<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Ahogy már a nemzetgazdasági miniszter is említette a múlt heti közgazdász-vándorgyűlésen, vannak, akik szeretnék, ha gyorsabb lenne a munkát terhelő járulékok csökkentésének üteme, egyúttal még gyorsabb lenne a béremelkedés, különösen a minimálbér esetében. Most úgy tűnik, ebből akár valóság is lehet jövőre.

A Magyar Idők információi szerint komolyan felvetődött az a lehetőség, hogy jövőre nem csak a tervezett 2,5 százalékponttal, hanem akár 4 százalékponttal is csökkenhet a munkaadói járulék, egyúttal magasabb lenne a megállapodás szerintinél a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése. A kettő feltételezi egymást, mivel nagyobb járulékcsökkentés esetén a kieső bevételt pótolni kell, és ennek legjobb forrása a nominálisan nagyobb ütemben növekvő bérekből befolyó magasabb összeg.

Sürgető

Felmerülhet a kérdés, hogy az így sem kismértékű csökkentést miért kellene gyorsítani. Kétségkívül vannak érvek és ellenérvek, de a választási év közeledtén túl az lehet a legdöntőbb szakmai érv, hogy a munkaerőhiány a jelenben nyomasztó, és nincs sok év arra, hogy a még most is magas járulékok lecsökkenjenek, a nettó bérek pedig részben ezáltal megemelkedjenek arra a szintre, ahol megáll a tömeges elvándorlás, sőt, akár a munkaerő hazajövetele is megindulhat.

Nézzük a jelenlegi számokat. A bruttó bérhez képest idén 23,5 százalék a munkaadói járulék, 33,5 százalék a munkavállalói járulék, így a munkaadó teljes költsége a nettó bér 1,86-szorosa, ami még jóval magasabb mint a lengyel 1,6 körüli, vagy a cseh és szlovák 1,7 körüli érték, így komoly hátrányt jelent  versenyképességben. A tavalyi megállapodás szerinti 2,5 százalékos csökkentéssel 1,82-szeresre módosulna a hazai szám, a most felmerült 4 százalékossal 1,8 alá csökkenne az érték. Látszik, hogy még így is van mit ledolgozni, tehát ebből a szempontból logikus lenne a lépés.

Bevétel pótlás

Az ellenérv érthető módon az, hogy az erős járulékcsökkentés keltette bevételkiesést pótolni kell, hisz az államháztartás hiányát alapvetően senki nem akarja növelni. Ennek legegyszerűbb módja a magasabb nominális bérnövekedés, valamint a gazdaság további fehéredése, ez esetben a jövedelmek minél nagyobb hányadának bevonása az adók és járulékok megfizetésébe.

Utóbbira elismerten legjobb eszköz a minimálbér és a garantált létminimum emelése, hisz nagyon sok esetben a dolgozók ezen az összegen felül zsebbe is kapnak pénzt, ennek aránya pedig a minimálbér emelésével csökkenthető Ha viszont többet kell fizetni, a munkaadó joggal várja el, hogy kisebb legyen a járulékteher, tehát ezek egymást feltételező lépések.

Adott helyzet

A helyzet most annyival könnyebb a pár évvel ezelőttinél, hogy maga a minimálbér még erős emelés után is jelképes, hisz az erős munkaerőhiány miatt a valóságban alig valaki kapja ténylegesen a minimálbért. Ennek összege idén 125 ezer, a tavalyi tervek szerint jövőre 135 ezer forint, ezek nettója 83 illetve 90 ezer forint. Ennyiért senki nem kap munkaerőt, közismert, hogy már az áruházak, élelmiszerüzletek és a vendéglátóipar is ezen összegek dupláján licitál egymásra, hogy fel tudjanak venni valakit. Miközben Nyugat-Európában jellemzően 1200 euró körüli ezekben az ágazatokban a nettó bér (360 ezer forint körül), addig a felénél kevesebbért itthon sincs tömeges munkaerő kínálat.

Ami a hosszabb távot illeti: a tavalyi megállapodás szerint a jövő évi 2,5 százalékos járulékcsökkentést négy éven át 2-2 százalék követte volna, így 13 százalékos szintre csökkenne a munkaadói járulék. Ez pont 1,7-szeres bérköltség/nettó bért arányt adna, ami megegyezik a cseh és a szlovák szinttel, így teljesen megfelelő. Felmerül a kérdés, hogy ha most nagyobb lesz a csökkentés, akkor marad-e utána a négyszer két százalék, vagy az a mostani növelés mértékének megfelelően csökkenhet, ezáltal a tervezet csökkentés mértéke marad, csak a folyamat gyorsul. Az utóbbi változat logikusabbnak tűnik, így már korábbi tervekhez képest egy évvel korábban, 2021-re meglehetne a kívánt mérték.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ismét ukrán zászló leng egy fontos fekete-tengeri szigeten – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 18:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Október 1-jétől egy liter benzin 800 forintba kerül majd?
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 18:32
Akár ez is következhet Nagy Márton egy múlt heti konferencián tett kijelentéséből, miszerint az "árstopok nem jó dolgok, azokból ki kell jönni". Azóta találgatja a fél ország, hogy akkor ez azt jelenti-e, október 1-je után ismét piaci árakon tankolhatunk, illetve vehetjük meg a csirkefarhátat és a másik öt terméket. Erről is beszélt lapunk főszerkesztője a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Ennyi volt: mindjárt elfogy a benzin a durva válságba jutott országban
Kollár Dóra | 2022. július 4. 18:08
Egyre súlyosabb a helyzet Srí Lankában, és egyelőre nem igazán látszik a valódi megoldás a problémára. Bár törekvések a jó irányba vannak, mindez azon a tényen nem változtat, hogy az országnak két hetet kell vegetálnia most úgy, hogy gyakorlatilag elfogyott a szigeten a benzin.
Makro / Külgazdaság A lengyel kormány is megsarcolná a bankokat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 17:05
Lengyelország fontolóra veheti a túl alacsony betéti kamatokból származó banki extraprofitra kivetett különadó bevezetését, ha a bankok nem hajlandóak "szilárd" szintre emelni a betéti kamatokat.
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurót mozgósítana az EU Ukrajna újjáépítésére
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 16:14
A koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájára háború utáni újjáépítési alap létrehozására terjesztett elő javaslatot az Európai Beruházási Bank (EIB).
Makro / Külgazdaság Elemzők: nagyon megszenvedné Európa az orosz gázstopot
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 14:24
Londoni elemzők becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.
Makro / Külgazdaság Agresszívek és már lövöldöznek is a migránsok Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 13:59
A Vajdaságban beszélt erről a külgazdasági és külügyminiszter.  
Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett az euróövezetből: romlik a hangulat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 12:26
Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a nem hatósági árakon tankolóknak
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:51
A beszerzés kerül kevesebbe, ezért a csökkenés.
Makro / Külgazdaság EP-jelentés: Magyarország súlyosan sérti az EU alapértékeit
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:27
Judith Sargentini utódja is lesújtó képest festett az elmúlt négy évről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG