<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vannak ugyan jelei az euróövezeti gazdaság élénkülésének, ám a valutaunió várhatóan még jövőre is recesszióban lesz, és csak 2015-ben valószínű valamelyest növekedés.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics a harmadik negyedévre szóló, Londonban ismertetett globális prognózisában közölte: jóllehet kissé javította az idei évre érvényes euróövezeti GDP-becslését, azonban így is 1,5 százalékos átlagos visszaesést vár 2013 egészére a valutaunióban.

A ház változatlanul hagyta 2014-re szóló, 1,0 százalékos euróövezeti GDP-mínusszal számoló előrejelzését, és 2015-re is mindössze 0,5 százalékos átlagos növekedést valószínűsít a valutauniós gazdaságokban. A Capital Economics londoni közgazdászai szerint ebben a környezetben egy ideig még fennmarad az euróövezet valamilyen formájú "szétforgácsolódásának" kockázata. A cég táblázatos kimutatása alapján elemzői az idén 11 euróövezeti gazdaságban várnak egész éves recessziót, és az előrejelzés szerint ezek közül nyolc még jövőre is, négy még 2015-ben is recesszióban lesz.

A spanyolok és a görögök nem sok jóra számíthatnak

A ház szakértőinek várakozása szerint a két legnagyobb déli eurógazdaság, Olaszország és Spanyolország mindhárom évet recesszióban tölti, csakúgy mint Portugália és Görögország. A két legnagyobb eurótagállam közül Németországban az idén stagnálást, jövőre 0,5 százalékos, 2015-ben 1,0 százalékos GDP-növekedést, Franciaországban az idén 1,3 százalékos, jövőre 1,0 százalékos visszaesést, 2015-ben 0,5 százalékos növekedést jósolnak a Capital Economics elemzői.

A ház prognózisa szerint Spanyolországban a munkanélküliek aránya 2015-ben megközelíti a 30 százalékot.

Kiemelik, hogy Görögország - egyike azoknak az eurógazdaságoknak, amelyekben a Capital Economics még 2015-re is visszaesést vár - abban az évben már hét éve lesz folyamatosan recesszióban. Ez hosszabb ideig tartó recesszió lenne a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az EU és az eurójegybank (EKB) alkotta trojka által vártnál, és ebben a környezetben a görög államadósság-ráta is várhatóan sokkal magasabbra emelkedik a görög pénzügyi segélyprogramban felételezett szintnél.

A Capital Economics elemzői szerint a GDP-arányos görög államadósság-ráta irányt vehet a 200 százalék felé. A szakértők szerint, ha emiatt a trojka még több takarékossági intézkedést kényszerít Görögországra, annak az lehet a valószínű következménye, hogy nő a radikális megoldások, köztük az ország euróövezeti kilépésének lakossági támogatottsága.

Mások is szkeptikusak a görögök miatt

Más nagy londoni házak sem derűlátók az euróövezet kilátásaival és Görögország valutauniós tagságának jövőjével kapcsolatban.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ egyik legnagyobb gazdaságelemző intézete - júliusra szóló havi világgazdasági előrejelzésében közölte, hogy 0,8 százalékos visszaesésre számít az euróövezeti gazdaságban 2013 egészében az általa eddig jósolt 0,7 százalékos átlagos idei GDP-mínusz helyett. A ház szerint az összes nagy déli eurógazdaság - Olaszország, Spanyolország, Portugália és különösen Görögország - és velük együtt Írország is mély, többéves recesszióban ragadt.

Az EIU londoni szakelemzői szerint Görögország még a gyenge euróövezeti mezőnyön belül is külön pályán halad, gazdaságára már nem a recesszió, hanem a mély depresszió kifejezés illik, tekintettel arra, hogy a görög GDP-érték a válság előtti utolsó évben, 2007-ben mért legutóbbi csúcshoz képest csaknem 20 százalékot zuhant.

A ház szerint ha Görögországban olyan kormány kerülne hatalomra, amely elveti a jelenlegi pénzügyi mentőprogram feltételeit, akkor Görögország az euróövezet elhagyására kényszerülhet. Egy ilyen fejlemény dominóhatást indíthat el, más tagországokat is távozásra kényszerítve - áll az EIU júliusi elemzésében.

hirdetés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bedőlhetnek-e hotelek és éttermek a 4. hullám miatt? - A Hét videója
Izsó Márton - Mester Nándor | 2021. december 3. 18:56
Papíron tele lesznek a hazai hotelek és éttermek az adventi időszakban, de a 4. hullám keresztbe tehet nekik. Van-e, lesz-e elég külföldi turista? Mire és mennyit költenek itt, ha jönnek? És mi lesz, ha a magyarok sem özönlenek? Budapesti helyzetkép munkatársainktól: Mester Nándortól és Izsó Mártontól.
Makro / Külgazdaság Meglepetés jött Amerikából
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 17:03
Novemberben a vártnál jobban csökkent a munkanélküliségi ráta, ugyanakkor a becsültnél jóval kevesebb új munkahely jött létre.
Makro / Külgazdaság A nap képe: keserű, ha eltörik a törökméz 
Valkai Nikoletta | 2021. december 3. 16:03
Hónapok óta tartja lázban a világot a dél-koreai sorozat, a Squid Game – és persze az abban szereplő játékok.
Makro / Külgazdaság Energiasokkokat jósol Matolcsy György
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 15:26
A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint ami most van, az még csak egy miniválság. 
Makro / Külgazdaság Rettenetes terhek - az amerikaiak többsége már elutasítja az örökös háborúkat
Káncz Csaba | 2021. december 3. 15:08
Az amerikai polgárok 62 százaléka szerint Washington csak akkor küldjön katonákat a világba, ha „létfontosságú amerikai nemzeti érdekek kerülnek veszélybe.” De mennyiben járulnak hozzá a szövetségesek földjén állomásozó katonák az amerikai külpolitikai célok érvényesítéséhez? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály az adóelkerülés csökkenését ünnepli, egyes kommentelők szerint ünnepelhetnénk ezt jobban is
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 10:43
Például áfacsökkentéssel.
Makro / Külgazdaság Rekordmennyiségű pénzt költöttünk el októberben
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 10:16
Többet költöttünk, mint decemberben szoktunk.
Makro / Külgazdaság Szél Bernadett: a kormány nagyobbat is dobhatott volna az oltóbuszokkal
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 09:02
Szél Bernadett független képviselőnek három hónap után adta ki a Magyar Honvédség az oltóbuszokkal végzett vakcináció adatait. Ezek alapján elmondható, hogy a mobiloltási programra nehezen lehet kijelenteni, hogy nagy siker volt. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: idén az a legnagyobb ajándék, ha beoltjuk egymást
Tiszai Balázs | 2021. december 3. 08:39
Hamarosan indul is az újabb oltási kampány.
Makro / Külgazdaság Fáklyák gyúltak Berlinben, katonai parádéval búcsúztatták Angela Merkelt
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 06:31
Nina Hagen is énekelt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló