<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Biden Ázsiában a „Quad” vezetőire koncentrál biztonságpolitikai szövetségesként és zavartan figyeli a Fülöp-szigetek és Thaiföld egyre autokratikusabb rendszerét. Peking az ASEAN és Közép-Ázsia felé tesz egyre több gesztust. Káncz Csaba jegyzete

Joe Biden elnök június eleji rendeletében büntetőintézkedéseket hozott 59 olyan kínai vállalat ellen, amelyek a kínai védelmi és megfigyelési technológiai ágazathoz köthetők. Az intézkedés értelmében az amerikai vállalatok augusztus 2-ától nem fektethetnek be a vállalatokba és értékpapírjaikkal sem kereskedhetnek.

A tiltott cégekről pontos listát közölt a Nikkei Asia, megtalálható köztük a Huawei, a kínai olajipari óriás CNOOC (China National Offshore Oil Corporation), több nemzeti közlekedési és telekommunikációs cég, a globális félvezető hiány kellős közepén Kína legnagyobb chipgyártója, az SMIC, és az Aviation Industry Corp. dróngyártó.

Az ipar kiüresítése ellen

A Fehér Ház mindezeken túl kedden bejelentette, hogy a Biden-kormányzat egy „kereskedelmi ütőerőt” hoz létre Katherine Tai kereskedelmi képviselő vezetésével, hogy az amerikai ipar „kiüresedését” megállítsák, ahogyan a kritikus beszállítói láncok (félvezetők, gyógyszerek) erózióját is.  

Az intézkedéseket egy 255 oldalas tanulmány keretében hozták nyilvánosságra, ugyanazon a napon, amikor a Szenátus által 68-32 arányban elfogadott törvényjavaslat értelmében az USA mintegy 250 milliárd dollárt invesztál az amerikai feldolgozóipar és technológia felpörgetésébe, válaszul Kína egyre nagyobb dominanciájára ezeken a területeken.

Washington a QUAD-ra épít

Biden Ázsiában láthatóan inkább az úgynevezett „Quad” (India, Japán, Ausztrália) vezetőire koncentrál biztonságpolitikai szövetségesként és zavartan figyeli egykori szövetségesei, mint a Fülöp-szigetek és Thaiföld egyre autokratikusabb rendszerét. Szintén érezhető Washington részéről egy jó adag frusztráció az Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségével (ASEAN) kapcsolatban is.  

Míg az Afrikai Unió ugyanis azonnal felfüggesztette Mali tagságát a múlt heti katonai puccsot követően, addig a 11 tagú és 2 milliárdos népességet összefogó ASEAN gyakorlatilag törvényesítette a mianmari huntát és vezetőjét meghívta áprilisban a csúcstalálkozójára.

Kína az ASEAN-t támogatja

Kína viszont azonnal megérezte a kínálkozó alkalmat és június 7-én ASEAN külügyminiszteri csúcstalálkozót rendezett Csongking városában. Vang Ji kínai külügyminiszter áradozott a kereskedelmi kapcsolatok alakulásáról, amely Peking és az ASEAN között 3 évtized alatt 8 milliárd dollárról 684,6 milliárd dollárra nőtt, amely több mint 80-szoros megugrás.

Vang Ji büszkén emelte ki, hogy tavaly novemberben – hét éves tárgyalás után – az ASEAN-tagállamok és partnereik – összesen 15 ország – aláírták a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP) nevű ázsiai szabadkereskedelmi megállapodást, amely tömb a világkereskedelem 29,1 százalékát és a globális befektetések 32,5 százalékát fedi le. Az aláíró országok összesített GDP-je 26,2 ezermilliárd dollár, ezzel pedig nagyobb gazdasági tömb jött létre, mint az USA-Mexikó-Kanada Megállapodás, illetve az Európai Unió. 

A Peking és az ASEAN közötti kereskedelem értéke három évtized alatt több mint a 80-szorosára nőtt. Fotó: depositphotosA Peking és az ASEAN közötti kereskedelem értéke három évtized alatt több mint a 80-szorosára nőtt. Fotó: depositphotos

A Kínai Kommunista Párt lapja éles hangon szögezi le: „Az elmúlt években az USA megkísérelte Kína stratégiai bekerítését és ezért Délkelet-Ázsiára koncentrált. De csak csekély eredményt ért el”. A lap hozzáteszi, hogy Washingtonnak nem sikerült az ASEAN-t magához láncolni, holott a Fülöp-szigetek és Thaiföld amerikai katonai szövetségeseknek tekinthetők.   

De Peking a vakcina-diplomácia eszközeit is felhasználja a térségben. Miközben a nyugati COVID-19 vakcinagyártók független vállalkozásoknak tekinthetők, a hasonló kínai vállalatok esetében a pekingi kormány irányítja a kutatási és fejlesztési tevékenységüket.  

Példának okáért Kína több szállítmányvakcinát adományozott 13 országnak, közöttük olyan közeli szövetségesének, mint Pakisztán, Mianmar és Kambodzsa.  A kínai külügyminiszter az év elején látogatásokat tett délkelet-ázsiai országokba – amelyek közül többel területi vitában áll a Dél-kínai-tengeren – és a vakcina szállítása ott is a tárgyalások témája lett.

Gesztusok Közép-Ázsia felé

Kína hasonló nagyvonalúsággal próbálta május közepén magához kötni a közép-ázsiai szomszédokat is, amikor Vang Ji külügyminiszter Hszian városában vendégül látta Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán külügyminisztereit. Peking regionális együttműködést ígért a COVID-19 gyártásában és további kínai finanszírozású infrastrukturális projekteket.  

Az Új Selyemút (BRI) közép-ázsiai projektjeivel kapcsolatban Pekingnek a korábbiaknál óvatosabban kell eljárnia, mert Kazahsztánban és a Kirgizisztánban helyi tüntetések törtek ki a kínai térnyerés drámai növekedése miatt. Nem tekinthető véletlennek, hogy míg a térség országaiban az Oroszországgal szembeni ellenszenve egy számjegyű, addig Kínával szemben Kazahsztánban 30, Kirgizisztánban pedig a népesség 35 százaléka viseltet negatív érzelmekkel.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A chipageddon az újabb csapás a világra
Káncz Csaba | 2021. szeptember 28. 16:37
A félvezetők piacán világszerte akkora hiány alakult ki, hogy a várakozási idő minden idők rekordjára, 21 hétre emelkedett. Brüsszel azt szeretné, hogy 2030-ig az európai termelők 20 százalékos arányt érjenek el a félvezetők világpiacán, megerősítve kontinensünk „technológiai szuverenitását”. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elindult Magyarországon a Revolut Bank - az MNB fontos dologra hívja fel a figyelmet
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 13:33
A Revolut mától bankként működik Magyarországon is - azonban a litván nemzeti bank felügyelete alá tartozó határon átnyúló intézményként, s nem önálló leánybankként indultak el. A hazai ügyfelek így betétbiztosítási, fogyasztói vagy elszámolási jogvitájukat nem itthon, hanem Litvániában (várhatóan litván, illetve angol, s nem magyar nyelven) intézhetik.
Makro / Külgazdaság Örülnek a cégvezérek, hogy nem lesz nagyon balos kormány Németországban
Wéber Balázs | 2021. szeptember 28. 12:37
A német vállalatvezetők megkönnyebbültek, hogy a radikális baloldal biztosan nem kerül be az új kormányba. Sokan közülük ugyanakkor csalódottak a CDU-CSU kudarca miatt. Szerintük most minél hamarabb fel kell állnia egy olyan életképes kormánynak, amely azonnal megkezdi választási ígéretei – például klímavédelem, energiafordulat – megvalósítását.
Makro / Külgazdaság Ezúttal túl messzire ment Magyarország? Ukrajna komoly válaszcsapásokra készül
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 28. 11:22
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Magyarország csapást mért a magyar-ukrán kapcsolatokra azzal, hogy a Gazprommal kötött megállapodást aláírva, kizárta az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási rendszerből; a tárcavezető szerint Ukrajna megfelelő választ fog erre adni.
Makro / Külgazdaság Az ukránok megtámadják a Gazprom-szerződésünket, Szijjártó Péter szerint semmi közük hozzá
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 10:36
Az ukránoknak semmi közük ahhoz, hogy mi kivel miről állapodunk meg - üzente a Facebookon Szijjártó Péter, majd bekérette a nagykövetet is.
Makro / Külgazdaság Egyre kevesebb fiatal dolgozik - ezért avatkozik be januártól a kormány
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 10:12
Tavalyhoz képest csökkent a munkanélküliek és nőtt a foglalkoztatottak száma, így a munkanélküliségi ráta is mérséklődött. A fiatalok körében viszont fordított a trend - nem véletlen, hogy a 25 év alattiaknak engedi el az szja-t a kormány januártól.
Makro / Külgazdaság Újabb rakétatesztet hajtott végre Észak-Korea
MTI | 2021. szeptember 28. 08:43
Feltehetőleg ballisztikus rakéta volt, a tengerbe csapódott.
Makro / Külgazdaság A román helyreállítási tervet is leokézta az Európai Bizottság
MTI | 2021. szeptember 28. 08:24
29,2 milliárd eurót költhetnek el a korona-válságból való kilábalásra.
Makro / Külgazdaság A kanadai püspökök 30 millió dollárral kárpótolnák a brutális bentlakásos iskolák túlélőit
MTI | 2021. szeptember 28. 06:51
Pár hónap alatt ezernél is több sírt fedeztek fel a katolikus egyház kanadai nevelő intézeteinek közelében, ide temették azokat az őslakos gyerekeket, akiket elszakítottak a családjuktól, majd borzalmas körülmények között tartottak, bántalmaztak és szexuálisan kihasználtak.
Makro / Külgazdaság Továbbra is féloldalas itthon a vendégforgalom, hiába ül diadalt a kormányzati ügynökség
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 27. 18:46
Nagyon kevés külföldi jött az idei nyári főszezonban Magyarországra. A forgalom javulása a hazai vendégeknek köszönhető. Biztonságos járványkezelés és újabb akciók kellenek a korábbi jó mutatók eléréséhez.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos