3p
Egy kaliforniai cég, melynek nagy tapasztalata van a szélturbinák formájának tökéletesítésében, most az óceánok mély vizébe lógatja a lapátokat, és ahol megfelelő vízáramlás van, az ugyanúgy meghajtja azokat, mint a szél. A tervek ambiciózusak, a szélenergiához hasonló jövőt vizionál a cég. Van azonban egy hátulütője is a dolognak.
Fotó: EPA / Nic Bothma

Az új erő

Az elképzelés egyszerű: ahogy a szél meghajtja a nagy lapátokat, úgy a tengerben meglévő erősebb vízáramlat is képes erre. A Bloomberg szerint az Aquantis, egy kaliforniai cég 2018-ban Wales közelében, valamint az angliai Isle of Wight mellett telepítene turbinákat. Másik terve egy 200 megawattos turbinatelep Florida partjainál, de ez már problémákat is felvethet. Itt ugyanis az induló, nagy erejű Golf-áramlatot csapolnák meg, és persze néhány nagy kerék nem sokat számít, de ha nagyon rákapnának a területre, az már lelassíthatja az áramlatot, ami Európára nézve tragikus hatással járna.

Van viszont olyan óceáni mozgás, amit nyugodtabban ki lehetne aknázni. Ez az árapály jelenség, melynek során naponta kétszer váltanak irányt az erős óceáni áramlatok, amit a kerekek megfordításával remekül ki lehet aknázni. Persze ez nem olyan ideális, mint a folyamatos tengeri áramlat, de legalább nem okozna környezeti károkat.

Kísérletek

A cég vezetője, Jim Dehlsen azt mondja, hogy a 70-es években senki nem vette komolyan a szélenergiát, mint lehetőséget, aztán a 3 lapátos turbinákkal sikerült megtalálni a megfelelő megoldást, és 15 év alatt kifejlődtek az optimális és olcsó szélerőművek. Szerinte ugyanez a jövő vár a tengeri turbinákra, és 2030-ra Amerika áramtermelésének már 8-9 százalékát is adhatná az új forrás. Persze tegyük hozzá, ez csak akkor jó ötlet, ha nem a Golf-áramlatot csapolják meg vele.

Más cégek is próbálkoztak már az iparágban, de az ő módszerük még költséges: a szerkezet alját beássák a tengerfenéken, és javításkor azt a felszínre kell hozni, majd visszaásni a mélybe. Az Aquantis most ezzel szemben azzal kísérletezik, hogy tengervízzel töltött ballasztokkal stabilizálja a szerkezetet, melynek legfelső része kilóg a vízből. Teszt-telepeket akarnak létrehozni Brazília északkeleti csücskénél és Dél-Afrikánál, és ezekhez technológiai cégektől és befektetőktől próbálnak támogatást szerezni.

Másodlagos hasznosítás

Előbbieket nem akármilyen ötlettel akarják bevonni: az a terv, hogy másodlagos hasznosítás gyanánt a szerkezetek nem mozgó részeibe adattároló szervereket telepítenének, mintegy vízi szerverpark gyanánt. Így nem kellene pénzt költeni a légkondicionálásra, miután a viszonylag hideg tengervíz ezt megoldja, az áram pedig korlátlan mennyiségben adott. A Microsoft már tett egy próbát egy Kalifornia partjainál telepített turbinával: 105 napig folyamatosan működött a rendszer, és nem volt sem szivárgás, sem egyéb technikai probléma. A cég most a Facebook-ot, az Apple-t és a Google-t akarja rávenni hasonló kísérletre.

Ami az árakat illeti: a cég arra számít, hogy 3-5 éven belül 10 cent alá szorítja a kilowattóránkénti költséget. A szélenergia jelenleg 3 és 8 cent között van, a napenergia 4 és 7 között, a hagyományos földgáz 5 és 8 cent között.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nagyon nyomnak az oroszok Avgyijivkánál, újabb irányokból támadják a várost
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 19:52
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Váratlanul a Közel-Keletre utazik Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 19:07
Az  orosz elnök az Egyesült Arab Emirátusokba és Szaúd-Arábiába látogat el ezen a héten.
Makro / Külgazdaság Különleges hadgyakorlat kezdődött a Balti-tengeren
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:48
Brit, finn és észt haditengerészeti egységek, valamint a finn határőrség a Balti-tenger vízfelszín alatti infrastruktúrájának védelmét gyakorolták hétfőn közösen - közölte a finn védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem mond le Lengyelországról Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 17:44
A magyar-lengyel testvériség fenntartása ezentúl is központi eleme lesz a külpolitikai stratégiának, még ha bizonyos kérdésekben a felek eltérő állásponton is vannak - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
Makro / Külgazdaság Ez az ország még Magyarországot is simán lekörözi inflációban
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 16:51
Törökországban gyorsult az éves infláció novemberben.
Makro / Külgazdaság Meghallja az Orbán-kormány? Sokkoló üzenetet küldött az Unicef Gázából
Wéber Balázs | 2023. december 4. 16:01
Az ENSZ Gyermekalapjának (Unicef) szóvivője, James Elder a Gázai övezet déli részén fekvő városból, Khan Younisból tudósít a folyamatos izraeli bombázások pusztító hatásairól.
Makro / Külgazdaság A költségvetési szigor a köztévére nem vonatkozik: 140 milliárd forintból kellene nézett műsort készíteni
Vég Márton | 2023. december 4. 15:01
Már jelenleg is annyi pénzből gazdálkodhat a közmédia, hogy alig bírja elkölteni. De jövőre tovább hízik a büdzsé. Mire megy el a pénz, ha közben alig nézik a csatornákat? A magyar válogatott sikerének pedig gazdasági haszna is lehet. Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bemondta a brit hírszerzés: ennyi orosz katona halt meg Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 14:46
Valószínűleg elérte a 70 ezret az ukrajnai hadszíntéren elesett orosz katonák száma a háború tavaly februári kezdete óta - áll a brit katonai hírszerzés hétfőn ismertetett helyzetértékelésében.
Makro / Külgazdaság Elidegenedésről beszélt Magyarország berlini nagykövete a magyar-német évfordulón
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 13:44
Györkös Péter a magyar-német diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója alkalmából rendezett konferencián szólalt fel hétfőn Budapesten.
Makro / Külgazdaság Egyre kiterjedtebbek a harcok a Közel-Keleten
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 12:25
Az izraeli hadsereg az egész Gázai övezetet támadja.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG