5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.

Még egy hete sincs, hogy beszámoltunk arról, áprilisban megtorpant a hazai infláció lassulása. A tavaly januárban több mint negyedszázada nem látott magasságáról (25,7 százalék) folyamatosan lefelé araszolgató éves fogyasztóiár-indexünk idén márciusban már csak 3,6 százalék volt, a múlt hónapban azonban, ha csak hajszállal, 0,1 százalékponttal is, de ismét feljebb állt meg, 3,7 százalékon.

Ez persze még nem tragédia, hiszen már hónapok óta egy sor országban libikókázik az infláció. Ami visszaigazolja azokat a félelmeket, illetve elemzői véleményeket, hogy cseppet sem lesz fáklyás menet a fogyasztóiár-indexek leszorítása, amelyek nagy valószínűséggel már soha nem térnek vissza a Covid előtti szintekre, így tartósan egy magasabb inflációs pályára kell berendezkednie az egész világnak.

Mindezzel együtt sem szívderítő persze a magyar infláció ismételt növekedése. Hiszen a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből az derül ki, hogy áprilisban hárommal kevesebb ország mutatott ki az előző havinál kisebb mértékű pénzromlást, mint márciusban, szám szerint az adatait cikkünk megjelenéséig közzétett 38-ból 10, ám sajnos, e szűkülő mezőnybe sikerült bekerülnünk.

Még ha nem is a legnagyobb értékkel, ebben az összevetésben ugyanis a citromdíj immár hónapok elvehetetlen a 70 százalékos hiperinflációjukat hosszú ideje tompítani nem képes törököktől. A második helyen Ciprus végzett, 1,15 százalékponttal, míg a harmadik Csehország lett, 0,9 százalékponttal.

Az inflációjukat csökkentők tábora sem annyira népes, mint volt egy hónappal korábban, igaz, márciusról áprilisra csupán eggyel kevesebben tudtak faragni az éves fogyasztóiár-indexükön, mint februárról márciusra. A legjobban, 1,1 százalékponttal Észtország, amelyet Izland (-0,8 százalékpont) és Románia (-0,71 százalékpont) követ.

Aligha örül Orbán Viktor
Aligha örül Orbán Viktor
Fotó: Depositphotos

A korábbi hónapokhoz képest magasabb lett azon országok száma, amelyeknél stagnált az infláció, vagyis áprilisban ugyanakkora lett, mint márciusban. Ezek: Észak-Macedónia, Fehéroroszország, Litvánia, Németország, Szerbia, Ukrajna.

Közülük Litvánia amúgy sem tudott volna sokat csökkenteni a márciusi fogyasztóiár-indexén, lévén, hogy az már így is csaknem a nullával egyenlő, a 0,1 százalék a legalacsonyabb egész Európában. De a dánok 0,8 és az olaszok 0,9 százalékos rátája is megsüvegelendő.

A hazai infláció helyzete a szűkebbnek tekinthető pátriánkban, azaz az úgynevezett volt szocialista régióban is az összeurópai szinthez hasonló. Bár Románia 5,9 százalékos áprilisi éves inflációs rátája kétségtelenül sokakat kárörömmel tölthet el, a többiek közül egy kivételével mindenhol kisebb lett a pénzromlás. A hozzánk hasonlóan szintén 3,7 százalékot publikált horvátokkal egy holtversenyt sikerült kihoznunk. De

  • Szlovákia 2,1,
  • Bulgária 2,4,
  • Lengyelország 2,4,
  • Csehország 2,9,
  • Szlovénia 3,0

százalékos mutatójával már előttünk jár.

Annak fényében, hogy még mindig szép számmal találhatók olyan országok, amelyekben nőtt egyik hónapról a másikra az infláció, némileg meglepő, hogy áprilisban egyetlen olyan jegybank sem élt az árstabilitás megteremtését szolgáló fő fegyverével, a kamatemeléssel. Ellenben öten is csökkentettek, köztük a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Matolcsy Györgyék 0,5 százalékpontjával megegyező mértékben vágott irányadó rátáján a cseh központi bank is. Ám nem ez volt a csúcs e tekintetben, hanem az ukránoké, akik kerek 1 százalékponttal vitték le a jegybanki alapkamatukat. A trión kívül még a svédek (-0,25 százalékpont) és a moldávok (-0,15 százalékpont) hajtottak végre monetáris lazítást.

Az utóbbi hónapok csökkentési ciklusa ellenére az MNB 7,75 százalékos alapkamata még mindig az ötödik legmagasabb Európában. Az nem meglepő, hogy a prímet a törökök viszik (50 százalékkal), akiket az egymással hadakozó oroszok (16 százalék) és ukránok (13,5 százalék) követnek. A lista másik végén pedig Svájc (1,5 százalék), Albánia (3,5 százalék) és Dánia-Moldova kettőse (3,6-3,6 százalék) áll.

A legelőkelőbb helyen Magyarország – mondhatni, szokás szerint – azon az úgynevezett visszatekintő reálkamatok listáján szerepel, ami a jegybanki alapkamatok és az infláció különbségeit jelzi. A maga 10,3 százalékpontjával toronymagasan vezető Oroszország és a 4,4 százalékpontos Litvánia után ugyanis mi jövünk, 4,05 százalékponttal.

Hangsúlyozzuk, egyelőre. Hiszen, ha majd a márciusban 7,7 százalékos inflációt publikált oroszok is nyilvánosságra hozzák az áprilisi mutatójukat, akkor – hacsak nem történik nagyobb elmozdulás – a 16 százalékos jegybanki alapkamatuk miatt elénk kerülhetnek. 

Miközben persze ezúton is felhívjuk a figyelmet arra, hogy igazából nem a visszatekintő reálkamat a beszédes. Hanem az, hogy a most bankbetétbe tett, illetve befektetett pénzünk után kapott kamat, hozam hogyan aránylik majd a kivétig lezajlott inflációhoz.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
Makro / Külgazdaság Irigykedve nézünk erre a cseh adatra
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 10:59
Csehországban főként az élelmiszerárak mérséklődése miatt csökkent a pénzromlás mértéke májusban.
Makro / Külgazdaság Mi kell ahhoz, hogy jobban éljünk? Botos Katalint erről is kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 16:22
A közgazdász, gazdaságtörténész, a rendszerváltás utáni első kormány, az Antall József vezette kabinet pénzügyi államtitkára, majd tárca nélküli minisztere, az Állami Bankfelügyelet 1992-1994 közötti elnöke június 19-én, szerdán délután fél 4-kor lesz a vendégünk. Az egyórás beszélgetésen szokás szerint nemcsak mi kérdezzük Botos Katalint, hanem Önök is, ehhez csak egy ingyenes regisztrációra van szükség.
Makro / Külgazdaság Elképesztő összefüggéssel próbálják bizonyítani a Fidesz-szavazóknak, hogy semmit nem veszítettek az EP-választásokon
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 15:57
Kormánypárti elemzők azt hozták ki, hogy a Fidesz és a KDNP vasárnap elért eredménye ismét kétharmados parlamenti többséget eredményezett volna.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG