3p

Erről és más ügyekről is szó esett a mai Kormányinfón.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ma Kormányinfót tartott, amelyen sok kérdést kapott a befagyasztott európai uniós források ügyének állásáról.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök az EU-csúcson Brüsszelben 2022. december 15-én. Fotó: EPA/OLIVIER HOSLET
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök az EU-csúcson Brüsszelben 2022. december 15-én. Fotó: EPA/OLIVIER HOSLET

A miniszter elmondta, hogy a magyar kormány teljesítette a Bizottság által megszabott feltételeket, majd az ezekkel kapcsolatos újabb követelésekre is előállt újabb törvénytervezetekkel, de ezekre egyelőre nem kapott válaszokat.

"Csúsznak a visszajelzésekkel azokban az ügyekben, amelyeket végigtárgyaltak az illetékes biztosokkal. Ígértek egy határidőt a visszajelzésre, de ezt nem tartják be"

- fogalmazott Gulyás Gergely az uniós pénzek érkezésének idejét firtató kérdésre. A legnagyobb akadályt jelenleg az igazságügyi reform kérdése jelenti, de ebben is van egy "kölcsönösen elfogadott" törvénytervezet, azonban a visszajelzésre itt is folyamatosan csúsztatja a határidőt a Bizottság.

Az uniós forrásokhoz szintén kapcsolódó a magyar "gyermekvédelmi" törvény ügyében zajló bírósági eljárásra reagálva pedig azt mondta:

"A bíróság döntését természetesen megvárjuk, és a bíróság döntéseinek Magyarország mindig is eleget tett, de az a szándékunk változatlan, hogy a lehető legerősebb, leghatékonyabb eszközökkel védjük meg a fiatalokat, a gyermekeket, és erre mindig lesz kellő eszközünk."

Ettől függetlenül a törvény tervezett szigorítása már "legkésőbb nyárra" elkészülhet, Gulyás Gergely azt tartja a jelenlegi szabályozásokkal kapcsolatban a legnagyobb problémának, hogy a 14 éven felüli gyermekeket "semm sem védi.

Laptársunk, az Mfor kérdéseire a miniszter kijelentette, hogy a Yettel-Vodafone részvénycserével

"az állam jól járt",

a monetáris tanács új tagjainak ügyében egyeztetések folyank, a betéti kamatstop meghosszabbítása pedig a pénzügyi stabilitást szolgálja, amelyet egyelőre nem lehetséges kivezetni, de erre előbb-utóbb szükség lesz, mint minden, a piacot korlátozó intézkedés esetében.

Ide tartozik, hogy a kormány egyelőre nem döntött a hatósági árak a jelen határidőn túli fenntartásáról, de egy korábbi kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy az infláció ütemének "jelentős csökkenésére" nyártól számít a kormány, addig pedig szükség van az infláció hatásait mérséklő intézkedésekre.

A svéd és finn NATO-csatlakozást lehetővé tévő törvény a magyar Országgyűlés általi megszavazásával kapcsolatban Gulyás Gergely nem árult el sok konkrétumot, a finn csatlakozásról a korábban közölt napon szavaz a parlament, a svéd ügyében viszont csak "reméli" a kormány, hogy a tavaszi ülésszak vége előtt sor kerülhet rá.

A Kormányinfóról részletes tudósítást az Mfor oldalán olvashat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG