2p

A város vezetője az ellenállástól óvta honfitársait.

Hongkong Nagy-Britanniától Kínához való visszatérésének 26. évfordulóján, szombaton Hongkong vezetője kijelentette: a városnak védekeznie kell „a puha ellenállásban megnyilvánuló pusztító erők” ellen. John Lee kijelentette, hogy Hongkongban immár „többnyire stabil” a helyzet, de a város továbbra is azon országok célpontja, amelyek ellenzik Kína hatalmának növekedését. „Vannak pusztító erők, amelyek puha ellenállást fejtenek ki Hongkongon belül elrejtőzve” – tette hozzá az egykori biztonsági főnök. „Ezért ébernek kell maradnunk, és saját magunknak kell kezdeményezünk a nemzetbiztonság megvédelmezését”.

John Lee: „Vannak pusztító erők, amelyek puha ellenállást fejtenek ki Hongkongon belül elrejtőzve”. Fotó: EPA / Bertha WANG
John Lee: „Vannak pusztító erők, amelyek puha ellenállást fejtenek ki Hongkongon belül elrejtőzve”. Fotó: EPA / Bertha WANG

Hongkong 1997-ben tért vissza brit fennhatóság alól Kínához, miután Peking ígéretet tett, hogy ötven éven át megőrzi az „egy ország, két rendszer” néven ismert kormányzati modellt, amely hivatott volt Hongkong számára garantálni az alapvető szabadságjogokat, illetve bizonyos autonómiát.

2019-ig július 1. a város által a Kína többi részéhez képest élvezett szabadságjogok demonstrálásának napja volt, az ünnepségen felvonuló több ezer hongkongi politikai és társadalmi követeléseit hangoztatta. Az elmúlt években azonban a rendőrség hivatalosan egészségügyi és biztonsági okokra hivatkozva betiltotta a menetet.

A kormány bírálói szerint a 2019-es tüntetések után Peking nyomására 2020-ban elfogadott nemzetbiztonsági törvény nullára csökkentette a szabadságjogokat. A törvény hatályba lépése óta több ember került börtönbe, illetve távozott emigrációba.

Szombaton nyugalom uralkodott az utcákon, a rendőrség szerint senki nem kért engedélyt felvonulni.

Beszédében John Lee azt is kijelentette, hogy a pénzügyi központ, amelynek a gazdasága súlyos korlátozásokat szenvedett el a koronavírus-járvány idején, „gyorsan ütemben halad a normálishoz történő visszatérés felé”.

John Lee, aki a város biztonsági vezetője volt a 2019-es tüntetések után, 2022. július 1-jén tette le a hivatali esküt, miután Kína támogatásával győzött a választásokon.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Makro / Külgazdaság Buszmegállóban álló civilekre tüzeltek terroristák Jeruzsálemben
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:31
Lövöldözésben meghalt egy izraeli Jeruzsálemben csütörtök reggel, nyolcan pedig megsebesültek, a merénylőket agyonlőtték - jelentette a helyi média csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az orosz felderítők érdekes dologra bukkantak, majd lebombázták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:00
A háború kitörése óta ő az ötödik orosz tábornok, aki bizonyítottan életét vesztette. Háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Nem ártana pár fekvőtámasz a forintnak, hogy erősebb legyen
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 07:28
Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Makro / Külgazdaság Fontos hír érkezett Gázából, az utolsó pillanatban született meg a döntés
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 06:41
További egy nappal meghosszabbították az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet között a múlt héten megkötött tűzszünetet - jelentette be az izraeli hadsereg és a terrorszervezet csütörtök hajnalban.
Makro / Külgazdaság Meghalt Henry Kissinger korábbi amerikai külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 06:18
Százéves korában szerdán meghalt Henry Kissinger, az amerikai diplomácia ellentmondásos alakja, Richard Nixon és Gerald Ford külügyminisztere - jelentette be szervezete.
Makro / Külgazdaság Gázai napló: helyszíni beszámoló a tűzszünet árnyékából
Kollár Dóra | 2023. november 30. 05:41
Már több mint 50 napja tart Izrael és a Hamász háborúja, a Gázai övezet lakói éppen ennyi ideje élnek gyakorlatilag folyamatos bombázás alatt. Hogyan telnek a mindennapok? Helyszíni beszámoló.
Makro / Külgazdaság Putyin stratégiai hibát követett el Ukrajna lerohanásával
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:49
Az orosz-ukrán háború 644. napjának főbb történései röviden. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG