabilabb időszak következhet 2017 elején. "Véleményünk szerint a szeptember óta napvilágot látott beszerzési menedzser index értékek is az ipar stabilizálódásának jeleit mutatják. Idén erősebb ipari termelés növekedésre számítunk, mint 2016-ban, azonban a világgazdasági konjunktúrát övező kockázatok miatt nem számolunk jelentős ipari fellendüléssel" - közölte az Erste szakembere a Privátbankárral.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG