Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
10 hónap alatt 1400 milliárd forint hiány jött össze.

Az államháztartás központi alrendszerének első tíz havi pénzforgalmi hiánya 1418,2 milliárd forintot tett ki, ennek alapján az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiánycél biztonsággal teljesíthető - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az év első tíz hónapjában a központi költségvetés 1491,9 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 49,0 milliárd forintos hiánnyal zártak, az elkülönített állami pénzalapok pedig 122,7 milliárd forintos többletet értek el. Októberben a hiány 181,9 milliárd forint volt, az egy évvel ezelőtti 59,7 milliárd többlettel szemben. A tavalyi év első tíz hónapjában 57,3 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere, ami a központi költségvetés 32,5 milliárd forintos deficitje mellett a társadalombiztosítási alapok 8,3, és az elkülönített állami pénzalapok 82,5 milliárd forintos többletéből állt össze.

Az első tíz havi egyenleg az ez évi, törvényileg módosított idei előirányzat 121,6 százaléka.

Minden rendben a tárca szerint

Az NGM szerint az idén az első tízhavi egyenleg alakulásában főként a növekvő uniós kifizetések játszottak szerepet, amelyek október végére elérték az 1702,3 milliárd forintot, 558,1 milliárddal haladták meg a múlt év azonos időszakáét. A projektek mielőbbi sikeres megvalósulása érdekében a költségvetés megelőlegezi ezeket az összegeket a kedvezményezetteknek, ami az uniós módszertan szerinti hiányt csak kis részben érinti. Ezzel szemben az Európai Unió átutalásai alapján eddig mindössze 326,0 milliárd forintot számoltak el, 172,7 milliárddal kevesebbet az előző évinél.

A központi alrendszer 2017. január-októberi bevételei 14 537,9 milliárd forintot tettek ki, ami az előző év azonos időszakához képest 559,8 milliárd forinttal, 4 százalékkal magasabbak. Jelentősen nőttek az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból, valamint a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból származó bevételek.

A bevételek közül a társasági adóból az év első tíz hónapjában 372,3 milliárd forint bevétel keletkezett, ami az előző év azonos időszakának értékétől 53,3 milliárd forinttal maradt el. 

A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele az év első tíz hónapjában 1580,9 milliárd forint volt, amely 166,5 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbi összegnél. A bázisidőszaktól való eltérés oka az volt, hogy a magasabb bérkiáramlás miatt a befizetések megnőttek.

Az idei év első tíz hónapjában az általános forgalmi adóból 2801 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbi bevételnél 194,9 milliárd forinttal magasabb. A befizetések növekedése a belföldi és az import utáni áfabevételnek köszönhető, melyet részben kompenzált a dohánytermékek utáni alacsonyabb befizetés. A dohánytermékek utáni bevételek csökkenésének hátterében a jogszabályváltozás által előidézett piaci reakciók állnak, amelyek a jövedéki adóbevételeket is befolyásolták.

A jövedéki adóból származó bevétel az év első tíz hónapjában 837,7 milliárd forintot tett ki, 5,6 milliárd forinttal többet az egy évvel korábbinál annak ellenére, hogy a dohánytermékek után beszedett 234 milliárd forint jövedéki adó 21,7 milliárddal kevesebb volt a tavalyinál, az üzemanyagok tízhavi jövedéki adója viszont 30,8 milliárd forinttal 528 milliárd forintra nőtt.


A nyugdíjbiztosítási alap szociális hozzájárulási adóból és járulékokból származó bevétele az idei első tíz hónapban 2442,2 milliárd forintot tett ki 86,5 milliárddal kevesebbet a tavalyinál, egészségbiztosítási alapnál viszont 53,8 milliárddal 1070,7 milliárd forintra emelkedett, Mint ismert, idén 27 százalékról 22 százalékra csökkent az adó mértéke. 

A központi alrendszer 2017. január-októberi 15 956,1 milliárd forint összegű kiadásai 2035,3 milliárd forinttal, 14,6 százalékkal volt magasabb, mint az elmúlt év azonos időszakában, ami elsősorban a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásainak, valamint a költségvetési szervek és a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok hazai kiadásainak előző évhez viszonyított növekedésével függ össze.

A családi támogatásokra idén az idei év első tíz hónapjában összesen 344,8 milliárd forintot fordítottak, ezen belül jelentősen, 267,3 milliárd forintra emelkedett a családi pótlékra kifizetett összeg. A lakásépítési támogatásokra fordított kiadások az év első tíz hónapjában 139,7 milliárd forintot tettek ki, ami 30,7 százalékkal magasabb a 2016. év azonos időszakához viszonyítva. 

A bevételek és kiadások egyenlegeként 799,8 milliárd forint összegű nettó kamatkiadást regisztráltak, ami 86,2 milliárd forinttal lett magasabb az előző év azonos időszakához képest, amelyet a kamatfizetések éven belüli eltérő lefutásával, valamint az októberben megvalósult nemzetközi devizakötvény-csere eseti jellegű kiadásával magyarázott a nemzetgazdasági tárca.

A központi költségvetés adóssága 1171 milliárd forinttal emelkedett a múlt év végéhez képest, ami kevesebb a 1491,9 milliárd forint tízhavi hiánynál. A nettó 1955,6 milliárd forint hitelfelvétel és kötvénykibocsátás – nagyrészt a lakosságnak közvetlenül értékesített állampapírokból - a költségvetés éves hiányát és részben a lejáró devizaadósságot finanszírozza. A devizahitelek és kötvények visszafizetése 364,3 milliárd forinttal csökkentette az államadósságot, míg a forint gyengülése alig 7,5 milliárd forinttal megemelte a devizaadósság forintban számolt értékét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csak szigorú óvintézkedések mellett lehet idén szakmai vizsgát tenni a szakképző intézményekben
- | 2021. április 11. 11:48
Az ITM közzétette az iránymutatását.
Makro / Külgazdaság Apró reménysugár: csökken a kórházban kezeltek száma
Privátbankár.hu | 2021. április 11. 09:45
A lélegeztetőgépre szorulók is kevesebben vannak, de nincs okunk megnyugodni.
Makro / Külgazdaság Több mint egymilliárd forint bírságot szabott ki a NAV
MTI | 2021. április 11. 08:50
A határ feletti készpéntes fizetések miatt az előző évben több mint 230 esetben bírságolt az adóhivatal.
Makro / Külgazdaság Az MSZP sem tudja, mikor lehet bevezetni az eurót Magyarországon
Baka F. Zoltán | 2021. április 10. 13:03
Elkészült a párt előválasztási programja, benne a minimálbér adómentessé tételével, a társasági nyereség felhasználásának központi szabályozásával.
Makro / Külgazdaság Jó hír jött a nyugdíjasoknak a KSH-tól - meg egy rossz
Baka F. Zoltán | 2021. április 10. 11:04
Márciusban végre olcsóbb volt az életük, mint a többi háztartásé, viszont drágább, mint idén bármikor
Makro / Külgazdaság L. Simon László vezérletével készül óriási múzeumösszevonásra a kormány
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 10:37
Miniszteri biztosként készíti elő a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum összevonását, de az Iparművészeti Múzeum is bekerülhet az integrációba.
Makro / Külgazdaság Heti csúcsra emelkedett szombatra az új fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:38
Az áldozatok száma hajszállal a heti átlag alatt alakult a szombati adatközlésben, a gyógyultak száma most nagyobbat ugrott. Kevesebben vannak kórházban és lélegeztetőgépen is.
Makro / Külgazdaság Meglepetésember pályázhat Angela Merkel székére
Wéber Balázs | 2021. április 10. 06:04
Bár a CDU-CSU pártszövetségben általában a CDU állítja a kancellárjelöltet, most megszakadhat ez a hagyomány: a CSU főnöke, Markus Söder ugyanis sokkal népszerűbb az új CDU-vezérnél, Armin Laschetnél. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint Söder egy új generációt képvisel, politikailag pedig nyitottabb a korábbi CSU-vezetésnél. Kérdés, hogy „becserélné-e” Bajorországot Berlinre.    
Makro / Külgazdaság Az EU jóváhagyta a járvánnyal összefüggő sürgős szükségletek fedezésére irányuló kiegészítő támogatást
MTI | 2021. április 9. 18:44
Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta, hogy az unió költségvetéséből 121,5 millió euró összegű kiegészítő támogatás nyújtsanak a koronavírus-járvánnyal összefüggő sürgős szükségletek fedezésére - közölte az uniós tanács pénteken.
Makro / Külgazdaság Elkerülhető a nagy háború kitörése? – növekvő ukrán és tajvani aggodalmak
Káncz Csaba | 2021. április 9. 15:34
Moszkva és Peking egyidőben eszkalálja a katonai feszültséget az ukrán határon és Tajvan körül.  A két különböző kontinensen zajló kettős válság komoly teszt elé állítja a Biden-kormányzatot.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél
depositphotos