4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egészen kaotikusra sikerült a júliusi időjárás, ezért az Időkép összegyűjtötte, hogy mi történt a hónapban meteorológiai szempontból. Heves zivatarok határozták meg a júliust, emellett azért volt napsütés és kánikula is. Egy fölénk helyezkedő anticiklon következtében alapvetően napos idővel indult második nyári hónapunk.
MTI Fotó: Varga György

A részben labilis állapotú levegő ugyanakkor helyenként kedvezett a gomolyképződésnek, elsején a Bakony térségében voltak több helyen zivatarok. Veszprém megyében tornádó is kialakult, szerencsére károkról nem érkezett jelentés. Másodikán este egy hidegfront érkezett, ennek mentén több helyen alakult ki zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás is volt.

Másnapra megszűnt a hőség, az Északi-középhegységben és Tiszántúlon voltak további záporok, zivatarok - írja az Időkép.

Ötödikén este újabb gyenge hidegfront érkezett, a részben szakadozott felhőzetéből 6-án délig szórványos fordult elő zápor, itt-ott zivatar, délutántól keleten és délen is csökkent a felhőzet. Anticiklon nyúlt fölénk, ezért két napon keresztül kevés volt a felhő felettünk, előbb mérsékelt volt a felmelegedés, 25 fok környékén szóródtak a maximum hőmérsékletek.

Kilencedikén virradó reggelre egy hidegfront érintette országunkat. Szakadozott felhőzetéből északkeleten alakultak ki zivatarok, jégesővel és viharos széllel a Nyírségben szupercella haladt át. Másnap nyoma sem volt frontnak, egy-két fokot emelkedett a hőmérséklet.

Kánikulára jött a jégeső

Tizenegyedikétől 3 napon keresztül hőség és extrém erős volt az UV-B sugárzás. 12-én kora hajnalban ismét nlc-t, azaz éjszakai világító felhőket sikerült lencsevégre kapni. Országos szinten ekkor tetőzött a hőség, a 35-36 fokok sem voltak ritkák. Késő délutántól a Dunántúlon zivatarok alakultak ki, a szélerősödéssel és jégesővel kísérve Szombathelyen szupercella haladt át. A kánikula harmadik napján a Dunántúlon egy közeledő hidegfront miatt alább maradtak a hőmérsékletek.

Kora este a Nyugat-Dunántúlra szupercellák léptek be az országba, amelyek kelet felé haladva erősödtek. A viharos kifutószél és jégeső társaságában mozgó viharok a Balatont és a Bakonyt kapták telibe. Később Baranyában is heves zivatarok alakultak ki. Tizenegyedikén reggelre a keleti országrészt is elérték a viharok, az Alföldön görgőfelhővel vágtázott át a front. Délkelet kivételével 20-60 mm esett, kisebb gócokban viszont 70-100 mm-nél is többet mértek.

Ciklon, nagy esők, hűvös

Késő délutántól egy ciklon felhőzete borította be az égboltot, Szerbia felől esők, záporok, helyenként zivatarok érkeztek. Az éjszaka egyre több helyen nyíltak meg az ég csatornái, a Dél-Alföldön intenzív esőzés volt, erre néhány óra alatt egy havi csapadék hullott.

Tizenhatodikán sokfelé, tizenhetedikén egyre kevesebb helyen esett az eső, az Alföldön és nyugaton fel-felszakadozott a felhőzet.

Fülledtség, heves zivatarok

A jellegtelen nyomási mező és a Kárpát-medencét kitöltő labilis, kissé nedves légtömegek továbbra is kedveztek gomolyképződésnek.

Huszonkettedikén virradóra a Dunántúl északi felén, a Balaton térségében és a fővárosban volt zivataros az éj. A fülledtséget elviselhetetlenebbé tette a rekordvékony ózonpajzs miatt extrém erős UV sugárzást

A hónap vége sem alakult máshogy

Július 26. sem telt el események nélkül, előbb a Dél-Alföldön, majd egy többfelé alakult ki zivatar. A következő nap reggelén számos helyen tapasztalhattunk ködfoltokat, később pedig a ködöt elszórt zivatarok váltották.

Huszonnyolcadikán aztán egy gyenge hidegfront hatásaként labilizálódott a légkör, a kiterjedt zivatarok nyugatról keletre mozogtak. A legfőbb kísérőjelenség a felhőszakadás volt, de esett jég is, néhol villámcsapás okozott kárt.

Harmincegyedikén napközben az ország nagyobb részén sokat sütött a nap, ugyanakkor északon zivatarok törtek ki, Komáromban hatalmas felhőszakadás volt. Kora este a nyugati megyéket hidegfront érte el, ennek mentén a zivatarok vonalba rendeződtek. Heves villámtevékenység közepette éjfélkor a fővárosban és a középső területeken is megdörrent az ég.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megint a Kádár-korszak jutott eszünkbe az Orbán-kormányról – A hét videója
Dobos Zoltán - Gáspár András - Izsó Márton | 2024. május 10. 18:44
Ez volt az inflációs hullám alja? Vagy lehet még alacsonyabb? Az élelmiszerláncok és benzinkutak után kit akar majd megrendszabályozni Orbán Viktor kormánya? Ki tehet az elmúlt három év gigantikus mértékű pénzromlásáról? A hét videója sorozatban a legfrissebb KSH-adatokat elemzi Dobos Zoltán újságíró és Gáspár András lapigazgató.
Makro / Külgazdaság Bitang drága ez a hitel, mégis viszik, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 12:51
Dörzsölhetik a markukat a bankok: bár csak minimális mértékben csökkentették az elmúlt év során a személyi hitelek kamatait, tavaszra történelmi rekordra futott az ügyfelek által igényelt kölcsönösszeg. 
Makro / Külgazdaság Kilőtt a brit gazdaság: 0,6 százalékos növekedésnek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 10:38
A friss GDP adat alapján Nagy-Britanniában véget ért a tavalyi év második felében kialakult technikai recesszió. A növekedés ráadásul a vártnál jóval gyorsabb volt az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Az infláció visszatért a növekedés útjára: 3,7 százalék áprilisban
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 08:30
Az infláció mértéke megegyezett az elemzők várakozásaival, de a csökkenő tendenciának vége. Értéke meghaladta a 3,6 százalékos márciusi értéket.
Makro / Külgazdaság Kína stratégiai partnerséget kötött Magyarországgal
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 20:42
Stratégiai partnerségről szóló közös nyilatkozatot írt alá Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, mely befektetői megállapodást, mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportjáról szóló megállapodást és nukleáris együttműködésről szóló megállapodást is tartalmaz. A két vezető ezt közös sajtótájékoztatóján jelentette be.
Makro / Külgazdaság Nem okozott meglepetést a brit jegybank
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 13:58
Londonban döntöttek az alapkamatról.
Makro / Külgazdaság Délután nagy bejelentésre készül Orbán Viktor és Hszi Csin-ping
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 11:12
Csütörtök délután minden kiderül.
Makro / Külgazdaság Kételyeket ébreszt a kínaiak magyarországi terjeszkedése
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:46
A magyar politika rendre nagyon pozitív színben tünteti fel a kínaiak magyarországi térnyerését, legyen szó beruházásokról vagy a külkereskedelmi forgalom növekedéséről. Pedig ez korántsem ilyen egyértelmű.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: kamatcsökkentés az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:25
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Makro / Külgazdaság Ahogy közeledik a választás, úgy lesz egyre olcsóbb a benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:00
A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG