<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Százmilliárdokat hozhat, ha holnap sikerül pontot tenni a három éve húzódó aszfaltkeverési ügy végére - maradt azonban még kényes téma, amiről Lázár Jánosnak beszélnie kell Brüsszelben. Igyekeznek meggyőzni az EU-t, hogy jól, átláthatóan és kicsit sem korrupt módon költjük a pénzüket. Lázár reméli, hogy mostantól jobb lesz barátjának, Spéder Zoltánnak.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatót tartott Kormányinfó 66 - Mit, miért tesz a kormány? címmel.

Szokatlan időpontban tartották ma a kormányinfót: a szokásos csütörtök helyett kedd délután állt mikrofon elé Lázár és Kovács. Lázár János ugyanis holnap Brüsszelbe utazik, egy nehéznek ígérkező tárgyaláson az uniós pénzek felhasználásáról és elosztásáról tárgyal, aztán energetikai ügyek kerülnek terítékre, majd csütörtökön Frankfurtban tárgyal „német ügyekről”.

A délután folyamán pártelnökökkel találkozott Orbán Viktor, a népszavazást követő alkotmánymódosításról egyeztettek. Az előterjesztés megfontolására és támogatására kérik az ellenzéki pártokat is. Molnár Gyula (MSZP) délután már járt Orbánnál, Vona Gábor (Jobbik) a tájékoztató idején egyeztet a miniszterelnökkel. Az MSZP elnökét mindenesetre nem sikerült meggyőzni Lázár szavai szerint.

Orbán Viktor célja az, hogy csütörtökön elérje, vegyék le a napirendről Brüsszelben a kötelező betelepítési kvótákat.

Egy kellemetlen ügyet lezárunk, de van egy még kellemetlenebb

3 év után érhet véget egy kellemetlen ügyünk: az aszfaltügynek pontot tehetnek holnap a végére. Ez 600 millió euró, mintegy 200 milliárd forint azonnali bevételt jelent a költségvetésnek, miközben Magyarország 45-50 milliárdos bírsággal megúszhatja az ügyet – ez a pénz sem vész el, hanem a későbbiekben felhasználható lesz.

Az aszfaltkeverési ügy dióhéjbanA bizottságnak leginkább az nem tetszett 2014-ben, hogy az útépítési pályázatokban szerepelt az a kiírás, miszerint az építkezés 50 km-es körzetében  aszfaltkeverő üzemet kellett működtetnie a nyertesnek. Az Európai Bizottság szerint ez kizárja a külföldi versenyzőket, viszont a magyar kormány bemutatta, hogy a pályázatok nagy részét így is külföldiek vitték, ráadásul hasonlóra más tagországban is volt példa. A vita kirobbanásakor mintegy 500 milliárd forintnyi uniós támogatást fagyasztottak be.

Maradnak azért még kényes ügyek, amiről holnap egyeztethet Lázár: új pályázatértékelői rendszert alakított ki a kormány (Lázár utalt arra, hogy a korábbi rendszer korrupt volt), amit átláthatóbbnak tartanak. A vita azon megy a Bizottsággal, hogy ki nevezi ki az állam részéről a pályázatértékelőket. A tét nem kicsi: 8900 milliárd forint áll rendelkezésre a mostani ciklusban. Lázár szerint a kritika lényege, hogy a Bizottság szerint Magyarország túl gyorsan akarja lehívni az uniós pénzeket – ez szerintük kockázatos, a kormány szerint szükségszerű.

Mi a baja Brüsszelnek a módszereinkkel?

Lapértesülés szerint Brüsszel vitatja, hogy Magyarországon befolyástól mentesen, függetlenül döntenek az uniós pályázatokról – egy jelentés készül az előző uniós költségvetési időszak forrásainak felhasználásáról, amin ha „megbukunk” automatikusan felfüggesztik a folyósítást. Részletek >>

A kormány egyébként a közpénzek elköltésének szigorítására tesz javaslatot még a héten.

Reméli, Spédernek jobb lesz

Spéder Zoltán a napokban eladta részesedését az FHB-ban, lemondott az elnökségről is. Közismert, hogy jó személyes viszonyban vannak, az esetet nem kívánja kommentálni, azt reméli, ezután jobb lesz neki - reagált az ezzel kapcsolatos kérdésre Lázár.

Demokrácia van

Demokrácia van Magyarországon, ezt a népszavazás ténye is bizonyítja - reagált Kornai János professzor HVG-ben megjelent állítására Lázár János. Kornai professzor szerint Magyarországon autokrácia van.

Hol lesz a budai szuperkórház?

A budai szuperkórház az M1-es és M7-es autópályához közel lesz, autóbusszal megközelíthető helyen, a 4-es metró megállójától akár gyalog vagy busszal is eljuthatunk majd hozzá. Felmerül a kötöttpálya kiépítésének lehetősége is - válaszolta Lázár egy kérdésre. Két telek közül választ az EMMI, 5 milliárd forintos beruházás lesz az ingatlan megszerzése, közmű- és infrastruktúra-fejlesztésre biztosan szükség lesz. Egyik telek sem a Kelenföldi Pályaudvar közvetlen közelében van, ám sem megerősíteni, sem megcáfolni nem akarta, hogy az egyik a sajtóban megjelentek szerint a Dobogó nevű terület.

Hány embert bocsátanak el a közszférából?

Csepreghy Nándor a Világgazdaságban arról írt, nálunk a legmagasabb az állami foglalkoztatottak aránya Európában. A várható leépítések mértékét firtató kérdésre Lázár János azt mondta: a közszférában egyelőre nő a létszám, amin változtatni kell. Ha valamikor lehet leépíteni, akkor az a mostani helyzet, amikor munkaerőhiány van. Át kell vezetni a munkavállalókat az állami szférából a piaci foglalkoztatásba. Nem eü-dolgozók vagy pedagógusok leépítéséről, hanem a bürokraták számának csökkentéséről van szó. 10-20 ezer fős leépítéshez kapott felhatalmazást Lázár a kormánytól (a háttérintézmények megszüntetése-összevonása keretében), januárban lesznek ezzel kapcsolatban részletek. Ennél jóval nagyobb leépítésre lenne szükség a miniszter szerint, de nem akarja, hogy ezzel riogassák a közalkalmazottakat.

Cikkünket frissítjük.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
Makro / Külgazdaság Német alkancellár: "Magyarországon is történnie kell valaminek"
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 10:39
Elérhető közelségbe került a megállapodás az orosz kőolaj európai uniós embargójáról Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter szerint.
Makro / Külgazdaság Kiderült, kik keresnek többet havi 800 ezernél
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 09:00
Kijöttek a KSH legfrissebb kereseti adatai.
hírlevél
Ingatlantájoló