5p
Százmilliárdokat hozhat, ha holnap sikerül pontot tenni a három éve húzódó aszfaltkeverési ügy végére - maradt azonban még kényes téma, amiről Lázár Jánosnak beszélnie kell Brüsszelben. Igyekeznek meggyőzni az EU-t, hogy jól, átláthatóan és kicsit sem korrupt módon költjük a pénzüket. Lázár reméli, hogy mostantól jobb lesz barátjának, Spéder Zoltánnak.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatót tartott Kormányinfó 66 - Mit, miért tesz a kormány? címmel.

Szokatlan időpontban tartották ma a kormányinfót: a szokásos csütörtök helyett kedd délután állt mikrofon elé Lázár és Kovács. Lázár János ugyanis holnap Brüsszelbe utazik, egy nehéznek ígérkező tárgyaláson az uniós pénzek felhasználásáról és elosztásáról tárgyal, aztán energetikai ügyek kerülnek terítékre, majd csütörtökön Frankfurtban tárgyal „német ügyekről”.

A délután folyamán pártelnökökkel találkozott Orbán Viktor, a népszavazást követő alkotmánymódosításról egyeztettek. Az előterjesztés megfontolására és támogatására kérik az ellenzéki pártokat is. Molnár Gyula (MSZP) délután már járt Orbánnál, Vona Gábor (Jobbik) a tájékoztató idején egyeztet a miniszterelnökkel. Az MSZP elnökét mindenesetre nem sikerült meggyőzni Lázár szavai szerint.

Orbán Viktor célja az, hogy csütörtökön elérje, vegyék le a napirendről Brüsszelben a kötelező betelepítési kvótákat.

Egy kellemetlen ügyet lezárunk, de van egy még kellemetlenebb

3 év után érhet véget egy kellemetlen ügyünk: az aszfaltügynek pontot tehetnek holnap a végére. Ez 600 millió euró, mintegy 200 milliárd forint azonnali bevételt jelent a költségvetésnek, miközben Magyarország 45-50 milliárdos bírsággal megúszhatja az ügyet – ez a pénz sem vész el, hanem a későbbiekben felhasználható lesz.

Az aszfaltkeverési ügy dióhéjbanA bizottságnak leginkább az nem tetszett 2014-ben, hogy az útépítési pályázatokban szerepelt az a kiírás, miszerint az építkezés 50 km-es körzetében  aszfaltkeverő üzemet kellett működtetnie a nyertesnek. Az Európai Bizottság szerint ez kizárja a külföldi versenyzőket, viszont a magyar kormány bemutatta, hogy a pályázatok nagy részét így is külföldiek vitték, ráadásul hasonlóra más tagországban is volt példa. A vita kirobbanásakor mintegy 500 milliárd forintnyi uniós támogatást fagyasztottak be.

Maradnak azért még kényes ügyek, amiről holnap egyeztethet Lázár: új pályázatértékelői rendszert alakított ki a kormány (Lázár utalt arra, hogy a korábbi rendszer korrupt volt), amit átláthatóbbnak tartanak. A vita azon megy a Bizottsággal, hogy ki nevezi ki az állam részéről a pályázatértékelőket. A tét nem kicsi: 8900 milliárd forint áll rendelkezésre a mostani ciklusban. Lázár szerint a kritika lényege, hogy a Bizottság szerint Magyarország túl gyorsan akarja lehívni az uniós pénzeket – ez szerintük kockázatos, a kormány szerint szükségszerű.

Mi a baja Brüsszelnek a módszereinkkel?

Lapértesülés szerint Brüsszel vitatja, hogy Magyarországon befolyástól mentesen, függetlenül döntenek az uniós pályázatokról – egy jelentés készül az előző uniós költségvetési időszak forrásainak felhasználásáról, amin ha „megbukunk” automatikusan felfüggesztik a folyósítást. Részletek >>

A kormány egyébként a közpénzek elköltésének szigorítására tesz javaslatot még a héten.

Reméli, Spédernek jobb lesz

Spéder Zoltán a napokban eladta részesedését az FHB-ban, lemondott az elnökségről is. Közismert, hogy jó személyes viszonyban vannak, az esetet nem kívánja kommentálni, azt reméli, ezután jobb lesz neki - reagált az ezzel kapcsolatos kérdésre Lázár.

Demokrácia van

Demokrácia van Magyarországon, ezt a népszavazás ténye is bizonyítja - reagált Kornai János professzor HVG-ben megjelent állítására Lázár János. Kornai professzor szerint Magyarországon autokrácia van.

Hol lesz a budai szuperkórház?

A budai szuperkórház az M1-es és M7-es autópályához közel lesz, autóbusszal megközelíthető helyen, a 4-es metró megállójától akár gyalog vagy busszal is eljuthatunk majd hozzá. Felmerül a kötöttpálya kiépítésének lehetősége is - válaszolta Lázár egy kérdésre. Két telek közül választ az EMMI, 5 milliárd forintos beruházás lesz az ingatlan megszerzése, közmű- és infrastruktúra-fejlesztésre biztosan szükség lesz. Egyik telek sem a Kelenföldi Pályaudvar közvetlen közelében van, ám sem megerősíteni, sem megcáfolni nem akarta, hogy az egyik a sajtóban megjelentek szerint a Dobogó nevű terület.

Hány embert bocsátanak el a közszférából?

Csepreghy Nándor a Világgazdaságban arról írt, nálunk a legmagasabb az állami foglalkoztatottak aránya Európában. A várható leépítések mértékét firtató kérdésre Lázár János azt mondta: a közszférában egyelőre nő a létszám, amin változtatni kell. Ha valamikor lehet leépíteni, akkor az a mostani helyzet, amikor munkaerőhiány van. Át kell vezetni a munkavállalókat az állami szférából a piaci foglalkoztatásba. Nem eü-dolgozók vagy pedagógusok leépítéséről, hanem a bürokraták számának csökkentéséről van szó. 10-20 ezer fős leépítéshez kapott felhatalmazást Lázár a kormánytól (a háttérintézmények megszüntetése-összevonása keretében), januárban lesznek ezzel kapcsolatban részletek. Ennél jóval nagyobb leépítésre lenne szükség a miniszter szerint, de nem akarja, hogy ezzel riogassák a közalkalmazottakat.

Cikkünket frissítjük.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG