4p
Múlt héten elején váratlanul érte a világot a hír, hogy Oroszország és Amerikai megegyezett a szír helyzet kezelésében, tűzszünetet hirdetnek, majd közös szervezetet hoznak létre a szükséges katonai lépése koordinálására. A hétvégén azonban végzetes baklövés történt, ami lehet, hogy meghiúsítja a tervezett együttműködést.

A zűrös helyi erők

A múlt heti megállapodás sok bizonytalan kérdést hagyott nyitva, ugyanakkor sokan úgy gondolják, hogy ha a két legnagyobb katonai hatalom elszánja magát, képesek egy tűzszünetet összehozni és fenntartani, még ha igen sokszereplős is a konfliktus. Az egyik legnagyobb gond az, hogy míg az oroszok által támogatott Aszad erői viszonylag egységesek, az amerikaiak által támogatott mérsékelt ellenzék meglehetősen széttagolt, így roppant nehéz őket ellenőrizni, körülményes betartani velük az egyezményt.

Aszad erőivel pedig az a fő probléma, hogy egy tévedésből vagy félreértésből adódó helyi incidensek esetén nem a félreértés tisztázására, hanem Amerika szidalmazására koncentrálnak, amiben gyakran orosz szövetségesük is támogatja őket. Voltak is olyan félelmek, hogy ha valamelyik ellenőrizhetetlen erő területén lesz ilyesmi, rögtön azzal vádolják Amerikát, hogy a terroristákat támogatja. Ez a hozzáállás leginkább abból adódhat, hogy Aszad korábban egész Szíria fölött gyakorolta korlátlan hatalmát, most pedig kompromisszumot kell kötnie.

Amerikai baklövés

A helyzet tehát eleve törékeny volt, de szombaton a lehető legrosszabb történt: maguk az amerikaiak tévesztették el a célpontot, és Aszad hadseregét lőtték, az eredmény nem kevés halálos áldozat. Mondani sem kell, hogy erre rögtön felhangzott a kórus, hogy Amerika valójában az Iszlám Államot támogatja, és még az oroszok is hevesen reagáltak, egyenesen összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát.

Amerika azonnal abbahagyta a támadást, amikor az oroszok szóltak neki, hogy rossz oldalt lő, beismerte a tévedést és elnézést kért érte. Ugyanakkor a Reuters szerint magával az amerikai akcióval kapcsolatban is kérdések merültek föl: egyrészt miért támadta volna az Iszlám Államot egy olyan helyen, ahol az a szír kormányerőkkel nézett szembe, miközben sosem szokott ilyet tenni, másrészt miért fogott ilyen nagy műveletbe pár nappal azelőtt, hogy felállhatott volna a közös orosz-amerikai parancsnokság, amely minden, az Iszlám Állam és a Nuszra Front elleni hadműveletet koordinál.

Szót érthet a két gigász?

Mindenesetre az egész incidens azt jelzi, hogy az orosz-amerikai együttműködés igen messze van attól, amit egy közös parancsnokság működtetése megkívánna. Az orosz és az amerikai külügyminiszter feltehetően jól megtalálták a hangot és együtt tudnak működni, így hozták össze a tűzszünetet is, de a két nagyhatalom más politikai erőiben még olyan erősen élhet az egymás elleni gyanakvás, hogy minden véletlen incidens nagy szóbeli ellenségeskedést, sőt, mint láttuk, az BT összehívását is maga után vonhatja.

Az amerikai és az orosz külügyminiszter

A kérdés ezek után, hogy folytatható-e a megkezdett irány, fenntartható-e a tűzszünet, és hogy összehozható-e a közös orosz-amerikai irányítás a hadműveletekben. Nagyon fontos lenne egyrészt az öt éves szíriai polgárháború befejezésének elősegítésére, másrészt azt mutathatná, hogy a nagyhatalmak, ha lassan reagálva is, de képesek a válsággócokban békefenntartó szerepet vállalni. Az egymás közti ellentéteiket pedig el kéne simítani, hisz azok lényegében hidegháborús reflexek. Ha kellő szándékot mutatnának, feltehetőleg a köztük levő vitás kérdéseket, mint Ukrajna helyzete vagy a NATO-orosz viszony Kelet-Európában, kompromisszumokkal rendezhetnék.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG