BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2019. január 28. 16:00

Féltik az álhírektől és a manipulációtól az európai választókat, a politikai pártoknak hirdetőként kell majd regisztrálnia a Facebook tervei szerint.

A dezinformációs kampányok óriási karriert futottak mostanában a választásokkor. Ezért a közösségi oldal új tervei alapján márciustól regisztrálnia kell majd a pártoknak, és egy adatbázis készül arról, hogy ki, miért és mennyit fizetve helyezte el a hirdetéseket a felhasználók hírfolyamában – írja a Financial Times.

Új korszak a Facebooknál?

A most bejelentett változtatások annak a Nick Cleggnek a nevéhez kötődnek, aki 2018 végén érkezett a Facebookhoz kommunikációs alelnökként, nem titkoltan azért, hogy kicsit rendbe tegye a vállalat képét. Mint mondta:

"a politikai hirdetőknek ezentúl hitelesíteniük kell majd magukat, és azt is jelölni fogjuk, hogy az adott megjelenő hirdetésért ki fizetett."

Ez élesben azt jelenti, hogy már a májusi EP-választásokra készülő pártoknak is regisztrálniuk kell a Facebookon, ez az álhírekkel előszeretettel manipuláló politikai csoportok ellen mindenképpen hasznos lesz – elég csak arra gondolni, hogy az amerikai választások alatt 2016-ban bizonyítottan orosz pénzből fizetett propagandahirdetések futottak a közösségi médiában, Trump megválasztását segítve.

Eddig hiányoztak a konkrét lépések

Brüsszelben már régóta beszélnek arról, hogy az uniós választásokat meg kell védeni a külföldi beavatkozástól, ám az álhírek megzabolázására nem igazán volt konkrét tervük. A Facebook a francia kormánnyal együttműködve dolgozik az ügyön.

Változott a hozzáállás

A volt EP-képviselő Nick Clegg egyúttal azokról a témákról is beszélt, amelyek lázban tartották a közvéleményt az elmúlt hónapokban – azaz például arról, hogy mennyit tudnak rólunk a techcégek, és hogyan tárolják ezeket az adatokat. Mint mondta, itt az ideje, hogy az olyan nagy cégek, mint a Facebook, alázatot gyakoroljanak, ugyanakkor a törvényhozóknak is fel kell készülnie a technológia okozta, társadalom előtt álló kihívásokra.

(Financial Times)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Az angol királyi ház rémálma – rács mögött a Moszad tisztje
Káncz Csaba | 2020. július 5. 18:45
Epstein volt üzlettársa szerint Maxwell „mindent tud” és „neveket fog feldobni az FBI-nak”.  Az amerikai ügyészek most felszólították András herceget, hogy működjön együtt az igazságszolgáltatással. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ősszel jöhet a fordulat a német gazdaságban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 5. 15:50
Rövidesen megáll a gazdasági visszaesés Németországban, és legkésőbb októbertől ismét elindul a növekedés - mondta a szövetségi kormány gazdasági minisztere egy vasárnapi lapinterjúban.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály szerint a gazdaság és a védekezés is fontos
MTI | 2020. július 5. 11:31
A kormány a jövő évi költségvetéssel egyszerre kívánja fenntartani a koronavírus-járvány elleni védekezési készültséget és minden erővel segíteni a gazdasági növekedést - mondta a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél