1p
A Takarékbank elemzői is rontottak várakozásaikon a magyar gazdasági növekedést illetően, azonban még így is viszonylag optimista előrejelzést adnak a többi szakértőhöz képest. Úgy vélik ugyanis, hogy a készletek leépítése előbb-utóbb megáll, felpörögnek az autógyárak, és az IMF-megállapodást sem árazták még be a piacok. Remélhetőleg jövőre már esni fog az eső is - összességében persze minden azon múlik, mi történik a nagyvilágban.

Köhög a motor, egekben az infláció

A külső környezetben nincs javulás, a legújabb jegybanki gazdaságélénkítő lépésekről még nem tudni, hogy valódi megoldást kínálnak, vagy csak elkendőzik a meglévő problémákat. Elsősorban ez okozza, hogy a magyar gazdaság szekere kátyúba jutott – mondta a Takarékbank elemzői sajtótájékoztatóján Oszlay András.



A kedvezőtlen nemzetközi környezet mellett vannak azonban komoly strukturális problémáink is – mondta a Takarékbank osztályvezetője. A GDP tekintetében Magyarország a legfrissebb adatok szerint Európa sereghajtói közé került, a 2011-es bruttó hazai termék a válság előttinek mindössze 96,8 százaléka, és az optimistább várakozások szerint is csak a 2007-es szint 97,1 százalékra emelkedik 2013-ra. A gazdaság csökkenése ráadásul magas inflációval is társul, az augusztusi 6 százalékos éves ráta a legmagasabb az EU-ban.

Mikor kérnek már segítséget?

Hivatalosan csak Európa fele van recesszióban, a német gazdaság kiemelkedő teljesítménye stagnálásra „mentette” az összképet – mondta Suppan Gergely. A bizalmi indikátorok azonban a recesszió mélyülését és elhúzódását valószínűsítik az eurózónában, még az is kérdéses, hogy Németország el tudja-e kerülni a technikai értelemben vett recessziót. A belső kereslet mindenesetre egyelőre erős, a kilátásokat árnyalja a külpiacok – többek között Kína – gyengélkedése is. A Fed legújabb eszközvásárlási programja ugyan megszüntetheti a lefelé ható kockázatokat az Egyesült Államokban, növekedésösztönzésről azonban egyelőre még korai beszélni – véli Suppan.

Európában a kötvényvásárlási programot várják a befektetők, ennek  beindításához azonban szükség van az érintett országok segítségkérésére – erre egyelőre nem került még sor, Spanyolországtól idegesen várja a piac, hogy lépjen rá az útra, így kiderülhetnének a működés pontos feltételei. Ha a kötvényprogram beindul, az megállíthatja az adósságspirált, és felfelé fordíthatja a gyenge makroadatokat – véli a szakember.

Leszakadunk a régiótól

A hazai ipari kilátásokat illetően Suppan Gergely elmondta: a bizalmi indexek továbbra is a mélyben vannak, az iparban némi javulás várható, ám a Mercedes gyár várt felpörgető hatása egyelőre csak korlátozottan jelentkezett.

A 2012-13-as alappályát illetően idén 0,8 százalékos visszaesést, 2013-ban 1,3 százalékos növekedést várnak a Takarékbank elemzői. A háztartások fogyasztása idén 1,4 százalékkal visszaesik, jövőre stagnál.

A beruházásoknál a le nem hívott európai uniós pénzek gyorsított felhasználása hozhat némi aktivitást, az idénre várt 3,8 százalékos visszaesést jövőre 0,9 százalékos emelkedés követheti – ez már csak az alacsony bázis miatt is valószínű. Ahogy Suppan Gergely ironikusan fogalmazott: egy új aszfaltcsík az M0-son már kiugrást okoz az adatokban.

A GDP változása (%)

 

A magyar növekedési ráta a régiós átlag alatt marad – ráadásul a gyenge cseh adathoz fűzött magyarázatában Oszlay elmondta, ennek hátterében a fiskális megszorítások miatti belső fogyasztás-visszaesés áll, nem pedig a beruházások zsugorodása. A befektetési környezet barátságos, a cseh kilátások összességében jobbak, mint a magyarok.

A Takarékbank előrejelzései

 

2012 2013
GDP (%) -0,8 1,3
Lakossági fogyasztás (%) -1,4 0,0
Közösségi fogyasztás (%) -1,6 -0,7
Beruházások (%) -3,8 0,9
Export (%) 3,5 6,0
Import (%) 2,0 4,6
Infláció (%) 5,7 4,0
Munkanélküliség (%) 10,9 10,8
Államháztartás egyenleg (ESA-95, GDP %-a) -2,5 -2,5
Külkermérleg (millió euró 7400 8500

Folyó fizetési mérleg (GDP %-a)

1,7 2,1
Külső finanszírozási képesség (GDP %-a) 4,6 5,0



Miben reménykedhetünk?

Hitelességi kérdésAz alapkamat csökkentését a jegybankok likviditásbővítő programjai tették lehetővé, jelenleg rövid távon egy újabb 25 bázispontos, 1 éven belül 100 bázispontos kamatvágást áraznak a piacok. Ha azonban valamilyen okból újra drámaian romlana a külpiaci hangulat, Suppan szerint nagy kérdés, vajon mit fog tenni az MNB - újra megemeli a kamatot?

A magyar GDP növekedési szerkezetét elemezve Suppan elmondta: a készletleépítések magas szintje komoly hatással van az adatra, ha ez kifut, és a termelés visszatér a normális szintre, az komolyabb pozitív hatással járhat az ipari termelésre. A Takarékbank elemzőgárdája a többi szakértőcsoporthoz képest viszonylag optimista: bár a készletek gyorsabb tempójú feltöltésére nem számítanak, a jövő évben a készletek elégetése helyett újra a termelésre helyeződhet a hangsúly, ami beindíthatja a GDP-növekedést.

Felhasználás-oldali növekedési hozzájárulások (%-ban)



Jövőre a Mercedes és az Audi is komolyabb mértékben járulhat hozzá a magyar gazdasághoz, emellett a mezőgazdaságot idén erősen megterhelő aszály remélhetőleg kikerül a képletből. Reményeink szerint az egyes gazdasági ágazatok negatív teljesítménye lassan átfordul – mondta a szakember. Az építőiparban pedig már olyan szinteken jár a termelés, ahonnan gyakorlatilag nincsen már lejjebb – ha nagy fellendülés nem is, komolyabb visszaesés már csak ezért sem várható.

Az ország külső adóssága továbbra is nagyon magas, ennek mérsékléséhez elhúzódó kiigazításra lesz szükség. A gazdasági mutatók javulásához ezért elsősorban a külső környezet, a világgazdaság teljesítményének javulása vezethet, nem pedig valamiféle csoda-gazdaságpolitika.

Finanszírozás: bezsákoltunk forintból, ezért nem kellett a devizakötvény

A banki mérlegalkalmazkodás tovább folytatódik, a hitelek állománya zsugorodik, a kkv-k a belső fogyasztás bővülésére nem építhetnek, csak az exportra támaszkodhatnak – ezt persze megnehezíti az európai gazdasági visszaesés.

A mérlegalkalmazkodás keretében a hazai bankszektorból óriási összegű forrásokat vontak ki a tulajdonosok, ezt azonban ellensúlyozza a külföldi befektetők (elsősorban a Templeton-alapok) erőteljes állampapír-vásárlása: a külföldiek állampapír-állománya a bizalomhiány ellenére sem csökkent – Suppan Gergely szerint ez a fő oka annak, hogy nem beszélhetünk Magyarország kapcsán credit crunch kialakulásáról.

A devizakötvény-kibocsátást azért tudtuk megúszni, mert a forintpiacon bár meglehetősen drágán, de nagy összegben tudott forrást bevonni az ország, a kötvényaukciók sikeresek, és a lakossági állampapír-állomány is növekszik. Ehhez társul még az állami tartalékok kiemelkedő szintje; bár 2012 végén, 2013 elején jelentősebb lejárati csúcs várható az állampapír-piacon, 2014 végéig biztosan nem lesz finanszírozási gondja az országnak.m

És még az IMF-fel nem is számolunk…

A masszív állampapírpiaci hozamcsökkenésben szerepe van az IMF-tárgyalások megkezdésének is, Suppan Gergely szerint azonban nagyobb részt nemzetközi folyamatok – jegybanki programok, spanyol hozamesés, stb – játszanak szerepet. A szakértő felhívta a figyelmet arra is: devizakötvényeink hozamai még a forint-állampapírok hozamánál is nagyobbat estek, már olyan alacsony szinten vannak, hogy a döntéshozók akár az IMF-megállapodás előtt is kacérkodhatnának a devizakötvény kibocsátásának gondolatával – bár hivatalosan ezt időről-időre cáfolják az illetékesek.

Suppan Gergely szerint a piacok még nem árazzák az IMF megállapodást: ha az bekövetkezik, további, 70-80 bázispontos hozamszakadást okozhat a kötvénypiacokon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG