<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A svájci jelentés megállapítja, hogy főként az alacsony iskolai végzettségű, városi muszlim fiatalok radikalizálódnak, akik a munkaerőpiacon sem tudtak igazán megtapadni. A muszlim migráns fiatalok civilizálatlan viselkedése a strandokon eközben országos botránnyá terebélyesedett. Káncz Csaba jegyzete.

Az amerikai konzervatív Heritage Foundation nevű agytröszt friss jelentése szerint Európában 2014 és 2018 között 44 menekült illetve menedék-kérő vett részt 32 iszlamista terrorcselekmény elkövetésében, amely 814 sebesüléshez és 182 halálesethez vezetett. Szijjártó Péter miniszter a jelentés kapcsán az európai sajtónak kijelentette, hogy roppant veszélyesnek tartja az EU migrációs politikáját, hiszen Nyugaton sorra jönnek létre párhuzamos társadalmak, miközben fokozódik a válság a Földközi-tengeren is.

Növekvő arány a börtönökben

Eközben egy friss, átfogó svájci jelentés most az országban zajló iszlám radikalizációt vette górcső alá. A jelentés megállapítja, hogy főként az alacsony iskolai végzettségű, városi fiatalok radikalizálódnak, akik a munkaerőpiacon sem tudtak igazán megtapadni. Mintegy 40 százalékuk svájci szociális ellátást (munkanélküli segély, rokkantsági járulék, menekült segély) vesz fel és a negyedük már összeütközésbe került a törvénnyel.

Valóban, a svájci börtönökben növekszik a muszlim fogvatartottak aránya, ez egy 2016-os adat szerint Waadt kantonban már elérte a 43 százalékot. Ráadásul a börtönök kitünő táptalajt jelentenek a további radikalizációra. Svájcból egy millió lakosra vetítve 9.2 személy utazott a Közel-Keletre az iszlamista harcot segíteni, míg ez a szám 12.1 Németországban, 28.5 Franciaországban, 34.1 Ausztriában és 36.2 Belgiumban.

Katari és török baksis

Jelenleg mintegy 250 mecset üzemel Svájcban, de a hatóságoknak normál esetben nincsen felhatalmazásuk arra, hogy a muszlim szervezetek, avagy a mecsetek pénzügyeit vizsgálja – kivétel ez alól, ha a belbiztonságot fenyegetés éri.

Káncz Csaba

Az viszont tudott, hogy mintegy 70 török mecset működik az országban, amelyet a török állami vallásügyi hivatal (Diyanet) finanszíroz. Csakúgy, mint Németországban, ez a török szervezet állandóan politikai információkat gyűjt Ankara számára a helyi törökökről.

A svájciak sosem vetették meg a pénzt, ezért történhetett meg, hogy a berni kormány a dzsihádista szalafizmus fő propagátorának számító Katart különleges elbánásban részesíti. Katar tavaly 6 milliárd frankot fektetett a Credit Suisse pénzintézetbe és a korábbi emír fia már az igazgatóság tagja. Az ország ezen felül 8.42 százalékos részesedést szerzett a Glencore Xstrata nyersanyagpiaci óriásban, komoly befektetéseket eszközölt a gyengélkedő svájci szálloda-iparba, sőt Genfben saját bankot is üzemeltet QNB Banque Privée Suisse néven.

Barbár viselkedés

De a katariak pénzénél jobban érdekli a közvéleményt, hogy mennyire kulturáltan tudnak viselkedni a muszlim migráns fiatalok az országban – márpedig itt nagy bajok vannak. Akárcsak Németországban, Svájcban is idén nyáron sorozatosak a botrányok a strandokon a muszlimok civilizálatlan viselkedése miatt. Svájcban különösen a rend fenntartásáért felelős úszómesternők állnak a célkeresztjükben.

A muszlim fiatal férfiak minduntalan durván viselkednek velük, leköpik, szidalmazzák őket, figyelmen kívül hagyva instrukcióikat. „Már megéltem egyet s mást, de ami ez idő tájt a svájci uszodákban folyik, az többé nem elviselhető”, mondja Michel Kunz, a Svájci Fürdőmester-szövetség elnöke. „A nőkkel szembeni megvetés egy olyan fokot ért el, ami teljességgel elfogadhatatlan”. A fürdők Svájcban ezért biztonsági szolgálatot állítanak fel, ami természetesen csak felületi kezelésnek tekinthető.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ördögi körbe került volna Irán?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:53
Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Putyin "árnyékflottát" gyűjtött az olajszankciók elleni harcra
Litván Dániel | 2022. december 5. 19:21
Ha a nyugati cégek nem szállítják az ársapkánál drágábban az orosz olajat, akkor majd megteszik ők maguk. De mivel? Titokban összevásárolt tankhajókkal.
Makro / Külgazdaság Betörtek a tüntetők a mongol kormányzat épületébe
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:34
Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megkísérelték eltorlaszolni.
Makro / Külgazdaság Ritka kivétel: Oroszország nekik kedvezményt ad
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 17:35
Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Elstartolt Nicolas Sarkozy volt francia elnök fellebbviteli pere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:55
Hétfőn megkezdődődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere.
Makro / Külgazdaság Felszámolná a Lordok Házát a brit Munkáspárt
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:26
Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt felszámolja a brit parlament felsőházát, a Lordok Házát mint nem választott kamarát - jelentette be hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.
Makro / Külgazdaság Újságírók perelik be a Pegazus gyártóját
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 15:59
Igaz, nem Magyarországon, hanem Amerikában. 
Makro / Külgazdaság Az elnök és családja 30 éve zsebre tette az országot
Káncz Csaba | 2022. december 5. 15:38
Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mit hoz a jövő év az orosz-ukrán háborúban? Káncz Csabát kérdezzük a Klasszis Klubban
Wéber Balázs | 2022. december 5. 15:07
A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  
Makro / Külgazdaság A nap képe: teleragasztották Pintér Sándor minisztériumának vécéjét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 14:36
Ismeretlen tettesek árulkodó matricákkal ragasztották tele a Belügyminisztérium toalettjét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG