3p

Korszakos jelentőségűnek értékelik az utasok és az amerikai környezetvédők is, hogy a napokban átadták a floridai gyorsvasutat. A Brightline néven futó szerelvények egyelőre Miamit kötik össze Orlandoval, de hamarosan már Tampába is el lehet jutni vele. A magántőkéből épült vasúthálózat évi 3 millió autóutat válhat ki.

Obama elnök idején indult a projekt. Megtorpant, majd magántőkéből múlt pénteken, a Biden adminisztráció alatt adták át Florida gyorsvasúti rendszerét. A most felavatott hálózat az első jelentős fejlesztés az Acela vonatok belépése óta. (Az 2000-ben átadott Acela gyorsvonatok Washingtont kötik össze New Yorkkal, és ma már a két város között utazók 83 százaléka ezt használja a repülő vagy autó helyett.)  

A Brighline néven futó szerelvény Miamiból indul és Ft. Lauderdale, West Palm Beach, Aventura és Boca Raton érintésével éri el Orlando nemzetközi repülőterét, hogy onnan aztán majd Tampa felé vegye az irányt. A 2018-ban felavatott eső szakaszt - ahol Amerikában gyártott Siemens lokomotívok közlekednek! -  már  2022-ig 3 millióan vették igénybe, de tavaly az utasok száma már meghaladta az 1,2 milliót - az orlandoi nemzetközi reptér beiktatásával ez a szám megduplázódhat. A cég tervei szerint néhány év múlva az utasok száma meghaladhatja a 8 milliót is.

Brightline. Az átadás pillanata.
Brightline. Az átadás pillanata.

Az ok roppant egyszerű: a Brightline-nal mindössze három, három és fél órára csökken a Miami - Orlando távolság, ami nem csak a helyi lakosoknak, hanem az ide érkező turistáknak is roppant vonzó. Most ugyanis az orlandoi téma parkokba érkezők egy jelentős része Miamiban (esetenként Tampában) landol, majd kocsit bérel és négy-öt óra alatt leküzdi magát az ottani hotelekbe. Ez pénzben is - a csúcsforgalomban töltött időről nem is beszélve - költséges megoldás.

A Brightline cég a Fortress Investment Gruop tulajdonában van. Ez a magánvasút a kétezres évek végén még csak teherfuvarozással foglalkozott, a személyszállítási üzletág következő "dobása" a Las Vegast Dél-Kaliforniával összekötő vasútvonal lesz. A vasúti összeköttetés költsége ott 12 milliárd dollár lesz, és a floridaival ellentétben 3,75 milliárdos állami támogatást is kapnak. Úgy tervezik, hogy az ottani vonal - amelyen elektromos lokomotívok futnak majd - a 2028-as los angelesi olimpián már üzemszerűen működik. 

Patrick Goddard a Brightline vezérigazgatója a New York Times-nak azt nyilatkozta , hogy becsléseik szerint 60 százalékban turistákat szállítanak a szerelvények. A retúrjegy Miami és Orlando között személyenként 158 dollártól indul, az első osztályú tikett pedig ennek duplájába kerül.  

Az orlandoi Brightline állomás a reptér tavaly ősszel ősszel elkészült, új, "C" termináljába fut be -  s onnan lehet továbbutazni busszal a városközpontba és a témaparkokba, repülővel pedig  praktikusan bárhová. A Brightline adatai szerint a gyorsvasút évente 3 millió gépkocsi utat vált majd ki, ami önmagában jelentősen csökkenti a környezeti ártalmakat. A Brightline biodízellel hajtott lokomotívokat a kalifornai Sacramentoban készíti a Siemens.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Elkészült az Európai Unió csapdája a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 15:41
Az Európai Unió tervezete szerint bármelyik uniós tagállam lehetőséget kap arra, hogy megakadályozza, hogy orosz és fehérorosz vállalatok kapacitást szerezzenek gázvezetékeikben és cseppfolyósított földgáz (LNG) termináljaikon.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen trükkökkel próbálnak az ukrán férfiak a háború elől megszökni
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 14:51
Az ukrán határőrök minden harcképes és sorkatonai életkorral rendelkező férfit feltartóztatnak, akik hegyvidéki vidékeken gyalogolnak, mert egyre többen akarják elkerülni a sorkatonaságot és próbálnak megszökni.
Makro / Külgazdaság Lengyelország cáfol
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 13:04
A lengyel kormány cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a két ország határán tiltakozó lengyel kamionosok a katonai felszerelések Ukrajnába történő szállítását akadályoznák.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij mindent elkövet az EU-csatlakozásért
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 12:18
Elfogadta az ukrán parlament péntek éjjel a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új törvényt, amely az ukrán kormányzat szerint figyelembe veszi az Európa Tanács és szerveinek szakértői véleményét és az orosz ajkúak kivételével számos területen visszaállítja a kisebbségek korábbi jogait.
Makro / Külgazdaság Most se kerültünk be Európa legboldogabb nemzetei közé
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 11:31
Megjelent az EU idei boldogságindexe: az első helyet Ausztria szerezte meg, míg a német polgárok jóval kevésbé boldogok, mint korábban.
Makro / Külgazdaság Olena Zelenszka: "Ha a világ elfárad, hagynak minket meghalni"
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 10:32
Ukrajna first lady, Olena Zelenska a BBC-nek adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy az ukránokat „halálos veszély fenyegeti”, hogy meghalnak, ha a nyugati országok nem folytatják pénzügyi támogatásukat.
Makro / Külgazdaság Figyelmeztetés jött: könnyen felrobbanhat a közel-keleti helyzet
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 09:55
Irán a közel-keleti helyzet „ellenőrizhetetlen robbanásának” veszélyére figyelmeztet, miután az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának a gázai tűzszünetre felszólító határozatát.
Makro / Külgazdaság Kevés dolog olyan biztos, mint hogy Észak-Korea fegyvereket szállít Oroszországnak
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 09:17
Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán nemzetbiztonsági tanácsadói Oroszország és Észak-Korea megerősödő együttműködéséről tárgyaltak - közölte szombaton Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, aki a háromoldalú találkozóra érkezett Szöulba.
Makro / Külgazdaság Azt jósolják, az oroszok 90 százaléka Putyinra fog jövőre szavazni
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 08:56
A Kreml kizártnak tartja, hogy jövőre béketárgyalásokat folytasson Ukrajnával, Zelenszkij minden előkészületet megtett az EU-ba való csatlakozási tárgyalások előtt. Háborús összefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Amnesty International: Erkölcsileg védhetetlen az Egyesült Államok döntése
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 08:15
Jogvédő csoportok határozottan elítélték az Egyesült Államok azon döntését, miszerint blokkolják az azonnali tűzszünetet követelő határozatot.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG