<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
10 hónap alatt 1400 milliárd forint hiány jött össze.

Az államháztartás központi alrendszerének első tíz havi pénzforgalmi hiánya 1418,2 milliárd forintot tett ki, ennek alapján az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiánycél biztonsággal teljesíthető - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az év első tíz hónapjában a központi költségvetés 1491,9 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 49,0 milliárd forintos hiánnyal zártak, az elkülönített állami pénzalapok pedig 122,7 milliárd forintos többletet értek el. Októberben a hiány 181,9 milliárd forint volt, az egy évvel ezelőtti 59,7 milliárd többlettel szemben. A tavalyi év első tíz hónapjában 57,3 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere, ami a központi költségvetés 32,5 milliárd forintos deficitje mellett a társadalombiztosítási alapok 8,3, és az elkülönített állami pénzalapok 82,5 milliárd forintos többletéből állt össze.

Az első tíz havi egyenleg az ez évi, törvényileg módosított idei előirányzat 121,6 százaléka.

Minden rendben a tárca szerint

Az NGM szerint az idén az első tízhavi egyenleg alakulásában főként a növekvő uniós kifizetések játszottak szerepet, amelyek október végére elérték az 1702,3 milliárd forintot, 558,1 milliárddal haladták meg a múlt év azonos időszakáét. A projektek mielőbbi sikeres megvalósulása érdekében a költségvetés megelőlegezi ezeket az összegeket a kedvezményezetteknek, ami az uniós módszertan szerinti hiányt csak kis részben érinti. Ezzel szemben az Európai Unió átutalásai alapján eddig mindössze 326,0 milliárd forintot számoltak el, 172,7 milliárddal kevesebbet az előző évinél.

A központi alrendszer 2017. január-októberi bevételei 14 537,9 milliárd forintot tettek ki, ami az előző év azonos időszakához képest 559,8 milliárd forinttal, 4 százalékkal magasabbak. Jelentősen nőttek az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból, valamint a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból származó bevételek.

A bevételek közül a társasági adóból az év első tíz hónapjában 372,3 milliárd forint bevétel keletkezett, ami az előző év azonos időszakának értékétől 53,3 milliárd forinttal maradt el. 

A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele az év első tíz hónapjában 1580,9 milliárd forint volt, amely 166,5 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbi összegnél. A bázisidőszaktól való eltérés oka az volt, hogy a magasabb bérkiáramlás miatt a befizetések megnőttek.

Az idei év első tíz hónapjában az általános forgalmi adóból 2801 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbi bevételnél 194,9 milliárd forinttal magasabb. A befizetések növekedése a belföldi és az import utáni áfabevételnek köszönhető, melyet részben kompenzált a dohánytermékek utáni alacsonyabb befizetés. A dohánytermékek utáni bevételek csökkenésének hátterében a jogszabályváltozás által előidézett piaci reakciók állnak, amelyek a jövedéki adóbevételeket is befolyásolták.

A jövedéki adóból származó bevétel az év első tíz hónapjában 837,7 milliárd forintot tett ki, 5,6 milliárd forinttal többet az egy évvel korábbinál annak ellenére, hogy a dohánytermékek után beszedett 234 milliárd forint jövedéki adó 21,7 milliárddal kevesebb volt a tavalyinál, az üzemanyagok tízhavi jövedéki adója viszont 30,8 milliárd forinttal 528 milliárd forintra nőtt.


A nyugdíjbiztosítási alap szociális hozzájárulási adóból és járulékokból származó bevétele az idei első tíz hónapban 2442,2 milliárd forintot tett ki 86,5 milliárddal kevesebbet a tavalyinál, egészségbiztosítási alapnál viszont 53,8 milliárddal 1070,7 milliárd forintra emelkedett, Mint ismert, idén 27 százalékról 22 százalékra csökkent az adó mértéke. 

A központi alrendszer 2017. január-októberi 15 956,1 milliárd forint összegű kiadásai 2035,3 milliárd forinttal, 14,6 százalékkal volt magasabb, mint az elmúlt év azonos időszakában, ami elsősorban a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásainak, valamint a költségvetési szervek és a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok hazai kiadásainak előző évhez viszonyított növekedésével függ össze.

A családi támogatásokra idén az idei év első tíz hónapjában összesen 344,8 milliárd forintot fordítottak, ezen belül jelentősen, 267,3 milliárd forintra emelkedett a családi pótlékra kifizetett összeg. A lakásépítési támogatásokra fordított kiadások az év első tíz hónapjában 139,7 milliárd forintot tettek ki, ami 30,7 százalékkal magasabb a 2016. év azonos időszakához viszonyítva. 

A bevételek és kiadások egyenlegeként 799,8 milliárd forint összegű nettó kamatkiadást regisztráltak, ami 86,2 milliárd forinttal lett magasabb az előző év azonos időszakához képest, amelyet a kamatfizetések éven belüli eltérő lefutásával, valamint az októberben megvalósult nemzetközi devizakötvény-csere eseti jellegű kiadásával magyarázott a nemzetgazdasági tárca.

A központi költségvetés adóssága 1171 milliárd forinttal emelkedett a múlt év végéhez képest, ami kevesebb a 1491,9 milliárd forint tízhavi hiánynál. A nettó 1955,6 milliárd forint hitelfelvétel és kötvénykibocsátás – nagyrészt a lakosságnak közvetlenül értékesített állampapírokból - a költségvetés éves hiányát és részben a lejáró devizaadósságot finanszírozza. A devizahitelek és kötvények visszafizetése 364,3 milliárd forinttal csökkentette az államadósságot, míg a forint gyengülése alig 7,5 milliárd forinttal megemelte a devizaadósság forintban számolt értékét.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Volodimir Zelenszkij lett az év embere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 12:14
Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt választotta az év emberévé a Financial Times - jelentette be a lap szerkesztősége hétfőn.
Makro / Külgazdaság Kreml: az olajársapka destabilizálja a globális piacokat
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 11:56
A Kreml arra figyelmeztetett, hogy az orosz olaj új nyugati árplafonja destabilizálja a globális energiapiacokat, de azt állította, hogy ez nem befolyásolja Ukrajna invázióját.
Makro / Külgazdaság Még csak most jön a feketeleves?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 11:16
A következő hónapokban az egyre magasabb bázis, a növekvő infláció, egyes háztartások esetén a meredeken megugró rezsiköltségek, az előbbiek miatt az év utolsó hónapjaiban csökkenő reálbérek, az emelkedő kamatok, valamint egyes átmeneti tényezők megszűnése miatt folytatódhat a kiskereskedelmi forgalomlassulása - derül ki a Magyar Bankholding friss elemzéséből.
Makro / Külgazdaság Nincs jó hírünk annak, aki autót venne
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 10:22
Miközben az új személygépkocsikra hosszú hónapokig, akár évekig is kell várni, a használt autókból is kevesebb érkezik az országba.
Makro / Külgazdaság Ebből megint baj lesz: kilőtt a gázár!
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:18
Több mint 5 százalékos drágulást követően csaknem két hónapja nem látott magas szinten áll.
Makro / Külgazdaság Most már az adatok is mutatják, mennyire megcsappant a költőpénzünk
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:00
Szinte hajszálra ugyanakkora volt a kiskereskedelmi forgalom, mint egy éve - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss közléséből.
Makro / Külgazdaság Globális minimumadó: az Orbán-kormány kritikája, hogy az egyetlen versenyelőnyünk az alacsony adókulcs
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 08:11
A globális minimumadó nem vonja el az adópolitika megszabását a nemzeti kormányoktól – írja laptársunk, az Mfor. Rámutatnak, az adófajtának mind a két pillérje, az extraprofitadó és a minimális nyereségadó is elsősorban a multinacionális vállalkozások anyavállalatainak országai számára jelent többletbevételt, a világcégek központjában kell majd megfizetni ezt az adóterhet. Laptársunk értékeli Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatos álláspontját is.
Makro / Külgazdaság Kezd derengeni Putyinnak, mi várhat az oroszokra
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 07:23
Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója jelezte, hogy az orosz elnök már nincs annyira elszigetelve az ukrajnai invázióból származó rossz hírektől. Dióhéjban az elmúlt órák háborús történéseiről.
Makro / Külgazdaság Blinken: az Egyesült Államok elszánt barátként marad meg Izrael mellett
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 06:32
Az Egyesült Államok és Izrael partnersége erősebb mint valaha, és ezen nem változtatnak az amerikai adminisztráció és a leendő új izraeli kormány közötti erős véleménykülönbségek Palesztina és Irán tekintetében - hangsúlyozta Anthony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap egy konferencián Washingtonban.
Makro / Külgazdaság Életbe lépett az olajembargó: komoly dízelhiány jöhet - interjú
Tiszóczi Roland | 2022. december 5. 05:26
Az oroszok háború-finanszírozási forrásainak elzárása céljából az orosz olajexport ma életbe lépett európai uniós embargója óriási kihívást jelent nemcsak az öreg kontinens, de az egész világ ellátása szempontjából. Ha ezt a magyar kormány nem ismeri fel, hamarosan hazánkban lehet a legmagasabb üzemanyagár egész Európában – mondta Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője a lapunknak adott interjúban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG