1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A világgazdaság stagnálása, és az uniós problémák nem kedveznek a közép-kelet-európai régió országainak sem, ugyanakkor a régió kettészakadásáról még nem lehet beszélni. Magyarország esetében a kormányzat fiskális intézkedései nem párosultak a növekedés beindításával, így idén recesszióra, míg jövőre enyhe kizárólag export vezérelt növekedésre lehet számítani.

A Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének közép- és kelet-európai országokról szóló összehasonlító elemzése szerint a világgazdaság stagnálása, a pénzpiaci bizonytalanság és az Európai Unióval kapcsolatos strukturális és intézményi problémák nem kedveztek a felzárkózni kívánó térség számára. A válság után az optimista előrejelzések már 2010-re konszolidációt, majd növekedést vártak, ezzel szemben a térség országainak gazdaságai egy rövid ideig tartó fellendülést követően 2012-ben ismét lassúbb fejlődésre számíthatnak.

Az elemzés szerint a vizsgálatban szereplő 10 uniós tagország közel hasonló fejlődési trend mentén halad, azonban míg a régió kettészakadásáról nem lehet beszélni, eltérő teljesítményekről már annál inkább. A növekedési adatok versenyképességi különbséget mutatnak, elsősorban a vállalati szektor állapotával, a munkaerő mennyiségével, és minőségével, valamint a növekedéshez szükséges pénzügyi források meglétével kapcsolatban.

Szűkös évek előtt a lakosság

A régió gazdaságai a növekedés forrásainak tekintetében nagymértékben függnek az exporttól, mely alól egyedül a jelentős belső piaccal rendelkező Lengyelország és Románia a kivétel. A válság nagy vesztese az építőipar, amely egyszerre esett áldozatul az állami beruházások és a magánfogyasztás zsugorodásának. A fejlesztések további korlátja a hitelforrások szűkössége és egyes országokban a bankszektor igen rossz mutatói.


A régiót az elmúlt két évben alapvetően a közpénzügyi stabilizáció jellemezte, elsősorban az európai elvárásoknak megfelelően, így a tervezés során a fiskális célok a növekedési céloknál sokkal fontosabbak voltak. Az elemzés szerint a térség országai most a külső piacok bővülésétől függnek, amely a belső források szűkössége mellett, a lakosság számára újabb szűk esztendőket vetít előre, ha nem sikerül mobilizálni a növekedés belső tényezőit.

Magyarország legsúlyosabb társadalmi problémája a népességfogyás

Az MTA elemzése szerint Magyarország legnagyobb társadalmi problémáját a népességcsökkenés romló trendje jelenti. A népszámlálás alapján a lakosság 2,1 százalékkal csökkent a 2001-es népszámláláshoz képest, amely az előzetes adatok alapján 9 millió 982 ezer főt jelent. Tovább rontja a helyzetet, hogy a fiatalok egyre nagyobb aránya szeretne külföldön tanulni, illetve munkát vállalni.

További társadalmi kihívás a válság óta kétszámjegyűre nőtt munkanélküliség, valamint a rendkívül alacsony foglalkoztatottság. A legálisan foglalkoztattok aránya 2011-ben Magyarországon 55,8 százalék volt, miközben a hasonló népességű Csehországban 10 százalékponttal magasabb ez a ráta, a válság ellenére is. Magyarországon szintén gondot okoz a fogyasztás visszaesése/stagnálása, a teljes külső adósság rendkívül magas szintje, valamint a szegénység és a mélyszegénység jelensége, különösen egyes térségekben.

A válság előtt is voltak gondok

Az elhúzódó válság következményeként Magyarországon a tavalyi szerény növekedés után a GDP idén ismét zsugorodni fog. További problémát jelent, hogy a magyar gazdaság már válság előtt is gyenge volt, és a felzárkózás folyamata gyakorlatilag stagnált. A problémákat tovább súlyosbította, hogy az államadósság GDP-arányosan 80 százalék fölé emelkedett, valamint világossá vált, hogy a kormánynak a hiányt tartósan a GDP 3 százaléka alá kell szorítania.

A kormány az európai viszonylatban is magas újraelosztás mértékét fokozatosan csökkenteni kívánja, és alapvetően a közvetlen adók mérséklésével igyekszik támogatni a növekedést a magas jövedelemközpontosítás helyett. Az új intézkedések nagyobb részben, 2012-ben 58 százalékban, 2013-ban 53 százalékban tevődnek ki a kiadáscsökkentésből, és kisebb részben a bevételnövelésből.

Egyedül az export miatt növekedhetünk

Az elemzés szerint a kormány fiskális intézkedései egyelőre nem párosultak a növekedés motorjainak beindításával, annak ellenére sem, hogy a német gazdaság 2011-ben 3 százalékkal bővült. A magyar GDP 2011-ben még 1,7 százalékkal nőtt, de a gazdaság az idén recesszióba fordul, és 2013-ra is csak csekély 1 százalékos bővülés várható, amely kizárólag az exportnak lesz köszönhető.

A hazai gazdaság kilátásaival kapcsolatban az elemzés kiemelte, hogy 2012 közepén egy sor hátrány és rizikó is beazonosítható, miközben néhány kitörési pont is látszik. A gazdaság fellendülését visszafogó tényezők között említhető egyebek mellett a magas kamatszint, illetve a magas hozamfelár, az állandó árfolyam-ingadozások, a hitelezési tevékenység beszűkülése, az említett visszaeső beruházási kedv és az alacsony foglalkoztatottság, vagy a rendkívül nehezen áttekinthető adójogszabályok.

Mi jelenthet kitörési pontot?

A kitörési pontok közé sorolható ugyanakkor az exportstratégia tervezett megújítása, a nagyberuházások támogatása, a kohéziós politikai keretből a még fennmaradó 5500 milliárd forintos rész felhasználása, a cégeket terhelő bürokrácia fokozatos és jelentős csökkentése, vagy az egészségipar, illetve a zöld beruházások támogatása.

A belső tényezők mellett a kis és nyitott magyar gazdaság helyzetét továbbra is jelentősen befolyásolják a külső tényezők, elsősorban az európai konjunktúra alakulása, valamint az euróövezet, és benne a legproblematikusabb országok jövője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG